Atlantic Crossing

Atlantic Crossing

About this blog / Om bloggen

Vi ska göra verklighet av vår dröm att under drygt ett års tid segla till Karibien och hem.

Hemma!!!!

HamnarPosted by Stefan 2017-07-24 13:57:23
Hej Alla,
Allt roligt har ett slut, och nu är vårt äventyr över. Tillbaka till livet på landbacken efter lite mer än ett år med segelbåten. Det har varit helt fantastiskt, både jobbigt och roligt men aldrig tråkigt. Vi har upplevt så mycket (tycker vi) som ligger långt utanför vad man normalt gör i ett vanligt, tryggt liv här i Sverige. Vi tror och hoppas att det har förändrat oss till det bättre. Förhoppningsvis mer ödmjuka och även lärt oss uppskatta mer vad vi har runt oss härhemma; familj och vänner, vår skärgård, en säng som är stilla, vatten i kranen etc. etc..

Nu har vi att "återanpassa" oss till ett ordnat liv med arbete och helt andra sorts måsten. Det ska nog gå bra hoppas vi :-)

Jättekul var det att komma hem, stor flaggning över masttopp + alla gästflaggor hissade, och se alla människor som slutit upp för att hälsa oss hemma. Stort tack Jenny för all planering! Banderoll och jubel mötte oss vid mastkranen vid TBK i Åkersberga, följt av fest hemma med all möjlig Svensk mat vi saknat under året. Jättegott och trevligt!

Här kommer några bilder från hemkomsten:


Ett otroligt stort tack till alla som följt oss på bloggen, speciellt alla som har kommenterat - det har betytt väldigt mycket för oss när vi varit långt hemifrån och hemlängtan har kännts extra jobbig. Och alla ni som på något vis har bidragit, med seglingshjälp eller fixa med reservdelar och knäckebröd - vi kan inte tacka er nog!

Tack för att ni följt oss - nu är det bara att säga: Argo, over and out.

/Stefan

 • Comments(2)//blog.argo.nu/#post179

I Stockholms skärgård

HamnarPosted by Stefan 2017-07-19 21:05:01
Hejsan,
Nu har vi blivit inkognito, vår tracker har slutat fungera! Men det beror helt enkelt på att vårt abonnemang hos Predictwind tog slut i dagarna och att förnya det skulle kosta några tusen för ett år. Kändes onödigt då vi är hemma om några dagar :-)
Men, i måndags eftermiddag lämnade vi Öland för vår sista nattsegling för denna gång. Vi sträckte upp till Ålö i Stockholms södra skärgård och kom fram vid 11 tiden på förmiddagen (tisdag alltså). Trevlig lunch på båtshaket blev det för att fira! Seglingen gick bra och rätt fort i hård västlig vind, men rätt påfrestande i hög krabb sjö som kom in om babords låring och skapade en mycket slingrande gång. Undrade några gånger på natten vad handelsfartygens manskap tänkte när dom såg våra lanternor visa omväxlande rött och grönt, dålig autopilot eller dom kanske har druckit. ... ;-)
Nå, fram kom vi och har idag rört oss lite längre norrut - men vi är på hemlig ort. Vi passar på nu när ingen kan se var vi är :-)
Nu är det utröjning i båten, ruff för ruff och sist salongen. Så förhoppningsvis det mesta viktigt är packat i kassar när vi kommer hem.
Apropå hemkomst, nu på lördag den 22/7 klockan 13:00 kommer vi "hem", då anländer vi till TBK och sjösättningsbryggan (tror jag det heter) i Åkersberga. Har ni tid, lust och möjlighet - kom gärna och säg hej!
Ha det bra alla så ses vi snart!
/Stefan

 • Comments(1)//blog.argo.nu/#post178

Öland

HamnarPosted by Susanne 2017-07-16 15:49:03
Igår kväll vid 20 tiden passerade vi gränsen till Sverige. Jihoo äntligen på hemma vatten. Seglingen från Bornholm var lugn och fin med lagom vindar och vågor. Nästan hela vägen fram, de sista distanserna fram till Byxelkrok på Öland ökade vindarna dramatiskt upp till 25 knop. Vi fick god hjälp i hamnen att både hitta plats och lägga till med hård sido vind.
Här vajar mest svenska flaggor i hamnen.


 • Comments(2)//blog.argo.nu/#post177

Födelsedag idag

HamnarPosted by Susanne 2017-07-12 20:49:14
Nu äntligen i hamn firar vi Kapten Stefans födelsedag. På en liten mysig resturang här i hamnen Svaneke på Bornholm.
Vår favorit hamn i Östersjön, just idag lite regnig men en av de mysigaste hamnar vi vet. Här firade vi min födelsedag för 2 år sedan och på samma lilla underbara resturang "Svanen". Vi seglade hit i ganska lugna vatten. Inget tidvatten, låga öar, grunda vatten och knapp något salt alls. Dom är även här bra på vi vindkraft, vi fick kryssa mellan vindkraftparkerna.
Blommor är alltid vackra även i regnväder.

 • Comments(3)//blog.argo.nu/#post176

Falmouth

HamnarPosted by Susanne 2017-06-28 00:04:01
Vi kom hit den 22 juni och det kändes skönt att vara klar med Atlanten. Dagen efter den 23 juni som också är midsommar mönstrar vår gast Manny av efter närmare 2 månader tillsammans.
Tack för all hjälp med seglingen och trevligt sällskap.

Några bilder från Falmouth :
Sen fick vi besök av Kenneth och Lena några dagar. En dag tar vi flod båten upp till staden Truro. En mysig flod tur och en trevlig stad där vi hann med både shopping och pub besök. Floden har en mycket gammal historia med både pirater och frakt av tenn och skydd från havet. Än idag ligger stora lastfartyg i skydd från havet och väntar på nya frakter. Floden har också ett rikt djurliv, där flera arter stannar här och äter upp sig innan vidare färd mot varmare länder.
 • Comments(4)//blog.argo.nu/#post173

Glad Midsommar

HamnarPosted by Susanne 2017-06-23 12:28:44
Glad Midsommar!
Idag äter vi lite midsommarlunch tillsammans med svenska båtarna Shaddock och Elder. Vi har en liten burk med sill som Jenny och Marianne tog med sig vid besöket på Azorerna. Den kommer att delas broderligt och högtidligt mellan oss sill älskande svenskar.
Vädret är mulet med solglimtar men det ska inte regna, ganska likt midsommarväder hemma.

 • Comments(0)//blog.argo.nu/#post172

Falmouth, England

HamnarPosted by Susanne 2017-06-22 19:35:37
Nu är vi där vi först tänkte oss vara efter sista etappen över Atlanten. Bättre sent än aldrig.


 • Comments(0)//blog.argo.nu/#post171

Kinsale Irland

HamnarPosted by Susanne 2017-06-19 17:01:30
Äntlgen på fast mark igen. Det blev Irland som blev slutet på Atlanten överfarten. Känns skönt att vara tillbaka på denna sidan igen.

 • Comments(0)//blog.argo.nu/#post170

Pico

HamnarPosted by Susanne 2017-06-08 17:16:02
Imorse flög tjejerna hemmåt. Det blir så tomt i båten när man varit flera och tiden bara flyger iväg. Nu är det vi och gasten Manny kvar och förberedelserna för nästa överfart är i full gång.
Men vi hann segla över till ön Pico och utforska den ön också.
Där var det en väldigt liten hamn med att stort valmonument längst ut på piren. När hamnkapten kom ned till båten för att anvisa oss en plats var frun med och gav oss ett bröd som är typiskt här. Det är lite vaniljsmak i brödet så det blev underlag för vår jordgubbstårta.
Valmonument med Picos högsta topp i bakgrunden.

Det finns massor med kossor på denna ö och ganska ofta finns dom på vägen. Men det gör inget för vi har hittat flera goda lokala ostar här än under hela tiden i karibien.
Vår gast Manny tyckte svensk kaviar gick att äta... • Comments(2)//blog.argo.nu/#post167

Faial

HamnarPosted by Susanne 2017-06-05 23:29:44
Vi har besökt ön Faial som andra ö på Azorerna. Här har vi mött flera gamla seglar vänner som vi träffat under resans gång, roligt att ses på slutet så här och få höra om deras äventyr. Vi har druckit gin och tonic på den kända seglarbaren "Peters bar" och målat på kajen som man bör.

Vi har verkligen haft skiftande väder, allt från sol och regn till hård kuling där vi fick låna extra stora fender från Shaddock för att inte slungas upp på bryggan.

Sen kom dottern och en kompis för att hälsa på, och vi började utforska ön lite mer. En hyrbil tog oss runt på nya äventyr och underbar natur att beundra.


En av dagarna åkte vi med ribbåt på valsafari och fick verkligen valuta för pengarna. Vi fick flera gånger chansen att studera en blå val, verkligen imponeranden djur. Vi fick se Sillval och avslutade valsafarit med kaskelotter som låg och slöade en lång stund vid vattenytan för att sen avsluta med att dyka och visa sina vackra stjärtfenor. Vi fick också vara med om att en stor flock på cirka 30 flasknosdelfiner lekte runt båten. Bara en helt underbar tur.Vi har hunnit med att vandra runt hela vulkankratern Caldeira.
Lite blåsigt men annars hade vi tur med soligt väder hela vandringen.
 • Comments(2)//blog.argo.nu/#post166

Vackra Flores

HamnarPosted by Stefan 2017-05-24 01:30:28
Så är vi då återigen tillbaka i Europa, vackra Flores på Azorerna blev första hamnen tillbaka i gamla världen. Idag hyrde vi bil och körde runt, stannade och vandrade, och allt annat man gör (som att ta en fika, en öl och åt inköpt matsäck vid ett vattenfall i skogen). Otroligt vacker ö, men inget för den nöjeslystna precis - allt är otroligt lugnt.

Lite bilder från dagen:

Nu är vi dessutom bara 2 tidszoner hemifrån, även om vi forfarande har några tusen nautiska mil och ett par månader innan vi är hemma om allt går väl.
/Stefan

 • Comments(3)//blog.argo.nu/#post165

Framme på Azorerna!

HamnarPosted by Stefan 2017-05-22 13:32:46
Hej Alla,
Nu är vi framme på Flores, den västligaste av öarna i Azorerna. Tekniskt sett på den Amerikanska kontinentalplattan, men ändå definitivt nu i Europa! Resan hit var stundtals rejält tuff med 2 kulingar, ibland hällande regn i dagar i sträck, översköljande sjöar och kallt (ja, vi är bortskämda efter Karibien...). Men också motorgång i nästan stiltje med sol och delfiner runt oss. Vi pressade på så gott vi kunde det sista dygnet för att komma i hamn innan nästa lågtryck ska passera. Snart ska vi ha hällande regn och hårda vindar, men nu ligger vi tryggt i den lilla marinan här. Ankar-dram nu (en rom eller 2) för att fira vår ankomst så ska vi klarera in i Portugal strax.
Skål! /Stefan

Bild nedan från det mycket smala hamninloppet till den mycket trånga marinan.
 • Comments(8)//blog.argo.nu/#post164

Tillbaka på St Martin

HamnarPosted by Susanne 2017-04-15 20:04:33
Igår kväll var vi tillbaka till St Martin.

