Atlantic Crossing

Atlantic Crossing

About this blog / Om bloggen

Vi ska göra verklighet av vår dröm att under drygt ett års tid segla till Karibien och hem.

Hemma!!!!

HamnarPosted by Stefan 2017-07-24 13:57:23
Hej Alla,
Allt roligt har ett slut, och nu är vårt äventyr över. Tillbaka till livet på landbacken efter lite mer än ett år med segelbåten. Det har varit helt fantastiskt, både jobbigt och roligt men aldrig tråkigt. Vi har upplevt så mycket (tycker vi) som ligger långt utanför vad man normalt gör i ett vanligt, tryggt liv här i Sverige. Vi tror och hoppas att det har förändrat oss till det bättre. Förhoppningsvis mer ödmjuka och även lärt oss uppskatta mer vad vi har runt oss härhemma; familj och vänner, vår skärgård, en säng som är stilla, vatten i kranen etc. etc..

Nu har vi att "återanpassa" oss till ett ordnat liv med arbete och helt andra sorts måsten. Det ska nog gå bra hoppas vi :-)

Jättekul var det att komma hem, stor flaggning över masttopp + alla gästflaggor hissade, och se alla människor som slutit upp för att hälsa oss hemma. Stort tack Jenny för all planering! Banderoll och jubel mötte oss vid mastkranen vid TBK i Åkersberga, följt av fest hemma med all möjlig Svensk mat vi saknat under året. Jättegott och trevligt!

Här kommer några bilder från hemkomsten:


Ett otroligt stort tack till alla som följt oss på bloggen, speciellt alla som har kommenterat - det har betytt väldigt mycket för oss när vi varit långt hemifrån och hemlängtan har kännts extra jobbig. Och alla ni som på något vis har bidragit, med seglingshjälp eller fixa med reservdelar och knäckebröd - vi kan inte tacka er nog!

Tack för att ni följt oss - nu är det bara att säga: Argo, over and out.

/Stefan

 • Comments(2)//blog.argo.nu/#post179

I Stockholms skärgård

HamnarPosted by Stefan 2017-07-19 21:05:01
Hejsan,
Nu har vi blivit inkognito, vår tracker har slutat fungera! Men det beror helt enkelt på att vårt abonnemang hos Predictwind tog slut i dagarna och att förnya det skulle kosta några tusen för ett år. Kändes onödigt då vi är hemma om några dagar :-)
Men, i måndags eftermiddag lämnade vi Öland för vår sista nattsegling för denna gång. Vi sträckte upp till Ålö i Stockholms södra skärgård och kom fram vid 11 tiden på förmiddagen (tisdag alltså). Trevlig lunch på båtshaket blev det för att fira! Seglingen gick bra och rätt fort i hård västlig vind, men rätt påfrestande i hög krabb sjö som kom in om babords låring och skapade en mycket slingrande gång. Undrade några gånger på natten vad handelsfartygens manskap tänkte när dom såg våra lanternor visa omväxlande rött och grönt, dålig autopilot eller dom kanske har druckit. ... ;-)
Nå, fram kom vi och har idag rört oss lite längre norrut - men vi är på hemlig ort. Vi passar på nu när ingen kan se var vi är :-)
Nu är det utröjning i båten, ruff för ruff och sist salongen. Så förhoppningsvis det mesta viktigt är packat i kassar när vi kommer hem.
Apropå hemkomst, nu på lördag den 22/7 klockan 13:00 kommer vi "hem", då anländer vi till TBK och sjösättningsbryggan (tror jag det heter) i Åkersberga. Har ni tid, lust och möjlighet - kom gärna och säg hej!
Ha det bra alla så ses vi snart!
/Stefan

 • Comments(1)//blog.argo.nu/#post178

Vidare från Falmouth

SeglingPosted by Stefan 2017-07-05 01:06:32

Hej Alla,

Efter några riktigt trevliga dagar med Kenneth & Lena i Cornwall mönstrar dom av den 28/6. Dom tar en taxi för vidare färd med tåg till London och vi förbereder oss för att segla vidare österut. Tack för att ni kom och hälsade på, även om tiden blev lite väl kort den här gången (vad gör man inte för lite riktig Fish & Chips). Vi lämnar Falmouth vid 10:30 lokal tid och får tidvattnet med oss ut förbi Carrick Road och ut på Engelska kanalen. Regn, dis och grått. Svaga vindar så det börjar med motorgång och först efter 4 timmar kan vi sätta segel, stor och Code1 i 3-4ms från NV. Vi får in ett larm via AIS till plottern från en annan båt i närheten, som efter en del prat över VHF till slut avkallas som ett misstag, det första av en hel del sådana märker vi under de nästkommande dagarna...

