Atlantic Crossing

Atlantic Crossing

About this blog / Om bloggen

Vi ska göra verklighet av vår dröm att under drygt ett års tid segla till Karibien och hem.

Utflykter på Porto Santo

HamnarPosted by Stefan 2016-10-04 23:50:44
Häromdagen tog vi en guidad taxitur över ön tillsammans med Hasse & Karin, meningen är att se alla sevärdheter under ett par timmar med stopp lite här och där. Ön är cirka 11x6 kilometer stor (eller liten kanske...) och består mest av berg, sten, gammal lava, damm och en lång strand åt söder. Skrämmande är att det inte regnat på 9 månader och nästan inget alls de senaste 5 åren. Vår Taxi chaufför pratade ingen engelska men det behövdes inte för att man skulle förstå av vad han sa att det var en katastrof för ön. Alla terasseringar med odlingar var bara sten, damm och sand och några helt uttorkade buskar eller kaktusar. Nästan allt var övergivet och det stod "Vende Se" (till salu) på mängder av hus och gårdar. Enda riktigt gröna på hela ön var golfbanan - tecken i tiden kanske, det finns pengar till att skapa vatten för att kunna spela golf men inte att odla mat. Annars är ön mycket vacker tycker vi, se på bilderna nedan för hur det ser ut:


I Måndags tog Sussi och jag en egen förmiddagspromenad, vi följde kusten österut från hamnen sett (kan jag rekommendera till andra långseglare att göra). Förbi ett nybyggt och sedan fort övergivet och nedlagt aktivitetsområde med disco, nattklubb, gokartbana, fotbollsplan mm. sedan längs med någon sorts stig/väg som gick längs kusten och inte var med på någon vandringskarta vi sett. Häftig natur och när vi trodde att vi inte kunde komma längre så var det helt plötsligt en tunnel där genom berget. Vips var vi andra sidan ön och efter en liten bit kom vi till världens mysigaste lilla badstrand där vi självklart tog ett dopp. Kolla in dessa bilder:


Sen gick vi tillbaka till marinan vi vanliga vägarna genom dalgångar och över bergskrön. Strax innan vi kom till marinan så hade vi tidigare sett några fasttjudrade hästar på bergsluttningen ovanför vår båt. Där stod dom stackarna med bara torrt gult gräs och grus, utan vatten i den starka solen. Vi hade med några morötter i ryggan som dom gärna mumsade i sig.
Sen var det skönt med en kall öl i lokala hamnkrogen, för jag sa väl det - här är det riktigt varmt...
Ha det!
/Stefan

  • Comments(3)//blog.argo.nu/#post91