Lite mer om vår härliga tur till Saba där vi verkligen hade tur med vädret. Lagom med vind för att kunna ligga vid denna ganska utsatta ö där det inte finns så mycket skydd vid hårda vindar och havsdyningar.
Vid inklareringen mötte vi några Amerikaner och Kanadensare som också klarerade in. Vi tog tillsammans en taxi upp för den hiskeligt branta vägen upp till byn och tog en öl med dom. Vi blev då överbjudna på kvällen till båten Imagination (amerikanarna) på lite öl och snacks. Roligt att träffa nya människor och höra deras seglar historier.
Dagen efter blev det snorkling med sköldpaddor, vackra fiskar och alla andra vackra fiskar.
På torsdagen hade vi bestämt möte med Amerikanarna och Kanadensarna och vi vandrade upp till högsta toppen på ön, Mount scenery. Det blev en mycket svettig och flåsig vandring när det förutom halvdålig kondis också är 29 grader varmt.
Men som oftast brukar belöningen med extraordinär utsikt finnas där och vandringen nedåt går lättare.


Ön håller samman stil och färger på denna pittoreska lilla ö.
Belöningen i form av lunch och valfri dryck.

 • Comments(5)//blog.argo.nu/#post159

Saba

HamnarPosted by Susanne 2017-04-11 19:33:15
Igår seglade vi över till ön Saba. Fina vindar och vi testade vindrodrets nya detaljer och inget strul. Vi har inte testat på läns än vidare info om det kommer.
Saba är en lite vulkanö med många sidor som stupar rakt ned i havet. Vi försöker först att hitta en boj utanför hamnen där vi ska deklarera in. Vi lyckas fånga bojen i den höga dyningar som råder på denna sidan ön men då återstår nästa problem. Hur ska vi få på jolle motorn , på jollen) som hänger på segelbåten under segling,, vågorna är ca 1.5 meter höga och jollen gungar ganska häftigt bakom båten. Vi chansar inte på detta utan tuffar vidare till de bojar på läsidan som man är hänvisad till att använda. Här ligger vi ganska i lä men några dyningar hittar runi.
Jag tar en tur och snorklar runt lite, härliga fiskar och klart vatten, men det är ganska djup runt ön. Det blir inte grundare förens.jag är bara några få meter från land.
Ibland blir det bara inte som man tänka sig, på kvällen vrider vindar, drömmen och vågorna som inte hänger med. Så rätt var det är har vi bojen längs med båten och den dunkar in i skrovet. Allt vrider och vänder på sig hela natten och med jämna mellanrum kommer dunkande tillbaka, hopplöst jag vaknade varje gång.
Idag tar vi jollen in till land på denna sidan och det gick mycket bättre. Här börjar den gamla stigen där dom förr bar upp varor till ön, någon kom då på att det är lättare med trappsteg och byggde då 495 trappsteg i väldigt brant terräng. Dom gick vi idag. Nu ska ner till inklareringskontoret på andra sidan och sen samma väg tillbaka till jollen. Sen ska vi fundera på hur vi ska lyckas hålla bojen borta från båten.


 • Comments(3)//blog.argo.nu/#post158

Annorlunda strand

HamnarPosted by Susanne 2017-04-06 22:17:23
Idag åkte vi bussen (som man bara vinkar till sig vid vägen) till Maho beach. Där är det fullt av folk som väntar på flygplan fast ingen ska åka någonstans. Planen har inflygning rakt över stranden som ligger ca 15 meter från landningsbanan, ganska häftigt när större plan anländer. Men mest häftigt är det när jet planen vänder baken till stranden fortfarande samma ställe ca 15 meter bort och börjar gasa
Då piskar sanden åskådarna och allt som inte hålls i flyger bort över havet.
Mycket folk samlas här.

 • Comments(1)//blog.argo.nu/#post157

St Martin

HamnarPosted by Susanne 2017-04-03 19:26:59
Nu ligger vi på den franska sidan av St Martin, den andra är Holländskt. Först låg vi utanför den stora bukten med litet smalt inlopp med en bro ivägen, men det var stora dyningar som rullade in och en massa turbåtar som gasade på just där så vi flyttade in i viken.

Jodå vi har mulet väder här också ;-)
Häromkring finns ett bra utbud av välsorterade marinbutiker och andra butiker av olika slag. Island Waterworld marina anordnar en liten gratis shoppingtur till stora matbutiken två gånger i veckan, bra tycker vi som kan börja bunkra lite inför överfarten utan att behöva släpa allt själva. Dessutom är det billigare här än på US och Brittiska Jungfruöarna.
Vårat favoritcafe att surfa på, dessutom serverar dom gott kaffe och underbara creps.
Här i viken ligger många stora lyxiga båtar.
Island water world anordnar flera föreläsningar, gratis förstås också gratis öl/läsk under tiden inte så dumt i värmen.
Vi gick på en föreläsning om ensamsegling, två inbjudna ensamseglare berättade om hur dom gör och tips till oss andra. Många roliga episoder bjöd dom på.
 • Comments(1)//blog.argo.nu/#post156

En härlig dag helt enkelt

HamnarPosted by Susanne 2017-03-29 19:45:15
Igår åkte vi tidigt ut till lilla ön Buck Island. Vi kastar ankaret framför en vacker strand. Men första målet idag är snorkling, så vi tar jollen runt halva ön för att komma innanför revet. Det var för grunt för oss att gå med segelbåten. Där snorklar vi på både grunt och djupt vatten med ett fint bestånd av koraller och många härliga fiskar. Det märktes att detta är ett naturreservat för många fiskar vi sett tidigare var större här.
Efter snorklingen blev det lunch i båten och sedan dags för nästa äventyr. Det finns en vandringsstig här med utsikt från toppen över revet här.


Häromkring växer det fort, tvätt av jollebotten den var ganska grön.

Efter en härlig dag seglade (motorgång ingen vind alls) vi vidare mot St Martin.


 • Comments(4)//blog.argo.nu/#post155

Hamnliv i Danska Västindien

HamnarPosted by Susanne 2017-03-27 23:50:34
Nu har vi legat här vid St Croix ganska länge. Vi har försökt fixa lita saker med båten, på båten och i båten. Även jollen behövde ett skydd mot solen, den började långsamt smälta och klibbet är inget roligt att sitta på. Vi hoppas fortfarande att den ska hållaihop tills vi kommer hem.
Vi har också träffat så många härliga seglare från både Canada, USA och Norge. Några har vi bestämt att segla tillsammans med från BVI till Bermuda senare i vår. Alltid roligt med lite sällskap över stora vatten.
Jolle parkeringen i byen...
Nya jolleskydet på plats, inte helt enkelt att handsy i kapelltyg
Fiskar som simmar och stirrar på oss vid strandpromenaden
Häromdagen var det Poker Run här i hamnen. Vi var lite nervösa ibland, men med minst 5 båtar med blåljus på så gick det bra. Även om en båt var en halvmeter från att köra in i oss.
Inte min favvo-Rom kanske men kul att besöka när vi ju ändå är där dom gör drickat. Någon stoppade mig (Stefan) från att köpa pirat-sablar till vissa brorsbarn, men det kanske var lika bra...
Rätt stora ödlor (Iguaner) här.
Och eehhh... intressanta kaktusar...
En vacker strand vi var på.

Vi har gjort lite annat också: Vår Kanadensiska båtgrannes jolle slet sig och några Norska tjejer (vars jolle hade blivit sönderskuren på Barbados) såg det och ropade på oss. Så vi fick kasta oss ut med dingyen för att rädda den. Hjälpte även dom Norska tjejerna till marinan när dom försökte simma iland med sina tillhörigheter i sjösäckar.
Gav en upphittad baseball till grannbåtens 1 års valp.
Hjälpte S/Y Baroness att få ordning på sitt Wi-Fi.
Dykt och snorklat här med sköldpaddor, rockor, fiskar, hummrar mm.

Allt bra här alltså :-)
Susanne och Stefan

PS. Behöver fortfarande en del hjälp över Atlanten. • Comments(0)//blog.argo.nu/#post154

Utflykter på St Croix

HamnarPosted by Susanne 2017-03-21 19:00:56
Vi beställde en hyrbil jeep såklart för två dagars utflykter, gissa vad vi fick när vi kom för att hämta den...en skrotbil äldre Chevrolet malibou. Första dan gjorde vi sällskap med ett norskt par Marianne och Rolf-Erik, tack för en härlig dag tillsammans med er. Vi hann med en botanisk trädgård, såklart en romprovningen på Cruzan rom och lunch i Fredrikstedt, drink på stranden, besök på den plats man vet säkert att Cristoffer Columbus landsteg på.

Idag åkte vi till ett milenium monument på USA:s ostligaste punkt med havet som utsikt. Efter det klättrade vi ner till en strand och snorklade. Idag hade vi matsäck med och efter aktivitet smakar även 30 grader varma smörgåsar med nu smält smör och smält ost på gott. 🤗
/Susanne
 • Comments(1)//blog.argo.nu/#post152

St Croix

HamnarPosted by Susanne 2017-03-18 23:10:44
Nu är vi på ön St Croix som hör till US Virgin Islands. Idag firar dom St Patrick's day med stor parad och alla har mer eller mindre med grönt på sig. Musiken är hög och humöret på topp. Alla ni som gillar gamla sportbilar och stora bullriga lastbilar amerikanskt förstås skulle älska denna parad. Glömde jag att nämna JEEP det kryllar av dom även på denna ö. Vi fick en liten enmans show av en liten kille som dansade precis framför oss.
 • Comments(2)//blog.argo.nu/#post151

Vieques

HamnarPosted by Susanne 2017-03-13 22:17:01
Vi seglar runt och utforskar de spanska Jungfruöarna som tillhör Puerto Rico/ USA. Underbara öar men den amerikanska sidan märks väl. Det finns tex igen vettig god ost att köpa. Jag har äntligen köpt några dyk skor så jag slipper halka omkring på steniga stränder och få repor på fötterna. Dom kommer också komma väl till pass hemma där jag avskyr sjögräs runt fötterna.


 • Comments(4)//blog.argo.nu/#post150

Culebra

HamnarPosted by Susanne 2017-03-10 23:06:28
Nu har vi legat här några dagar och det har blåst en hel del. Men vi har hunnit utforska ön åt olika håll. Detta är en ganska Amerika inspirerad ö med många bilar, mycket hyr jeepar och golfbilar och dom frågar ofta om vi vill ha skjuts. Vi möter inte många som går utom ett par som då frågar om vi är seglare och skrattar när dom gissat rätt.
Här är viken vi ligger i.
Här är en av världens vackraste stränder: flamenco beach, på den står två stycken stridsvagnar.


Rondeller finns här också och denna gillar jag bäst.