Vinden vrider och vi får nästan läns, Code1 måste spiras ut. Sussi vilar, det ösregnar så jag fixar det själv tänker jag. Säkerhetssele på och ut på däck, släpper skotet till Code1:an och ska sätta spirbommen. I sjögången då trasslar seglet sig runt förstaget och jag ska med blöta, kalla händer dra det rätt. Lyckas då förstås dra sönder seglet mellan två våder, klantigt, dumt, dyrt och irriterande. Ner med seglet och upp med Genuan istället. Allt blött och kallt i båten, värmaren går inte igång och har till och med släppt från ett fäste (bara en mutter som gängat ur sig, fixar det men den går ändå inte igång, pumpar inte diesel vad det verkar). Problem med autopiloten, denna gång att den vill "haka" i fast den inte är aktiverad. Helt plötsligt börjar nu 2 av 4 vinschar krångla så vi får slita extra vid segeländringar. Vår lilla larmknapp från styrpulpeten lägger av och gasolen i vår amerikanska flaska tar slut. Dessutom lade vårt kylskåp av i Falmouth. Men vad tusan - allt går att fixa, saker går sönder när man seglar mycket :-)

Kommer fram vid 17-tiden den 29/6 till Cowes på Isle of Wight. Där är det full rulle - Round the Island race ska seglas i helgen med närmare 2000 båtar. Vi får på nåder plats i marinan för en natt (tidvattnet har vänt, så ingen idé att gå mot Southampton, Hamble river eller Portsmouth) men alltså inte möjlighet att få tag på segelmakare mm här. Blir i alla fall en trevlig middag ute i en rätt mysig by med klar marin prägel.

Fredag morgon den 30/6 går vi med tidvattnet upp till Hamble river där vi fått tips om att det kanske finns en segelmakare som har tid med oss. Mysig liten flod med tusentals båtar för ankar, vid bojar och i en mängd olika marinor. Vi får plats för dagen i en mindre marina med otroligt trevlig personal. Hittar en segelmakare som fixar vår Code1 för billiga 60 pund och tar en promenad till närmaste by för att inhandla reservdelar och hämta ut pengar. Sedan ägnade vi resten av dagen till att fixa så mycket som möjligt innan nästa etapp.

Tankar fullt och lämnar River Hamble vid 18-tiden. Ut på fjärden innanför Isle of Wight som heter The Solent. Lite som att befinna sig mitt i en Gotland runt start + höghastighetsfärjor och alla möjliga Handels/krigsfartyg överallt. Vi trasslar oss ut och sätter kurs återigen österut längs den Engelska kusten. Prognosen lovar måttliga vindar runt NV, men dom hade nog underskattat styrkan något. Vi hade runt 10-12ms nästan hela tiden och kulingbyar. Hög, kort sjö rullade in akterifrån och vi gick för bara utspirad genua (blivit vår favorit segelsättning tror jag, absolut vår vanligaste). Ute i kanalen är trafikseparationszonerna, där ska man inte vara - inne mot land är det fiskebåtar, grundbankar, fiskeredskap och vindfarmer. Där vill man inte vara. Får bli det minst onda, handstyrning (som vanligt) lite mellan dessa ting. Kolsvart natt men inget regn, ljusen från England om babord, pärlband av ljus från fartygen i leden om styrbord. Synkroniserat rött blinkande från vindkraftverken. Håller kurs mot ett par bojar som är synliga på vår AIS, dom blinkar lite lojt vitt en bit bort men varken kort eller navigator säger att det ska vara något speciellt där (nya kort, inköpta på Azorerna och navigatorns kort är från 2015). Helt plötsligt har jag ett svart, mörklagt torn ett mycket kort stycke om babord. Panik, här ska det inte vara något! Girar styrbord, skiter i att genuan lägger sig på fel bog. Ser fler mörka stolpar om babord och ser att det är helt mörklagda vindkraftverk som bara markerats med dessa bojar. Kontrollerar korten på Ipaden (som är nyast) och ser att det tydligen är ett nytt område som är under byggnation. Fick mig en liten påminnelse om att man aldrig kan kolla något tillräckligt noga, speciellt inte i Engelska kanalen - som jag gärna nu kommer bort från... skulle seglat hem via Skottland istället ;-)

