Atlantic Crossing

Atlantic Crossing

About this blog / Om bloggen

Vi ska göra verklighet av vår dröm att under drygt ett års tid segla till Karibien och hem.

Förberedelser

TeknikPosted by Susanne 2017-04-25 21:00:17
Vi ligger kvar på St Martin och bestämmer oss att stanna och bunkra inför hemresan här. Vi har också väntat på våra roderlager men det har den svenska Bavaria agenten misslyckas med att få skickat till oss innan vi åker härifrån så dom skickas nu hem till dottern som får ta med delarna till Azorerna. Så håll tummarna att rodret inte krånglar nu.
Vi har också lyckats hitta en gast som flyttar ombord imorgon, han har lite segelvana och verkar trevlig, och jämfört med vad vi hört när andra avbokat sina eventuella gastar när dom träffat dom, så hoppas vi att om han bara sköter sina pass och förmodligen underhåller oss med lite musik (han har en gitarr) så får vi vara nöjda. Han pratar flera språk så vi tänkte byta svenska mot spanska. Han heter Manny och är 27 år, har studerat filosofi vid universitet i London, varit med och drivit en whiskey bar där också. Fransk mamma och Grekisk pappa. Kan nog bli rätt kul att ha honom ombord.
Förbereder båten för hemfärd, det behöver städas upp och planeras om lite.
På denna båt utan mast och inte speciellt fräsch bor två hundar och till slut såg jag en man också. Alltid lika lugna när alla jollar och annat far förbi.
Stefan har fixat med batteri laddningen som varit usel. Han höll på halva natten och hittade till slut att shunten till batterimätaren som hade en dålig anslutning så nu fungerar det bättre.
Allting här rostar eller på annat sätt påverkas av salt, värme och sol, Stefan byter för andra gången på denna resa kontakterna till solcellerna.

  • Comments(3)//blog.argo.nu/#post160

Argo.nu

TeknikPosted by Stefan 2016-10-06 00:45:15
Hej Alla, Hi All!
Det har hänt en del på vår hemsida, www.argo.nu, framförallt så har vi nu lagt till en hel del nya bilder till fotoalbumet. Kolla in http://argo.nu/photos.html
Till skillnad från bloggen så kan dessa klickas på för att få fram större versioner.

We have made quite a lot of changes to our website, www.argo.nu. Especially on the page with photos where we now have added a lot more high-resolution images. Have a look at http://argo.nu/photos.html
Unlike the Blog, these images can be clicked on for viewing in a larger size.

Also we have updated our contact info and fixed some other minor issues.

PS. The website we use did not accept the original size of the pictures taken by our Nikon camera (7MB per image was to large), so each one had to be manually edited for size. Now they are in the region of 1-2MB/picture and in my opinion they look ok. If anyone wants to have the "real" HD image just drop me an email and it´ll be fixed! Also a personal request: does anyone know a better, smarter, quicker way of downsizing a image then opening them in Paint and use the command Resize? Any ideas would be gratefully accepted as it´s a bit annoying to do all that work for lot´s of pictures manually....

Cheers, Stefan

  • Comments(7)//blog.argo.nu/#post92

Satellitnummer!

TeknikPosted by Stefan 2016-09-23 23:11:43
Ola!
Nu börjar saker ta form med satellitroutern, den är monterad och fungerar i allt väsentligt - jag kan ladda ner väderfiler, ta emot och sända meddelanden, ringa, skicka SOS och dessutom fungerar nu trackingsidan igen :-).
Vissa saker har tagit lite extra tid då vi fick en ny enhet med nytt IMEI nummer (men samma gamla telefonnummer) så det finns lite kvarstående ev. strul. Ikväll nu fick jag ny kod hos säkerhetsbolaget som ska ta emot ett ev. SOS (vilket gud förbjude skulle ske) och nu ska det vara klart. Känns bra nu när vi seglar mot Madeira imorgon.

Så för att upprepa lite:

Vårt satellitnummer är: +88 162 346 25 19

Skicka meddelanden till oss gör ni på: http://messaging.iridium.com/
Skriv in vårt nummer (eller kopiera och klistra in detta) i följande format: 881623462519
OBS! Detta är gratis, både för er och oss - ingår i vårt abonnemang. Använd det i första hand. Skriv helst utan å,ä & ö - ser lite konstigt ut på vår sida annars....
Både Sussi och jag skulle tycka det vore kul om ni skickar något till oss, speciellt nu när vi kommer tillbringa cirka 4 dygn till havs.

Följ oss var vi är på: http://forecast.predictwind.com/tracking/display/Argo

Klart slut, Argo out.


  • Comments(2)//blog.argo.nu/#post85

Äntligen

TeknikPosted by Susanne 2016-09-20 13:36:41
Gissa vad detta är? Svar: vårt paket som vi väntat så länge på.
Vi gick till hamnkontoret för att be om en ny bryggplats för nu vid lågvatten står vi fast i gyttjan, och då ger hon mig detta paket. Fantastiskt!

  • Comments(6)//blog.argo.nu/#post81

Satellit telefon strul forts...

TeknikPosted by Susanne 2016-09-20 11:34:46
Idag kollar vi tracking nr på vårt paket som dom sa skulle levereras igår eller idag, igår hade inget dykt upp i receptionen.
Vi ser ingen information på (tracking) hemsidan att det skulle ligga ute på bil för leverans.... så vi ringer dom. Hon hittar ingen bättre info hon på fedex när jag undrar när det kommer idag....utan svarar att det kommer imorgon efter 16.00. När jag frågar om det inte är standard leveranstider som 24 eller 48 timmar som dom svarat tidigare får jag svaret:" idag är idag" ?????
Vi har inte heller berättat att dom tvingar oss att betala skatt och moms som om det vore en ny sak vi förtullar in i EU. Här har dom sina egna eu regler...
Vi ångrar att vi inte lät reservdelen skeppas hem, betalat flygbiljett till någon nära och kära hemma, som tagit med den hit. Det hade varit mycket trevligare :-)
Håll tummarna nu så vi får hit grejen och äntligen får igång vår satellit router igen!!