 • Comments(4)//blog.argo.nu/#post149

Culebra

HamnarPosted by Stefan 2017-03-08 16:59:55
Vad roar vi oss med när det till och med är svårt att ta jollen iland och det blåser och regnar med jämna mellanrum? Jo vi försöker hinna ikapp med lite båt pyssel som att installera nya gasol tanken, bokföring av utgifter och så klart lite roligt som att baka. Stefan letar marinservice för att vi ska kunna ta upp båten och fixa till ett glapp i rodret. Igår städade vi varenda matutrumme för vi hittade några små svarta äckliga skalbagge liknande djur. Uschh

/Susanne • Comments(1)//blog.argo.nu/#post148

San Juan/ Puerto Rico

HamnarPosted by Susanne 2017-03-02 18:34:32
Vi kom till San Juan hnen på tisdag kväll. Vi jollar in till hamnkontoret på morgon efter för att höra om dom har plats och vad det kostar. Vi såg nog lite fundersamma ut när hon sa priset 75 $ per dygn utan vatten och el. Hon säger snabbt då: att er båt är inte så stor så ni kan få vatten och el i priset. Vi ligger kvar för ankar utanför marinan och betalar snällt 10$ för att få lämna jollen i marinan medan vi tittar på gamla stan.
Marinan i skymningen, vi ligger bortom bryggorna.

Gamla stan har två gamla fort, och mycket historia.


 • Comments(2)//blog.argo.nu/#post146

Regnskogsvandring

HamnarPosted by Stefan 2017-02-26 15:56:46
Igår tog vi oss iväg till regnskogen. Där fanns flera utmärkta leder att välja på. Vi började med den till vattenfallet. Ta med badkläder stod det, men när vi kom fram var det ganska många fler än vi som vandrat till vattenfallet så där var fullt med folk. Det blev inget bad denna gång.
Nästa led blev upp på ett bergen där det fanns ett vackert stentorn med underbar utsikt. Vi kunde inte hitta någon information om vad det används till, det såg inte militärt ut. Vädret igår var mulet, på morgonen regnade det ganska mycket. Tur var väl det för vår kondition var inte den bästa, flåsande och genomsvettig var vi efter den turen. När vi kom tillbaka till marinan hade vi tänkt checka ut, men vi hade glömt kolla när deras senaste utcheckning var så det blev till att sova en natt till i marinan. Idag seglar vi en kort bit bara och lägger oss för svaj i en vik nära här.

 • Comments(1)//blog.argo.nu/#post145

Svensk flagga på Anegada, BVI

HamnarPosted by Stefan 2017-02-16 21:48:20
På Potters by the sea på Anegada hängde det en massa nationsflaggor i taket, 4 Norska bland annat. Men ingen Svensk. Vi såg till att förbättra statistiken något genom att hissa en Svensk flagga på stället. Sen dansade vi i sanden och vissa till och med i vattnet under stjärnorna.Jenny trivs på Anegada, med sin nyinköpta badtröja :-)

 • Comments(4)//blog.argo.nu/#post143

Kort promenad till Devils Bay

HamnarPosted by Susanne 2017-02-16 21:11:36
15/2
Virgin Gorda, The Baths Bay.
Vi simmade in till stranden från båten för vi fick inte ta jollen in dit. Det var en utmaning då gul flagga var uppe och det gick stora dyningar som drog oss mot klipporna. Där på stranden låg Poor Mans bar, en liten öl blev det såklart.
Från denna strand gick en grottvandrings stig som slingrade sig mellan stora klippbok. Vid några ställen fick vi vada genom saltvatten grottor som vi nästan kunde simma ut genom. Stora vågor stoppade effektivt att kunna simma ända ut.Fantomen 💀 grotta hittade vi också: • Comments(1)//blog.argo.nu/#post142

Virgin Gorda

HamnarPosted by Stefan 2017-02-12 22:03:03
Hej Alla,
efter en hel del "stångande" mot både vind, vågor och strömmar har vi nu tagit oss till Virgin Gorda som ligger längst österut på British Virgin Islands. Jättekul att vi har fått sällskap av dottern Jenny samt Sussis syster med man (Annette & Magnus). Extra kul att återigen få träffa familj hemifrån och få några att dela alla upplevelser med. Vi skulle lagt oss vid bojar i ett naturreservat med häftiga grottor mm. Men det gick en massa ground swell (nordliga vågor som är rester från stormar mycket längre norrut på Atlanten) så det gick inte alls. Istället gick vi in till Spanish Harbour och marinan där. Nu blir det någon Rom-punch på en bar innan vi äter middag ute ikväll. Som Johan brukade säga: livet är ett helvete. Fast kanske inte....
/Stefan


 • Comments(2)//blog.argo.nu/#post141

Puerto Rico

HamnarPosted by Susanne 2017-02-09 00:33:05
Nu har det gått undan med visa och segeltillstånd i USA vatten. Det har varit lite omständig procedur men så blir det om man glömmer att söka visa på hemmaplan. Hamnen Puerto Del Ray som vi ligger i nu är enorm, dom kör omkring med golfbil på bryggan och har hämta och lämna service bara att ringa via VHF.
Tjejerna på marin kontoret var mycket trevliga och hjälpsamma. Dom tyckte synd om oss som tänkte gå de två kilometrarna till matbutiken längs med motorvägen så vi fick varsin fin gul keps med reflexer på. Till slut det bästa av allt inklareringen kom till båten efter att vi ringt och meddelat att vi kommit hit. Helt otroligt faktiskt att kvinnan sitter i vår båt med revolver och all annan utrustning och fyller i alla dokument själv. Det är lyxigt. • Comments(3)//blog.argo.nu/#post140

Jolly harbour

HamnarPosted by Susanne 2017-01-31 02:04:44
Idag blev det en kort tripp till Jolly harbour där vi kan clarera ut från Antigua. Imorgon sätter vi fart mot St Kitts and Nevis.
Vi har vi några tillfällen draggat och idag var vi och jämförde olika ankare och ska nu kolla vilka som passar med ankar fästet vi har.

Igår i viken vi låg i tog det tre försök innan vi fick ankar fäste. Vi fick en underbar solnedgång vid horisonten till kvällen och satt ute och njöt av den.


 • Comments(7)//blog.argo.nu/#post138

Antigua,

HamnarPosted by Susanne 2017-01-27 17:07:42
Nu har vi seglat ut till Antigua och ligger för ankar I English harbour. Inclareringen tar ibland nästan hela förmiddagen speciellt om man behöver svalka sig med något att dricka efteråt.


 • Comments(2)//blog.argo.nu/#post137

Guadeloupe

HamnarPosted by Susanne 2017-01-19 21:04:46
Idag seglade vi över till Guadeloupe för att det är Ann och Ulf:s sista dag med oss här i Karibien, imorgon flyger dom hem. Tråkigt tycker vi. Vi tar en drink för att komma åt "bra" surf såklart 😊. En trevlig servitris tyckte det var roligt att Ann och jag beställde rom drinkar.

Livet blir uppochner ibland. Det går bara att redigera med datorn och den är inte med nu.
Nu backar vi lite, här är en bild på focken när den togs ner imorse. Strimlor beskriver den bäst. Nu ska vi forska lite på var det går att beställa en ny.
 • Comments(3)//blog.argo.nu/#post135

Les Saintes #2

HamnarPosted by Susanne 2017-01-18 00:16:13
Igår seglade vi från Dominica trots ganska hårda vindar och regnskurar i väderprognosen. Det började bra med vindar runt 10-12 m/s och soligt väder. Vi såg mörka moln omkring oss men vi hoppades dom inte skulle passera rakt över oss. Men.. vi klarade oss inte, vindstyrkorna ökade och byarna gick upp mot 16-18 m/s och seglade med 2 rev och focken uppe. vi slapp inte heller regnet utan detta var ingen vanlig regnskur utan regnet piskade oss som hagel brukar kännas. Mycket otrevligt altså och då mitt i värsta skuren upptäcker vi att focken har strimlat upp sig. Vi rullade in den så gott det gick. Vi hittade en ankring boj men Ann och Ulf fick känna på en rullande båt och starka vindar som vrider båten hit och dit under natten. På morgonen var det fortfarande hårda vindar så vi har inte kunnat ta ner focken och titta på skadorna. Men vi kommer inte att kunna laga den så mycket går att se på alla strimlor vi knutit ihop för att dom inte ska fladdra för mycket.
Vi behövde clarera in här på franskt territorium igen så vi jollade in till byn. Efter det tog Stefan och Ulf en vandring upp på kullarna för att vandra runt i gammal "FORT" miljö. Ann och jag valde en sandstrand med palmer och rev att snorkla runt i. Vi avslutar dagen med en drink i en bar i väntan på att resturanger ska öppna så vi kan äta middag. 19.00 är resturangernas öppnings tider för middagar. Men maten smakade underbart.


 • Comments(3)//blog.argo.nu/#post134

Portsmouth

HamnarPosted by Susanne 2017-01-14 21:29:08
12/1 Idag tog vi lite sovmorgon och sen en skön frukost i sittbrunnen. Sen jollen till land för att promenera bort clarerings kontoret ca 20 minuters promenad bort. Samtidigt fick vi en promenad genom staden här, alla vi möter är hjälpsamma och frågar till och med om dom kan hjälpa till med något. Väldigt mysiga och trevliga invånare här.
Vi hann sola en stund innan vi blev upphämtade av våran guide för dagens utflykt ut i indian river, träskmarker.
Vi hade tur och fick nog de trevligaste och mest pratsama guiderna och mycket runt omkring information som är så härligt att få.

Trädrötterna här på träden är så märkliga former på. Guiderna visade oss också var dom spelade in filmen Pirats of Caribien, träskscenen.

.
13/1 Idag bokade vi en taxi guide för rundtur runt nästan hela ön. Han visar sig ha stora kunskaper om ön, historien och växtliv här. Han stannar för att visa och plocka (till oss) både kryddor och frukter, det han inte hittade längs med vägen stannade han och fick från vänner, han verkade känna halva ön minst. Och vi fick ihop till en fruktsallad och vi torkar numera kryddor ombord.
Men vi stannade också vid öns lilla choklad tillverkning där det efter provsmakning var omöjligt att inte köpa med sig några olika sorter.


Detta är en vulkanö med svart sand på stränderna och några röda klippor vi stannade till för att klättra på.
Färden fortsätter och vi avslutar resan med en kort promenad till ett vattenfall med lagunbad, vi badade och samtidigt började det regna. Nästan alla kläder blev blöta. Inte skönt att sättas sig i taxin sen.


 • Comments(2)//blog.argo.nu/#post133

Les Saintes

HamnarPosted by Susanne 2017-01-11 16:26:47
Igår seglade vi över till ögruppen Les Saintes och hittade en mysig vik. Här blev det genast bad och snorkling. Vid båten hade vi några aik fiskar som fick dela på några mjuka pepparkakor och dom blev jätteglada tror jag .Stefan passade på att för första gången testa sin dykutrustning. Den fungerade utmärkt och han var jätte nöjd.