Tanken var att segla så långt vi kunde mot Brunsbuttel och Kiel kanalen, inte ta någon mer hamn i England. Men när vi närmaste oss Dover hade vi nästan kuling på oss från N. Såg inte fram emot att komma förbi udden där och få hela Nordsjön på oss, det var illa nog som det var redan innan. Det fick bli ett stopp i Dover, vänta in bättre väder och fira Sussis födelsedag på Brittisk mark.

Dover seglar man inte bara in i - stora färjor i hög hastighet susar in och ut mellan pirarmarna hela tiden. Strikta krav att anmäla sig via VHF och till slut få tillstånd, till och med trafikljus fanns det. Inga problem för oss utan vi gick in i ett kraftigt tidvatten race och hårda vindar tillsammans med en tysk båt. Fick en bra plats och kunde slappna av.

På söndagen fyllde Susanne år, vi ägnade dagen åt utflykter i Dover, lunch och middag på restaurang. Kul att se Dover castle med sin 900-åriga historia, var även nere i tunnlarna där britterna hade kommandocentral och trupper under andra världskriget. Mycket intressant om hur dom med hjälp av allt som flöt kunde evakuera runt 340 000 allierade soldater från Dunkirk (dom skriver det så, britterna alltså) undan framryckande tyska trupper. Sedan middag på en mycket originell restaurang nere vid hamnen innan vi drog oss tillbaka för en god natts sömn.

Måndagen var seglardag igen. Full fart över kanalen till franska sidan innan vädret hinner ångra sig. Bra segling i frisk vind och den numera vanliga jobbiga korta och rätt höga sjön i kanalen. Följde "inomskärs" leden NO från Calais längs med Frankrike och Belgiens kust. En navigatörs mardröm, i alla fall om man är van vid lite större vatten att slingra sig fram på (typ Atlanten...). Grunda bankar överallt och tveksamt markerade leder, kombinerat med rätt mycket trafik på vattnet. Sedan kommer inloppen till några rejält stora hamnar, som Europort vid Rotterdam, där man måste anropa Port och Vessel control innan man korsar farlederna. Trots det en nervkittlande upplevelse där man känner sig som en gångtrafikant som ska korsa E4:an. Efter Amsterdam lugnar det ner sig något och då vinden lagt sig och vi startat motorn, kan låta autopiloten göra det mesta jobbet. Nu ska det blåsa upp lite mer, inte väldigt mycket - men förstås rakt i nosen, kombinerat med regn. Vilket gör att vi gick in till Den Helder i norra Holland för nattvila. Tog lite tid dock, fick rätt mycket ström emot oss på slutet så vi lade till i mörker vid midnatt ungefär. Imorgon blir det en titt på byn här, har hört av andra seglare att den är trevlig. Så räknar vi med att gå vidare förmodligen torsdag och denna gång hela vägen till Tyskland, Brunsbuttel och Kiel kanalen. Sedan Östersjön, och den kan vi ;-)

Idag firade vi vår 25-åriga bröllopsdag :-) Tänk att Sussi stått ut med mig så länge. Båda hade vi lyckats smuggla ner presenter till varandra i båten som vi delade ut efter avklarade nattpass. Sen hade vi rätt mycket sol idag och vattnet har återigen behagat krypa upp över 20 grader, så idag var en mycket bra dag tyckte vi båda. Fast så är vi inte längre i engelska kanalen förstås ;-)

Ha det bra alla hemma, snart ses vi igen!

/Stefan • Comments(6)//blog.argo.nu/#post174

Vackra Flores

HamnarPosted by Stefan 2017-05-24 01:30:28
Så är vi då återigen tillbaka i Europa, vackra Flores på Azorerna blev första hamnen tillbaka i gamla världen. Idag hyrde vi bil och körde runt, stannade och vandrade, och allt annat man gör (som att ta en fika, en öl och åt inköpt matsäck vid ett vattenfall i skogen). Otroligt vacker ö, men inget för den nöjeslystna precis - allt är otroligt lugnt.

