Atlantic Crossing

Atlantic Crossing

About this blog / Om bloggen

Vi ska göra verklighet av vår dröm att under drygt ett års tid segla till Karibien och hem.

Finally entered the USA!

SeglingPosted by Stefan 2017-02-06 18:10:34
Hej Alla,
sitter nu på en liten bar i Charlotte Amalie, St Thomas, US Virgin Islands efter en tur med färja från Road Town på Tortola, British Virgin Islands. Alltså, det är inte lätt att komma in med egen båt till USA - så vi fick ordna ESTA visa och sedan ta en reguljär färja över till Amerikanskt territorium. Nu har vi äntligen passerat tullen och immigration, scannat fingeravtryck, blivit fotograferade och fått våra stämplar i passen. Nu borde det vara ok att komma tillbaka med egen båt och plocka upp nästa gäster som vi längtar efter att ta emot den 9/2 i Puerto Rico.
Hamnen på BVI.
Äntligen på amerikansk mark :-)

Senaste seglingarna var till största delen rätt trevliga, från Antigua till St Kitts gick på plattläns men vi fick lägga om kursen lite och gick in söder om Nevis för att sedan ta nattvila i en vik på södra St Kitts. Rätt hårda vindar (stundtals kuling) under seglingen och en natt med regn och vind tjutande i riggen. Låg och ryckte i ankaret hela natten. Fortsatte tidigt morgonen efter mot St Marteen med halvvind om cirka 10m/s och rätt grov sjö. Men annars helt utan problem, hade sällskap av speciellt en fågel som jagade flygfisk som vi skrämde upp. Den hovrade runt riggen och släppte emellanåt lite fågelbajs på oss.... Såg flera mindre sköldpaddor mitt ute på havet.
Tog sedan ett par dagar på St Marteen med båtfix och inhandling av diverse båtprylar. St Marteen har ett otroligt utbud av marinbutiker och service. Priserna är helt ok. Otroligt ställe, St Marteen och St Martin (Holländskt respektive Fransk del av ön), massor med helt enorma lyx yachter överallt i den skyddade lagunen som vi åker slalom mellan och runt med dingyn när vi ilar runt på alla våra ärenden. Definitivt ett ställe om man vill ha party och se det "finare" Karibien. Känns som vi kommit långt bort från Grenadinernas mer avslappade atmosfär.

Tog sedan en nattsegling på cirka 90M till Road Town på Tortula, Brittish Virgin Islands. Gick på slör för enbart Genua i lite varierande vindar på 6-12m/s. Surfade på i Atlantdyningen medan kryssningsfartygen gled fram runt oss. Fick under natten någon sorts AIS larm från kryssningsfartyget Norwegian Gem som då låg cirka 10M framför oss på samma kurs som oss. Fick aldrig riktigt klarhet i vad det var, men förmodligen inget allvarligt då VHF:en var tyst och Norwegian Gem låg tryggt vid pir när vi kom fram till Tortula.
För att klarera in till BVI vid Road Town så måste man först ankra utanför Customs and Immigration på ett speciellt ställe i Max 3 timmar, sedan får bara kaptenen komma iland med allas pass. Till er som kommer efter oss: man får bara lämna dingyn på östra (högra sidan sett från sjön) piren. Sedan börjar en lustig dans mellan Customs, Imigration, blankettkontor och kassakontor. Fram och tillbaka innan allt är klart och vi får ta ner Q flaggan och fortsätta till marinan. Kostade en del gjorde det också, men så är det ibland här.

Nu ligger Argo i en marina mitt i byn, kostade rätt mycket (33USD), och då ingick varken el, vatten eller dusch som debiteras separat. Känns som vi kommit närmare USA med många penningstarka charterseglare.... Ska dessutom enligt några Svenska seglare vi träffade vara prisvärt i denna region - många ställen är mycket dyrare.

Igår kväll tittade vi på Super Bowl på storbild på den lokala baren vid bryggan. Vi hade sällskap av trevliga Svenskar som har sin båt baserad här nere: Mary Anna II. Jacob och Eva seglar runt här upp till 3 månader om året med lite olika gäster.

Nu ska vi fortsätta utforska huvudstaden i denna forna Danska koloni, dom sålde den till USA 1917 i rädsla för att annars Tyskarna skulle ta den med våld. Nu känns det verkligen som en del av Amerika även om en del gatnamn mm. lever kvar sen den Danska tiden. 100 års jubileum i år alltså, vi mötte en liten Dansk örlogsflotta i Guadeloupe tidigare som skulle upp hit och fick även titta in i deras relativt små segelfartyg. Får se om vi möter dom här också.

Ha det riktigt bra hemma, vi har det här :-)
/Stefan  • Comments(3)//blog.argo.nu/#post139