Atlantic Crossing

Atlantic Crossing

About this blog / Om bloggen

Vi ska göra verklighet av vår dröm att under drygt ett års tid segla till Karibien och hem.

Gastrapport från Atlanten

SeglingPosted by Susanne 2016-12-14 21:57:12
Just nu ryggläge på sittbrunnsdurken, gömmer mig för solen som gassar något fruktansvärt, säkert 30 grader i skuggan. Micke står vid rodret, Sussie bättrar på brännan (hur fan står hon ut i solen?!), Stefan röker pipa och spelar David Bowie på högsta volym. Nu är det 800 sjömil kvar, av totalt 2800. Vi börjar få vittring på Barbados, vi räknar snittfarter och distans. Vi kommer fram på onsdag. Eller klarar vi natten mot onsdag? Med lite högre fart kanske redan tisdag kväll? Det spelar ju ingen roll egentligen, men..

Efter några dygn (fast det kändes som en vecka) med vindar runt 10-14 m/s och byar på 16-17 byggde vågorna upp sig rejält. Argo förvandlades till ett gungande inferno vilket tärde på oss alla, inte minst mig själv, till slut gick jag tillbaka till mina sjösjukeplåster (kemikalier och droger, good shit). När vågorna är så pass höga blir allt en kamp ombord. Borsta tänderna är ett mindre fyspass. Laga mat ska vi bara inte tala om. Bada går inte heller, krängningen gör att det blir för svårt att komma upp i båten igen. Men fort gick det, vi hade en toppnotering på 12,7 knop vilket ska vara en omöjlighet att komma upp i med en sån här båt.

Nu har det lugnat sig och livet leker igen. Allt är relativt, hade detta varit på en "vanlig segling" så hade vi nog längtat efter en trygg hamn eller stilla vik, vi har fortfarande 2-3 meters vågor och det blåser 10 m/s. I förmiddags så firade vi 2/3 seglad sträcka med champagne. Ok, jag vet ett par av mina vänner som skulle opponerat sig och sagt att det inte var äkta champagne, men tro mig, här ute är man lite mindre kräsen. Sussie har bakat både bröd och muffins (min hjälte!). Vi har slutat med våra 3-timmars vaktpass och övergått i 3st 2-timmars pass istället. Det gör att man får bara vila 6 timmar, men det tar för mycket på krafterna att handstyra i 3 timmar på raken. Autopiloten orkar inte styra i vågorna. Vindrodret är fortfarande kasst (jag tänker skruva loss det nån mörk natt och sänka skiten på 4000 meters djup, där det hör hemma).

Micke konstaterade att han nu varit utan mobiltäckning i över två veckor, något som inte hänt sedan 1995. Min iPad visar sig inte vara så rolig utan wifi så den har legat oanvänd sen vi kasta loss. Är det inte otroligt att man måste segla över Atlanten för att kunna "koppla ner sig"?

Har vi berättat om fisket? Micke och Stefan köpte ett superdyrt fiskespö i Las Palmas och lovade att dra upp både det ena och andra med sin nya leksak. Ganska snabbt så ingick jag vadslagningen om en öl i Karibien om de inte lyckades fånga en enda fisk. Grabbarna såg sig som självklara vinnare, men efter bara några dagar så ramlade spöt mer eller mindre i bitar. Ett mekano som definitivt inte lämpar sig ombord. Så ingen nyfångad fisk, men två garanterade öl i Barbados till Johan! Om någon läsare kan något om fiske så uppmanar jag er att ta kontakt med Stefan! :)

Vet ni vad ett "squall" är? Det är ett litet koncentrerat minioväder som dyker upp från ingenstans på klar himmel, för att sen komma med hårda vindar och tokregn. Första gången det hände så hade vi givetvis genaker (vårt största segel) och jag stod vid rodret i bara shorts. Snabbt som attan sprang Stefan och Micke upp på däck för att försöka reva seglet innan något gick sönder. Det är inte lätt att vara på däck i vågorna! Eftersom allt ska hända samtidigt så dyker en val upp. Skjuten som en kanon ur vattnet för att landa med ett brakplask! Så mäktigt. Så trots överfallet från squallen så var vi helt lyriska ombord. Alla utom stackars Micke, som missade valarnas hopp eftersom han fokuserade på att få ner seglet.. Men som om valarna kände Mickes vemod beslöt de sig för att ge oss ett extranummer.

Nä nu ska jag gå ner och ännu en gång genomsöka båten på godis. Mitt pass börjar om 30 minuter, då är det solhatt, sololja och Ray-Bans på. Så måste jag få Stefan att byta musik, annars vecklar jag ut livflotten.

Hälsningar
Johan, gast 1
15.47'N 046.11'W

Här kommer en liten bild, skickat via sattelittelefonen! // Jenny

  • Comments(4)//blog.argo.nu/#post119