Lite bilder från dagen:

Nu är vi dessutom bara 2 tidszoner hemifrån, även om vi forfarande har några tusen nautiska mil och ett par månader innan vi är hemma om allt går väl.
/Stefan

 • Comments(3)//blog.argo.nu/#post165

Framme på Azorerna!

HamnarPosted by Stefan 2017-05-22 13:32:46
Hej Alla,
Nu är vi framme på Flores, den västligaste av öarna i Azorerna. Tekniskt sett på den Amerikanska kontinentalplattan, men ändå definitivt nu i Europa! Resan hit var stundtals rejält tuff med 2 kulingar, ibland hällande regn i dagar i sträck, översköljande sjöar och kallt (ja, vi är bortskämda efter Karibien...). Men också motorgång i nästan stiltje med sol och delfiner runt oss. Vi pressade på så gott vi kunde det sista dygnet för att komma i hamn innan nästa lågtryck ska passera. Snart ska vi ha hällande regn och hårda vindar, men nu ligger vi tryggt i den lilla marinan här. Ankar-dram nu (en rom eller 2) för att fira vår ankomst så ska vi klarera in i Portugal strax.
Skål! /Stefan

Bild nedan från det mycket smala hamninloppet till den mycket trånga marinan.
 • Comments(8)//blog.argo.nu/#post164

Mot Bermuda!

SeglingPosted by Stefan 2017-05-01 00:53:32
Hej,
Imorgon ger vi oss iväg mot Bermuda, vi startar på förmiddagen 1/5 vid 10 tiden lokal tid tillsammans med en Norsk och en Kanadensisk båt och räknar med att vara till havs i cirka 7 dagar. Vår nya gast. Manny, kommer hjälpa oss med vakthållningnen. Vi räknar med rätt hårda vindar men inget extremt (peppar, peppar). Internet här är rätt dåligt så det blir inte mycket bilder denna gång.
Dags att lämna Karibien och börja den långa resan hemåt, önska oss lycka till!
/Stefan

 • Comments(8)//blog.argo.nu/#post161

Vill du segla på Argo?

PlaneringPosted by Stefan 2017-03-25 17:24:54
Vill du kunna kalla dig oceanseglare?
Vill du uppleva solnedgång och soluppgång från en liten båt på ett Stort hav?
Vill du ha chans att se delfiner, valar och ovanliga sjöfåglar på nära håll?

I så fall kom och gör oss sällskap tillbaka över Atlanten! Kan inte lova paraplydrinkar i strålande sol varje dag, men garanterat en upplevelse att minnas för resten av livet :-)

Vi behöver hjälp på några av de längre etapperna. Framförallt mellan Bermuda och Azorerna som nog räknas som den verkliga Atlant-överfarten och beräknas ta ca 2 veckor.

För sträckan Azorerna - England så har vi några gastar på gång, men inget är klart så anmäl gärna om ni vill stå på tur för den seglingen.

Sedan har vi första sträckan från Karibien upp till Bermuda första veckan i Maj. Bara en en-veckas segling cirka med förmodligen rätt behagliga temperaturer. Som det ser ut nu kommer vi ha sällskap av ett par andra båtar (en Norsk och en Kanadensisk) och utgå från Jost Van Dyke på Brittiska Jungfruöarna. Kanske ett bra tillfälle att komma lite tidigare och se en del av Karibien?

Sen finns det möjlighet för den som vill att följa med en bit eller så längs Engelska kanalen och så vidare upp mot Östersjön. Blir kortare dags eller dygnsetapper där som mest styrs av tidvattnet och strömmar. Med pauser iland mellan dessa.

Ta ledigt från jobbet så löser vi hyttbiljetter på S/Y Argo :-)

Anmäl ditt intresse på mail till lindbergarna@yahoo.com eller via Messenger på FB. Vi ska inte ha något betalt och kommer heller inte betala någon. Tanken är att vi delar på alla löpande utgifter mellan oss ombord. Mat, bränsle, hamnavgifter mm. Vi kommer vara 3 eller 4 personer ombord, på så vis kan alla som vill få en egen ruff. Ni står själva för reskostnaden till oss och hem efteråt. Beroende på väder och vind samt hur många vi är så rullar vi ett vaktschema dygnet runt på 2-4 timmar per vakt. Behövs ingen speciell seglingserfarenhet för detta även om.det är ett plus. Viktigast är ett gott humör och lite äventyrsvilja.

