Atlantic Crossing

Hemma!!!!Hamnar

Posted by Stefan 2017-07-24 13:57:23

Hej Alla,
Allt roligt har ett slut, och nu är vårt äventyr över. Tillbaka till livet på landbacken efter lite mer än ett år med segelbåten. Det har varit helt fantastiskt, både jobbigt och roligt men aldrig tråkigt. Vi har upplevt så mycket (tycker vi) som ligger långt utanför vad man normalt gör i ett vanligt, tryggt liv här i Sverige. Vi tror och hoppas att det har förändrat oss till det bättre. Förhoppningsvis mer ödmjuka och även lärt oss uppskatta mer vad vi har runt oss härhemma; familj och vänner, vår skärgård, en säng som är stilla, vatten i kranen etc. etc..

Nu har vi att "återanpassa" oss till ett ordnat liv med arbete och helt andra sorts måsten. Det ska nog gå bra hoppas vi :-)

Jättekul var det att komma hem, stor flaggning över masttopp + alla gästflaggor hissade, och se alla människor som slutit upp för att hälsa oss hemma. Stort tack Jenny för all planering! Banderoll och jubel mötte oss vid mastkranen vid TBK i Åkersberga, följt av fest hemma med all möjlig Svensk mat vi saknat under året. Jättegott och trevligt!

Här kommer några bilder från hemkomsten:

Blog imageBlog imageBlog imageBlog image
Ett otroligt stort tack till alla som följt oss på bloggen, speciellt alla som har kommenterat - det har betytt väldigt mycket för oss när vi varit långt hemifrån och hemlängtan har kännts extra jobbig. Och alla ni som på något vis har bidragit, med seglingshjälp eller fixa med reservdelar och knäckebröd - vi kan inte tacka er nog!

Tack för att ni följt oss - nu är det bara att säga: Argo, over and out.

/Stefan

I Stockholms skärgård Hamnar

Posted by Stefan 2017-07-19 21:05:01

Hejsan,
Nu har vi blivit inkognito, vår tracker har slutat fungera! Men det beror helt enkelt på att vårt abonnemang hos Predictwind tog slut i dagarna och att förnya det skulle kosta några tusen för ett år. Kändes onödigt då vi är hemma om några dagar :-)
Men, i måndags eftermiddag lämnade vi Öland för vår sista nattsegling för denna gång. Vi sträckte upp till Ålö i Stockholms södra skärgård och kom fram vid 11 tiden på förmiddagen (tisdag alltså). Trevlig lunch på båtshaket blev det för att fira! Seglingen gick bra och rätt fort i hård västlig vind, men rätt påfrestande i hög krabb sjö som kom in om babords låring och skapade en mycket slingrande gång. Undrade några gånger på natten vad handelsfartygens manskap tänkte när dom såg våra lanternor visa omväxlande rött och grönt, dålig autopilot eller dom kanske har druckit. ... ;-)
Nå, fram kom vi och har idag rört oss lite längre norrut - men vi är på hemlig ort. Vi passar på nu när ingen kan se var vi är :-)
Nu är det utröjning i båten, ruff för ruff och sist salongen. Så förhoppningsvis det mesta viktigt är packat i kassar när vi kommer hem.
Apropå hemkomst, nu på lördag den 22/7 klockan 13:00 kommer vi "hem", då anländer vi till TBK och sjösättningsbryggan (tror jag det heter) i Åkersberga. Har ni tid, lust och möjlighet - kom gärna och säg hej!
Ha det bra alla så ses vi snart!
/Stefan

ÖlandHamnar

Posted by Susanne 2017-07-16 15:49:03

Igår kväll vid 20 tiden passerade vi gränsen till Sverige. Jihoo äntligen på hemma vatten. Seglingen från Bornholm var lugn och fin med lagom vindar och vågor. Nästan hela vägen fram, de sista distanserna fram till Byxelkrok på Öland ökade vindarna dramatiskt upp till 25 knop. Vi fick god hjälp i hamnen att både hitta plats och lägga till med hård sido vind.
Här vajar mest svenska flaggor i hamnen.
Blog image

Födelsedag idagHamnar

Posted by Susanne 2017-07-12 20:49:14

Blog imageNu äntligen i hamn firar vi Kapten Stefans födelsedag. På en liten mysig resturang här i hamnen Svaneke på Bornholm.
Blog imageVår favorit hamn i Östersjön, just idag lite regnig men en av de mysigaste hamnar vi vet. Här firade vi min födelsedag för 2 år sedan och på samma lilla underbara resturang "Svanen". Vi seglade hit i ganska lugna vatten. Inget tidvatten, låga öar, grunda vatten och knapp något salt alls. Dom är även här bra på vi vindkraft, vi fick kryssa mellan vindkraftparkerna.
Blog imageBlommor är alltid vackra även i regnväder.

Nordsjön är avklarad Segling

Posted by Susanne 2017-07-07 21:41:19

Idag vid lunchtid så kom vi äntligen fram till slussarna in till Kielkanalen. Nordsjön är avklarad.
Kielkanalen började med inslussning i ösregn. Det blev långsamt bättre och solen tittade fram och torkade upp oss och båten. Denna gång mötte vi inte dom största båtarna utan det mesta flöt på bra. Det var ett fartyg som stod på tvärs i kanalen och stoppade upp trafiken. Men dom kom loss ganska fort och trafiken flöt på.
Vi bestämde oss för att stanna på en liten marina i Rendsburg och kommer imorgon att få besök av några tyska släktingar. Sen går vi vidare på söndag.
Blog image
Blog imageVidare från FalmouthSegling

Posted by Stefan 2017-07-05 01:06:32

Hej Alla,

Efter några riktigt trevliga dagar med Kenneth & Lena i Cornwall mönstrar dom av den 28/6. Dom tar en taxi för vidare färd med tåg till London och vi förbereder oss för att segla vidare österut. Tack för att ni kom och hälsade på, även om tiden blev lite väl kort den här gången (vad gör man inte för lite riktig Fish & Chips). Vi lämnar Falmouth vid 10:30 lokal tid och får tidvattnet med oss ut förbi Carrick Road och ut på Engelska kanalen. Regn, dis och grått. Svaga vindar så det börjar med motorgång och först efter 4 timmar kan vi sätta segel, stor och Code1 i 3-4ms från NV. Vi får in ett larm via AIS till plottern från en annan båt i närheten, som efter en del prat över VHF till slut avkallas som ett misstag, det första av en hel del sådana märker vi under de nästkommande dagarna...

Vinden vrider och vi får nästan läns, Code1 måste spiras ut. Sussi vilar, det ösregnar så jag fixar det själv tänker jag. Säkerhetssele på och ut på däck, släpper skotet till Code1:an och ska sätta spirbommen. I sjögången då trasslar seglet sig runt förstaget och jag ska med blöta, kalla händer dra det rätt. Lyckas då förstås dra sönder seglet mellan två våder, klantigt, dumt, dyrt och irriterande. Ner med seglet och upp med Genuan istället. Allt blött och kallt i båten, värmaren går inte igång och har till och med släppt från ett fäste (bara en mutter som gängat ur sig, fixar det men den går ändå inte igång, pumpar inte diesel vad det verkar). Problem med autopiloten, denna gång att den vill "haka" i fast den inte är aktiverad. Helt plötsligt börjar nu 2 av 4 vinschar krångla så vi får slita extra vid segeländringar. Vår lilla larmknapp från styrpulpeten lägger av och gasolen i vår amerikanska flaska tar slut. Dessutom lade vårt kylskåp av i Falmouth. Men vad tusan - allt går att fixa, saker går sönder när man seglar mycket :-)

Kommer fram vid 17-tiden den 29/6 till Cowes på Isle of Wight. Där är det full rulle - Round the Island race ska seglas i helgen med närmare 2000 båtar. Vi får på nåder plats i marinan för en natt (tidvattnet har vänt, så ingen idé att gå mot Southampton, Hamble river eller Portsmouth) men alltså inte möjlighet att få tag på segelmakare mm här. Blir i alla fall en trevlig middag ute i en rätt mysig by med klar marin prägel.

Fredag morgon den 30/6 går vi med tidvattnet upp till Hamble river där vi fått tips om att det kanske finns en segelmakare som har tid med oss. Mysig liten flod med tusentals båtar för ankar, vid bojar och i en mängd olika marinor. Vi får plats för dagen i en mindre marina med otroligt trevlig personal. Hittar en segelmakare som fixar vår Code1 för billiga 60 pund och tar en promenad till närmaste by för att inhandla reservdelar och hämta ut pengar. Sedan ägnade vi resten av dagen till att fixa så mycket som möjligt innan nästa etapp.

Tankar fullt och lämnar River Hamble vid 18-tiden. Ut på fjärden innanför Isle of Wight som heter The Solent. Lite som att befinna sig mitt i en Gotland runt start + höghastighetsfärjor och alla möjliga Handels/krigsfartyg överallt. Vi trasslar oss ut och sätter kurs återigen österut längs den Engelska kusten. Prognosen lovar måttliga vindar runt NV, men dom hade nog underskattat styrkan något. Vi hade runt 10-12ms nästan hela tiden och kulingbyar. Hög, kort sjö rullade in akterifrån och vi gick för bara utspirad genua (blivit vår favorit segelsättning tror jag, absolut vår vanligaste). Ute i kanalen är trafikseparationszonerna, där ska man inte vara - inne mot land är det fiskebåtar, grundbankar, fiskeredskap och vindfarmer. Där vill man inte vara. Får bli det minst onda, handstyrning (som vanligt) lite mellan dessa ting. Kolsvart natt men inget regn, ljusen från England om babord, pärlband av ljus från fartygen i leden om styrbord. Synkroniserat rött blinkande från vindkraftverken. Håller kurs mot ett par bojar som är synliga på vår AIS, dom blinkar lite lojt vitt en bit bort men varken kort eller navigator säger att det ska vara något speciellt där (nya kort, inköpta på Azorerna och navigatorns kort är från 2015). Helt plötsligt har jag ett svart, mörklagt torn ett mycket kort stycke om babord. Panik, här ska det inte vara något! Girar styrbord, skiter i att genuan lägger sig på fel bog. Ser fler mörka stolpar om babord och ser att det är helt mörklagda vindkraftverk som bara markerats med dessa bojar. Kontrollerar korten på Ipaden (som är nyast) och ser att det tydligen är ett nytt område som är under byggnation. Fick mig en liten påminnelse om att man aldrig kan kolla något tillräckligt noga, speciellt inte i Engelska kanalen - som jag gärna nu kommer bort från... skulle seglat hem via Skottland istället ;-)

Tanken var att segla så långt vi kunde mot Brunsbuttel och Kiel kanalen, inte ta någon mer hamn i England. Men när vi närmaste oss Dover hade vi nästan kuling på oss från N. Såg inte fram emot att komma förbi udden där och få hela Nordsjön på oss, det var illa nog som det var redan innan. Det fick bli ett stopp i Dover, vänta in bättre väder och fira Sussis födelsedag på Brittisk mark.

Dover seglar man inte bara in i - stora färjor i hög hastighet susar in och ut mellan pirarmarna hela tiden. Strikta krav att anmäla sig via VHF och till slut få tillstånd, till och med trafikljus fanns det. Inga problem för oss utan vi gick in i ett kraftigt tidvatten race och hårda vindar tillsammans med en tysk båt. Fick en bra plats och kunde slappna av.

På söndagen fyllde Susanne år, vi ägnade dagen åt utflykter i Dover, lunch och middag på restaurang. Kul att se Dover castle med sin 900-åriga historia, var även nere i tunnlarna där britterna hade kommandocentral och trupper under andra världskriget. Mycket intressant om hur dom med hjälp av allt som flöt kunde evakuera runt 340 000 allierade soldater från Dunkirk (dom skriver det så, britterna alltså) undan framryckande tyska trupper. Sedan middag på en mycket originell restaurang nere vid hamnen innan vi drog oss tillbaka för en god natts sömn.

Måndagen var seglardag igen. Full fart över kanalen till franska sidan innan vädret hinner ångra sig. Bra segling i frisk vind och den numera vanliga jobbiga korta och rätt höga sjön i kanalen. Följde "inomskärs" leden NO från Calais längs med Frankrike och Belgiens kust. En navigatörs mardröm, i alla fall om man är van vid lite större vatten att slingra sig fram på (typ Atlanten...). Grunda bankar överallt och tveksamt markerade leder, kombinerat med rätt mycket trafik på vattnet. Sedan kommer inloppen till några rejält stora hamnar, som Europort vid Rotterdam, där man måste anropa Port och Vessel control innan man korsar farlederna. Trots det en nervkittlande upplevelse där man känner sig som en gångtrafikant som ska korsa E4:an. Efter Amsterdam lugnar det ner sig något och då vinden lagt sig och vi startat motorn, kan låta autopiloten göra det mesta jobbet. Nu ska det blåsa upp lite mer, inte väldigt mycket - men förstås rakt i nosen, kombinerat med regn. Vilket gör att vi gick in till Den Helder i norra Holland för nattvila. Tog lite tid dock, fick rätt mycket ström emot oss på slutet så vi lade till i mörker vid midnatt ungefär. Imorgon blir det en titt på byn här, har hört av andra seglare att den är trevlig. Så räknar vi med att gå vidare förmodligen torsdag och denna gång hela vägen till Tyskland, Brunsbuttel och Kiel kanalen. Sedan Östersjön, och den kan vi ;-)

Idag firade vi vår 25-åriga bröllopsdag :-) Tänk att Sussi stått ut med mig så länge. Båda hade vi lyckats smuggla ner presenter till varandra i båten som vi delade ut efter avklarade nattpass. Sen hade vi rätt mycket sol idag och vattnet har återigen behagat krypa upp över 20 grader, så idag var en mycket bra dag tyckte vi båda. Fast så är vi inte längre i engelska kanalen förstås ;-)

Ha det bra alla hemma, snart ses vi igen!

/StefanFalmouth Hamnar

Posted by Susanne 2017-06-28 00:04:01

Vi kom hit den 22 juni och det kändes skönt att vara klar med Atlanten. Dagen efter den 23 juni som också är midsommar mönstrar vår gast Manny av efter närmare 2 månader tillsammans.
Blog imageTack för all hjälp med seglingen och trevligt sällskap.

Några bilder från Falmouth :
Blog imageBlog imageBlog imageSen fick vi besök av Kenneth och Lena några dagar. En dag tar vi flod båten upp till staden Truro. En mysig flod tur och en trevlig stad där vi hann med både shopping och pub besök. Floden har en mycket gammal historia med både pirater och frakt av tenn och skydd från havet. Än idag ligger stora lastfartyg i skydd från havet och väntar på nya frakter. Floden har också ett rikt djurliv, där flera arter stannar här och äter upp sig innan vidare färd mot varmare länder.Blog image
Blog image
Blog image


Glad Midsommar Hamnar

Posted by Susanne 2017-06-23 12:28:44

Blog imageGlad Midsommar!
Idag äter vi lite midsommarlunch tillsammans med svenska båtarna Shaddock och Elder. Vi har en liten burk med sill som Jenny och Marianne tog med sig vid besöket på Azorerna. Den kommer att delas broderligt och högtidligt mellan oss sill älskande svenskar.
Vädret är mulet med solglimtar men det ska inte regna, ganska likt midsommarväder hemma.

Falmouth, England Hamnar

Posted by Susanne 2017-06-22 19:35:37

Nu är vi där vi först tänkte oss vara efter sista etappen över Atlanten. Bättre sent än aldrig.
Blog image

Kinsale IrlandHamnar

Posted by Susanne 2017-06-19 17:01:30

Äntlgen på fast mark igen. Det blev Irland som blev slutet på Atlanten överfarten. Känns skönt att vara tillbaka på denna sidan igen.

Ändrade planer på AtlantenSegling

Posted by Susanne 2017-06-15 18:49:28


Hej Alla,
Ibland går det inte som man vill och som seglare styr väder och vind rätt mycket. Våra planer var att gå till Falmouth i sydvästra England (Cornwall), men imorse 15/6 efter att noggrant följt vädret utveckla sig på Nordatlanten och Europas västra kust så fick vi revidera planen. Vi skulle få stiltje i 2 dagar följt av rak (svag) motvind de sista dygnen. Inte seglingsbart utan vi skulle antingen få ligga och guppa i en vecka eller försöka gå för motor, men dieseln skulle inte räcka mer än 2-3 dygn. Så vi väljer en nästan nordlig bana istället och går mot Irlands västkust just nu. Tanken är att hänga på den sista kanten av ett lågtryck på väg norrut under 2 dygn innan det klingar av, då ska stiltje området ha växt in även till södra Irland, men vi bör vara inom avstånd för att kunna gå för motor till Cork, Kinsale eller trakten omkring. Just nu har vi 3-4m/s in från SV (in akterifrån på babords sida), det går inte fort och seglet slår i atlantdyningen men vi gör iaf ca 4 knop mot NNO. Solen skiner, 15-16 grader i vattnet och kyliga vindar.