 • Comments(4)//blog.argo.nu/#post132

Guadeloupe

HamnarPosted by Susanne 2017-01-10 01:35:08
Igår kväll dök våra vänner Ann & Ulf upp för att segla med oss under 2 veckor. Roligt att se dom igen och få färska nyheter hemifrån. Idag hyrde vi en bil för att ta oss mot regnskogen och vandringsleder där. Dom började med stenad stig men övergick snart till vanlig stenig stig som slingrade sig uppåt och nedåt. Det var verligen som jag tänker mig regnskog med tät skog massor med lianer och parasitväxter på de stora höga träden. Vi såg inte mycket av himlen förens vi kom till fallet.
Efter närmare 2 timmar så kom vi fram till det stora vattenfallet, vilken lycka.
 • Comments(1)//blog.argo.nu/#post131

MARTINIQUE

HamnarPosted by Susanne 2017-01-05 22:56:37
Igår tog vi ett långt skutt, vi dygnsseglade ända till Martinique till viken St Pierre. Den slet på oss för jag sov dåligt på grund av nya myggbett som kliar som f-n och vågor och vindar som gav bra fart och höga vågor från sidan.
Vilket gör att vår båt stampar sig fram, det gick inte att sova i förruffen.
Så här såg denna jolle ankring ut här, vi fick hänga upp fören på bryggan för att undvika mera trasigt om den åker under bryggan igen.

Vi checkade ut oss igår från ön Union och där såg jolle platsen ut såhär:
Vi åkte under den lilla bron och sen var det en liten lagon innanför.
Ingen dingy parkering är den andra lik....
/Susanne

 • Comments(4)//blog.argo.nu/#post130

Tobago cays

HamnarPosted by Susanne 2017-01-03 23:17:44
Igår kom vi till Tobago cays och viket paradisiskt ställe, men också många båtar som hittat hit såklart. Ingen egen strand än. Men vilket azurblå klart vatten och sköldpaddor som dyker upp här och var runt båten.
Igår snorklade bara jag och så de största sjöstjärnor i mitt liv, vackra var dom också.
Idag snorklade vi båda och såg sköldpaddor i under vattens läge. Hur häftigt som helst. Stränderna här är vita och kantade med palmer. Efter lunch åkte vi vidare till ön Petit Martinique här finns en liten mysig resturang där vi just nu sitter och väntar på matem
Ha det bra alla följare. :-)


 • Comments(4)//blog.argo.nu/#post129

Jollen

HamnarPosted by Susanne 2017-01-01 21:52:39

Många repor blev det. Som tur är höll jollen. Men den ser ut som någon varit riktigt arg på den.
Lagad åra. Den går att använda tillsvidare i alla fall.

 • Comments(0)//blog.argo.nu/#post128

Händelser i Karibien

HamnarPosted by Stefan 2017-01-01 21:43:03
Hej Alla,
Så här på nyårsdagen sitter vi och slappar lite på vårt favorit café här i Bequia, vädret är lite varierande men fortfarande mestadels sol och väldigt varmt. Hade ett otroligt trevligt nyårsfestande på Jacks här vid stranden, det var vi och Barbasol gänget + Lars Hässler med besättning på Jennifer och en del andra Svenskar. Mycket dans, dricka och skratt. Idag är vi betydligt lugnare...

Jollen är som ni förstår vår livlina till land här, det finns inga marinor här av europeiskt snitt utan man ankrar eller betalar för att lägga sig vid en boj. När vi inatt skulle hem från krogen så hade vår jolle på något märkligt sätt lyckats komma in under den lilla dingy bryggan krogen har. Det positiva är att vi inte längre behöver måla om vår motor för att göra den mindre stöldbegärlig, den är numera kraftigt skrapad på hela översidan efter att ha gnidit mot spikar och armeringsjärn under kvällen. Det tråkiga var att växelföraren (spaken man lägger i fram eller back med) hade slitits av. Tack vare snälla människor på S/Y Isa fick vi bogsering hem när det alltså inte gick att köra. I morse åkte vi med hjälp av BarbaSol tillbaka och lyckades med cyklop hitta spaken på botten. Hasse och jag borrade, skruvade och limmade så nu ska den förhoppningsvis vara lika stark som innan, peppar, peppar. Lagade även vår trasiga paddel som gick sönder vid en mindre lyckad landning i surfen på en strand på Barbados. Fortfarande tacksam att inte Micke och Johan såg vad som höll på att hända, kunde blivit en pinsam film.
Men nu är i alla fall jollen åter brukbar och vi slipper simma i land, men det tog halva dagen och där sprack våra tankar om att kunna segla till Tobago Cays idag. Det får bli imorgon istället.

Annars har jag fått en kraftig infektion i ytterörat, lokala doktorn här gav mig en rejäl kur antibiotika så lagom till nyårsafton var jag pigg igen. Men jag undviker bad nu ett tag, vilket är tråkigt då det inte finns så många andra sätt att svalka sig i värmen. Men nu har jag i alla fall hunnit läsa några böcker. Lite kul är att det finns en doktor här, han finns på 3 olika kliniker beroende på tid på dagen. Dem som inte har råd går på öppen klinik på förmiddagarna, annars gäller bokad tid på sjukhuset på eftermiddagarna och har man pengar så går man till hans privata klinik i källaren på hans hus framåt kvällen. En riktigt lustig filur som var fascinerad över att folk seglade hit, han skydde havet som pesten och tog helst inte ens lokala färjan över till S:t Vincent om han kunde undvika.

Livet här på Beguia är riktigt trevligt, folk är hjälpsamma och trevliga och vi trivs väldigt bra. Otroligt god färsk frukt, goda drinkar och god mat.

Imorgon tar vi en tur ner mot ett naturskyddat område som heter Tobago Cays där vi ska ankra innanför ett korallrev som enda skydd mot Atlanten. Där ska vi kunna snorkla bland sköldpaddor och fiskar. Sedan tänkte vi bunkra lite drickbart till bra priser på Petit Martinique som officiellt tillhör Grenada innan vi börjar segla norrut för att möta upp våra nya gäster på Guadeloupe den 8/1.

Ha det bra därhemma, over and out från Argo.
/Stefan

 • Comments(4)//blog.argo.nu/#post127

Nyårsbilder

HamnarPosted by Susanne 2017-01-01 21:24:03
Nyårsbilder:


Så roligt vi hade igår, ursäkta fyrtaetl bilder men surfen här är så långsam så jag tror att inget händer och så helt plötsligt rasslar det till och blir fyra bilder.
Grattis och lycka till. Ett frieri fick vi bevittna på nyårsnatten.


 • Comments(1)//blog.argo.nu/#post126

Sista dagen

HamnarPosted by Susanne 2016-12-27 02:38:15
Idag är våra gastar sista dag, imorgon lämnar dom oss. Det har varit helt underbart att haft denna hjälp över Atlanten seglingen. Idag har vi bara gjort trevliga saker. Vi började med att vandra över till andra sidan för att snorkla och bada. Här hittade vi en jätte mysig restaurang där vi åt lunch, med svensk personal som kom och pratade med oss. Vi tyckte detta ställe "Bagatelle" var så trevligt och god mat att vi bokade avskedsmiddag en här. Kvällen avslutades med en trerätters middag och många gemensamma minnen. Tack våra hjälpsamma gastar, ni har fått kämpa hårt.


 • Comments(1)//blog.argo.nu/#post125

Snorkling

HamnarPosted by Susanne 2016-12-25 22:00:36
En lugn mysig frukost i sittbrunnen på juldagsmorgon. Vi sitter och funderar på vad vi ska göra idag, alla var överrens om att röra på sig är en bra idé. Vi packar lite frukt och snorkelutrustningen och tar jollen in till land. Vi har läst om ett bra snorkelställe inom gångavstånd så vi traskar iväg. Efter att gått upp för kullen fick vi leta lite innan vi hittade en något gömd stig ner till vattnet. Vi finner en stenig strand med revet utanför. Här stannar vi och snorklar länge. Underbara fiskar, havskräftor och en murena.
 • Comments(1)//blog.argo.nu/#post124

Bequia

HamnarPosted by Susanne 2016-12-23 21:41:47
Inatt startade vi resan mot Bequia och ligger nu för ankar I viken admirality bay utanför Port Elisabeth. Verkar vara en jättemysig liten stad, här kommer vi att fira jul imorgon. Fast här firar dom den 25 så det blir lite dubbelt julfirande iår.


 • Comments(0)//blog.argo.nu/#post122

Barbados

HamnarPosted by Susanne 2016-12-21 23:25:10
Jag vet vi är lite sena med incheckning här. Vi anlände på natten vid 04.00 svensk tid till Barbados och lade oss för svaj utanför hamnen. En skål i mörkret sen somnade vi gott efter 21 dagar och 12 timmar på Atlanten.
ursäkta bilden blev upp och ned var nog lite trött.
Vi sov gott första natten utan havets stora höga vågor som fick oss att stötta upp madrasser för att dom inte skulle glida omkring. Vi är lyckliga och tror knappt själva att detta är sant.
På morgonen åker vi till diesell bryggan och lägger oss tillfälligt för att clarera in oss, stämplar i passen och cirka 2 timmar senare får vi officiellt gå iland. Det första vi gör är att gå till marinan resturang och äter en äkta karibisk lunch som vi avslutar med en rumpunch Mmm den var god, kommer att bli fler såsmåningom.
Det tog några timmar innan land slutade att gunga, en märklig känsla.
Julpyntat är det här också, kanske ska ha en blå pyntad gran gran nästa år. • Comments(1)//blog.argo.nu/#post120

Äntligen

HamnarPosted by Susanne 2016-11-28 17:22:19
Nu är snart sista utcheckningen klar och sen kastar vi loss. Vindarna är svaga några dagar framöver sen hoppas vi på lite mera vind.
Ha det bra tills vi hörs igen.

 • Comments(3)//blog.argo.nu/#post114

Las Palmas de Gran Canaria

HamnarPosted by Susanne 2016-11-22 17:58:03
Sent igår kom vi till Las Palmas och imorse kunde vi genast boka en tid och två timmar senare står båten på land.
Nu är det bara tvätta, måla, kolla allt under vattenlinjen, byta offeranoder mm. När vi lyfter båten står en tysk och kollar noggrant vår köl, sen kommer han fram och säger att han såg en glipa mellan skrovet och kölen. Både Stefan och jag får stora skälvan och ber kran föraren lyfta lite så vi kan kolla. Där står vi med tysken och letar spricka, som tur var hittade vi inget (Tysken såg en reflexion i det blöta skrovet).
Nu ska vi gå och checka in oss i hamnkontoret, det var fullständigt kaos där imorse så efter 2 timmar och 20 minuter gav vi upp för då närmade sig vår upptagningstid. Så på det igen efter deras fiesta och hoppas det är mindre kö nu.
Denna dag har bjudit på både det ena och det andra min fasa nu är att jag måste till tandläkaren imorgon. Bara att boka ett besök när dom knappt pratar engelska och jag är väldigt dålig på spanska hua hua Det lossnade en bit av en tidigare lagning imorse, men tur var det väl på så sätt att det hände innan vi hunnit börja överfarten

 • Comments(4)//blog.argo.nu/#post111

Gran Canaria

HamnarPosted by Stefan 2016-11-12 21:39:10
Hej alla, igår kväll kom vi fram till Gran Canaria som blir vår sista ö innan vi seglar mot Karibien. Vi ligger för ankar i Anfi del Mar strax ost om Puerto Rico och Puerto Morgan på Gran Canarias södra kust. Det är högsäsong nu för marinorna, alla seglare som ska ta klivet över Atlanten efter orkansäsongen väntar in rätt vindar och gastar. Så vi har just nu ingen plats på någon marina - men det löser sig får man hoppas. Behöver även få upp båten på land för lite fix under vattenlinjen - även det ligger nu lite stand-by tills vi får tag i rätt personer får vi hoppas på måndag.