Se nedan för vår grova resruttsplanering:

1-7/5 Segling till Bermuda från St Martin eller BVI, Ca 850nm, 1 vecka.

7-10/5 Bermuda

10-24/5 Bermuda -> Azorerna, 1690nm, ca 14 dagar

24/5-14/6 Semester, Azorerna

14-24/6 Azorerna -> Falmouth (UK) 1250nm, ca 10 dagar.

28/6 Falmouth -> The Solent

1/7 The Solent -> Dover

2/7 Dover -> Den Helder (NL)

5/7 Den Helder -> Helgoland (GE)

8/7 Helgoland -> Brunsbuttel

9/7 Kielkanalen

11/7 Kiel -> Puttgarden (eller södra Danmark)

13/7 Puttgarden -> Bornholm

17/7 Bornholm -> Södra Öland

19/7 Södra Öland -Norra Öland

21/7 Sandhamn

22/7 Hemma Nykvarn/Åkersberga!!!!!!

Kom och segla med oss!

Mvh, Stefan och Susanne • Comments(2)//blog.argo.nu/#post153

Culebra

HamnarPosted by Stefan 2017-03-08 16:59:55
Vad roar vi oss med när det till och med är svårt att ta jollen iland och det blåser och regnar med jämna mellanrum? Jo vi försöker hinna ikapp med lite båt pyssel som att installera nya gasol tanken, bokföring av utgifter och så klart lite roligt som att baka. Stefan letar marinservice för att vi ska kunna ta upp båten och fixa till ett glapp i rodret. Igår städade vi varenda matutrumme för vi hittade några små svarta äckliga skalbagge liknande djur. Uschh

/Susanne • Comments(1)//blog.argo.nu/#post148

Inblåsta på Culebra

SeglingPosted by Stefan 2017-03-07 00:02:24
Hej Alla,
Vinden tjuter i riggen, kraftiga regnskurar avlöser varandra med en del sol emellanåt. Flera båtar har redan haft problem med ankarfästet och draggat runt oss men fått ordning på situationen innan det (vad vi sett i alla fall) blivit någon närkontakt av oönskad sort. Och då har vi ännu inte ens sett kulmen på det hela som ska bli inatt någon gång. Blir nog en orolig natt med ankarvakten igång. Tur vi köpte ett bra ankare känns det som - vi rör oss ingenting annat än i sidled när vinden gör att vi pendlar fram och tillbaka.

Så nu är vi inblåsta här tills vidare, inte så illa i alla fall - det är en riktigt trevlig ö och byn här verkar riktigt mysig. Om man nu bara vågade sig iland alltså... En dingyfärd till stadsbryggan här gör man numera inte utan risk för, om inte livet, så åtminstone utan att bli väldigt blöt. Fast vi var inne igår kväll efter att vi kom hit. Tog en promenad och åt en riktigt god middag på färsk lokalt fångad red-snapper och Mahi-mahi (fisk). Träffade ett svenskt par från Umeå som tagit sig hit via kryssningsfartyg och lokala färjor. Kommer inte ihåg vad dom heter, men så hade vi några glas vin till maten också (även om jag tyvärr har rätt dåligt namnminne även utan vin). Lite ovanligt, har inte sett några svenskar alls sen våra senaste gäster åkte hem för lite mer än en vecka sedan.
Men det är inte billigt att äta här, middag för 2 gick på 91 USD + obligatorisk dricks på cirka 15% och då var det inga excesser precis. Men gott, riktigt gott. Nu blir det ankring och middag i båten ett tag för oss fattiga.

Vi hade några trevliga dagar i San Juan tidigare, men kände att vi behövde flytta på oss när vi såg prognoserna om de kraftiga vindar och regn som vi börjar känna av nu. Lite för trångt var det i ankarviken där, 2 båtar hade sjunkit rätt nära oss med masterna stickandes upp ur vattnet som en ständig påminnelse om konsekvenserna av att stanna där för länge. Så vi seglade tillbaka österut. Vi hade rätt många "interna" diskussioner (nej, inte gräl) om vi skulle fortsätta västerut mot Kuba eller inte. Det hade varit en nätt liten omväg på cirka 1400-1500 distans förbi några rejält korrumperade länder och till slut hamnat på fel sida av Golfströmmen och med en hel del vind och vågor emot oss när vi skulle upp tillbaka. Blev inte det äventyret denna gång, vi satsar på att trivas och utforska dessa trakter mer istället innan vi börjar röra oss hemåt i början av maj (förmodligen).