Annars har resan från Azorerna bjudit på allt möjligt så här långt. Vi gick ut vid 21:30 från Horta i skymningen efter sista febrila förberedelserna, lagat Genua seglet, bytt en del skotlinor mm. Skymningen föll medan vi passerade ut förbi "The Great Wall of Horta", vi vinkade adjö till Adventure, Shaddock och andra - någon signalerade med mistluren så det kändes lite ödesmättat. En kuling hade precis passerat, vinden hade gått ner en hel del men sjön skulle forfarande gå hög därute. Våra svenska vänner valde att vänta några dagar till, men vi såg redan då att vi förväntades få svaga vindar på slutet och ville komma så långt som möjligt innan stiltjen bredde ut sig över Europas NV kuster. Första natten var tuff, men inte hemsk. 20 knops vind med byar med kulingstyrka och rätt hög sjö. Det höll i sig i 36 timmar innan det lugnade ner sig och vi till slut tvingades till ett dygns motorgång. Efter det rätt trevlig segling i halvvind innan vi fick ytterligare en körare med hårdare vindar, jobbig sjö och handstyrning. Mitt i natten fick vi en våg lite fel och Genuan slog till så spirbommen (vår gamla) gick rakt av. Kolsvart, duggregn och hårda vindar - ser ingenting när det smäller till där fram och seglet börjar slå och något hårt börjar slå mot skrovet. Alle man på däck och reda ut röran innan vi kan fortsätta.

Annars har vi fiskat och fått två napp, fast vi är usla på detta. Första slet av linan innan vi fick stopp på båten och den andra slet även den av linan för den tog slut innan vi hann reagera. Nu har vi nytt drag ute och massor av lina på rullen, sen har vi haft genomgång av exakt hur vi ska göra vid napp....

4 dagar till en Guinness på Irland nu.... Peppar, peppar
Ha det! /Stefan

Mot England!Segling

Posted by Susanne 2017-06-09 23:56:55

Nu har Mamma skrivit till mig att lägga upp detta på bloggen:
Nu kastar vi loss från Horta i Faial och beger sig mot England!
De kommer skicka mer information under tiden mot England så håll koll :)

//Jenny

PicoHamnar

Posted by Susanne 2017-06-08 17:16:02

Imorse flög tjejerna hemmåt. Det blir så tomt i båten när man varit flera och tiden bara flyger iväg. Nu är det vi och gasten Manny kvar och förberedelserna för nästa överfart är i full gång.
Men vi hann segla över till ön Pico och utforska den ön också.
Där var det en väldigt liten hamn med att stort valmonument längst ut på piren. När hamnkapten kom ned till båten för att anvisa oss en plats var frun med och gav oss ett bröd som är typiskt här. Det är lite vaniljsmak i brödet så det blev underlag för vår jordgubbstårta.
Blog imageBlog imageValmonument med Picos högsta topp i bakgrunden.

Det finns massor med kossor på denna ö och ganska ofta finns dom på vägen. Men det gör inget för vi har hittat flera goda lokala ostar här än under hela tiden i karibien.
Blog imageVår gast Manny tyckte svensk kaviar gick att äta...
Blog image


FaialHamnar

Posted by Susanne 2017-06-05 23:29:44

Vi har besökt ön Faial som andra ö på Azorerna. Här har vi mött flera gamla seglar vänner som vi träffat under resans gång, roligt att ses på slutet så här och få höra om deras äventyr. Vi har druckit gin och tonic på den kända seglarbaren "Peters bar" och målat på kajen som man bör.
Blog image
Vi har verkligen haft skiftande väder, allt från sol och regn till hård kuling där vi fick låna extra stora fender från Shaddock för att inte slungas upp på bryggan.

Sen kom dottern och en kompis för att hälsa på, och vi började utforska ön lite mer. En hyrbil tog oss runt på nya äventyr och underbar natur att beundra.


En av dagarna åkte vi med ribbåt på valsafari och fick verkligen valuta för pengarna. Vi fick flera gånger chansen att studera en blå val, verkligen imponeranden djur. Vi fick se Sillval och avslutade valsafarit med kaskelotter som låg och slöade en lång stund vid vattenytan för att sen avsluta med att dyka och visa sina vackra stjärtfenor. Vi fick också vara med om att en stor flock på cirka 30 flasknosdelfiner lekte runt båten. Bara en helt underbar tur.

Blog image
Blog imageBlog image
Vi har hunnit med att vandra runt hela vulkankratern Caldeira.
Lite blåsigt men annars hade vi tur med soligt väder hela vandringen.


Blog image
Blog image
Blog imageVackra FloresHamnar

Posted by Stefan 2017-05-24 01:30:28

Så är vi då återigen tillbaka i Europa, vackra Flores på Azorerna blev första hamnen tillbaka i gamla världen. Idag hyrde vi bil och körde runt, stannade och vandrade, och allt annat man gör (som att ta en fika, en öl och åt inköpt matsäck vid ett vattenfall i skogen). Otroligt vacker ö, men inget för den nöjeslystna precis - allt är otroligt lugnt.

Lite bilder från dagen:

Nu är vi dessutom bara 2 tidszoner hemifrån, även om vi forfarande har några tusen nautiska mil och ett par månader innan vi är hemma om allt går väl.
/Stefan

Framme på Azorerna!Hamnar

Posted by Stefan 2017-05-22 13:32:46

Hej Alla,
Nu är vi framme på Flores, den västligaste av öarna i Azorerna. Tekniskt sett på den Amerikanska kontinentalplattan, men ändå definitivt nu i Europa! Resan hit var stundtals rejält tuff med 2 kulingar, ibland hällande regn i dagar i sträck, översköljande sjöar och kallt (ja, vi är bortskämda efter Karibien...). Men också motorgång i nästan stiltje med sol och delfiner runt oss. Vi pressade på så gott vi kunde det sista dygnet för att komma i hamn innan nästa lågtryck ska passera. Snart ska vi ha hällande regn och hårda vindar, men nu ligger vi tryggt i den lilla marinan här. Ankar-dram nu (en rom eller 2) för att fira vår ankomst så ska vi klarera in i Portugal strax.
Skål! /Stefan

Bild nedan från det mycket smala hamninloppet till den mycket trånga marinan.
Blog imageMitt ute på det store blå!Segling

Posted by Susanne 2017-05-14 16:21:28


Nordatlanten, pos 34 50N 55 11V, lördag 13/5 12:00 UTC -3 dag 5 till sjöss på väg mot Azorerna.

Hej Alla,
Nu har vi definitivt lämnat Karibien och tropikernas värme. Från 28-30 grader i både vatten och luft till 21 grader i vattnet och stundtals rejält kalla nordanvindar. Frågan är inte längre om man ska ha t-shirt eller ej till shortsen, utan om man klarar sej utan mössa.... Alla seglarkläder som tidigare varit undanstuvade har nu fått komma fram igen. Det känns sådär.

Vindarna vrider och ändrar styrka konstant, mycket segeländringar hela tiden håller oss sysselsatta. Ena stunden stiltje, nästa kuling. Ena stunden från Nord, nästa från Väst, eller Syd. Vår gast, Manny, sköter sig bra. Sköter sin del av arbetet ombord utan gnäll och har till och med underhållit oss med sin gitarr när det varit lite lugnare.

Vi har haft en del strul också, igår under hällande regn, hårda vindar och hög sjö så börjar det återigen läcka färskvatten från anslutningen till varmvattenberedaren. Vi hade redan sett detta i Bermuda och Manny och jag (Stefan) försökte fixa det. Anslutningen var nu helt paj och det fanns inte att uppbringa rätt sort på Bermuda. Vi köpte grejer i en lokal hardware-store för vad vi tänkte var 3 olika lösningar på problemet, men inget av dom fungerade längre än temporärt. Så efter många timmar och liter färskvatten i kölsvinet så blev det en temporär fix där vi pluggade igen varmvattnet och nu bara har kallvatten ombord. Hoppas det håller tills Jenny och Marre kommer och hälsar på oss på Azorerna... peppar, peppar...

Sen har nu lite som väntat havet tagit en av våra solpaneler. Vi har seglat de senaste 12 timmarna med kulingvindar och sjön har byggt på rätt rejält. I förmiddags fick vi en rejäl brytande 5 meters våg in på babords sida. Den tryckte ner båten rejält mot styrbord, nästan en knock-down, resultatet var en helt förstörd solpanel, en skadad solpanel, en rätt rejält böjd mantågsstötta och skadad livbojsskydd.

Nyss passerades vi av en 70 meters lyxyacht på väg mot Gibraltar, vi pratade en stund på VHF, dom tyckte nog lite synd om oss som kastades runt som en kork här i vågorna. Men det ska mojna nu framåt kvällen så vi får det lugnare igen.

Annars flyter livet på som normalt här, eat, sleep, sail - repeat. Vi kör tretimmars vakter och när vindarna och vågorna varit hårda och höga har vi styrt manuellt för att inte riskera en oavsiktlig gipp. Blir lite av 3 timmars gym, kombinerat med alla segeländringar vi gör så känns det i kroppen.

Ha det bra alla /Stefan

Mot Azorerna Segling

Posted by Susanne 2017-05-09 17:43:06

Idag seglar vi iväg mot Azorerna, kommer att ta cirka 2 veckor.

Mot Bermuda!Segling

Posted by Stefan 2017-05-01 00:53:32

Hej,
Imorgon ger vi oss iväg mot Bermuda, vi startar på förmiddagen 1/5 vid 10 tiden lokal tid tillsammans med en Norsk och en Kanadensisk båt och räknar med att vara till havs i cirka 7 dagar. Vår nya gast. Manny, kommer hjälpa oss med vakthållningnen. Vi räknar med rätt hårda vindar men inget extremt (peppar, peppar). Internet här är rätt dåligt så det blir inte mycket bilder denna gång.
Dags att lämna Karibien och börja den långa resan hemåt, önska oss lycka till!
/Stefan

FörberedelserTeknik

Posted by Susanne 2017-04-25 21:00:17

Vi ligger kvar på St Martin och bestämmer oss att stanna och bunkra inför hemresan här. Vi har också väntat på våra roderlager men det har den svenska Bavaria agenten misslyckas med att få skickat till oss innan vi åker härifrån så dom skickas nu hem till dottern som får ta med delarna till Azorerna. Så håll tummarna att rodret inte krånglar nu.
Vi har också lyckats hitta en gast som flyttar ombord imorgon, han har lite segelvana och verkar trevlig, och jämfört med vad vi hört när andra avbokat sina eventuella gastar när dom träffat dom, så hoppas vi att om han bara sköter sina pass och förmodligen underhåller oss med lite musik (han har en gitarr) så får vi vara nöjda. Han pratar flera språk så vi tänkte byta svenska mot spanska. Han heter Manny och är 27 år, har studerat filosofi vid universitet i London, varit med och drivit en whiskey bar där också. Fransk mamma och Grekisk pappa. Kan nog bli rätt kul att ha honom ombord.Blog image
Förbereder båten för hemfärd, det behöver städas upp och planeras om lite.
Blog imagePå denna båt utan mast och inte speciellt fräsch bor två hundar och till slut såg jag en man också. Alltid lika lugna när alla jollar och annat far förbi.
Blog imageStefan har fixat med batteri laddningen som varit usel. Han höll på halva natten och hittade till slut att shunten till batterimätaren som hade en dålig anslutning så nu fungerar det bättre.
Allting här rostar eller på annat sätt påverkas av salt, värme och sol, Stefan byter för andra gången på denna resa kontakterna till solcellerna.

Tillbaka på St MartinHamnar

Posted by Susanne 2017-04-15 20:04:33

Igår kväll var vi tillbaka till St Martin.

Lite mer om vår härliga tur till Saba där vi verkligen hade tur med vädret. Lagom med vind för att kunna ligga vid denna ganska utsatta ö där det inte finns så mycket skydd vid hårda vindar och havsdyningar.
Vid inklareringen mötte vi några Amerikaner och Kanadensare som också klarerade in. Vi tog tillsammans en taxi upp för den hiskeligt branta vägen upp till byn och tog en öl med dom. Vi blev då överbjudna på kvällen till båten Imagination (amerikanarna) på lite öl och snacks. Roligt att träffa nya människor och höra deras seglar historier.
Dagen efter blev det snorkling med sköldpaddor, vackra fiskar och alla andra vackra fiskar.
På torsdagen hade vi bestämt möte med Amerikanarna och Kanadensarna och vi vandrade upp till högsta toppen på ön, Mount scenery. Det blev en mycket svettig och flåsig vandring när det förutom halvdålig kondis också är 29 grader varmt.
Men som oftast brukar belöningen med extraordinär utsikt finnas där och vandringen nedåt går lättare.

Blog imageBlog image
Blog imageÖn håller samman stil och färger på denna pittoreska lilla ö.
Blog imageBelöningen i form av lunch och valfri dryck.

SabaHamnar

Posted by Susanne 2017-04-11 19:33:15

Igår seglade vi över till ön Saba. Fina vindar och vi testade vindrodrets nya detaljer och inget strul. Vi har inte testat på läns än vidare info om det kommer.
Saba är en lite vulkanö med många sidor som stupar rakt ned i havet. Vi försöker först att hitta en boj utanför hamnen där vi ska deklarera in. Vi lyckas fånga bojen i den höga dyningar som råder på denna sidan ön men då återstår nästa problem. Hur ska vi få på jolle motorn , på jollen) som hänger på segelbåten under segling,, vågorna är ca 1.5 meter höga och jollen gungar ganska häftigt bakom båten. Vi chansar inte på detta utan tuffar vidare till de bojar på läsidan som man är hänvisad till att använda. Här ligger vi ganska i lä men några dyningar hittar runi.
Jag tar en tur och snorklar runt lite, härliga fiskar och klart vatten, men det är ganska djup runt ön. Det blir inte grundare förens.jag är bara några få meter från land.
Ibland blir det bara inte som man tänka sig, på kvällen vrider vindar, drömmen och vågorna som inte hänger med. Så rätt var det är har vi bojen längs med båten och den dunkar in i skrovet. Allt vrider och vänder på sig hela natten och med jämna mellanrum kommer dunkande tillbaka, hopplöst jag vaknade varje gång.
Idag tar vi jollen in till land på denna sidan och det gick mycket bättre. Här börjar den gamla stigen där dom förr bar upp varor till ön, någon kom då på att det är lättare med trappsteg och byggde då 495 trappsteg i väldigt brant terräng. Dom gick vi idag. Nu ska ner till inklareringskontoret på andra sidan och sen samma väg tillbaka till jollen. Sen ska vi fundera på hur vi ska lyckas hålla bojen borta från båten.
Blog imageBlog imageBlog image

Annorlunda strandHamnar

Posted by Susanne 2017-04-06 22:17:23

Idag åkte vi bussen (som man bara vinkar till sig vid vägen) till Maho beach. Där är det fullt av folk som väntar på flygplan fast ingen ska åka någonstans. Planen har inflygning rakt över stranden som ligger ca 15 meter från landningsbanan, ganska häftigt när större plan anländer. Men mest häftigt är det när jet planen vänder baken till stranden fortfarande samma ställe ca 15 meter bort och börjar gasa
Då piskar sanden åskådarna och allt som inte hålls i flyger bort över havet.
Blog imageMycket folk samlas här.


Blog imageBlog image


St MartinHamnar

Posted by Susanne 2017-04-03 19:26:59

Nu ligger vi på den franska sidan av St Martin, den andra är Holländskt. Först låg vi utanför den stora bukten med litet smalt inlopp med en bro ivägen, men det var stora dyningar som rullade in och en massa turbåtar som gasade på just där så vi flyttade in i viken.

Blog imageJodå vi har mulet väder här också ;-)
Häromkring finns ett bra utbud av välsorterade marinbutiker och andra butiker av olika slag. Island Waterworld marina anordnar en liten gratis shoppingtur till stora matbutiken två gånger i veckan, bra tycker vi som kan börja bunkra lite inför överfarten utan att behöva släpa allt själva. Dessutom är det billigare här än på US och Brittiska Jungfruöarna.
Blog imageVårat favoritcafe att surfa på, dessutom serverar dom gott kaffe och underbara creps.
Blog imageHär i viken ligger många stora lyxiga båtar.
Blog imageIsland water world anordnar flera föreläsningar, gratis förstås också gratis öl/läsk under tiden inte så dumt i värmen.
Vi gick på en föreläsning om ensamsegling, två inbjudna ensamseglare berättade om hur dom gör och tips till oss andra. Många roliga episoder bjöd dom på.
Blog imageEn härlig dag helt enkeltHamnar

Posted by Susanne 2017-03-29 19:45:15

Igår åkte vi tidigt ut till lilla ön Buck Island. Vi kastar ankaret framför en vacker strand. Men första målet idag är snorkling, så vi tar jollen runt halva ön för att komma innanför revet. Det var för grunt för oss att gå med segelbåten. Där snorklar vi på både grunt och djupt vatten med ett fint bestånd av koraller och många härliga fiskar. Det märktes att detta är ett naturreservat för många fiskar vi sett tidigare var större här.
Efter snorklingen blev det lunch i båten och sedan dags för nästa äventyr. Det finns en vandringsstig här med utsikt från toppen över revet här.