Seglingen hit var rejält tuff, hård NO-ONO vind som acceleras extra mycket runt öarna här gav oss en bidevind (snett framifrån) om som mest 38 knop (runt 19 m/s) strax utanför Teneriffa och GC. Snittvinden var omkring 30 knop för de cirka 11 timmar det tog för oss. När det friskade i som bäst var det som i beskrivningarna för Beaufort skalan med topparna blåste av vågorna som byggde på rejält, skum bredde ut sig över vattenytan och luften fylldes av vatten partiklar. Häftigt att uppleva styv kuling på Atlanten - slipper gärna se en storm....

Från nu ska det bara handla om passadvindar som ska ligga akter om tvärs, och inte mer än max 10-12 m/s - peppar, peppar.....

I Anfi del Mar träffade vi återigen Barbasol med Karin och Hasse. Kul att träffa våra "gamla" vänner igen!

Vi såg en sköldpadda idag i hamnen - men den stackarn kan inte haft det lätt med alla snabba flytetyg som drar fram här.

Annars ser vi nu fram emot att träffa syrran med familj som kommer ner imorgon - vi jobbar på att få plats i er hamn!

Ha det bra därhemma, vi hörs,
Stefan

 • Comments(6)//blog.argo.nu/#post110

Las Galletas, Teneriffa

HamnarPosted by Susanne 2016-11-10 21:08:01
Vi startade från La Gomera (mer om den ön senare) imorse med härliga vindar in från sidan. Kursen är mot Gran Kanaria och solen skiner. Mitt på dagen avtar vinden nästan helt, men dyningar och vågor försvinner ju inte riktigt lika fort så allt börjar slänga och flänga hit och dit. Nu äntligen för första gången ser vi två valar som simmar förbi båten, helt otroligt underbar känsla. Förmodligen pilotval.
Ner med seglen och på med motorn då kommer såklart vinden strax tillbaka. Denna gång rak motvind och kuling i byarna, det hänger vågorna snabbt på och vi och båten sköljs över med saltvatten.
Motorn får jobba hårt för väldigt få knop framåt så vi anropar närmaste hamn och får deras sista plats, puh.
Det blev en öl i solnedgången vid hamnen och nu ska vi gå och duscha av oss lite intorkad salt. • Comments(3)//blog.argo.nu/#post109

La Palma, Santa Cruz

HamnarPosted by Susanne 2016-11-03 16:56:47
Imorse vid nio tiden kom vi I hamn. Färden över var lugn med svaga vindar och båten Moana som färdades samtidigt. Skönt att ha en punkt (lanternorna) att titta på på natten och prata med på vhf på dagarna.
På bilden är det Teide i morgondiset. • Comments(3)//blog.argo.nu/#post106

Lite smått och plock

HamnarPosted by Susanne 2016-11-01 00:08:18

Vi har gjort ännu en levadavandring här på ön. Den sträckte sig längs med en bergssida och var lummig vilket inte gjorde något denna varma soliga dag. Det är så skönt att bara vandra och känna den härliga skogsdoften. Även denna gång med egen matsäck fast smörgåsar denna gång. Vi gick över 1 mil på denna vandring, då är jag så skönt trött när vi kommer tillbaka till båten.

Vi har också varit på en grotttur i gångarna efter lavan som än gång forsat fram. Nu rinner det vatten och så berättade hon när vi undrade varför det växer växter vid ljusen här nere att frön från ovan följer med vattnet och börjar gro när det finns ljus.

Lite blandade bilder:

Imorgon 1 november seglar vi vidare mot La Palma, Kanarieöarna, beräknas ta lite mer än 2 dygn.

 • Comments(1)//blog.argo.nu/#post105

Levada vandring

HamnarPosted by Susanne 2016-10-30 21:20:50

27/10

Levador är konstgjorda kanaler för att leda vatten från mitten på ön (höjderna där det regnar mest) till jordbruksområdena runt om ön. Dom är många och vi vandrade längs med en väldigt spektakulär levada på höjden 1000m. Eftersom det regnade ganska mycket igår var det full fart på vattnet, flera vackra vattenfall längs med vandringen och även några översvämmade partier. Vi vandrade med utsikt över vackra dalar och med skogen runt omkring oss. Vi hade också sällskap av Tobbe och Eva från båten Moana.

Slutet av vandringen var vid ett stort vattenfall som vi kunde gå ända fram till, där stannade vi och åt vår medhavda kyckling sallad med vattnet forsandes under bron vi satt på.


 • Comments(1)//blog.argo.nu/#post103

Madeira

HamnarPosted by Susanne 2016-10-29 21:28:26
25/10
Idag vandrar vi med Tobbe och Eva ut på närmaste udden här. Den är lite mer karg och stenig. På norrsidan har kusten en mer brant kant och stora karga pelare där havet dundrar med full kraft emot och vattnet sprutar högt.En skön vandring på bergskanten upp och ner. Det slutade med cirka en mils vandring och hemåt i skymningen.


 • Comments(0)//blog.argo.nu/#post102

Regnig dag

HamnarPosted by Susanne 2016-10-26 18:13:28
Det blev en innesittardag med räkningar, maila om ny båt försäkring, kolla vädret och lite annat pyssel.
Mellan regnskurar har Stefan och riggkillen här i hamnen letat lösningar till vindrodret och nu har vi några nya lösningar att testa. Vi har också bytt två undervant som Lena hade med sig beställda från Benns. Det tog 1 dag för dom och fixa dom, här tog det flera dagar bara att få offerten från Frankrike där hamnen här beställer dom ifrån och sen kommer frakttiden och den vet vi ju redan hur lång tid sånt tar...ca 2 veckor trodde riggkillen. Men dom sitter på plats och resten verkade okej vid inspektion.
Ikväll är vi inbjudna till spelkväll hos Tobbe o Eva i båten Moana.

 • Comments(5)//blog.argo.nu/#post101

Fast på Madeira

HamnarPosted by Stefan 2016-10-26 13:01:03
Hej Alla!

Nu har hösten kommit till Madeira, osäkra vädermönster regerar på Atlanten och skickar omväxlande regn, sol, stiltje och hårda vindar från olika håll. För tillfället verkar vinden ha fastnat på rak sydlig eller ingen alls. Vilket gör att vi bestämde oss för att bli kvar ett tag till på Madeira för att förhoppningsvis få en lite bättre segelvind för sista biten till Kanarieöarna (cirka 270M). Prognosen är att vi eventuellt har bra vindar till tisdag - onsdag nästa vecka, men även detta är som vanligt - mycket osäkert.

Mamma Lena kom ner och gjorde oss sällskap här några dagar, mycket trevligt! Vi hyrde bil och utforskade Madeira tillsammans. Jättekul och stort tack till Mamma för att du kom ner och hälsade på! Nu flög mamma hem när vi valde att inte segla just nu och prognosen var så pass osäker. Du får segla med oss nästa gång istället.

Några bilder från Lenas besök:


Och en film på oss hittar du här!

Annars har vi nu några dagar med trevligt sällskap av Tobbe & Eva på S/Y Mouna som kom in några dagar efter oss hit till Quinta do Lorde. Igår gick vi på en rätt rejäl vandring ut till udden i närheten, blev väl cirka en mil upp och ner för branta klippor. Idag regn och fixande inombords åtminstonde för tillfället. Cirka 20 grader ute så det går vål ingen nöd på oss :-)

Ha det bra hemma i höstrusket!

/Stefan • Comments(1)//blog.argo.nu/#post100

Utflykter på Madeira

HamnarPosted by Stefan 2016-10-21 23:33:42
Hejsan,
Idag hyrde vi en bil och ägnade dagen åt att "utforska" ön, en Fiat Punto blev det som är en rätt trevlig bil - men helt åt h-e för undermotoriserad för dessa vägar. Madeira är 3 dimensionell, man åker antingen rätt uppför eller rakt utför - oavsett vilket ligger vi nästan alltid på 2:ans växel och på tok för högt varv för att det ska kännas riktigt bra. Men lägga i 3:an går inte och krypa på 1:an... Nä, några gränser får man väl ha...

Otroligt vacker ö, grön och lummig klättrar byggnader och träd på branta sluttningar överallt. Vi såg spår av de kraftiga skogsbränder som härjat ön, verkade mest vara på södra sidan. Annars var det mycket fina blommor:

Vi hamnade till slut med bilen lite oplanerat där vandringsvägar ledde upp till topparna av de högsta bergen på Madeira, runt 1861 meter sådär. Så det blev ett antal kilometers improviserad vandring med några hundra höjdmeter. Det drog in ett regnväder och var ganska kyligt på toppen, så vi var glada att vi tagit med varsin tröja för säkerhets skull. Här är lite bilder:

På väg uppåt (innan regn):

På toppen:

På väg uppåt med bilen stannade vi vid cirka 1200 meters höjd och gick ut till en utsiktsplats som var rätt häftig:

Och så kan ni se en liten film från när vi gick ut dit genom att klicka här!

Klart för idag, strax hämtar vi Lena på flygplatsen. Flyget var försenat men lär väl komma fram någon gång på småtimmarna.

/Stefan • Comments(1)//blog.argo.nu/#post99

Quinta do lorde

HamnarPosted by Susanne 2016-10-19 18:56:35
Nattens mysterier... vi tittade på en film igår och Stefan börjar irritera sig på ett ljud som vi först tänkte att det hörde till extra kylskåpet när motorn går av och på. Ljudet fortsätter och vi stänger av alla ljud i båten och börjar lyssna, ljudet är som droppande vatten med bubblor i (svårt att beskriva ljud ). Plötsligt slår oss tanken att vi har en läcka, uhuu. Vi börjar genast lyfta på alla durkar och kollar alla utrymmen och alla genomföringar vi kommer åt med en rasande fart. Men båten är torr inte ens kondensvatten som vi hade problem med i Skottland hittar vi. Nu börjar det stora problemet ljudet är ju kvar, ännu en idé testar vi och det är landströmmen som kan ställa till besvär men ljudet slutar inte fast vi kopplar bort strömmen. ?? Vad är detta?? Nu börjar vi surfa på olika sidor för att hitta en förklaring kanske har någon annan råkat ut för samma sak. Till slut hittar vi en blogg med en båt som seglat i samma vatten som vi nu och upprepat samma procedur för att hitta felet, dom fick gå ock lägga sig grubblande men pratade med sina båt grannar nästa morgon
Det visade sig vara fiskar som ljudligt äter på alger och annat på båt botten. Vi såg fiskar i hamnen imorse, hoppas dom var de skyldiga :-)

 • Comments(7)//blog.argo.nu/#post98

Madeira

HamnarPosted by Susanne 2016-10-18 17:30:18
Nu är vi framme vid hamnen Quinta do Lorde på Madeira. Denna stad är inte så gammal och ser ut som Disney land. Gulliga hus i olika färger och en resturang i form av en fyr. Vi fick eskort in i hamnen som visade oss in till vår plats.
 • Comments(0)//blog.argo.nu/#post97

Sista vandringen...