Annars vaknade vi till en strålande vacker solig dag och ska nu bege oss ut på stan för att hitta reservdelen till autopiloten. Den kommer att ge oss en busstur genom hela staden och på vägen hem kommer vi leka turister, hihi.

  • Comments(1)//blog.argo.nu/#post80

Satellit telefon strul forts...

TeknikPosted by Stefan 2016-08-22 18:44:45
Hej Alla!
Som ni säkert har märkt på saknade trackingen och sett på bloggen så har vi haft en hel del problem med vårt Satellit kommunikations system (Iridium Go). Efter hur många mail som helst och samtalskostnad om flera hundralappar till USA så har den inte kommit igång, utan igår kväll så gav den till slut upp helt och hållet. Enheten hängde sig några gånger och till slut hjälpte ingenting utan den var helt död. Så nu har jag precis fixat RMA papper och ska skicka den till USA och har krävt att få en utbytesenhet per omgående till Dublin. Vi får väl se om dom ordnar med det eller hur tusan det logistiken ska ordnas..??!!??
Kan inte riktigt rekommendera Iridium Go just nu till någon som går i långfärdstankar, får se om dom lyckas reparera det förtroendet....
Annars ser vi nu fram emot att träffa lite familj hemifrån, min mamma kommer imorgon och pappa dagen efter. Pappa ska följa oss över Biscaya medan mamma tar ett par dagars semester i Dublin.

  • Comments(0)//blog.argo.nu/#post59

Satellit telefon strul

TeknikPosted by Stefan 2016-07-30 15:59:17
Hej alla,
Vår Iridium satellit telefon slutade fungera när vi låg på Fair Isle, eller i alla fall utgående trafik då den envisas med att leverera samma inkommande meddelanden om och om igen med 10 minuters intervall med ett fint "pling".
Efter en del undersökande så verkar det som om satellitbolaget (baserat i Atlanta, USA) inte har aktiverat vårt abonnemang korrekt och därmed så fungerar inte utgående trafik (inklusive tracking-sidan och våra väderprognoser). Det bör nu vara fixat och igång till den 1/8 peppar, peppar...

Tills dess så ligger vi nu i Kirkwall någon dag till innan vi rör oss mot Stromness. Här har vi wifi i hamnen men med riktigt usel signalstyrka i båten - fungerar hjälpligt för Sussi. Plus att jag har ett Brittiskt simkort med surf i min mobil som verkar fungera. Vill ni ha tag i oss så använd följande nummer:

Susanne: +46 732 52 40 11
Stefan: +44 739 871 61 09

Och självklart i mån av Internet access så kollar vi blogen och facebook/messenger.

  • Comments(0)//blog.argo.nu/#post33

Rapport från Lerwick

TeknikPosted by Stefan 2016-07-23 13:51:32
Ohoj Alla,
Det har varit lite tyst från oss sista tiden, beror faktiskt mest på att det har varit hopplöst att få tag i bra nätverk att ansluta till. Varken i Stavanger eller Lerwick så har det funnits några fria Wifi i gästhamnen. Det vi lyckades lägga ut från resan i Stavanger var på en lite finare Pizza restaurang där vi köpte varsin liten öl (kostade oss 185:- NOK, Welcome to Norway....). Här i Lerwick så har dom fritt Wifi på båtklubben en 10 minuters promenad bort, men den gick sönder häromkvällen så det var kört. Då blir det till att gå till Captain Flinks pub och surfa, men det är inte ett ställe att ta datorn till så det har blivit kortare kommentarer och bilder via mobilen istället.

Till slut nu så ledsnade jag på strulet och köpte ett Brittiskt kontantkort med surf, och det är den vägen vi rapporterar den här gången.

Annars är allt bra ombord och här på Shetland, vi fick en reva i storseglet på Nordsjön (kommer mer rapport om det strax) och väntar på att få det reparerat av en lokal segelmakare här. Vi hade ett lättare läckage från tryckvatten systemet för färskvatten som visade sig vara anslutningen till expansionskärlet, men det är fixat med teflontejp. Annars har jag fått "jävlas" en hel del med ett läckage från impeller-huset som har dykt upp. Trodde först det var packningen runt plåten till själva impeller huset (den man öppnar för att byta impeller). Jag hade tidigare köpt ett Pin-wing kit för att byta ut de vanliga skruvarna till vingmuttrar för snabbare åtkomst om det behövs i ett mer akut läge. Så det var ett lämpligt läge att fixa läckaget och få dit det däringa pin-wing kit:et. Sicket sk*t det var, gängorna passade inte - bara nästan vilket slutade med att skruven gick av i hålet. Som tur var så har dom en järnaffär här i Lerwick där jag kunde få tag i en gängtapp (typiskt nog hade jag skickat hem mitt gäng-kit med Jenny när vi lämnade Sverige, man kan tydligen inte ha för mycket verktyg med sig). Så nu blev det till att köpa ett nytt kit för 400:- drygt och sen var det en rätt enkel sak att få till det igen.
Tyvärr tror jag inte att läckaget är fixat, det verkar komma från packningen vid axeln in i impellerhuset. Så det lär bli en fortsättning på detta, men problemet är inte akut (peppar, peppar)...

Ha det bra därhemma, hälsar Stefan från Argo i Lerwicks Hamn!

  • Comments(0)//blog.argo.nu/#post25