Blog image
Blog imageBlog imageBlog imageBlog imageHäromkring växer det fort, tvätt av jollebotten den var ganska grön.
Blog image
Efter en härlig dag seglade (motorgång ingen vind alls) vi vidare mot St Martin.


Hamnliv i Danska Västindien Hamnar

Posted by Susanne 2017-03-27 23:50:34

Nu har vi legat här vid St Croix ganska länge. Vi har försökt fixa lita saker med båten, på båten och i båten. Även jollen behövde ett skydd mot solen, den började långsamt smälta och klibbet är inget roligt att sitta på. Vi hoppas fortfarande att den ska hållaihop tills vi kommer hem.
Vi har också träffat så många härliga seglare från både Canada, USA och Norge. Några har vi bestämt att segla tillsammans med från BVI till Bermuda senare i vår. Alltid roligt med lite sällskap över stora vatten.
Blog imageJolle parkeringen i byen...
Blog imageNya jolleskydet på plats, inte helt enkelt att handsy i kapelltyg
Blog imageFiskar som simmar och stirrar på oss vid strandpromenaden
Blog imageHäromdagen var det Poker Run här i hamnen. Vi var lite nervösa ibland, men med minst 5 båtar med blåljus på så gick det bra. Även om en båt var en halvmeter från att köra in i oss.
Blog imageInte min favvo-Rom kanske men kul att besöka när vi ju ändå är där dom gör drickat. Någon stoppade mig (Stefan) från att köpa pirat-sablar till vissa brorsbarn, men det kanske var lika bra...
Blog imageRätt stora ödlor (Iguaner) här.
Blog imageOch eehhh... intressanta kaktusar...
Blog imageEn vacker strand vi var på.

Vi har gjort lite annat också: Vår Kanadensiska båtgrannes jolle slet sig och några Norska tjejer (vars jolle hade blivit sönderskuren på Barbados) såg det och ropade på oss. Så vi fick kasta oss ut med dingyen för att rädda den. Hjälpte även dom Norska tjejerna till marinan när dom försökte simma iland med sina tillhörigheter i sjösäckar.
Gav en upphittad baseball till grannbåtens 1 års valp.
Hjälpte S/Y Baroness att få ordning på sitt Wi-Fi.
Dykt och snorklat här med sköldpaddor, rockor, fiskar, hummrar mm.

Allt bra här alltså :-)
Susanne och Stefan

PS. Behöver fortfarande en del hjälp över Atlanten.Vill du segla på Argo?Planering

Posted by Stefan 2017-03-25 17:24:54

Vill du kunna kalla dig oceanseglare?
Vill du uppleva solnedgång och soluppgång från en liten båt på ett Stort hav?
Vill du ha chans att se delfiner, valar och ovanliga sjöfåglar på nära håll?

I så fall kom och gör oss sällskap tillbaka över Atlanten! Kan inte lova paraplydrinkar i strålande sol varje dag, men garanterat en upplevelse att minnas för resten av livet :-)

Vi behöver hjälp på några av de längre etapperna. Framförallt mellan Bermuda och Azorerna som nog räknas som den verkliga Atlant-överfarten och beräknas ta ca 2 veckor.

För sträckan Azorerna - England så har vi några gastar på gång, men inget är klart så anmäl gärna om ni vill stå på tur för den seglingen.

Sedan har vi första sträckan från Karibien upp till Bermuda första veckan i Maj. Bara en en-veckas segling cirka med förmodligen rätt behagliga temperaturer. Som det ser ut nu kommer vi ha sällskap av ett par andra båtar (en Norsk och en Kanadensisk) och utgå från Jost Van Dyke på Brittiska Jungfruöarna. Kanske ett bra tillfälle att komma lite tidigare och se en del av Karibien?

Sen finns det möjlighet för den som vill att följa med en bit eller så längs Engelska kanalen och så vidare upp mot Östersjön. Blir kortare dags eller dygnsetapper där som mest styrs av tidvattnet och strömmar. Med pauser iland mellan dessa.

Ta ledigt från jobbet så löser vi hyttbiljetter på S/Y Argo :-)

Anmäl ditt intresse på mail till lindbergarna@yahoo.com eller via Messenger på FB. Vi ska inte ha något betalt och kommer heller inte betala någon. Tanken är att vi delar på alla löpande utgifter mellan oss ombord. Mat, bränsle, hamnavgifter mm. Vi kommer vara 3 eller 4 personer ombord, på så vis kan alla som vill få en egen ruff. Ni står själva för reskostnaden till oss och hem efteråt. Beroende på väder och vind samt hur många vi är så rullar vi ett vaktschema dygnet runt på 2-4 timmar per vakt. Behövs ingen speciell seglingserfarenhet för detta även om.det är ett plus. Viktigast är ett gott humör och lite äventyrsvilja.

Se nedan för vår grova resruttsplanering:

1-7/5 Segling till Bermuda från St Martin eller BVI, Ca 850nm, 1 vecka.

7-10/5 Bermuda

10-24/5 Bermuda -> Azorerna, 1690nm, ca 14 dagar

24/5-14/6 Semester, Azorerna

14-24/6 Azorerna -> Falmouth (UK) 1250nm, ca 10 dagar.

28/6 Falmouth -> The Solent

1/7 The Solent -> Dover

2/7 Dover -> Den Helder (NL)

5/7 Den Helder -> Helgoland (GE)

8/7 Helgoland -> Brunsbuttel

9/7 Kielkanalen

11/7 Kiel -> Puttgarden (eller södra Danmark)

13/7 Puttgarden -> Bornholm

17/7 Bornholm -> Södra Öland

19/7 Södra Öland -Norra Öland

21/7 Sandhamn

22/7 Hemma Nykvarn/Åkersberga!!!!!!

Kom och segla med oss!

Mvh, Stefan och SusanneUtflykter på St Croix Hamnar

Posted by Susanne 2017-03-21 19:00:56

Vi beställde en hyrbil jeep såklart för två dagars utflykter, gissa vad vi fick när vi kom för att hämta den...en skrotbil äldre Chevrolet malibou. Första dan gjorde vi sällskap med ett norskt par Marianne och Rolf-Erik, tack för en härlig dag tillsammans med er. Vi hann med en botanisk trädgård, såklart en romprovningen på Cruzan rom och lunch i Fredrikstedt, drink på stranden, besök på den plats man vet säkert att Cristoffer Columbus landsteg på.

Idag åkte vi till ett milenium monument på USA:s ostligaste punkt med havet som utsikt. Efter det klättrade vi ner till en strand och snorklade. Idag hade vi matsäck med och efter aktivitet smakar även 30 grader varma smörgåsar med nu smält smör och smält ost på gott. 🤗

Blog imageBlog image


/Susanne
St CroixHamnar

Posted by Susanne 2017-03-18 23:10:44

Nu är vi på ön St Croix som hör till US Virgin Islands. Idag firar dom St Patrick's day med stor parad och alla har mer eller mindre med grönt på sig. Musiken är hög och humöret på topp. Alla ni som gillar gamla sportbilar och stora bullriga lastbilar amerikanskt förstås skulle älska denna parad. Glömde jag att nämna JEEP det kryllar av dom även på denna ö. Vi fick en liten enmans show av en liten kille som dansade precis framför oss.


Blog image

ViequesHamnar

Posted by Susanne 2017-03-13 22:17:01

Vi seglar runt och utforskar de spanska Jungfruöarna som tillhör Puerto Rico/ USA. Underbara öar men den amerikanska sidan märks väl. Det finns tex igen vettig god ost att köpa. Jag har äntligen köpt några dyk skor så jag slipper halka omkring på steniga stränder och få repor på fötterna. Dom kommer också komma väl till pass hemma där jag avskyr sjögräs runt fötterna.
Blog image

CulebraHamnar

Posted by Susanne 2017-03-10 23:06:28

Nu har vi legat här några dagar och det har blåst en hel del. Men vi har hunnit utforska ön åt olika håll. Detta är en ganska Amerika inspirerad ö med många bilar, mycket hyr jeepar och golfbilar och dom frågar ofta om vi vill ha skjuts. Vi möter inte många som går utom ett par som då frågar om vi är seglare och skrattar när dom gissat rätt.
Blog imageHär är viken vi ligger i.
Blog imageHär är en av världens vackraste stränder: flamenco beach, på den står två stycken stridsvagnar.
Blog image
Blog image
Blog imageRondeller finns här också och denna gillar jag bäst.

CulebraHamnar

Posted by Stefan 2017-03-08 16:59:55

Blog imageBlog imageBlog imageVad roar vi oss med när det till och med är svårt att ta jollen iland och det blåser och regnar med jämna mellanrum? Jo vi försöker hinna ikapp med lite båt pyssel som att installera nya gasol tanken, bokföring av utgifter och så klart lite roligt som att baka. Stefan letar marinservice för att vi ska kunna ta upp båten och fixa till ett glapp i rodret. Igår städade vi varenda matutrumme för vi hittade några små svarta äckliga skalbagge liknande djur. Uschh

/SusanneInblåsta på CulebraSegling

Posted by Stefan 2017-03-07 00:02:24

Hej Alla,
Vinden tjuter i riggen, kraftiga regnskurar avlöser varandra med en del sol emellanåt. Flera båtar har redan haft problem med ankarfästet och draggat runt oss men fått ordning på situationen innan det (vad vi sett i alla fall) blivit någon närkontakt av oönskad sort. Och då har vi ännu inte ens sett kulmen på det hela som ska bli inatt någon gång. Blir nog en orolig natt med ankarvakten igång. Tur vi köpte ett bra ankare känns det som - vi rör oss ingenting annat än i sidled när vinden gör att vi pendlar fram och tillbaka.

Så nu är vi inblåsta här tills vidare, inte så illa i alla fall - det är en riktigt trevlig ö och byn här verkar riktigt mysig. Om man nu bara vågade sig iland alltså... En dingyfärd till stadsbryggan här gör man numera inte utan risk för, om inte livet, så åtminstone utan att bli väldigt blöt. Fast vi var inne igår kväll efter att vi kom hit. Tog en promenad och åt en riktigt god middag på färsk lokalt fångad red-snapper och Mahi-mahi (fisk). Träffade ett svenskt par från Umeå som tagit sig hit via kryssningsfartyg och lokala färjor. Kommer inte ihåg vad dom heter, men så hade vi några glas vin till maten också (även om jag tyvärr har rätt dåligt namnminne även utan vin). Lite ovanligt, har inte sett några svenskar alls sen våra senaste gäster åkte hem för lite mer än en vecka sedan.
Men det är inte billigt att äta här, middag för 2 gick på 91 USD + obligatorisk dricks på cirka 15% och då var det inga excesser precis. Men gott, riktigt gott. Nu blir det ankring och middag i båten ett tag för oss fattiga.

Vi hade några trevliga dagar i San Juan tidigare, men kände att vi behövde flytta på oss när vi såg prognoserna om de kraftiga vindar och regn som vi börjar känna av nu. Lite för trångt var det i ankarviken där, 2 båtar hade sjunkit rätt nära oss med masterna stickandes upp ur vattnet som en ständig påminnelse om konsekvenserna av att stanna där för länge. Så vi seglade tillbaka österut. Vi hade rätt många "interna" diskussioner (nej, inte gräl) om vi skulle fortsätta västerut mot Kuba eller inte. Det hade varit en nätt liten omväg på cirka 1400-1500 distans förbi några rejält korrumperade länder och till slut hamnat på fel sida av Golfströmmen och med en hel del vind och vågor emot oss när vi skulle upp tillbaka. Blev inte det äventyret denna gång, vi satsar på att trivas och utforska dessa trakter mer istället innan vi börjar röra oss hemåt i början av maj (förmodligen).

I fredags tog vi en hyrbil för att till slut se till att lösa gasolproblemet. Saken är att vår gasol kommer inte räcka hela vägen hem, och vi har i nästan varje land vi passerat försökt få någon att fylla våra svenska flaskor, men svaret har alltid varit detsamma: Det där känner vi inte igen, har aldrig sett förut, har inte adapter osv. Nu gjorde vi ett sista försök efter att ha läst på noonsite (internet sida för långseglare) att det skulle finnas ett ställe några mil bort som kunde fixa detta. Nå det kunde dom inte, första stället skakade på huvudet och skickade oss vidare några mil till. Där fanns det en kille som inte pratade engelska men vi förstod rätt bra ändå av kroppsspråket att han aldrig sett något liknande. Ingen högoddsare direkt efter vad vår tidigare erfarenhet varit. Men med en tolk lyckades vi plocka ihop ett kit bestående av: ny amerikansk 6,2 kilos flaska, några nipplar, en slang och en ny reduceringsventil. Att den skulle passa i befintligt utrymme i båten var givetvis inte aktuellt, men bara vi fick gasol så löser man resten sen. Idag kopplade jag ihop allt, satte fast nya flaskan med spännband utanför för uppgiften avsett förvaringsfack och vred på kranen. Hände inget. Ingen låga, ingen gas. Isär med kopplingen vid flaskan igen, vrider på kranen på flaskan - ingen gas kommer. Frustrerad går jag in igen och funderar på vad jag ska göra, verkar inte finnas någon gasolfirma här på ön. Men undrens tid är inte förbi, ett par timmar senare går jag ut igen - vrider på allt igen och som genom ett mirakel kommer det nu gas. Sådärja, nu sparar vi dom svenska fin-flaskorna till överfarterna då man kanske inte vill ha en gasolflaska surrad med spännband på aktern.

Vissa skulle nog tycka att vår båt inte längre uppfyller de kosmetiska kraven som gäller inofficiellt i Stockholms Skärgård, men så blir det när man långseglar, mycket saker ska få plats.

Det finns IKEA på Puerto Rico! Med höga förhoppningar tar vi vår hyrbil genom kilometer långa köer och ser framför oss köttbullar med potatismos, brunsås och lingonsylt. Sill, kaviar och knäckebröd. Allt sånt som kan få en Svensk på vift i världen att få tårar i ögonen. Men så var det inte, visst var det IKEA, men bara ett sorts lokalkontor där allt måste beställas och levereras 2 dagar senare. Fast inte en grej att köpa där, överhuvudtaget - inte ens ett myggnät som dom hade i utställningen fick vi köpa.

Vi tröstade oss med ett besök på Bacardi, gick i drinkskola och fick lära oss en hel del. Mycket kul, gott och trevligt. Avslutade med att köpa ett par flaskor av lite finare sort som vi fick graverade med vårt båthamn: S/Y Argo. Enbart för konsumtion av ägarparet och eventuell besättning efter avklarade längre etapper ;-)

Sedan var det det där med att segla österut - normalt blåser det alltid från Ost här, strömmen sätter västerut och detsamma gör då förstås vågor och dyning. Vi fick helt enkelt stånga oss fram från San Juan tillbaka till Puerto Ricos östkust mot vind, vågor och ström. Tror att vi snittade runt 3 knop dom cirka 38 distansen vi hade att göra. Men så är det ibland att segla, vi hade i alla fall tur med vädret, mestadels soligt med regn som höll sig kvar inne över Puerto Rico och inte störde oss.

När vi seglade till San Juan hade vi sällskap av en knölval som flera gånger gjorde rejäla hopp en bit bort. När jag väl fått upp kameran så var det lite väl långt bort. Har en bild men man får zooma rejält för att få en uppfattning om "vad är det där för prick på horisonten" egentligen är.

På vägen tillbaka hade vi sällskap av delfiner ett tag, men dom tyckte, precis som vi, att det här gick väl långsamt och stötigt. Dom simmade iväg och letade förmodligen reda på någon annan båt som gick fortare och inte stampade så hemskt.

ha det bra därhemma!

Vid tangentbordet: Stefan

San Juan/ Puerto RicoHamnar

Posted by Susanne 2017-03-02 18:34:32

Vi kom till San Juan hnen på tisdag kväll. Vi jollar in till hamnkontoret på morgon efter för att höra om dom har plats och vad det kostar. Vi såg nog lite fundersamma ut när hon sa priset 75 $ per dygn utan vatten och el. Hon säger snabbt då: att er båt är inte så stor så ni kan få vatten och el i priset. Vi ligger kvar för ankar utanför marinan och betalar snällt 10$ för att få lämna jollen i marinan medan vi tittar på gamla stan.
Blog imageMarinan i skymningen, vi ligger bortom bryggorna.
Blog image
Gamla stan har två gamla fort, och mycket historia.


RegnskogsvandringHamnar

Posted by Stefan 2017-02-26 15:56:46

Igår tog vi oss iväg till regnskogen. Där fanns flera utmärkta leder att välja på. Vi började med den till vattenfallet. Ta med badkläder stod det, men när vi kom fram var det ganska många fler än vi som vandrat till vattenfallet så där var fullt med folk. Det blev inget bad denna gång.
Nästa led blev upp på ett bergen där det fanns ett vackert stentorn med underbar utsikt. Vi kunde inte hitta någon information om vad det används till, det såg inte militärt ut. Vädret igår var mulet, på morgonen regnade det ganska mycket. Tur var väl det för vår kondition var inte den bästa, flåsande och genomsvettig var vi efter den turen. När vi kom tillbaka till marinan hade vi tänkt checka ut, men vi hade glömt kolla när deras senaste utcheckning var så det blev till att sova en natt till i marinan. Idag seglar vi en kort bit bara och lägger oss för svaj i en vik nära här.