HamnarPosted by Susanne 2016-10-17 22:44:33
Idag har vädret lugnat ner sig men det har regnat och blåst massor i två dagar. Då har det blivit lite inne jobb och bok och film sällskap.

Idag tar vi en vandringsdag, vi känner verkligen för att röra på oss idag efter innesittandet. Detta leder oss upp till toppen på Pico de Castelo.

Vi tar en liten paus på toppen och får sällskap till fikat. Lite mutade förstås.

På vägen ner väljer vi en annan slingrande väg mellan kaktusarna och dom är många här omkring. I bakgrunden ser ni toppen vi var uppe på.
När vi kom ner till vägen som går längs med stranden och in till byn fick vi en liten chock. Stranden var borta... kvar var bara stenar. Att sanden försvunnit under sydväst vindarna som blåst hårt räknade vi ochkså ut. Sen berättade en lokalbo att hårda sydvindar för ut sanden i havet och när vindarna vänder mot norr kommer sanden långsamt tillbaka och blir sandstrand igen. Detta kort visar stenarna där det varit en lång härlig sandstrand.


Imorgon planerar vi att segla mot Madeira så detta är sista vandringen här. • Comments(0)//blog.argo.nu/#post96

Sjösjuk i hamn?

HamnarPosted by Stefan 2016-10-16 15:08:33
Bom Dia*,

Nu ligger vi med 6 (15:30 - nu 8 stycken...) avfjädrade förtöjningstampar i hamnen på Porto Santo, vinden ligger runt kulingstyrka från S-SV och den har precis vridit så sjögången hittar in i öppningen mellan hamnpirarna. Alla båtarna rör sig rätt mycket och dessutom i obalans med flytbryggan. Hade man inte haft sjöben så blev man nog sjösjuk av att ligga i hamn idag...
Samtidigt som regnet kommer i skurar - blir en innedag idag.

Sussi fixar med och runt motorn:

Lite annat blandat från sista tiden här; månsken över hamnen härom kvällen:


I hamnen här har det varit inspelningar till någon (tydligen väldig populär) Portugisisk TV-serie, dom har varit mycket i en båt längst ut på vår ponton och längs piren. Häromdagen var det en knarkhund + 5 "poliser" från diverse myndigheter här på bryggan - tror det hade med inspelningen att göra men inte helt säker. Vi slapp närmare granskning denna gång ;-). Annars är det rätt fantastiskt vilken fantasi Portugiserna har för att skapa ytterligare någon polisiär myndighet, det vimlar av diverse bilar, båtar och folk i uniform från alla möjliga myndigheter. Tror det är ett av sätten att minska arbetslösheten, för dom verkar inte direkt överansträngda. Se nedan för en bild från inspelningen när dom var precis framför vår båt:


Jo - och så finns det ödlor här, till Sussis stora glädje:


Idag är som sagt inte vädret någon höjdare, stranden bredvid lockar inte precis till bad. Först blir man blästrad av all sand som blåser och skulle man komma ner till vattnet så blir det nog rätt jobbigt i bränningarna. Men så här såg det ut när vi tog en selfie häromdagen när vädret var bättre:

Vi har flera gånger klättrat upp på berget bredvid och "utfodrat" 3 hästar som vi tyckt lite synd om, något mål och mening måste man ju ha med vandringarna här :-)


Sen har jag tagit dyk-certifikat, godkänd nu för egen dykning ner till 30 meter:

Det var väl allt just nu tror jag. Vi går mot Madeira på tisdag eller onsdag som det ser ut. Sedan kommer Mamma den 22/10 och så får vi se när vi tar de sista 300M till Kanarieöarna. Väderprognoserna är än så länge väldigt osäkra + att vi ska få tag i en hamn där nu, ARC pågår och mängder med båtar är där omkring inför steget över Atlanten.

Ha det bra i höstmörkret, vi hörs!

* Betyder godmorgon på Portugisiska. • Comments(4)//blog.argo.nu/#post95

Porto Santo

HamnarPosted by Susanne 2016-10-14 11:59:45
Nu har vi inte skrivit så mycket på sista tiden så här kommer en liten notis om vad vi planerar närmaste tiden. Det är ett ganska stort område med hårda vindar, regn och eventuellt åska några dagar framöver. Vi tänkte först segla över till Madeira idag men har inte fått kontakt med hamnen där och vi tänker inte chansa på att segla dit och inte få en plats i hamnen. Här har vi en bra bryggplats med el och vatten och ganska billigt dessutom. Så vi väntar ut skitvädret här och flyttar oss till Madeira senare och då är det inte så lång tid tills att Lena Lindberg gör oss sällskap.

 • Comments(2)//blog.argo.nu/#post94

Porto Santo

HamnarPosted by Susanne 2016-10-11 19:29:35
Testar vit Sangria vid hamnbaren. Mmm den är nog godare än den röda. Vi är kvar här på ön, kommer att segla vidare inom några dagar mot Madeira.

 • Comments(2)//blog.argo.nu/#post93

Utflykter på Porto Santo

HamnarPosted by Stefan 2016-10-04 23:50:44
Häromdagen tog vi en guidad taxitur över ön tillsammans med Hasse & Karin, meningen är att se alla sevärdheter under ett par timmar med stopp lite här och där. Ön är cirka 11x6 kilometer stor (eller liten kanske...) och består mest av berg, sten, gammal lava, damm och en lång strand åt söder. Skrämmande är att det inte regnat på 9 månader och nästan inget alls de senaste 5 åren. Vår Taxi chaufför pratade ingen engelska men det behövdes inte för att man skulle förstå av vad han sa att det var en katastrof för ön. Alla terasseringar med odlingar var bara sten, damm och sand och några helt uttorkade buskar eller kaktusar. Nästan allt var övergivet och det stod "Vende Se" (till salu) på mängder av hus och gårdar. Enda riktigt gröna på hela ön var golfbanan - tecken i tiden kanske, det finns pengar till att skapa vatten för att kunna spela golf men inte att odla mat. Annars är ön mycket vacker tycker vi, se på bilderna nedan för hur det ser ut:


I Måndags tog Sussi och jag en egen förmiddagspromenad, vi följde kusten österut från hamnen sett (kan jag rekommendera till andra långseglare att göra). Förbi ett nybyggt och sedan fort övergivet och nedlagt aktivitetsområde med disco, nattklubb, gokartbana, fotbollsplan mm. sedan längs med någon sorts stig/väg som gick längs kusten och inte var med på någon vandringskarta vi sett. Häftig natur och när vi trodde att vi inte kunde komma längre så var det helt plötsligt en tunnel där genom berget. Vips var vi andra sidan ön och efter en liten bit kom vi till världens mysigaste lilla badstrand där vi självklart tog ett dopp. Kolla in dessa bilder:


Sen gick vi tillbaka till marinan vi vanliga vägarna genom dalgångar och över bergskrön. Strax innan vi kom till marinan så hade vi tidigare sett några fasttjudrade hästar på bergsluttningen ovanför vår båt. Där stod dom stackarna med bara torrt gult gräs och grus, utan vatten i den starka solen. Vi hade med några morötter i ryggan som dom gärna mumsade i sig.
Sen var det skönt med en kall öl i lokala hamnkrogen, för jag sa väl det - här är det riktigt varmt...
Ha det!
/Stefan

 • Comments(3)//blog.argo.nu/#post91

Porto Santo

HamnarPosted by Susanne 2016-10-02 23:05:41
Imorse seglade BarbaSol vidare, kvar på bryggan är 4 tyska båtar, vi och en himmelskt massa franska båtar. Men på land står norska Tone II och är precis klar med bottenmålningen. Imorgon sjösätter dom sin Bavaria.
Vi gick över för att erbjuda dom hjälp imorgon, men deras svar va: det kommer 5 man och en kran så jag själv tänker hålla mig i bakgrunden. Ibland kan det bli för många " kockar".

 • Comments(0)//blog.argo.nu/#post90

Porto Santo

HamnarPosted by Susanne 2016-09-30 22:18:03
Mellan pysslandet och tvättandet var vi en stund på stranden, stora dyningar rullade in och de är så roligt att bada i. Idag testade vi vårt mini boule och jag vann nog flest gånger ;-).

Sen tog nästa projekt vid och det har roat många fler än vi trott. Både lokala befolkningen, några norrmän har tittat förbi och visat uppskattning.
Graffiti och ingen protesterar. Många passerande båtar målar här på hamn piren.

Äntligen klart, två nöjda konstnärer skålar för ett gott jobb.

Maskotarna är såklart med och ser till att det blir likt.

 • Comments(4)//blog.argo.nu/#post89

Porto Santo

HamnarPosted by Susanne 2016-09-30 15:03:52
Torsdag: Idag fick både vi och BarbaSol plats vid bryggan
Det är skönt att ha tillgång till vatten och el. Sen tog vi på oss vandrarkängorna och letade oss upp på närmaste höjder som vi ser från hamnen. Inte helt enkelt att leta sig uppåt när marken är ganska porös men till slut nådde vi vårt mål.
Hamnen sedd uppifrån.
Vi fortsätter och hittar en vacker kyrka på en annan topp. Ödlor finns det också gott om men de är så snabba när jag vill komma nära för att fota dom.
Så här ser väderkvarnar ut här omkring. Vi fortsätter vandringen vi ner till byn där vi tar en välförtjänt öl
Sen letade vi reda på en affär vi fått tips om "Kinesen" som skulle ha oljefärg i sitt sortiment. Mer om det imorgon ;-)
Vi avslutar vandringen med ett dopp i havet, det finns en härlig sandstrand här bredvid hamnen.
Härlig kvälls grillning i solnedgången på stranden avslutar vi denna dag med

Detta har varit en underbar, svettig, solig dag med mycket trevligt sällskap.


