Atlantic Crossing

Atlantic Crossing

About this blog / Om bloggen

Vi ska göra verklighet av vår dröm att under drygt ett års tid segla till Karibien och hem.

Rapport från Atlanten del 2

SeglingPosted by Susanne 2016-12-07 09:39:34
Atlanten är jättestor och väldigt öde, vi plottar vår position på ett sjökort "Northern Atlantic, southern part" varje dygn och har då rört oss kanske 3 cm på kortet, samtidigt som vi sakta men säkert guppar vidare på atlantdyningen mot Karibien.

Vi har haft besök av delfiner några gånger, varav dom vid ett tillfälle var uppemot 20 stycken som lekte runt båten i cirka 40 minuter. Vi såg flygfisk idag och en 46 meters segelbåt som gled förbi oss i cirka 11 knop på ett par distansminuters avstånd, vilket är en fart vi bara kan drömma om. Speciellt våra gastar kastade längtansfulla blickar mot skeppet där dom förmodligen åt hummer, drack champagne och skrattade åt oss budgetseglare. Utöver det bara något enstaka fartyg på AIS många tiotals distans bort. Sen vatten, vatten och åter vatten. Någon gång inatt kommer vi passera 1000 sjömil sedan vi lämnade Las Palmas och cirka 1/3 av den totala sträckan.

Dagarna flyter ihop, vaktpass, segelskiften, båtfix och mat avlöser varandra. Våra färskvaror börjar sakta ta slut, värmen och fuktigheten skyndar på den processen rätt rejält, men ingen risk att vi ska svälta - någon köpte mycket konserverad majs....

Vi valde som vi skrev i förra inlägget att gå mer söderut än vi tidigare tänkt för att plocka upp tradvindarna. Så vi höll en SV kurs i ett par dygn extra tills vi kom syd om 20:breddgraden och kunde gira mot en mer västlig kurs. Vindarna har fortsatt varit svaga, ibland nere i frustrerande 5-6 knop och emellanåt upp i 15-16 knop. Många vaktpass har gått åt till att försöka hålla en någorlunda rätt kurs medan båten gungar sig fram i 3-4 knop. Inte kul när det gungar till lite extra och seglen slår och allt skramlar i båten. Vårt dygnsmål är att gå minst 120 distans, vilket vi inte har kunnat hålla mer än några gånger hittills. Efter att vi girade väst (segla söderut tills smöret smälter, sväng sedan höger) i går vid 16-tiden så har vi fått rak plattläns med vinden in rakt bakifrån. Inatt gick vi med utspirad code1 i mycket svaga vindar och nu i dagsljus har vi spirat både gennaker och code1 på förpeket. Funkar rätt bra men inte något vi vill ha till nattseglingen.

Annars har de senaste två dagarna bjudit på mer sol och högre temperatur generellt. Vi har konstant mellan 27 och 28 grader i vattnet, ungefär detsamma i luften dagtid och 23-24 grader på natten. Obarmhärtigt varmt i sittbrunnen dagtid, hatt och solglasögon är nästan ett måste.

Dags att sluta, nu ska vi ta ner seglen och förbereda natt-segelplanen och passa på att ta ett dopp med tvättning samtidigt. Sussi lagar till vår sista fläskfilé nu och det är mörkt inom en timme.

Ha det bra alla hemma hälsar Stefan, Sussi, Johan och Micke.

PS. Jag(Jenny) får meddelanden via sattelittelefonen och lägger upp här, om ni undrar. DS.

  • Comments(5)//blog.argo.nu/#post117