Segling i JungfruöarnaSegling

Posted by Stefan 2017-02-24 18:52:47

Hej Alla,
Efter mycket hjärtesorg sände vi igår hem vår dotter & Susannes syster med man tillbaka till Sverige. Har varit 2 otroligt trevliga veckor och vi saknar dom oerhört just nu. Känns som dom planerade 5 månaderna innan vi är hemma igen är på tok för lång tid. Hoppas verkligen att vi får träffa åtminstone Jenny igen på Azorerna någon gång i Juni.

Hur sammanfattar man dessa veckor? Vi har varit runt på en massa öar i British, US & Spanish Virgin Islands. Vädrets makter har varit med oss med mestadels svaga vindar och mycket sol. Vi hade en lågtryckspassage norr om oss som resulterade i västliga vindar, vilket i princip aldrig händer här. Men vi hade tur, dom starkaste vindarna gick söder om oss där vindar på 20m/s och rätt kraftig sjögång spolade åtminstone en båt upp på land på Martinique. Vi låg tryggt för ankar i en skyddad vik. Det enda var att den förväntade plattlänsen västerut mot Puerto Rico istället blev en halvvind till bidevindssegling istället. Sedan har det tydligen blåst rätt hårt väldigt mycket längre norrut på Atlanten, vissa dagar gick det en rejäl dyning från norr som orsakar sk. Ground Swell när den träffar kusten på öarna längre söderut. Det stoppade oss från ett ankarstopp en dag och vi valde då att gå in i en trevlig hamn på Virgin Gorda istället. Visst gungade det lite en del dagar, speciellt i början då några av våra gäster blev lite extra "trötta", men sedan dom fått mer sjöben och vi kom mer inomskärs vid BVI så gick det väldigt bra. Kan tänka mig att dom uppskattar en säng som inte gungar nu..

Även om vi snorklade och badade nästan varje dag så fanns det väl några höjdpunkter: The Bath & Devils Bay på Virgin Gorda med häftiga stenblock där vattnet forsade fram och man kunde bada i "laguner", Anegada med sina långa korallrev och fantastiska stränder, Norman Island med grottor där pirater förr gömde skatter, Charlotte Amalie med shopping och romprovning, egen lagun på Culebra på SVI, m.m.m.m.

Till dom som eventuellt kommer efter oss med båt kan vi säga att allt är väldigt dyrt här, speciellt på BVI. Se till att bunkra ordentligt innan, gärna på St Marteen. Och om ni går till marinan i Road Town, se upp för dom otroligt otrevliga hamnkaptenerna. Bägge gångerna vi gick dit var det kaos när dom står och kommenderar på bryggan.

Sen har det varit lite extra mycket flaggexercis, med Q-flagga upp och ner samt gästflaggor. Inklarering till alla dessa "länder" tar sin lilla tid, men det gick ju bra - trots något pass med lite kort bäst-före-datum.

Stort tack till Jenny, Annette (alias Gerda) & Magnus (alias Anders) för att ni ville dela det med oss. Kom gärna tillbaka.

Nu ska vi "bara" bestämma oss för vad vi gör fram till Maj då vi måste börja röra oss hemåt. Det tar sin lilla tid att segla hem via Bermuda och Azorerna, speciellt om man som vi vill se lite mer av dessa öar också. Vi funderar på att gå västerut till Kuba via Dominikanska Republiken, men det är rätt många utmaningar åt det hållet som vi nog drar oss lite för. Kanske ändå blir kvar här ändå - i alla fall nu ett tag och softar lite och passar på att se Puerto Rico innan vi bestämmer oss.

Ett par videofilmer där vi snorklar vid grottorna på Norman Island, BVI: Video1 Video2

En film från St John USVI (vid en av världens vackraste stränder, vi snorklade in från Argo som ligger för ankar utanför): Video3

En film där vi badar vid Devils Bay (The Bats, Virgin Gorda, BVI): Video4

Lite bilder från veckorna:

Blog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog image
Nu måste jag sluta, kunde lägga upp hur mycket som helst men nu är batteriet snart slut i laptopen och vi ska vidare.

Ha det bra därhemma!
/Stefan

Svensk flagga på Anegada, BVI Hamnar

Posted by Stefan 2017-02-16 21:48:20

På Potters by the sea på Anegada hängde det en massa nationsflaggor i taket, 4 Norska bland annat. Men ingen Svensk. Vi såg till att förbättra statistiken något genom att hissa en Svensk flagga på stället. Sen dansade vi i sanden och vissa till och med i vattnet under stjärnorna.Blog imageBlog imageJenny trivs på Anegada, med sin nyinköpta badtröja :-)

Kort promenad till Devils BayHamnar

Posted by Susanne 2017-02-16 21:11:36

Blog image15/2
Virgin Gorda, The Baths Bay.
Vi simmade in till stranden från båten för vi fick inte ta jollen in dit. Det var en utmaning då gul flagga var uppe och det gick stora dyningar som drog oss mot klipporna. Där på stranden låg Poor Mans bar, en liten öl blev det såklart.
Från denna strand gick en grottvandrings stig som slingrade sig mellan stora klippbok. Vid några ställen fick vi vada genom saltvatten grottor som vi nästan kunde simma ut genom. Stora vågor stoppade effektivt att kunna simma ända ut.
Blog image

Blog imageBlog image
Fantomen 💀 grotta hittade vi också:
Blog image
Blog image

Virgin GordaHamnar

Posted by Stefan 2017-02-12 22:03:03

Hej Alla,
efter en hel del "stångande" mot både vind, vågor och strömmar har vi nu tagit oss till Virgin Gorda som ligger längst österut på British Virgin Islands. Jättekul att vi har fått sällskap av dottern Jenny samt Sussis syster med man (Annette & Magnus). Extra kul att återigen få träffa familj hemifrån och få några att dela alla upplevelser med. Vi skulle lagt oss vid bojar i ett naturreservat med häftiga grottor mm. Men det gick en massa ground swell (nordliga vågor som är rester från stormar mycket längre norrut på Atlanten) så det gick inte alls. Istället gick vi in till Spanish Harbour och marinan där. Nu blir det någon Rom-punch på en bar innan vi äter middag ute ikväll. Som Johan brukade säga: livet är ett helvete. Fast kanske inte....
/Stefan
Blog image

Puerto RicoHamnar

Posted by Susanne 2017-02-09 00:33:05

Nu har det gått undan med visa och segeltillstånd i USA vatten. Det har varit lite omständig procedur men så blir det om man glömmer att söka visa på hemmaplan. Hamnen Puerto Del Ray som vi ligger i nu är enorm, dom kör omkring med golfbil på bryggan och har hämta och lämna service bara att ringa via VHF.
Blog imageTjejerna på marin kontoret var mycket trevliga och hjälpsamma. Dom tyckte synd om oss som tänkte gå de två kilometrarna till matbutiken längs med motorvägen så vi fick varsin fin gul keps med reflexer på. Till slut det bästa av allt inklareringen kom till båten efter att vi ringt och meddelat att vi kommit hit. Helt otroligt faktiskt att kvinnan sitter i vår båt med revolver och all annan utrustning och fyller i alla dokument själv. Det är lyxigt.Finally entered the USA!Segling

Posted by Stefan 2017-02-06 18:10:34

Hej Alla,
sitter nu på en liten bar i Charlotte Amalie, St Thomas, US Virgin Islands efter en tur med färja från Road Town på Tortola, British Virgin Islands. Alltså, det är inte lätt att komma in med egen båt till USA - så vi fick ordna ESTA visa och sedan ta en reguljär färja över till Amerikanskt territorium. Nu har vi äntligen passerat tullen och immigration, scannat fingeravtryck, blivit fotograferade och fått våra stämplar i passen. Nu borde det vara ok att komma tillbaka med egen båt och plocka upp nästa gäster som vi längtar efter att ta emot den 9/2 i Puerto Rico.
Blog imageBlog imageHamnen på BVI.
Blog imageÄntligen på amerikansk mark :-)

Senaste seglingarna var till största delen rätt trevliga, från Antigua till St Kitts gick på plattläns men vi fick lägga om kursen lite och gick in söder om Nevis för att sedan ta nattvila i en vik på södra St Kitts. Rätt hårda vindar (stundtals kuling) under seglingen och en natt med regn och vind tjutande i riggen. Låg och ryckte i ankaret hela natten. Fortsatte tidigt morgonen efter mot St Marteen med halvvind om cirka 10m/s och rätt grov sjö. Men annars helt utan problem, hade sällskap av speciellt en fågel som jagade flygfisk som vi skrämde upp. Den hovrade runt riggen och släppte emellanåt lite fågelbajs på oss.... Såg flera mindre sköldpaddor mitt ute på havet.
Tog sedan ett par dagar på St Marteen med båtfix och inhandling av diverse båtprylar. St Marteen har ett otroligt utbud av marinbutiker och service. Priserna är helt ok. Otroligt ställe, St Marteen och St Martin (Holländskt respektive Fransk del av ön), massor med helt enorma lyx yachter överallt i den skyddade lagunen som vi åker slalom mellan och runt med dingyn när vi ilar runt på alla våra ärenden. Definitivt ett ställe om man vill ha party och se det "finare" Karibien. Känns som vi kommit långt bort från Grenadinernas mer avslappade atmosfär.
Blog image
Tog sedan en nattsegling på cirka 90M till Road Town på Tortula, Brittish Virgin Islands. Gick på slör för enbart Genua i lite varierande vindar på 6-12m/s. Surfade på i Atlantdyningen medan kryssningsfartygen gled fram runt oss. Fick under natten någon sorts AIS larm från kryssningsfartyget Norwegian Gem som då låg cirka 10M framför oss på samma kurs som oss. Fick aldrig riktigt klarhet i vad det var, men förmodligen inget allvarligt då VHF:en var tyst och Norwegian Gem låg tryggt vid pir när vi kom fram till Tortula.
För att klarera in till BVI vid Road Town så måste man först ankra utanför Customs and Immigration på ett speciellt ställe i Max 3 timmar, sedan får bara kaptenen komma iland med allas pass. Till er som kommer efter oss: man får bara lämna dingyn på östra (högra sidan sett från sjön) piren. Sedan börjar en lustig dans mellan Customs, Imigration, blankettkontor och kassakontor. Fram och tillbaka innan allt är klart och vi får ta ner Q flaggan och fortsätta till marinan. Kostade en del gjorde det också, men så är det ibland här.

Nu ligger Argo i en marina mitt i byn, kostade rätt mycket (33USD), och då ingick varken el, vatten eller dusch som debiteras separat. Känns som vi kommit närmare USA med många penningstarka charterseglare.... Ska dessutom enligt några Svenska seglare vi träffade vara prisvärt i denna region - många ställen är mycket dyrare.

Igår kväll tittade vi på Super Bowl på storbild på den lokala baren vid bryggan. Vi hade sällskap av trevliga Svenskar som har sin båt baserad här nere: Mary Anna II. Jacob och Eva seglar runt här upp till 3 månader om året med lite olika gäster.

Nu ska vi fortsätta utforska huvudstaden i denna forna Danska koloni, dom sålde den till USA 1917 i rädsla för att annars Tyskarna skulle ta den med våld. Nu känns det verkligen som en del av Amerika även om en del gatnamn mm. lever kvar sen den Danska tiden. 100 års jubileum i år alltså, vi mötte en liten Dansk örlogsflotta i Guadeloupe tidigare som skulle upp hit och fick även titta in i deras relativt små segelfartyg. Får se om vi möter dom här också.

Ha det riktigt bra hemma, vi har det här :-)
/StefanJolly harbourHamnar

Posted by Susanne 2017-01-31 02:04:44

Idag blev det en kort tripp till Jolly harbour där vi kan clarera ut från Antigua. Imorgon sätter vi fart mot St Kitts and Nevis.
Vi har vi några tillfällen draggat och idag var vi och jämförde olika ankare och ska nu kolla vilka som passar med ankar fästet vi har.
Blog image
Igår i viken vi låg i tog det tre försök innan vi fick ankar fäste. Vi fick en underbar solnedgång vid horisonten till kvällen och satt ute och njöt av den.
Blog image

Antigua,Hamnar

Posted by Susanne 2017-01-27 17:07:42

Nu har vi seglat ut till Antigua och ligger för ankar I English harbour. Inclareringen tar ibland nästan hela förmiddagen speciellt om man behöver svalka sig med något att dricka efteråt.
Blog image

Franska VästindienSegling

Posted by Stefan 2017-01-25 02:05:11

Hej Alla!
Efter ett par trevliga veckor med Ulf & Ann ombord så är vi återigen för oss själva på Argo. Stort tack till våra senaste gäster för trevligt sällskap. Tyvärr ville inte vädret att vi kom till alla platser vi önskat, men just den biten har vi svårt att kontrollera. En sak vi kunnat konstatera är att det alltid blåser här, bara mer eller mindre. Men Dominica, Guadeloupe och Iles Des Saints är inte helt fel ändå. Franska Västindien har en speciell charm. Efter att vi blev själva så ägnade vi först en del tid åt tvätt och båtfix. Vår fock blåste sönder och vi lyckades hitta en trevlig segelmakare här i hamnen på Guadeloupe. Så det blev en reparation, eller ombyggnad. Vårt lite Grand hi-tech segel var enligt segelmakaren inte alls gjort för Karibisk sol och värme utan skulle oskyddat klara sig högst ett par säsonger här. Han gjorde en hel del ändringar och fixade till det så,det ska hålla tills vi är hemma - peppar, peppar....

När vi lämnat in seglet och resten av att-göra sakerna fick vänta då det blev helg här så såg vi på väderprognosen att det fanns ett par dagar med svaga vindar och dyningar. Perfekt läge för en tur till korallöarna Petit Terre längst ut mot Atlanten. Det finns en otroligt skyddad liten lagun där bakom korallrev och några låga öar. Enda problemet är att komma in, det låter sig bara göras i väldigt lugna förhållanden för vattendjupet i inseglingen är bara strax över 2 meter och den ligger oskyddad mot norr. Vi surfade på en våg med en halv meters marginal och kunde plocka en fri mooring boj i ett tropiskt paradis som påminner mycket om Tobago Cays. Det blev 2 nätter där med massor av snorkling. Vi såg massor med olika fiskar, sköldpaddor, bläckfisk och till och med en liten haj. Vi filmade en del och jag hoppas vi får bra internet någon gång så jag kan lägga ut några av dessa.

Idag, tisdag, skulle vi tillbaka för att hämta segel från reparationen och börja röra oss norrut igen. Nu ska det ju sägas att jag inte har några korrekta tidvattentabeller för dessa vatten, det är rätt liten skillnad och strömmarna kan man ändå beräkna på månens position. Det kunde bli ett problem nu, när vi kliver upp strax före 7 så bryter vågorna ibland tvärs över hela vår utseglingsränna. Inte bra, inte bra alls...
Men månen ska vara i zenit vid 09:18 och då borde vi ha som mest vatten under kölen, på ett ungefär i alla fall. Startar ekolodet och börjar logga djup och tid mellan brytningarna över revet vid entrén. Till slut ser det i alla fall ok ut, vi går ut vid 9 och väntar in rätt timing mellan vågorna, sen drar vi på. Vi får ett par rejäla vågor på vägen ut men ingen bryter och vi klarar oss ut med ett par decimeter till godo.