 • Comments(2)//blog.argo.nu/#post88

Porto Santo

HamnarPosted by Susanne 2016-09-30 14:37:25
Onsdag: Idag promenerar vi till byn med Hasse & Karin, där blir det lite shopping och en öl på den mer lokala puben. Det märker man på att alla där sitter inne och pratar portugisiska. Där var det en av männen som verkligen försökte prata med oss och han kunde bara lite engelska och lite tyska resten tecken ( armar och ben). Han bjöd oss också på en omgång öl och lite snacks, sen sjöng han lite fado för oss.
Innan vi tar oss tillbaka blir det storhandling .
Vädret idag är varmt och soligt och eftersom både vi och BarbaSol ligger för ankare så simmar jag över och bjuder in dom till en fördrink innan vi tar oss iland och äter middag på hamnens resturang.
Här är bild på hamn inloppet med stora skyddande pirar (iallafall från havet)
Denna ö är en vulkanö och ganska karg. Båten med röda jollen är BarbaSol".
 • Comments(0)//blog.argo.nu/#post87

Lissabon

HamnarPosted by Susanne 2016-09-23 23:09:17
Jag har inte skrivit så mycket om Lissabon som vi varit några dagar i. Vi låg i en hamn några kilometer från centrum, fast denna stora stad har så mycket att se och uppleva i stora delar av staden. Hamnen låg i den del av staden som till stor del visar spår av världsutställningen -98. Staden är en blandning av nya moderna byggnader och mycket gamla byggnader.
Vi har här farit runt och letat reservdelar, som vi som tur hittat flera av. Vi har också hunnit promenera runt i staden och tittat på staden, den gamla delen med många små gränder och stora torg är bara för underbart mysigt. Det känns som det på varje gata och gränd finns en liten restaurang och någon liten butik (mest turistinriktade).
Första morgonen vaknade vi och upptäckte att vi stod i en meter lervälling, inte kul. Båten hade inte gått att köra därifrån själv vid lågvatten. Inte heller fanns en ny plats att få. Det var spännande när vi skulle åka idag att få se att inget slammat igen, förutom loggen som tog 20 minuters körning innan den släppte.
Hamnens färggladaste båt.

På onsdag kväll gick vi ut och firade att vi äntligen fått igång satelit rautern.
Vi blev inbjudna till den andra svenska båten S/Y BarbaSol på ost och vin en kväll, trevligt sällskap fick vi också. Vi hoppas vi ses på Madeira som blir nästa stop. • Comments(1)//blog.argo.nu/#post84

Oeiras

HamnarPosted by Susanne 2016-09-23 18:24:23
Idag gjorde vi en kort förflyttning men den syns nu på vår fungerande trackingsida. Det ska nu gå att ringa och maila oss. Idag är det 30 grader varmt i hamnen och sol på himlen .


 • Comments(3)//blog.argo.nu/#post83

Lissabon

HamnarPosted by Susanne 2016-09-22 17:49:19
Även i Lissabon måste man tvätta och göra kontorsarbete :-)


 • Comments(1)//blog.argo.nu/#post82

Lissabon

HamnarPosted by Susanne 2016-09-19 19:30:09
Nu är vi framme i Lissabon, efter cirka 1 1/2 dygns segling. Här är det just nu 29' varmt och soligt. Nu ska vi gå upp och checka in oss. Det är likadant i alla hamnar. Dom kopierar pass, båtregistreringsbeviset och försäkringspappren.


 • Comments(1)//blog.argo.nu/#post79

Douro marina

HamnarPosted by Susanne 2016-09-15 21:36:27
Vid middagstid anlände vi till Douro marina vid floden douro.

Det är en ganska nyrenoverad marina där vi hittar denna upplysande skylt:


 • Comments(1)//blog.argo.nu/#post78

Hamnliv som långseglare

HamnarPosted by Stefan 2016-09-15 10:11:51
Viana da Castelo är en rätt trevlig stad, en gammal stadskärna med gränder och butiker, berg runt om med fin utsikt över floddalen med staden och atlantkusten. Men det vi kommer minnas mest härifrån är speciellt våra trevliga svenska båtgrannar, S/Y Dreyma och S/Y Moana. Jättekul att träffa landsmän i samma situation som en själv och det blir mycket snack, byte av erfarenher (och kanske någon film) och garv. S/Y Dreyma fortsatte vidare igår medan vi var kvar och fortsatte lite pyssel i båten. Sedan blev det nattsudd med vin & whisky i salongen på Argo till en bit över midnatt tillsammans med Tobbe & Eva på S/Y Moana.

Status annars är att satellit routern fastnat i tullen i Portugal, Fedex inklareringsagenter kan inte hantera "ship-in-Transit" klareringar och vill att jag ska betala moms, tull och hanteringsavgifter som vore det en nyimport till EU. Vilket då skulle bli ytterligare några tusenlappar. Vi håller på att anlita en lokal fixare i Lissabon "MrBoat" som ska hjälpa oss med detta.

Jag har hittat en firma som specialiserat sig på autopiloter i Lissabon och han har en rem nu som ska passa vår autopilot liggande väntandes på oss.

Igår fixade jag till AIS:en till navigatorn ute vid rorsman och inte bara vid nav-bordet sedan installerade jag en ny timräknare för motorn då Volvo panelen oftast inte vill visa detta. Nu kommer vi lite lättare kunna beräkna bränsleåtgången när vi går för motor.

Det kom in en Fransk båt igår bredvid oss - en hypermodern skapelse designad av någon med ambitioner för folk som inte räds visa upp även hur det ser ut i båten även för dom som går förbi på bryggan. Hursomhelst kom hon samtidigt med en regnskur av det kraftigare slaget, jag höll precis på att plocka undan verktyg spridda över hela sittbrunnen undan de första dropparna när jag hör någon skrika på mycket dålig engelska "whatch out for your eehhh... thing there" och när jag tittar upp är denna franska båt på väg in bredvid oss i för hög fart, med fel vinkel och vårt vindroder definitivt i farozonen. Snabbt ner med det i vattnet och sedan försöka bära av när den uppenbarligen inte helt vana fransosen försökte använda auktoritet och röst snarare än skicklighet för att få båten in till bryggan. Helt utan minsta smidighet eller ödmjukhet, jag tyckte synd om tanterna ombord på hans båt och damen i Danska båten bredvid som alla fick slevar av hans kommando-franska när han låg på tvären mellan oss andra båtar. Det gick bra till slut och jag smet undan så fort det bara gick, inte bara för att slippa undan den galna fransmannen utan även då för att regnet vräkte ner och vi hade flera luckor öppna i båten där det nu snabbt blev blött.

Så kan en dag i hamn också se ut :-)

 • Comments(5)//blog.argo.nu/#post77

Viana do Castelo

HamnarPosted by Susanne 2016-09-13 14:03:57
Skönt att ta en lite längre vandring idag. Den gick upp till en höjd med Santa Lucia tempel. Det var ca 600 trappsteg för att ta sig ända upp. Det är en väldigt vacker byggnad med fina dekorationer. Inne i kyrkan tände vi ett ljus och minndes alla älskade som är uppe i himlen.


 • Comments(1)//blog.argo.nu/#post75

Viana do Castelo

HamnarPosted by Susanne 2016-09-11 17:28:48
Nu är vi i Portugal!
Här vajar Portugals (gäst)flagga under styrbords spridare, men ni får vrida på mobilen för om jag tar bilden med upprätt kamera hamnar bilden på snedden.
Vi lämnade ett mysigt Spanien med sin siesta och sena middagstider runt 21. Här får vi reda på av hamnkapten att Spanien gillar han, men här har dom inte någon dum siesta. Middagstiderna här börjar vid 8 - tiden istället . Nu ska vi gå upp på stan och promenera runt lite. Lika roligt varje gång med en ny stad att utforska.

 • Comments(0)//blog.argo.nu/#post73

Islas Cies

HamnarPosted by Susanne 2016-09-10 19:46:58
Idag är det mulet väder vilket gjorde dagens promenad norrut ganska mycket mindre svettig än promenaden igår. Norrut är det mera skog och en mindre vacker fyr, men det är skönt att röra på sig och här på ön får man inte gå vart man vill eller hur som helst.
När vi kommer tillbaka till stranden ser vi att någon sitter i vår jolle som är uppdragen på stranden. Vi skyndar dit och försöker förklara på engelska och tecken att han ska lämna jollen, gubben är av den äldre sorten och nästan kravlar sig ur jollen tackar på spanska och traskar iväg. Puh..
Därefter börjar det att duggregna en stund men vi ror tillbaka till båten och börjar planera lite om vilka hamnar i Portugal som kan passa och medan vi gör det gör sig mina bett påminda. Dom kliar värre än värsta myggbett och dom bett som jag kliat på blir svullna, röda och som hårda bucklor. Har försökt surfa lite om det men har inte hittat något som passar. Jag hittade salvan xylocain och den hjälper på de bett som jag inte kliat sönder.
Imorgon lättar vi ankar igen.

 • Comments(1)//blog.argo.nu/#post72

Islas Cies

HamnarPosted by Susanne 2016-09-10 11:57:30
Vi fick en underbar men svettig promenad upp till fyren, och det var en annorlunda zickzack väg sista biten. Många små söta ödlor som snabbt försvann när jag försökte ta kort på dom.

En lång härlig sandstrand och cirka 18 grader i vattnet.


 • Comments(0)//blog.argo.nu/#post71

Islas Cies

HamnarPosted by Susanne 2016-09-09 15:30:55
Vi fick tillståndet, nu är vi på väg. • Comments(4)//blog.argo.nu/#post70

Vigo

HamnarPosted by Susanne 2016-09-08 22:25:38
Idag säger vi tack för all hjälp Kenneth! Vid 11-tiden lämnade han oss och tog en taxi till flyget. Sen började det vanliga pysslet för oss; checka ekonomin/ städa/ tvätta/ cykla och handla/ prata resevdelar med marinbutiken/ byta trasiga sjövattenkranen och bokat marina i Lissabon så att Iridium kan skicka nya satelitroutern dit. Äntligen får vi en ny enhet : )
Imorgon hoppas vi att vi på tillståndet att besöka nationalparken Islas Cies. Det var inte lite dom kollade upp innan ansökan var klar. Det var värre än att deklarera in oss till Spaniens farvatten. Och dom berättade att om man åker dit utan så börjar böterna på 6000 euro. God Natt! • Comments(0)//blog.argo.nu/#post69

Vigo

HamnarPosted by Susanne 2016-09-07 19:00:45
Imorse tuffade vi mot den stora staden Vigo i samma vik som senaste hamnen. För Kenneth kommer mönstra av vår båt imorgon och flyga hem, tråkigt eftersom det varit lyxigt att vara 3st ombord. Jag har fått tid att läsa en deckare på engelska som jag nog inte orkat igenom annars.
Vi har cyklat/gått på stan idag i värmen. Här är hamnen i bakgrunden och vi har lyckats ta oss upp på höjden för att titta på en slottsruin från järnåldern.

 • Comments(0)//blog.argo.nu/#post68

San Adrian

HamnarPosted by Susanne 2016-09-06 20:31:50
Idag var det både segling och motorgång eftersom vindarna skiftat . Vädret är soligt och skönt med en del dis, tyvärr för jag tycker det är roligt att fotografera bland annat fyrar. Vi ligger i hamnen Club marina of San Adrian i bukten Enseada de San Simon. En trevlig hamn men väldigt få personer som vi hittills stött på pratar engelska och vi har inte lärt oss så mycket spanska än...