Imorgon (onsdag) drar vi vidare norrut, kanalen som går igenom Guadeloupe och skulle sparat oss cirka 40M är på obestämd tid avstängd (typiskt franskt...). Så vi måste gå runt. Förmodligen kommer vi ta ett kortare stopp vid Deshaies (uttalad De' enligt lokalbefolkningen, ingen fattade när jag försökte uttala det efter hur det stavas). För att sedan gå vidare till Antigua och English Harbour.

ha det bra hemma och till alla seglare: Fair winds & following seas!
/Stefan

Guadeloupe Hamnar

Posted by Susanne 2017-01-19 21:04:46

Idag seglade vi över till Guadeloupe för att det är Ann och Ulf:s sista dag med oss här i Karibien, imorgon flyger dom hem. Tråkigt tycker vi. Vi tar en drink för att komma åt "bra" surf såklart 😊. En trevlig servitris tyckte det var roligt att Ann och jag beställde rom drinkar.
Blog image
Livet blir uppochner ibland. Det går bara att redigera med datorn och den är inte med nu.
Nu backar vi lite, här är en bild på focken när den togs ner imorse. Strimlor beskriver den bäst. Nu ska vi forska lite på var det går att beställa en ny.
Blog imageLes Saintes #2Hamnar

Posted by Susanne 2017-01-18 00:16:13

Igår seglade vi från Dominica trots ganska hårda vindar och regnskurar i väderprognosen. Det började bra med vindar runt 10-12 m/s och soligt väder. Vi såg mörka moln omkring oss men vi hoppades dom inte skulle passera rakt över oss. Men.. vi klarade oss inte, vindstyrkorna ökade och byarna gick upp mot 16-18 m/s och seglade med 2 rev och focken uppe. vi slapp inte heller regnet utan detta var ingen vanlig regnskur utan regnet piskade oss som hagel brukar kännas. Mycket otrevligt altså och då mitt i värsta skuren upptäcker vi att focken har strimlat upp sig. Vi rullade in den så gott det gick. Vi hittade en ankring boj men Ann och Ulf fick känna på en rullande båt och starka vindar som vrider båten hit och dit under natten. På morgonen var det fortfarande hårda vindar så vi har inte kunnat ta ner focken och titta på skadorna. Men vi kommer inte att kunna laga den så mycket går att se på alla strimlor vi knutit ihop för att dom inte ska fladdra för mycket.
Vi behövde clarera in här på franskt territorium igen så vi jollade in till byn. Efter det tog Stefan och Ulf en vandring upp på kullarna för att vandra runt i gammal "FORT" miljö. Ann och jag valde en sandstrand med palmer och rev att snorkla runt i. Vi avslutar dagen med en drink i en bar i väntan på att resturanger ska öppna så vi kan äta middag. 19.00 är resturangernas öppnings tider för middagar. Men maten smakade underbart.
Blog imageBlog imageBlog imageBlog image

PortsmouthHamnar

Posted by Susanne 2017-01-14 21:29:08

12/1 Idag tog vi lite sovmorgon och sen en skön frukost i sittbrunnen. Sen jollen till land för att promenera bort clarerings kontoret ca 20 minuters promenad bort. Samtidigt fick vi en promenad genom staden här, alla vi möter är hjälpsamma och frågar till och med om dom kan hjälpa till med något. Väldigt mysiga och trevliga invånare här.
Vi hann sola en stund innan vi blev upphämtade av våran guide för dagens utflykt ut i indian river, träskmarker.
Vi hade tur och fick nog de trevligaste och mest pratsama guiderna och mycket runt omkring information som är så härligt att få.
Blog image
Blog imageTrädrötterna här på träden är så märkliga former på. Guiderna visade oss också var dom spelade in filmen Pirats of Caribien, träskscenen.

.
13/1 Idag bokade vi en taxi guide för rundtur runt nästan hela ön. Han visar sig ha stora kunskaper om ön, historien och växtliv här. Han stannar för att visa och plocka (till oss) både kryddor och frukter, det han inte hittade längs med vägen stannade han och fick från vänner, han verkade känna halva ön minst. Och vi fick ihop till en fruktsallad och vi torkar numera kryddor ombord.
Men vi stannade också vid öns lilla choklad tillverkning där det efter provsmakning var omöjligt att inte köpa med sig några olika sorter.
Blog image

Detta är en vulkanö med svart sand på stränderna och några röda klippor vi stannade till för att klättra på.
Blog imageFärden fortsätter och vi avslutar resan med en kort promenad till ett vattenfall med lagunbad, vi badade och samtidigt började det regna. Nästan alla kläder blev blöta. Inte skönt att sättas sig i taxin sen.
Blog image

Les SaintesHamnar

Posted by Susanne 2017-01-11 16:26:47

Igår seglade vi över till ögruppen Les Saintes och hittade en mysig vik. Här blev det genast bad och snorkling. Vid båten hade vi några aik fiskar som fick dela på några mjuka pepparkakor och dom blev jätteglada tror jag .Stefan passade på att för första gången testa sin dykutrustning. Den fungerade utmärkt och han var jätte nöjd.
Blog imageBlog imageBlog image

Guadeloupe Hamnar

Posted by Susanne 2017-01-10 01:35:08

Blog imageIgår kväll dök våra vänner Ann & Ulf upp för att segla med oss under 2 veckor. Roligt att se dom igen och få färska nyheter hemifrån. Idag hyrde vi en bil för att ta oss mot regnskogen och vandringsleder där. Dom började med stenad stig men övergick snart till vanlig stenig stig som slingrade sig uppåt och nedåt. Det var verligen som jag tänker mig regnskog med tät skog massor med lianer och parasitväxter på de stora höga träden. Vi såg inte mycket av himlen förens vi kom till fallet.
Efter närmare 2 timmar så kom vi fram till det stora vattenfallet, vilken lycka.
Blog image
Blog image
Blog image

MARTINIQUEHamnar

Posted by Susanne 2017-01-05 22:56:37

Igår tog vi ett långt skutt, vi dygnsseglade ända till Martinique till viken St Pierre. Den slet på oss för jag sov dåligt på grund av nya myggbett som kliar som f-n och vågor och vindar som gav bra fart och höga vågor från sidan.
Vilket gör att vår båt stampar sig fram, det gick inte att sova i förruffen.
Så här såg denna jolle ankring ut här, vi fick hänga upp fören på bryggan för att undvika mera trasigt om den åker under bryggan igen.
Blog image
Vi checkade ut oss igår från ön Union och där såg jolle platsen ut såhär:
Blog imageVi åkte under den lilla bron och sen var det en liten lagon innanför.
Ingen dingy parkering är den andra lik....
/Susanne

Tobago caysHamnar

Posted by Susanne 2017-01-03 23:17:44

Blog imageIgår kom vi till Tobago cays och viket paradisiskt ställe, men också många båtar som hittat hit såklart. Ingen egen strand än. Men vilket azurblå klart vatten och sköldpaddor som dyker upp här och var runt båten.
Igår snorklade bara jag och så de största sjöstjärnor i mitt liv, vackra var dom också.
Idag snorklade vi båda och såg sköldpaddor i under vattens läge. Hur häftigt som helst. Stränderna här är vita och kantade med palmer. Efter lunch åkte vi vidare till ön Petit Martinique här finns en liten mysig resturang där vi just nu sitter och väntar på matem
Ha det bra alla följare. :-)
Blog image

Blog image
Blog image


JollenHamnar

Posted by Susanne 2017-01-01 21:52:39


Många repor blev det. Som tur är höll jollen. Men den ser ut som någon varit riktigt arg på den.
Blog imageLagad åra. Den går att använda tillsvidare i alla fall.

Händelser i KaribienHamnar

Posted by Stefan 2017-01-01 21:43:03

Hej Alla,
Så här på nyårsdagen sitter vi och slappar lite på vårt favorit café här i Bequia, vädret är lite varierande men fortfarande mestadels sol och väldigt varmt. Hade ett otroligt trevligt nyårsfestande på Jacks här vid stranden, det var vi och Barbasol gänget + Lars Hässler med besättning på Jennifer och en del andra Svenskar. Mycket dans, dricka och skratt. Idag är vi betydligt lugnare...

Jollen är som ni förstår vår livlina till land här, det finns inga marinor här av europeiskt snitt utan man ankrar eller betalar för att lägga sig vid en boj. När vi inatt skulle hem från krogen så hade vår jolle på något märkligt sätt lyckats komma in under den lilla dingy bryggan krogen har. Det positiva är att vi inte längre behöver måla om vår motor för att göra den mindre stöldbegärlig, den är numera kraftigt skrapad på hela översidan efter att ha gnidit mot spikar och armeringsjärn under kvällen. Det tråkiga var att växelföraren (spaken man lägger i fram eller back med) hade slitits av. Tack vare snälla människor på S/Y Isa fick vi bogsering hem när det alltså inte gick att köra. I morse åkte vi med hjälp av BarbaSol tillbaka och lyckades med cyklop hitta spaken på botten. Hasse och jag borrade, skruvade och limmade så nu ska den förhoppningsvis vara lika stark som innan, peppar, peppar. Lagade även vår trasiga paddel som gick sönder vid en mindre lyckad landning i surfen på en strand på Barbados. Fortfarande tacksam att inte Micke och Johan såg vad som höll på att hända, kunde blivit en pinsam film.
Men nu är i alla fall jollen åter brukbar och vi slipper simma i land, men det tog halva dagen och där sprack våra tankar om att kunna segla till Tobago Cays idag. Det får bli imorgon istället.

Annars har jag fått en kraftig infektion i ytterörat, lokala doktorn här gav mig en rejäl kur antibiotika så lagom till nyårsafton var jag pigg igen. Men jag undviker bad nu ett tag, vilket är tråkigt då det inte finns så många andra sätt att svalka sig i värmen. Men nu har jag i alla fall hunnit läsa några böcker. Lite kul är att det finns en doktor här, han finns på 3 olika kliniker beroende på tid på dagen. Dem som inte har råd går på öppen klinik på förmiddagarna, annars gäller bokad tid på sjukhuset på eftermiddagarna och har man pengar så går man till hans privata klinik i källaren på hans hus framåt kvällen. En riktigt lustig filur som var fascinerad över att folk seglade hit, han skydde havet som pesten och tog helst inte ens lokala färjan över till S:t Vincent om han kunde undvika.

Livet här på Beguia är riktigt trevligt, folk är hjälpsamma och trevliga och vi trivs väldigt bra. Otroligt god färsk frukt, goda drinkar och god mat.

Imorgon tar vi en tur ner mot ett naturskyddat område som heter Tobago Cays där vi ska ankra innanför ett korallrev som enda skydd mot Atlanten. Där ska vi kunna snorkla bland sköldpaddor och fiskar. Sedan tänkte vi bunkra lite drickbart till bra priser på Petit Martinique som officiellt tillhör Grenada innan vi börjar segla norrut för att möta upp våra nya gäster på Guadeloupe den 8/1.

Ha det bra därhemma, over and out från Argo.
/Stefan

NyårsbilderHamnar

Posted by Susanne 2017-01-01 21:24:03

Nyårsbilder:

Blog imageBlog imageBlog imageBlog image
Så roligt vi hade igår, ursäkta fyrtaetl bilder men surfen här är så långsam så jag tror att inget händer och så helt plötsligt rasslar det till och blir fyra bilder.
Blog imageGrattis och lycka till. Ett frieri fick vi bevittna på nyårsnatten.
Blog image

Sista dagenHamnar

Posted by Susanne 2016-12-27 02:38:15

Blog imageIdag är våra gastar sista dag, imorgon lämnar dom oss. Det har varit helt underbart att haft denna hjälp över Atlanten seglingen. Idag har vi bara gjort trevliga saker. Vi började med att vandra över till andra sidan för att snorkla och bada. Här hittade vi en jätte mysig restaurang där vi åt lunch, med svensk personal som kom och pratade med oss. Vi tyckte detta ställe "Bagatelle" var så trevligt och god mat att vi bokade avskedsmiddag en här. Kvällen avslutades med en trerätters middag och många gemensamma minnen. Tack våra hjälpsamma gastar, ni har fått kämpa hårt.
Blog imageBlog imageBlog image

SnorklingHamnar

Posted by Susanne 2016-12-25 22:00:36

En lugn mysig frukost i sittbrunnen på juldagsmorgon. Vi sitter och funderar på vad vi ska göra idag, alla var överrens om att röra på sig är en bra idé. Vi packar lite frukt och snorkelutrustningen och tar jollen in till land. Vi har läst om ett bra snorkelställe inom gångavstånd så vi traskar iväg. Efter att gått upp för kullen fick vi leta lite innan vi hittade en något gömd stig ner till vattnet. Vi finner en stenig strand med revet utanför. Här stannar vi och snorklar länge. Underbara fiskar, havskräftor och en murena.
JulfrukostMat

Posted by Susanne 2016-12-24 15:49:43

Julafton ( känns lite overkligt ) , vi börjar dagen med ett dopp och sen frukost i sittbrunnen. Det är 27 grader varmt och solen skiner.
Blog imageIgår kväll blev vi över bjudna till S/Y BarbaSol till en drink och segla över Atlanten snack. Vi jämförde väder och vindar tappade saker och annat som krånglat och hur skönt det var att komma iland så att det slutade gunga. Slutligen hur härligt det är att vara här. Imorgon kväll (Julafton) har vi bokat bord på en resturang med svensk julmat. Det var svårt att motstå den lockelsen.


BequiaHamnar

Posted by Susanne 2016-12-23 21:41:47

Inatt startade vi resan mot Bequia och ligger nu för ankar I viken admirality bay utanför Port Elisabeth. Verkar vara en jättemysig liten stad, här kommer vi att fira jul imorgon. Fast här firar dom den 25 så det blir lite dubbelt julfirande iår.
Blog image

Land i sikte(ursäkta för sent inlägg/jenny)Segling

Posted by Susanne 2016-12-22 07:25:28

Hej alla!
Nu, måndag 19/12 vid 21:40 Svensk tid såg vi för första gången på 3 veckor land. Barbados kommer sakta fram ur diset cirka 20 distans bort. Äntligen, men vi har ytterligare några timmar till, vid ca 04:00 kommer vi förmodligen kunna lägga ankar vid port st Charles om allt går väl nu den sista biten. Gissa om vi börjar längta efter en stilla säng, färsk frukt och lite annat - snart så....

Annars har tiden ombord sen senaste inlägget präglats av rätt hårda vindar. Vi har haft vindar uppemot 17m/s och sjö som byggde upp till runt 5 meter, med en del ännu högre. Vi hade en överbrytande sjö som gick ner i den öppna takluckan och träffade rakt på en sovande Johan. Vi fick reva Genuan på natten i 15 sekundmeter och 5 meters vågor, alla strålkastare tända och balanserande en spirbom på fördäck så kom en flygfisk och träffade mig rätt i nyllet.

Sen hade Sussi en flygfisk i kojen en dag, den måste kommit in via däcksluckan till förpiken men hon misstänker nog fortfarande någon av oss för detta...

Vi har haft några tuffa nätter, sjöbäddarna har nu kommit till verklig nytta. Vi har gungat och krängt rätt rejält, som exempel så var inte brödburken tillräckligt säkrad och jag vaknade av att få den rakt i ansiktet vid en rejälare överhalning. Då hade den alltså släppt från hyllan i salongen och slungats 2,5 meter nästan horisontellt över till andra sidan där jag sov.

Nu måste jag sluta, plikterna ombord kallar. Ha det bra alla!
Stefan vid pennan.

Barbados Hamnar

Posted by Susanne 2016-12-21 23:25:10

Jag vet vi är lite sena med incheckning här. Vi anlände på natten vid 04.00 svensk tid till Barbados och lade oss för svaj utanför hamnen. En skål i mörkret sen somnade vi gott efter 21 dagar och 12 timmar på Atlanten.
Blog imageursäkta bilden blev upp och ned var nog lite trött.
Vi sov gott första natten utan havets stora höga vågor som fick oss att stötta upp madrasser för att dom inte skulle glida omkring. Vi är lyckliga och tror knappt själva att detta är sant.
På morgonen åker vi till diesell bryggan och lägger oss tillfälligt för att clarera in oss, stämplar i passen och cirka 2 timmar senare får vi officiellt gå iland. Det första vi gör är att gå till marinan resturang och äter en äkta karibisk lunch som vi avslutar med en rumpunch Mmm den var god, kommer att bli fler såsmåningom.
Det tog några timmar innan land slutade att gunga, en märklig känsla.
Blog imageJulpyntat är det här också, kanske ska ha en blå pyntad gran gran nästa år. Blog imageGastrapport från AtlantenSegling

Posted by Susanne 2016-12-14 21:57:12

Just nu ryggläge på sittbrunnsdurken, gömmer mig för solen som gassar något fruktansvärt, säkert 30 grader i skuggan. Micke står vid rodret, Sussie bättrar på brännan (hur fan står hon ut i solen?!), Stefan röker pipa och spelar David Bowie på högsta volym. Nu är det 800 sjömil kvar, av totalt 2800. Vi börjar få vittring på Barbados, vi räknar snittfarter och distans. Vi kommer fram på onsdag. Eller klarar vi natten mot onsdag? Med lite högre fart kanske redan tisdag kväll? Det spelar ju ingen roll egentligen, men..

Efter några dygn (fast det kändes som en vecka) med vindar runt 10-14 m/s och byar på 16-17 byggde vågorna upp sig rejält. Argo förvandlades till ett gungande inferno vilket tärde på oss alla, inte minst mig själv, till slut gick jag tillbaka till mina sjösjukeplåster (kemikalier och droger, good shit). När vågorna är så pass höga blir allt en kamp ombord. Borsta tänderna är ett mindre fyspass. Laga mat ska vi bara inte tala om. Bada går inte heller, krängningen gör att det blir för svårt att komma upp i båten igen. Men fort gick det, vi hade en toppnotering på 12,7 knop vilket ska vara en omöjlighet att komma upp i med en sån här båt.

Nu har det lugnat sig och livet leker igen. Allt är relativt, hade detta varit på en "vanlig segling" så hade vi nog längtat efter en trygg hamn eller stilla vik, vi har fortfarande 2-3 meters vågor och det blåser 10 m/s. I förmiddags så firade vi 2/3 seglad sträcka med champagne. Ok, jag vet ett par av mina vänner som skulle opponerat sig och sagt att det inte var äkta champagne, men tro mig, här ute är man lite mindre kräsen. Sussie har bakat både bröd och muffins (min hjälte!). Vi har slutat med våra 3-timmars vaktpass och övergått i 3st 2-timmars pass istället. Det gör att man får bara vila 6 timmar, men det tar för mycket på krafterna att handstyra i 3 timmar på raken. Autopiloten orkar inte styra i vågorna. Vindrodret är fortfarande kasst (jag tänker skruva loss det nån mörk natt och sänka skiten på 4000 meters djup, där det hör hemma).

Micke konstaterade att han nu varit utan mobiltäckning i över två veckor, något som inte hänt sedan 1995. Min iPad visar sig inte vara så rolig utan wifi så den har legat oanvänd sen vi kasta loss. Är det inte otroligt att man måste segla över Atlanten för att kunna "koppla ner sig"?

Har vi berättat om fisket? Micke och Stefan köpte ett superdyrt fiskespö i Las Palmas och lovade att dra upp både det ena och andra med sin nya leksak. Ganska snabbt så ingick jag vadslagningen om en öl i Karibien om de inte lyckades fånga en enda fisk. Grabbarna såg sig som självklara vinnare, men efter bara några dagar så ramlade spöt mer eller mindre i bitar. Ett mekano som definitivt inte lämpar sig ombord. Så ingen nyfångad fisk, men två garanterade öl i Barbados till Johan! Om någon läsare kan något om fiske så uppmanar jag er att ta kontakt med Stefan! :)

Vet ni vad ett "squall" är? Det är ett litet koncentrerat minioväder som dyker upp från ingenstans på klar himmel, för att sen komma med hårda vindar och tokregn. Första gången det hände så hade vi givetvis genaker (vårt största segel) och jag stod vid rodret i bara shorts. Snabbt som attan sprang Stefan och Micke upp på däck för att försöka reva seglet innan något gick sönder. Det är inte lätt att vara på däck i vågorna! Eftersom allt ska hända samtidigt så dyker en val upp. Skjuten som en kanon ur vattnet för att landa med ett brakplask! Så mäktigt. Så trots överfallet från squallen så var vi helt lyriska ombord. Alla utom stackars Micke, som missade valarnas hopp eftersom han fokuserade på att få ner seglet.. Men som om valarna kände Mickes vemod beslöt de sig för att ge oss ett extranummer.

Nä nu ska jag gå ner och ännu en gång genomsöka båten på godis. Mitt pass börjar om 30 minuter, då är det solhatt, sololja och Ray-Bans på. Så måste jag få Stefan att byta musik, annars vecklar jag ut livflotten.

Hälsningar
Johan, gast 1
15.47'N 046.11'W

Blog imageHär kommer en liten bild, skickat via sattelittelefonen! // Jenny

Lite mer än halvvägsrapport!Segling

Posted by Susanne 2016-12-12 22:01:46

Hej Alla,
Rapport från Atlanten, idag söndag 11/12 klockan 18:00 UTC finns vi på position 17 46n 39 13v med kurs mot Barbados lite mer än 1200 distans bort åt väster. Igår (lördag) vid 10 på förmiddagen passerades 1400-distans-till-Barbados-punkten och vi hade kommit halvvägs, vilket firades med skumpa! Nu börjar nedräkningen....

Vi har sett val! Vid två tillfällen nu hade vi sällskap av några mindre valar (uppskattningsvis runt 5 meter) som till och med gjorde rejäla hopp upp i luften för att sedan landa med ett rejält plask. Så inte bara fick vi se val - vi fick se dom "air-borne" också :-)
Som närmast bara några tiotals meter från båten. Givetvis hinner dom försvinna innan vi lyckats trassla fram kameran.

Flygfiskarna har blivit mer närgångna, gasten Johan fick en på sig under ett nattpass. Det var nog en rätt rejäl överraskning - för bägge... Den återförpassades till havet i levande tillstånd, värre var det med den stackare som landat på däck och vi inte såg förrän på morgonen. Men det verkar i alla fall vara rätt gott om dom härute.

Vi blev uppropade på VHF av en Dansk segelbåt som nog var lite uttråkad, vi utbytte lite väderprognoser och pratade lite strunt vid några tillfällen. Han höll sig inom synhåll i ett par dygn, men nu har vi inte sett honom på ett tag. Även han skulle till Barbados så vi ses nog där.

Seglingsmässigt rullar det på bra nu, de senaste dagarna har vi fått bra med vind som verkar bestå nästan fram till mål enligt prognoserna. Just nu har vi 15-20 knops vind (7-10m/s) nästan rakt bakifrån, vågorna har då förstås även dom börjat grova på sig lite och är väl uppskattningsvis 3 meter höga i snitt. Vi har alternerat med lite olika kombinationer där framförallt Gennakern fått jobba dagtid och Genuan på natten, båda utspirade för plattläns. Däremot så får vi inte vindrodret att klara av kombinationen läns och jobbiga vågor som kommer in om styrbords låring, vi handstyr just nu nästan helt manuellt.

Vår snittfart har ökat, från runt 5 knop till strax under 6 knop senaste dygnen, vilket gör att vi nu noterar dygnsdistanser om över 140M mot runt 120 förut. Sedan har vi squalls, kraftiga regnskurar med därtill vindökning som kommer ibland. Inatt hade vi som mest toppar på 32 knops vind och surfade fram i över 8 knop ett tag. Däremot märks det ombord att det blivit jobbigare, både med handstyrning och högre vågor vilket gör att när man inte har pass eller något väldigt viktigt att sköta så vilar man. Oavsett tid på dygnet.

Värmen gör också sitt till, över 28 grader i vattnet och ofta en obarmhärtig sol ner på båten. Man svettas bara av att vara och alla söker skugga när det går. Om det inte är squalls på gång så har vi allt öppet i båten som går, även på natten - och då får vi ändå inte ner temperaturen ombord under 26 grader längre, det i kombination med fuktig luft, salt och en del svett gör att täcken är onödiga, som mest har man ett lakan över sig. Vi har tidigare stannat och badat ibland när vågor och vind var svagare, men det är betydligt svårare att göra det nu - båten gungar för mycket för att det ska kännas tryggt att ta sig upp i aktern från sjön och det är knepigare att få stopp på båten dessutom. Istället blir det dusch med hink på akterdäck och sköljning med färskvatten från en blå liten plastdelfin efteråt (för att spara på vattnet). Obligatorisk tvagning varannan dag, vare sig det behövs eller ej ;-)

Sen händer det saker med grejer ombord - verkar oundvikligt att saker ska gå sönder. Senast idag hittade vi delar av vårt dyrbara dricksvatten i kölsvinet (kölsvinet är till motsats till vad många tror, inte kaptenen ombord utan den lägsta delen av båten inuti). Hittade läckan, återigen som i somras var det en anslutning till vv-beredaren som krånglade. Sedan torkning av båt inuti, det är ingens favoritsysselsättning när allt gungar och det ligger stuvade grejer överallt. Vi blev inte av med mer vatten än att vi klarar oss ändå, peppar, peppar...

Sedan har vi jobbat en del med att få till laddningen bättre, fortfarande problem med både för hög förbrukning (kylskåpet går nu dygnet runt) och för dålig laddning. Speciellt borde generatorn ge mer än 10-20A och 13,5V. Om någon har tips på hur man kan fixa detta så maila till: stefan@myiridium.net
PS. 350W solpaneler räcker alltså inte utan vi måste toppa med motorn ibland.

Ni som inte är seglare kanske tycker det blir lite väl mycket seglar jargong ibland, och det stämmer säkert - men jag skriver om sånt på uppmaning av andra potentiella långseglare hemma som vill försöka få lite förståelse över hur just själva seglingen fungerar här ute. Sen är det dessutom det som upptar vår tid här ombord: sail, eat, sleep - repeat. Segel åker upp och ner, trimmas och ändras - allt efter rådande vindstyrka och även tid på dygnet. Kurs justeras och väderprognoser granskas, vi skriver i loggboken och plottar på sjökort, räknar på dygnsdistanser och kvar till mål.

Ha det gott hemma, trevlig 3:e advent!

Argo med Stefan vid tangentbordet.

// Jenny(hann inte lägga upp detta igår)

Rapport från Atlanten del 2Segling

Posted by Susanne 2016-12-07 09:39:34

Atlanten är jättestor och väldigt öde, vi plottar vår position på ett sjökort "Northern Atlantic, southern part" varje dygn och har då rört oss kanske 3 cm på kortet, samtidigt som vi sakta men säkert guppar vidare på atlantdyningen mot Karibien.

Vi har haft besök av delfiner några gånger, varav dom vid ett tillfälle var uppemot 20 stycken som lekte runt båten i cirka 40 minuter. Vi såg flygfisk idag och en 46 meters segelbåt som gled förbi oss i cirka 11 knop på ett par distansminuters avstånd, vilket är en fart vi bara kan drömma om. Speciellt våra gastar kastade längtansfulla blickar mot skeppet där dom förmodligen åt hummer, drack champagne och skrattade åt oss budgetseglare. Utöver det bara något enstaka fartyg på AIS många tiotals distans bort. Sen vatten, vatten och åter vatten. Någon gång inatt kommer vi passera 1000 sjömil sedan vi lämnade Las Palmas och cirka 1/3 av den totala sträckan.

Dagarna flyter ihop, vaktpass, segelskiften, båtfix och mat avlöser varandra. Våra färskvaror börjar sakta ta slut, värmen och fuktigheten skyndar på den processen rätt rejält, men ingen risk att vi ska svälta - någon köpte mycket konserverad majs....

Vi valde som vi skrev i förra inlägget att gå mer söderut än vi tidigare tänkt för att plocka upp tradvindarna. Så vi höll en SV kurs i ett par dygn extra tills vi kom syd om 20:breddgraden och kunde gira mot en mer västlig kurs. Vindarna har fortsatt varit svaga, ibland nere i frustrerande 5-6 knop och emellanåt upp i 15-16 knop. Många vaktpass har gått åt till att försöka hålla en någorlunda rätt kurs medan båten gungar sig fram i 3-4 knop. Inte kul när det gungar till lite extra och seglen slår och allt skramlar i båten. Vårt dygnsmål är att gå minst 120 distans, vilket vi inte har kunnat hålla mer än några gånger hittills. Efter att vi girade väst (segla söderut tills smöret smälter, sväng sedan höger) i går vid 16-tiden så har vi fått rak plattläns med vinden in rakt bakifrån. Inatt gick vi med utspirad code1 i mycket svaga vindar och nu i dagsljus har vi spirat både gennaker och code1 på förpeket. Funkar rätt bra men inte något vi vill ha till nattseglingen.

Annars har de senaste två dagarna bjudit på mer sol och högre temperatur generellt. Vi har konstant mellan 27 och 28 grader i vattnet, ungefär detsamma i luften dagtid och 23-24 grader på natten. Obarmhärtigt varmt i sittbrunnen dagtid, hatt och solglasögon är nästan ett måste.

Dags att sluta, nu ska vi ta ner seglen och förbereda natt-segelplanen och passa på att ta ett dopp med tvättning samtidigt. Sussi lagar till vår sista fläskfilé nu och det är mörkt inom en timme.

Ha det bra alla hemma hälsar Stefan, Sussi, Johan och Micke.

PS. Jag(Jenny) får meddelanden via sattelittelefonen och lägger upp här, om ni undrar. DS.

"gast 1" JohanSegling

Posted by Susanne 2016-12-02 19:57:54

Att bunkra för dryga tre veckor till havs kan ju vem som helst förstå att det inte är en picknick. Det var riktigt tungt. Vi har säkert ett ton med mat och dryck ombord, varenda skrymsle ombord är fullt, tex så delar jag koj med 35 apelsiner. När vi äntligen kom iväg så släppte spänningshuvudvärken direkt och ett form av lugn infann sig. Nu efter snart 4 dygn till havs börjar dagarna flyta ihop, mycket eftersom man sover i omgångar, en timme då och då.

Stefan och Micke köpte ett superdyrt fiskespö på Gran Canaria. Det är tydligen en materiealsport det med. Undrar om de skulle köpt ett ännu dyrare, för det verkar inte funka så bra. (Ingen färsk tonfisk på min tallrik ännu..)

Det är lite överraskade att vi har så pass mycket motvind, vilket gör att vi blir lite oroliga, men det är inte så mycket att göra åt saken just nu. Vi guppar på och humöret är gott. Atlanten är stor. Riktigt stor!

Vid pennan,
Johan, "gast 1"

Rapport från Atlanten del 1Segling

Posted by Susanne 2016-12-02 19:55:07


Hej Alla!
Måndagen den 28/11 vid 16:50 hade vi äntligen bunkrat och stuvat all mat och vatten, tankat 162 liter diesel i tank och dunkar samt checkat ut från marinan och clearat ut från Kanarieöarna. Med förväntan startade vi motorn och tuffade ut från Las Palmas efter godkännande från Port Authority över VHF. Nästan ingen vind så det blev motorgång längs Gran Canarias ostkust. Efter några timmar får vi vårt första bakslag när vi hittar några liter varmt sjövatten i motorrummet, upp med alla dynor och durkar i febril felsökning. Visade sig vara en läcka från avgasslangen i utrymmet allra längst akterut. Medan vi låg och guppade så ägnade Micke och jag en timme åt att reparera detta och vi lyckades få till en rätt bra lagning som säkert kommer hålla (peppar, peppar).

Först på tisdag förmiddag får vi så pass mycket vind att vi kan börja segla, sydlig vind om 7-8 knop, regnskurar blandat med lite sol. Får reva storen vid squalls annars fullt ställ med stor och fock. Vår femte besättningsman, vindrodret Knöös, styr bra i bidevind och vi kan ägna en stund på kvällen att spela Uno alla 4 med regelbundna kontroller utåt och på radarn. Lugnt med annan trafik omkring oss. Senare på kvällen mojnar vinden till runt 4 knop och vrider till rak motvind. Atlanten ligger rätt platt och vi får återigen starta motorn, stjärnklart och helt ensamma på havet. Senare kommer även marelden att lysa upp vårt kölvatten.
Så fortsätter det med varierande vindar och ömsom segling ömsom motorgång. På onsdagen gör vi riktigt dålig fart i svag vind så vi hänger ut en lina med fendert bakom båten och passar på att bada och tvätta oss i strålande sol och 24 grader i vattnet. Atlanten är mycket snäll men ger oss på tok för lite vind.
När vi går för motor i stiltjen ser vi en annan segelbåt med seglen uppe ligga och guppa mitt ute i havet, ingen på däck och inget svar på VHF så vi går närmare och ropar till dom, upp kommer en nyvaken Britt som helt enkelt låg och väntade på vind. Vi önskar varandra god tur och ursäktar att vi störde, vi som inte har samma tålamod fortsätter för motor.

Natten mot torsdagen passerade vi ett grundområde på cirka 200 meters djup där en fiskebåts oberäkneliga beteende gjorde Johan rätt nervös.

På torsdagen klockan 12 på dagen passerar vi vår första waypoint i storcirkel kursen vi har till Barbados. 1/9 av den planerade resan avklarad. Nu börjar vi få lite mer av vind också, stundtals upp mot 20-22 knop och rätt ofta sätter den emot eller gör att vi måste gå högt mot vind för att hålla kursen. Rätt ofta kan vi heller inte hålla kursen mot vår nästa waypoint. Oroliga börjar vi nu granska väderprognoserna mer noggrant, hårda vindar norr om oss, stiltje bälte söder om oss och en bra bit ytterligare söderut ligger tradvindarna vi så gärna vill ha. Dessutom ska vindarna norr om stiltjen vrida mot rak västlig eller SV, vilket är helt fel för vår del. Vi tar nu beslutet att gå rakt söderut, mot Kap Verde för att försöka ta oss förbi stiltjen och hitta bättre vindar. Risken är att vi hamnar i det läget att det blir motorgång i flera dygn och att vi måste gå in till Kap Verde för att bunkra mer Diesel - men det är inte heller det säkert då stiltjeområdet är som smalast närmare Afrika och verkar kunna täppas igen snabbast med rimliga vindar. Just nu har vi kurs runt 180 grader, vindar runt SV om 7-10 knop och seglar runt 5 knop. Vi börjar bli lite oroliga för tidsplanen gällande gastarnas hemresa den 30/12 - men än så länge finns det hopp.

Annars är livet lugnt här på oceanen!

/Stefan

Äntligen Hamnar

Posted by Susanne 2016-11-28 17:22:19

Nu är snart sista utcheckningen klar och sen kastar vi loss. Vindarna är svaga några dagar framöver sen hoppas vi på lite mera vind.
Ha det bra tills vi hörs igen.

Las Palmas de Gran Canaria Planering

Posted by Susanne 2016-11-27 23:10:51

Igår anlände våra gastar Johan och Micke och började göra sig hemmastadda. Riktigt efterlängtade eftersom vi långsamt börjat fatta vilken lång överfart vi har framför oss. Skönt att vara flera då.
Blog imageIdag fick dom börja jobba hårt. Johan och jag tog hyrbilen och åkte till matbutiken. Först en vända in i butiken och handla vatten och andra drycker. Sen lunch och en vända till där det blev torrvaror, sen tillbaka till båten och lasta av. Lite lussebullar fika och sen en vända till till butiken.
Stefan och Mikael har under tiden snickrat hållare till nya solcellerna och kollat igenom av hela masten. Även gjort lite nya hål i båten ; )
Sen har vi fått möblera om i hela båten för att få plats med allt. Så här fullastade har vi aldrig varit och vi har vattentankarna och disel kvar att fylla på sen hoppas vi att vi kommer att ta oss framåt också.