Så här glad blir Kenneth av en GT här:

Vi sitter och väntar på att resturangköket ska öppna, klockan 21. Så vi roar oss bäst vi kan, ser ni måsen som spankulerar och spanar in oss utanför fönstret.
 • Comments(7)//blog.argo.nu/#post67

Corme

HamnarPosted by Susanne 2016-09-05 21:46:10
Igår låg vi för ankar i en vik med flera sandstränder och en liten by Corme. Vi tog jollen iland och bland annat badade vi. Tidvattnet och dyningar som sträckte sig in i viken gjorde att ankarvakten såg ut som ett virrvarr av förflyttningar. Tyvärr kunde jag inte ladda ner bilden för wifi här i baren var för långsamt.
Vi fortsatte färden idag med först inga vindar och dimma sen kom sakta vindarna och vi seglade med gennaker i dimma, en lite konstig känsla. Dimman lättade på slutet av färden och nu ligger vi för ankar I viken Enseada de San fransisco bay nära staden Muros.

 • Comments(2)//blog.argo.nu/#post66

Coruna

HamnarPosted by Susanne 2016-09-02 23:24:27
Idag har vi farit runt och letat reservdelar till autopiloten och gått 2 km till butiken med ryggsäckar och fyllt upp båten igen. Tyvärr fick vi inte tag på reservdelarna. Sen gick vi ut på stan för att äta tapas och dricka lite vin. Vi har sån tur att några medicinstuderande sånggrupp stannar precis bredvid vårat bord och underhåller oss en stund.

Det är så ljummet ute så vi sitter fortfarande utan jacka... första gången denna sommar. 23.30 är klockan nu.. underbart.

 • Comments(3)//blog.argo.nu/#post64

Coruna

HamnarPosted by Susanne 2016-09-01 18:18:01
Nu är vi i hamn igen Spanien, vi ankom strax före 17.00. Den längsta överfarten hitintills. Detta har vi firat med champagne. • Comments(8)//blog.argo.nu/#post63

Waterford

HamnarPosted by Susanne 2016-08-26 19:40:14
Efter en dygns segling med en Kenneth gast ombord är vi äntligen i hamn. Kenneth klarade sig alldeles galant men det tar lite tid att vänja sig vid gungandet. Hamnen ligger ca 16 M in i en krokig fjord. Med starka strömmar. Det var så att vi fick backa oss in till bryggan för annars gick det för fort.

 • Comments(0)//blog.argo.nu/#post61

Dublin

HamnarPosted by Susanne 2016-08-24 21:16:59
Idag kom Kenneth till Dublin och igår anlände Lena. Nu ska vi ut på stan och vi börjar med Whiskey Destilleriet Jameson. En god whiskey tycker jag, och en mycket personlig och rolig guide hade vi turen att få.

Sen blev det lunch på stan på en trevlig bar som taxichauffören tipsade om. Den är bland de äldsta i stan, från 1198.
En av de stora utflyktsmål här i stan är...
Det var en otroligt stor byggnad, och en påkostad gå din själv tur med både läsa, lyssna, lukta och smaka. Det var också en himmelskt massa folk där, nu längtar vi till lite lugnare hamnar.

 • Comments(2)//blog.argo.nu/#post60

Dublin

HamnarPosted by Susanne 2016-08-22 12:41:08
Marinan vi ligger i ligger mittemot den stora komersiella hamnen. I den hamnen passerar det uppemot 50 skepp per dygn. Som tur är passerar inte alla förbi oss för hamnen är enormt stor. Det kommer kryssningsfartyg som stannar högst ett dygn sen ligger nästa där när vi vaknar på morgonen. Ibland kommer gamla segelskepp in, som häromdagen kom ett norskt skepp där gastarna stod i riggen och sjöng hela vägen i hamn. Det var häftigt. Här är en bild över hamnen från igår kväll, stadens ljus i bakgrunden.

Nästa bild är på hamn inloppet.


 • Comments(0)//blog.argo.nu/#post58

Dublin

HamnarPosted by Susanne 2016-08-20 11:24:57
Igår hade vi halvklart med regnskurar så vi passade på att ta en promenad på stan när det var lite sol glimtar på himlen. Det är också en tvättdag och vi hade tur för tvättpoletter ingår i hamnavgiften. Det är dyrt att tvätta oftast kostar en maskintvätt runt 50 kronor och torktumlaren runt 100 kronor. Det går såklart att torka tvätten ute men vi har inte haft så mycket tur med torkväder i de hamnar som haft tvättmöjligheter.
Igår satte vi upp hamn kapellet för det är riktigt dåligt väder på gång. Inatt började det regna mer och imorse slog vindarna till och vi är ganska bekymrade över hamn kapellet som nästan håller på att blåsa bort.
Idag är det jag som inte vill gå ut...

 • Comments(2)//blog.argo.nu/#post57

Dublin

HamnarPosted by Susanne 2016-08-19 14:53:07
Denna segling bjöd på lugna vindar,och kuling vindar på slutet av färden anländer vi äntligen till Dublin på Irland. Vi kommer in tidigt på morgonen och regnet bidrar till en väldigt grå trist bild av denna hamn med deras stora gods hamn på andra sidan viken. Vi lägger oss och sover ganska direkt efter ankomsten en stund för vi var ganska trötta efter denna översegling. Sen blir det en långfrukost i båten och Stefan ställer om tv kanalerna och vi ser detta:
Det var längesedan jag såg denna bild.

 • Comments(0)//blog.argo.nu/#post56

Peel

HamnarPosted by Susanne 2016-08-16 18:30:55
Igår anlände vi till Peel efter en nattsegling.

Här är hamnen uppifrån, det kändes skönt med en promenad efter seglingen.
Denna hamn är lite speciell för den går bara att angöra 2 gånger per dygn. Övrig tid är vattenståndet för lågt,. Här är en bild på den sänkbara tröskeln under lågvatten.


 • Comments(2)//blog.argo.nu/#post55

Besök på Arran

HamnarPosted by Stefan 2016-08-13 14:30:13
Idag tog vi bussen och lokala CalMac färjan till Isle of Arran för att besöka ytterligare ett Whisky destilleri. Trevligt och gott + vi ser solen ibland idag. Imorgon lär vi fortsätta söderut.


 • Comments(1)//blog.argo.nu/#post53

Ardrishaig

HamnarPosted by Susanne 2016-08-11 21:18:45
Mmm det regnar idag också.. vi jäktar inte med frukosten idag. När vi går upp till brovakterna och meddelar att vi tänkte tuffa vidare idag meddelar han att slussarna är stängda idag på grund av höga vattenflöden. Inte konstigt så mycket som det regnat på sistone tänkte jag, men vi fick tänka om våra planer. Vi tuffar en kort sträcka med endast broar så vi bara har tre slussar kvar imorgon när vi tänker slussa ut ur kanalen och segla vidare mot Tarbert.
Igår var BBC här och filmade en "Puffer" , det är gamla koleldade båtar från 1800 - talet som jobbat som lastbåtar till öarna, lastbåtar till krigsbåtar under andra världskriget, och använts sig av Crinan kanal när den byggts.

Idag kunde dom inte filma eftersom alla slussar var stängda.
Vi däremot kämpar mot fukten som är svår att hålla undan när det regnar så mycket och länge, vandrarkläderna från igår är inte ens torra än och seglar ställen är fuktiga. Scotland erbjuder utmaningar som vi inte önskat som en massa fukt tillexempel.
För att muntra upp oss lite idag blev det köttfärsås ala lyx toppad med parmesanost och till efterrätt blir det chokladmuffins med jordgubbar och grädde.


 • Comments(0)//blog.argo.nu/#post51

Cairnbaan

HamnarPosted by Susanne 2016-08-10 20:50:23
Idag vaknar vi till mulet väder och duggregn. Men ska man vänta på bra utflyktsväder kan man få vänta läääänge. Så vi drar på oss vandrarkängorna och ger oss iväg mot "Dunadd". Det är en ruin från cirka järnåldern där det pågick mycket tillverkning av olika slag och handel med olika länder. Den är mest känd för att de första skotska kungarna kröntes och bodde där. Riket kallades för Dalriada.
Bilden visar stenen med uthuggna ritningar och ett fotavtryck från en kung.
Högst uppe på denna höga stenkulle börjar det regna ordentligt, som tur var gick stigen tillbaka genom gammal skog så vi fick lite skydd. Skönt var det att vandra nästan en mil idag. Sen en välförtjänt lunch och dusch.

Det fortsätter att regna hela dagen (inte ens maskotarna vill gå ut) så vi ligger kvar här på halva sträckan av Crinan kanal och åker vidare imorgon.


 • Comments(0)//blog.argo.nu/#post48

Crinan

HamnarPosted by Susanne 2016-08-09 16:48:10

Igår vid 16 tiden slussade vi in till Crinan kanal. Idag fortsätter vi med 11 av 15 slussningar.
En hel del av slussjobbet fick vi hjälpa till med själva. Nu har vi tagit paus och vi fortsätter imorgon. • Comments(0)//blog.argo.nu/#post47

Tobermory

HamnarPosted by Susanne 2016-08-05 18:40:43

Nu har vi anlänt till Tobermorys underbart charmiga hamn.
Här tänker vi ligga tills stormen har dragit förbi. Den kommer imorgon.

 • Comments(4)//blog.argo.nu/#post45

Stornoway

HamnarPosted by Stefan 2016-08-05 12:49:13
Nu har vi kommit dit tidvattnet verkligen börjar märkas. I Stornoway är det runt 4 meters skillnad. Tur att det är flytbryggor i hamnen. Kolla skillnaden på stolparna bredvid Susanne:


 • Comments(1)//blog.argo.nu/#post44

Stornoway

HamnarPosted by Susanne 2016-08-02 19:18:42
Vid elva tiden idag anlände vi Stornoway hamn. Vi var rätt trötta och tog det lugnt även sov ikapp lite. På vägen hit hade vi vid flera tillfällen en grupp delfiner som hoppade och lekte runt båten. Allra häftigast var att titta på dom längst fram i fören där dom simmade precis framför vände sig runt och tittade upp på oss. Idag har också solen visat sig. Inga bilder för internet är för slött både i hamnen och baren vi sitter i just nu.

 • Comments(0)//blog.argo.nu/#post42

Tankade och klara i Kirkwall

HamnarPosted by Stefan 2016-08-01 12:27:39
Nu vid 10 lokal tid lämnar vi Kirkwall, Orkney för att dra nytta av västgående tidvattenströmmen ut ur Orkney. Nästa stopp är planerat till Stornoway på yttre Hebriderna om ca. Ett dygn.

 • Comments(0)//blog.argo.nu/#post41

Highland Park

HamnarPosted by Susanne 2016-07-31 17:49:12

Denna dag med extra tråkigt regnigt väder passade vi på att besöka Highland Park whisky destilleri. Deras whisky gillar vi båda.
Imorgon tänker vi kasta loss mot Stornoway. • Comments(0)//blog.argo.nu/#post40
Next »