Sista förberedelserna.....Planering

Posted by Stefan 2016-11-25 09:43:42

Hej Alla,
Nu är vi något stressade och försöker hinna bocka av så mycket som möjligt inför Atlanten. Våra gastar anländer lördag e.m. och tanken är att vi ska bunkra det sista ihop med dom och kunna segla iväg söndag eller måndag. Peppar peppar.....
Vet att vi varit dälig på att uppdatera bloggen på sistone, men nu vet ni varför. Annars är allt bra här.

Las Palmas de Gran Canaria Hamnar

Posted by Susanne 2016-11-22 17:58:03

Sent igår kom vi till Las Palmas och imorse kunde vi genast boka en tid och två timmar senare står båten på land.
Blog imageNu är det bara tvätta, måla, kolla allt under vattenlinjen, byta offeranoder mm. När vi lyfter båten står en tysk och kollar noggrant vår köl, sen kommer han fram och säger att han såg en glipa mellan skrovet och kölen. Både Stefan och jag får stora skälvan och ber kran föraren lyfta lite så vi kan kolla. Där står vi med tysken och letar spricka, som tur var hittade vi inget (Tysken såg en reflexion i det blöta skrovet).
Nu ska vi gå och checka in oss i hamnkontoret, det var fullständigt kaos där imorse så efter 2 timmar och 20 minuter gav vi upp för då närmade sig vår upptagningstid. Så på det igen efter deras fiesta och hoppas det är mindre kö nu.
Denna dag har bjudit på både det ena och det andra min fasa nu är att jag måste till tandläkaren imorgon. Bara att boka ett besök när dom knappt pratar engelska och jag är väldigt dålig på spanska hua hua Det lossnade en bit av en tidigare lagning imorse, men tur var det väl på så sätt att det hände innan vi hunnit börja överfarten

Gran CanariaHamnar

Posted by Stefan 2016-11-12 21:39:10

Hej alla, igår kväll kom vi fram till Gran Canaria som blir vår sista ö innan vi seglar mot Karibien. Vi ligger för ankar i Anfi del Mar strax ost om Puerto Rico och Puerto Morgan på Gran Canarias södra kust. Det är högsäsong nu för marinorna, alla seglare som ska ta klivet över Atlanten efter orkansäsongen väntar in rätt vindar och gastar. Så vi har just nu ingen plats på någon marina - men det löser sig får man hoppas. Behöver även få upp båten på land för lite fix under vattenlinjen - även det ligger nu lite stand-by tills vi får tag i rätt personer får vi hoppas på måndag.

Seglingen hit var rejält tuff, hård NO-ONO vind som acceleras extra mycket runt öarna här gav oss en bidevind (snett framifrån) om som mest 38 knop (runt 19 m/s) strax utanför Teneriffa och GC. Snittvinden var omkring 30 knop för de cirka 11 timmar det tog för oss. När det friskade i som bäst var det som i beskrivningarna för Beaufort skalan med topparna blåste av vågorna som byggde på rejält, skum bredde ut sig över vattenytan och luften fylldes av vatten partiklar. Häftigt att uppleva styv kuling på Atlanten - slipper gärna se en storm....

Från nu ska det bara handla om passadvindar som ska ligga akter om tvärs, och inte mer än max 10-12 m/s - peppar, peppar.....

I Anfi del Mar träffade vi återigen Barbasol med Karin och Hasse. Kul att träffa våra "gamla" vänner igen!

Vi såg en sköldpadda idag i hamnen - men den stackarn kan inte haft det lätt med alla snabba flytetyg som drar fram här.

Annars ser vi nu fram emot att träffa syrran med familj som kommer ner imorgon - vi jobbar på att få plats i er hamn!

Ha det bra därhemma, vi hörs,
Stefan

Las Galletas, Teneriffa Hamnar

Posted by Susanne 2016-11-10 21:08:01

Vi startade från La Gomera (mer om den ön senare) imorse med härliga vindar in från sidan. Kursen är mot Gran Kanaria och solen skiner. Mitt på dagen avtar vinden nästan helt, men dyningar och vågor försvinner ju inte riktigt lika fort så allt börjar slänga och flänga hit och dit. Nu äntligen för första gången ser vi två valar som simmar förbi båten, helt otroligt underbar känsla. Förmodligen pilotval.
Ner med seglen och på med motorn då kommer såklart vinden strax tillbaka. Denna gång rak motvind och kuling i byarna, det hänger vågorna snabbt på och vi och båten sköljs över med saltvatten.
Motorn får jobba hårt för väldigt få knop framåt så vi anropar närmaste hamn och får deras sista plats, puh.
Det blev en öl i solnedgången vid hamnen och nu ska vi gå och duscha av oss lite intorkad salt.TranslationSegling

Posted by Tom 2016-11-06 21:24:00

Hello Stefan and Susanne,
Hope all is going well. Just wondering if I am not finding the English translation or maybe it consumes to much time. Really enjoy following your journey. Our traveling days are mostly over, so I was traveling with you when the English was available. The photos are great and we enjoy them a lot.
Sincerely,
Love,
Nickie and Tom

Segling till La PalmaSegling

Posted by Stefan 2016-11-06 10:17:11

Hej Alla,
Nu har vi äntligen kommit fram till Kanarieöarna - precis som för Columbus och många andra blir det vårt sista avstamp i den gamla världen innan vi seglar mot Karibien. Också lite av en milstolpe i vår långsegling. Nu väntar båtfix, proviantering men även tid för att utforska lite mer av dessa härliga öar.

Seglingen hit gick väldigt lugnt till, mestadels väldigt svaga vindar från N-sektorn gjorde att vi gick stora delar för motor. Det började bra med plattläns och runt 10 knops vind, med toppar upp mot 15. Vi seglade ihop med S/Y Moana och dom spirade ut bägge sina försegel på rulle och hade storen uppe med två rev (för att inte stänga förseglen för mycket). Vi kontrade med stor+code1 och ett tag även focken spirad på andra sidan, tror det blev rätt oavgjort. Men säg den lycka som varar, till slut blev det en utmaning i uthållighet då vinden sakta avtog, blev instabil och båten rullade i dyningarna. Seglen åkte upp och ner i takt med att vi tyckte att det gick att segla på de svaga fläktarna. Dyningen gick stundtals rätt hög - masttoppen på Moana cirka 1/2 distans bort försvann inbland helt ur sikte när vi var i vågdalen.

Efter 48,5 timmar och 254M var vi framme på Santa Cruz de La Palma. Vi gick för motor i helt obefintliga vindar i de första morgontimmarna med den mäktiga silhuetten av Teide om Ost och La Palma tornade upp sig framför oss med sina toppar på över 2400 meter.

När man är på väg in till en ny hamn så är det väldigt vanligt att man ska rapportera via VHF radion att man är på väg in och fråga om dom har lediga platser. En del hamnar skickar till och med ut en liten rib att dirigera oss till rätt plats. Här fick man första ropa (anropa på VHF alltså) upp Traffic Control Santa Cruz de La Palma på kanal 6 för att få tillstånd att överhuvudtaget gå in i hamnen med alla kryssnings och containerfartyg. Sedan ropar man upp marinan på kanal 9 för att klartecken att gå in dit också. Spanjorerna är generellt sett väldigt dåliga på engelska, men i detta fall gick det väldigt bra. Ingen rib som mötte upp i denna hamn men vi fick förtöja vid receptionspontonen tills vi klarat av alla formaliteter. Vilket tog en stund då dom här i södra Europa verkar vansinngt förtjusta i att registrera alla uppgifter som finns om oss och båten....

Annars har vi sett en fantastisk stjärnhimmel, mycket mareld och fick i gryningen efter första natten sällskap av en flock delfiner. Inga valar än dock och inget napp på fiskedraget heller tyvärr-

Lite bilder från seglngen, på väg in mot La Palma:

Blog image
S/Y Moana:

Blog image
Sen busade vi lite, till ljudet av vår manuella mistlur och beväpnade med vattenpistoler gjorde vi ett piratanfall på Moana . vi fick in några fullträffar på Eva innan vi drog till taktiskt reträtt - innan Nato hann reagera och slå tillbaka.

Såg på FB att ni fått snö hemma - låter rätt långt från vår tillvaro just nu ;-)

Ha det bra! /Stefan

La Palma, Santa CruzHamnar

Posted by Susanne 2016-11-03 16:56:47

Imorse vid nio tiden kom vi I hamn. Färden över var lugn med svaga vindar och båten Moana som färdades samtidigt. Skönt att ha en punkt (lanternorna) att titta på på natten och prata med på vhf på dagarna.
Blog imagePå bilden är det Teide i morgondiset.Lite smått och plockHamnar

Posted by Susanne 2016-11-01 00:08:18

Vi har gjort ännu en levadavandring här på ön. Den sträckte sig längs med en bergssida och var lummig vilket inte gjorde något denna varma soliga dag. Det är så skönt att bara vandra och känna den härliga skogsdoften. Även denna gång med egen matsäck fast smörgåsar denna gång. Vi gick över 1 mil på denna vandring, då är jag så skönt trött när vi kommer tillbaka till båten.

Vi har också varit på en grotttur i gångarna efter lavan som än gång forsat fram. Nu rinner det vatten och så berättade hon när vi undrade varför det växer växter vid ljusen här nere att frön från ovan följer med vattnet och börjar gro när det finns ljus.

Lite blandade bilder:

Imorgon 1 november seglar vi vidare mot La Palma, Kanarieöarna, beräknas ta lite mer än 2 dygn.

KastanjerMat

Posted by Susanne 2016-10-31 23:32:06

Häromdagen var vi ute och åkte till "nunnornas dal" ännu en vacker dalgång med hus och där det finns hus finns alltid en eller flera barer/restauranger. Nu började Tobbe från båten Moana prata med en kille där och det slutade med att vi testade deras lokaldrink med lokal sprit och färskpressad apelsin, sådär smakade den. Sen fick dom oss att testa rostade kastanjer, det var lite annorlunda men ändå gott. Sen fick vi på köpet smaka andra lokala likörer och en kaka bakad på kastanjemjöl. Han var väldigt pratsam och trevlig och medans vi pratade kastanjer och frågade om dom plockar dom själva visade han oss runt huset.

Där fanns flera träd så han plockade några åt oss och berättade hur dom gör med dom.

Sen testade jag att rosta dom själv och det är inte så svårt och så kunde jag göra dom lite saltare. Lite godare!

Blog imageLevada vandringHamnar

Posted by Susanne 2016-10-30 21:20:50

27/10

Levador är konstgjorda kanaler för att leda vatten från mitten på ön (höjderna där det regnar mest) till jordbruksområdena runt om ön. Dom är många och vi vandrade längs med en väldigt spektakulär levada på höjden 1000m. Eftersom det regnade ganska mycket igår var det full fart på vattnet, flera vackra vattenfall längs med vandringen och även några översvämmade partier. Vi vandrade med utsikt över vackra dalar och med skogen runt omkring oss. Vi hade också sällskap av Tobbe och Eva från båten Moana.

Slutet av vandringen var vid ett stort vattenfall som vi kunde gå ända fram till, där stannade vi och åt vår medhavda kyckling sallad med vattnet forsandes under bron vi satt på.


MadeiraHamnar

Posted by Susanne 2016-10-29 21:28:26

25/10
Idag vandrar vi med Tobbe och Eva ut på närmaste udden här. Den är lite mer karg och stenig. På norrsidan har kusten en mer brant kant och stora karga pelare där havet dundrar med full kraft emot och vattnet sprutar högt.
Blog image
Blog image
Blog image
En skön vandring på bergskanten upp och ner. Det slutade med cirka en mils vandring och hemåt i skymningen.
Blog image

Regnig dagHamnar

Posted by Susanne 2016-10-26 18:13:28

Det blev en innesittardag med räkningar, maila om ny båt försäkring, kolla vädret och lite annat pyssel.
Blog imageMellan regnskurar har Stefan och riggkillen här i hamnen letat lösningar till vindrodret och nu har vi några nya lösningar att testa. Vi har också bytt två undervant som Lena hade med sig beställda från Benns. Det tog 1 dag för dom och fixa dom, här tog det flera dagar bara att få offerten från Frankrike där hamnen här beställer dom ifrån och sen kommer frakttiden och den vet vi ju redan hur lång tid sånt tar...ca 2 veckor trodde riggkillen. Men dom sitter på plats och resten verkade okej vid inspektion.
Ikväll är vi inbjudna till spelkväll hos Tobbe o Eva i båten Moana.

Fast på MadeiraHamnar

Posted by Stefan 2016-10-26 13:01:03

Hej Alla!

Nu har hösten kommit till Madeira, osäkra vädermönster regerar på Atlanten och skickar omväxlande regn, sol, stiltje och hårda vindar från olika håll. För tillfället verkar vinden ha fastnat på rak sydlig eller ingen alls. Vilket gör att vi bestämde oss för att bli kvar ett tag till på Madeira för att förhoppningsvis få en lite bättre segelvind för sista biten till Kanarieöarna (cirka 270M). Prognosen är att vi eventuellt har bra vindar till tisdag - onsdag nästa vecka, men även detta är som vanligt - mycket osäkert.

Mamma Lena kom ner och gjorde oss sällskap här några dagar, mycket trevligt! Vi hyrde bil och utforskade Madeira tillsammans. Jättekul och stort tack till Mamma för att du kom ner och hälsade på! Nu flög mamma hem när vi valde att inte segla just nu och prognosen var så pass osäker. Du får segla med oss nästa gång istället.

Några bilder från Lenas besök:


Och en film på oss hittar du här!

Annars har vi nu några dagar med trevligt sällskap av Tobbe & Eva på S/Y Mouna som kom in några dagar efter oss hit till Quinta do Lorde. Igår gick vi på en rätt rejäl vandring ut till udden i närheten, blev väl cirka en mil upp och ner för branta klippor. Idag regn och fixande inombords åtminstonde för tillfället. Cirka 20 grader ute så det går vål ingen nöd på oss :-)

Ha det bra hemma i höstrusket!

/StefanUtflykter på MadeiraHamnar

Posted by Stefan 2016-10-21 23:33:42

Hejsan,
Idag hyrde vi en bil och ägnade dagen åt att "utforska" ön, en Fiat Punto blev det som är en rätt trevlig bil - men helt åt h-e för undermotoriserad för dessa vägar. Madeira är 3 dimensionell, man åker antingen rätt uppför eller rakt utför - oavsett vilket ligger vi nästan alltid på 2:ans växel och på tok för högt varv för att det ska kännas riktigt bra. Men lägga i 3:an går inte och krypa på 1:an... Nä, några gränser får man väl ha...

Otroligt vacker ö, grön och lummig klättrar byggnader och träd på branta sluttningar överallt. Vi såg spår av de kraftiga skogsbränder som härjat ön, verkade mest vara på södra sidan. Annars var det mycket fina blommor:
Blog image
Vi hamnade till slut med bilen lite oplanerat där vandringsvägar ledde upp till topparna av de högsta bergen på Madeira, runt 1861 meter sådär. Så det blev ett antal kilometers improviserad vandring med några hundra höjdmeter. Det drog in ett regnväder och var ganska kyligt på toppen, så vi var glada att vi tagit med varsin tröja för säkerhets skull. Här är lite bilder:

På väg uppåt (innan regn):

Blog imagePå toppen:
Blog image
På väg uppåt med bilen stannade vi vid cirka 1200 meters höjd och gick ut till en utsiktsplats som var rätt häftig:
Blog image
Och så kan ni se en liten film från när vi gick ut dit genom att klicka här!

Klart för idag, strax hämtar vi Lena på flygplatsen. Flyget var försenat men lär väl komma fram någon gång på småtimmarna.

/StefanQuinta do lordeHamnar

Posted by Susanne 2016-10-19 18:56:35

Nattens mysterier... vi tittade på en film igår och Stefan börjar irritera sig på ett ljud som vi först tänkte att det hörde till extra kylskåpet när motorn går av och på. Ljudet fortsätter och vi stänger av alla ljud i båten och börjar lyssna, ljudet är som droppande vatten med bubblor i (svårt att beskriva ljud ). Plötsligt slår oss tanken att vi har en läcka, uhuu. Vi börjar genast lyfta på alla durkar och kollar alla utrymmen och alla genomföringar vi kommer åt med en rasande fart. Men båten är torr inte ens kondensvatten som vi hade problem med i Skottland hittar vi. Nu börjar det stora problemet ljudet är ju kvar, ännu en idé testar vi och det är landströmmen som kan ställa till besvär men ljudet slutar inte fast vi kopplar bort strömmen. ?? Vad är detta?? Nu börjar vi surfa på olika sidor för att hitta en förklaring kanske har någon annan råkat ut för samma sak. Till slut hittar vi en blogg med en båt som seglat i samma vatten som vi nu och upprepat samma procedur för att hitta felet, dom fick gå ock lägga sig grubblande men pratade med sina båt grannar nästa morgon
Det visade sig vara fiskar som ljudligt äter på alger och annat på båt botten. Vi såg fiskar i hamnen imorse, hoppas dom var de skyldiga :-)

MadeiraHamnar

Posted by Susanne 2016-10-18 17:30:18

Nu är vi framme vid hamnen Quinta do Lorde på Madeira. Denna stad är inte så gammal och ser ut som Disney land. Gulliga hus i olika färger och en resturang i form av en fyr. Vi fick eskort in i hamnen som visade oss in till vår plats.
Blog imageSista vandringen...Hamnar

Posted by Susanne 2016-10-17 22:44:33

Idag har vädret lugnat ner sig men det har regnat och blåst massor i två dagar. Då har det blivit lite inne jobb och bok och film sällskap.

Idag tar vi en vandringsdag, vi känner verkligen för att röra på oss idag efter innesittandet. Detta leder oss upp till toppen på Pico de Castelo.
Blog image
Vi tar en liten paus på toppen och får sällskap till fikat. Lite mutade förstås.
Blog image
Blog imagePå vägen ner väljer vi en annan slingrande väg mellan kaktusarna och dom är många här omkring. I bakgrunden ser ni toppen vi var uppe på.
Blog imageBlog imageNär vi kom ner till vägen som går längs med stranden och in till byn fick vi en liten chock. Stranden var borta... kvar var bara stenar. Att sanden försvunnit under sydväst vindarna som blåst hårt räknade vi ochkså ut. Sen berättade en lokalbo att hårda sydvindar för ut sanden i havet och när vindarna vänder mot norr kommer sanden långsamt tillbaka och blir sandstrand igen. Detta kort visar stenarna där det varit en lång härlig sandstrand.
Blog image

Imorgon planerar vi att segla mot Madeira så detta är sista vandringen här.Sjösjuk i hamn?Hamnar

Posted by Stefan 2016-10-16 15:08:33

Bom Dia*,

Nu ligger vi med 6 (15:30 - nu 8 stycken...) avfjädrade förtöjningstampar i hamnen på Porto Santo, vinden ligger runt kulingstyrka från S-SV och den har precis vridit så sjögången hittar in i öppningen mellan hamnpirarna. Alla båtarna rör sig rätt mycket och dessutom i obalans med flytbryggan. Hade man inte haft sjöben så blev man nog sjösjuk av att ligga i hamn idag...
Samtidigt som regnet kommer i skurar - blir en innedag idag.

Sussi fixar med och runt motorn:

Blog imageLite annat blandat från sista tiden här; månsken över hamnen härom kvällen:

Blog image
I hamnen här har det varit inspelningar till någon (tydligen väldig populär) Portugisisk TV-serie, dom har varit mycket i en båt längst ut på vår ponton och längs piren. Häromdagen var det en knarkhund + 5 "poliser" från diverse myndigheter här på bryggan - tror det hade med inspelningen att göra men inte helt säker. Vi slapp närmare granskning denna gång ;-). Annars är det rätt fantastiskt vilken fantasi Portugiserna har för att skapa ytterligare någon polisiär myndighet, det vimlar av diverse bilar, båtar och folk i uniform från alla möjliga myndigheter. Tror det är ett av sätten att minska arbetslösheten, för dom verkar inte direkt överansträngda. Se nedan för en bild från inspelningen när dom var precis framför vår båt:

Blog image
Jo - och så finns det ödlor här, till Sussis stora glädje:

Blog image
Idag är som sagt inte vädret någon höjdare, stranden bredvid lockar inte precis till bad. Först blir man blästrad av all sand som blåser och skulle man komma ner till vattnet så blir det nog rätt jobbigt i bränningarna. Men så här såg det ut när vi tog en selfie häromdagen när vädret var bättre:

Blog imageVi har flera gånger klättrat upp på berget bredvid och "utfodrat" 3 hästar som vi tyckt lite synd om, något mål och mening måste man ju ha med vandringarna här :-)

Blog image
Sen har jag tagit dyk-certifikat, godkänd nu för egen dykning ner till 30 meter:

Blog imageDet var väl allt just nu tror jag. Vi går mot Madeira på tisdag eller onsdag som det ser ut. Sedan kommer Mamma den 22/10 och så får vi se när vi tar de sista 300M till Kanarieöarna. Väderprognoserna är än så länge väldigt osäkra + att vi ska få tag i en hamn där nu, ARC pågår och mängder med båtar är där omkring inför steget över Atlanten.

Ha det bra i höstmörkret, vi hörs!

* Betyder godmorgon på Portugisiska.Porto SantoHamnar

Posted by Susanne 2016-10-14 11:59:45

Nu har vi inte skrivit så mycket på sista tiden så här kommer en liten notis om vad vi planerar närmaste tiden. Det är ett ganska stort område med hårda vindar, regn och eventuellt åska några dagar framöver. Vi tänkte först segla över till Madeira idag men har inte fått kontakt med hamnen där och vi tänker inte chansa på att segla dit och inte få en plats i hamnen. Här har vi en bra bryggplats med el och vatten och ganska billigt dessutom. Så vi väntar ut skitvädret här och flyttar oss till Madeira senare och då är det inte så lång tid tills att Lena Lindberg gör oss sällskap.

Porto SantoHamnar

Posted by Susanne 2016-10-11 19:29:35

Blog imageTestar vit Sangria vid hamnbaren. Mmm den är nog godare än den röda. Vi är kvar här på ön, kommer att segla vidare inom några dagar mot Madeira.

Argo.nuTeknik

Posted by Stefan 2016-10-06 00:45:15

Hej Alla, Hi All!
Det har hänt en del på vår hemsida, www.argo.nu, framförallt så har vi nu lagt till en hel del nya bilder till fotoalbumet. Kolla in http://argo.nu/photos.html
Till skillnad från bloggen så kan dessa klickas på för att få fram större versioner.

We have made quite a lot of changes to our website, www.argo.nu. Especially on the page with photos where we now have added a lot more high-resolution images. Have a look at http://argo.nu/photos.html
Unlike the Blog, these images can be clicked on for viewing in a larger size.

Also we have updated our contact info and fixed some other minor issues.

PS. The website we use did not accept the original size of the pictures taken by our Nikon camera (7MB per image was to large), so each one had to be manually edited for size. Now they are in the region of 1-2MB/picture and in my opinion they look ok. If anyone wants to have the "real" HD image just drop me an email and it´ll be fixed! Also a personal request: does anyone know a better, smarter, quicker way of downsizing a image then opening them in Paint and use the command Resize? Any ideas would be gratefully accepted as it´s a bit annoying to do all that work for lot´s of pictures manually....

Cheers, Stefan

Utflykter på Porto SantoHamnar

Posted by Stefan 2016-10-04 23:50:44

Häromdagen tog vi en guidad taxitur över ön tillsammans med Hasse & Karin, meningen är att se alla sevärdheter under ett par timmar med stopp lite här och där. Ön är cirka 11x6 kilometer stor (eller liten kanske...) och består mest av berg, sten, gammal lava, damm och en lång strand åt söder. Skrämmande är att det inte regnat på 9 månader och nästan inget alls de senaste 5 åren. Vår Taxi chaufför pratade ingen engelska men det behövdes inte för att man skulle förstå av vad han sa att det var en katastrof för ön. Alla terasseringar med odlingar var bara sten, damm och sand och några helt uttorkade buskar eller kaktusar. Nästan allt var övergivet och det stod "Vende Se" (till salu) på mängder av hus och gårdar. Enda riktigt gröna på hela ön var golfbanan - tecken i tiden kanske, det finns pengar till att skapa vatten för att kunna spela golf men inte att odla mat. Annars är ön mycket vacker tycker vi, se på bilderna nedan för hur det ser ut:

Blog imageBlog imageBlog image
I Måndags tog Sussi och jag en egen förmiddagspromenad, vi följde kusten österut från hamnen sett (kan jag rekommendera till andra långseglare att göra). Förbi ett nybyggt och sedan fort övergivet och nedlagt aktivitetsområde med disco, nattklubb, gokartbana, fotbollsplan mm. sedan längs med någon sorts stig/väg som gick längs kusten och inte var med på någon vandringskarta vi sett. Häftig natur och när vi trodde att vi inte kunde komma längre så var det helt plötsligt en tunnel där genom berget. Vips var vi andra sidan ön och efter en liten bit kom vi till världens mysigaste lilla badstrand där vi självklart tog ett dopp. Kolla in dessa bilder:

Blog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog image
Sen gick vi tillbaka till marinan vi vanliga vägarna genom dalgångar och över bergskrön. Strax innan vi kom till marinan så hade vi tidigare sett några fasttjudrade hästar på bergsluttningen ovanför vår båt. Där stod dom stackarna med bara torrt gult gräs och grus, utan vatten i den starka solen. Vi hade med några morötter i ryggan som dom gärna mumsade i sig.
Sen var det skönt med en kall öl i lokala hamnkrogen, för jag sa väl det - här är det riktigt varmt...
Ha det!
/Stefan

Porto SantoHamnar

Posted by Susanne 2016-10-02 23:05:41

Imorse seglade BarbaSol vidare, kvar på bryggan är 4 tyska båtar, vi och en himmelskt massa franska båtar. Men på land står norska Tone II och är precis klar med bottenmålningen. Imorgon sjösätter dom sin Bavaria.
Blog imageVi gick över för att erbjuda dom hjälp imorgon, men deras svar va: det kommer 5 man och en kran så jag själv tänker hålla mig i bakgrunden. Ibland kan det bli för många " kockar".

Porto SantoHamnar

Posted by Susanne 2016-09-30 22:18:03

Mellan pysslandet och tvättandet var vi en stund på stranden, stora dyningar rullade in och de är så roligt att bada i. Idag testade vi vårt mini boule och jag vann nog flest gånger ;-).
Blog image
Sen tog nästa projekt vid och det har roat många fler än vi trott. Både lokala befolkningen, några norrmän har tittat förbi och visat uppskattning.
Blog imageGraffiti och ingen protesterar. Många passerande båtar målar här på hamn piren.
Blog image
Blog imageÄntligen klart, två nöjda konstnärer skålar för ett gott jobb.
Blog image
Maskotarna är såklart med och ser till att det blir likt.

Porto SantoHamnar

Posted by Susanne 2016-09-30 15:03:52

Torsdag: Idag fick både vi och BarbaSol plats vid bryggan
Det är skönt att ha tillgång till vatten och el. Sen tog vi på oss vandrarkängorna och letade oss upp på närmaste höjder som vi ser från hamnen. Inte helt enkelt att leta sig uppåt när marken är ganska porös men till slut nådde vi vårt mål.
Blog imageHamnen sedd uppifrån.
Vi fortsätter och hittar en vacker kyrka på en annan topp. Ödlor finns det också gott om men de är så snabba när jag vill komma nära för att fota dom.
Blog imageSå här ser väderkvarnar ut här omkring. Vi fortsätter vandringen vi ner till byn där vi tar en välförtjänt öl
Blog imageSen letade vi reda på en affär vi fått tips om "Kinesen" som skulle ha oljefärg i sitt sortiment. Mer om det imorgon ;-)
Vi avslutar vandringen med ett dopp i havet, det finns en härlig sandstrand här bredvid hamnen.
Blog imageHärlig kvälls grillning i solnedgången på stranden avslutar vi denna dag med
Blog image
Detta har varit en underbar, svettig, solig dag med mycket trevligt sällskap.


Porto SantoHamnar

Posted by Susanne 2016-09-30 14:37:25

Onsdag: Idag promenerar vi till byn med Hasse & Karin, där blir det lite shopping och en öl på den mer lokala puben. Det märker man på att alla där sitter inne och pratar portugisiska. Där var det en av männen som verkligen försökte prata med oss och han kunde bara lite engelska och lite tyska resten tecken ( armar och ben). Han bjöd oss också på en omgång öl och lite snacks, sen sjöng han lite fado för oss.
Innan vi tar oss tillbaka blir det storhandling .
Vädret idag är varmt och soligt och eftersom både vi och BarbaSol ligger för ankare så simmar jag över och bjuder in dom till en fördrink innan vi tar oss iland och äter middag på hamnens resturang.
Blog imageHär är bild på hamn inloppet med stora skyddande pirar (iallafall från havet)
Blog imageDenna ö är en vulkanö och ganska karg. Båten med röda jollen är BarbaSol".
Madeira (eller hur svårt kan det vara)Segling

Posted by Stefan 2016-09-27 21:47:49

Nu har vi äntligen kommit i hamn i Madeira arkipelagen, eller i alla fall fått lägga oss med ankare i hamnviken för marinan var full. Vinden ylar rätt rejält i riggen och vi ligger och rycker i ankarkättingen. Vi ligger i Porto Santa aningen öster om huvudön Madeira. Seglingen var först motorgång i obefintliga vindar och sedan segling i vindar från NNV som sakta ökade. Riktigt tuff sjögång och en hel del strul på detta ben: Storsegeltravare blåst ur rännan, autopiloten trasig igen (nytt fel i alla fall, om det nu är positivt...), brytande sjö över sittbrunnen som sköljde in i salong och SB akterhytt och vår enda riktigt bra hink sköljdes överbord. Karin & Hasse på BarbaSol kom över med dingyn (jollen) och hälsade oss välkomna - jättekul! Men nu lite mat och sen till sängs, vi har fått handstyra nästan hela vägen denna gång och det tar på krafterna när man bara är 2 ombord och har vindar på över 30 knop och vågor som när det var som värst på 4-5 meter,

Satellitnummer!Teknik

Posted by Stefan 2016-09-23 23:11:43

Ola!
Nu börjar saker ta form med satellitroutern, den är monterad och fungerar i allt väsentligt - jag kan ladda ner väderfiler, ta emot och sända meddelanden, ringa, skicka SOS och dessutom fungerar nu trackingsidan igen :-).
Vissa saker har tagit lite extra tid då vi fick en ny enhet med nytt IMEI nummer (men samma gamla telefonnummer) så det finns lite kvarstående ev. strul. Ikväll nu fick jag ny kod hos säkerhetsbolaget som ska ta emot ett ev. SOS (vilket gud förbjude skulle ske) och nu ska det vara klart. Känns bra nu när vi seglar mot Madeira imorgon.

Så för att upprepa lite:

Vårt satellitnummer är: +88 162 346 25 19

Skicka meddelanden till oss gör ni på: http://messaging.iridium.com/
Skriv in vårt nummer (eller kopiera och klistra in detta) i följande format: 881623462519
OBS! Detta är gratis, både för er och oss - ingår i vårt abonnemang. Använd det i första hand. Skriv helst utan å,ä & ö - ser lite konstigt ut på vår sida annars....
Både Sussi och jag skulle tycka det vore kul om ni skickar något till oss, speciellt nu när vi kommer tillbringa cirka 4 dygn till havs.

Följ oss var vi är på: http://forecast.predictwind.com/tracking/display/Argo

Klart slut, Argo out.


LissabonHamnar

Posted by Susanne 2016-09-23 23:09:17

Jag har inte skrivit så mycket om Lissabon som vi varit några dagar i. Vi låg i en hamn några kilometer från centrum, fast denna stora stad har så mycket att se och uppleva i stora delar av staden. Hamnen låg i den del av staden som till stor del visar spår av världsutställningen -98. Staden är en blandning av nya moderna byggnader och mycket gamla byggnader. Blog image
Vi har här farit runt och letat reservdelar, som vi som tur hittat flera av. Vi har också hunnit promenera runt i staden och tittat på staden, den gamla delen med många små gränder och stora torg är bara för underbart mysigt. Det känns som det på varje gata och gränd finns en liten restaurang och någon liten butik (mest turistinriktade).
Första morgonen vaknade vi och upptäckte att vi stod i en meter lervälling, inte kul. Båten hade inte gått att köra därifrån själv vid lågvatten. Inte heller fanns en ny plats att få. Det var spännande när vi skulle åka idag att få se att inget slammat igen, förutom loggen som tog 20 minuters körning innan den släppte.
Blog imageHamnens färggladaste båt.

På onsdag kväll gick vi ut och firade att vi äntligen fått igång satelit rautern.
Vi blev inbjudna till den andra svenska båten S/Y BarbaSol på ost och vin en kväll, trevligt sällskap fick vi också. Vi hoppas vi ses på Madeira som blir nästa stop.OeirasHamnar

Posted by Susanne 2016-09-23 18:24:23

Idag gjorde vi en kort förflyttning men den syns nu på vår fungerande trackingsida. Det ska nu gå att ringa och maila oss. Idag är det 30 grader varmt i hamnen och sol på himlen .
Blog image

Lissabon Hamnar

Posted by Susanne 2016-09-22 17:49:19

Även i Lissabon måste man tvätta och göra kontorsarbete :-)
Blog image

Äntligen Teknik

Posted by Susanne 2016-09-20 13:36:41

Blog imageGissa vad detta är? Svar: vårt paket som vi väntat så länge på.
Vi gick till hamnkontoret för att be om en ny bryggplats för nu vid lågvatten står vi fast i gyttjan, och då ger hon mig detta paket. Fantastiskt!