I fredags tog vi en hyrbil för att till slut se till att lösa gasolproblemet. Saken är att vår gasol kommer inte räcka hela vägen hem, och vi har i nästan varje land vi passerat försökt få någon att fylla våra svenska flaskor, men svaret har alltid varit detsamma: Det där känner vi inte igen, har aldrig sett förut, har inte adapter osv. Nu gjorde vi ett sista försök efter att ha läst på noonsite (internet sida för långseglare) att det skulle finnas ett ställe några mil bort som kunde fixa detta. Nå det kunde dom inte, första stället skakade på huvudet och skickade oss vidare några mil till. Där fanns det en kille som inte pratade engelska men vi förstod rätt bra ändå av kroppsspråket att han aldrig sett något liknande. Ingen högoddsare direkt efter vad vår tidigare erfarenhet varit. Men med en tolk lyckades vi plocka ihop ett kit bestående av: ny amerikansk 6,2 kilos flaska, några nipplar, en slang och en ny reduceringsventil. Att den skulle passa i befintligt utrymme i båten var givetvis inte aktuellt, men bara vi fick gasol så löser man resten sen. Idag kopplade jag ihop allt, satte fast nya flaskan med spännband utanför för uppgiften avsett förvaringsfack och vred på kranen. Hände inget. Ingen låga, ingen gas. Isär med kopplingen vid flaskan igen, vrider på kranen på flaskan - ingen gas kommer. Frustrerad går jag in igen och funderar på vad jag ska göra, verkar inte finnas någon gasolfirma här på ön. Men undrens tid är inte förbi, ett par timmar senare går jag ut igen - vrider på allt igen och som genom ett mirakel kommer det nu gas. Sådärja, nu sparar vi dom svenska fin-flaskorna till överfarterna då man kanske inte vill ha en gasolflaska surrad med spännband på aktern.

Vissa skulle nog tycka att vår båt inte längre uppfyller de kosmetiska kraven som gäller inofficiellt i Stockholms Skärgård, men så blir det när man långseglar, mycket saker ska få plats.

Det finns IKEA på Puerto Rico! Med höga förhoppningar tar vi vår hyrbil genom kilometer långa köer och ser framför oss köttbullar med potatismos, brunsås och lingonsylt. Sill, kaviar och knäckebröd. Allt sånt som kan få en Svensk på vift i världen att få tårar i ögonen. Men så var det inte, visst var det IKEA, men bara ett sorts lokalkontor där allt måste beställas och levereras 2 dagar senare. Fast inte en grej att köpa där, överhuvudtaget - inte ens ett myggnät som dom hade i utställningen fick vi köpa.

Vi tröstade oss med ett besök på Bacardi, gick i drinkskola och fick lära oss en hel del. Mycket kul, gott och trevligt. Avslutade med att köpa ett par flaskor av lite finare sort som vi fick graverade med vårt båthamn: S/Y Argo. Enbart för konsumtion av ägarparet och eventuell besättning efter avklarade längre etapper ;-)

Sedan var det det där med att segla österut - normalt blåser det alltid från Ost här, strömmen sätter västerut och detsamma gör då förstås vågor och dyning. Vi fick helt enkelt stånga oss fram från San Juan tillbaka till Puerto Ricos östkust mot vind, vågor och ström. Tror att vi snittade runt 3 knop dom cirka 38 distansen vi hade att göra. Men så är det ibland att segla, vi hade i alla fall tur med vädret, mestadels soligt med regn som höll sig kvar inne över Puerto Rico och inte störde oss.

När vi seglade till San Juan hade vi sällskap av en knölval som flera gånger gjorde rejäla hopp en bit bort. När jag väl fått upp kameran så var det lite väl långt bort. Har en bild men man får zooma rejält för att få en uppfattning om "vad är det där för prick på horisonten" egentligen är.

På vägen tillbaka hade vi sällskap av delfiner ett tag, men dom tyckte, precis som vi, att det här gick väl långsamt och stötigt. Dom simmade iväg och letade förmodligen reda på någon annan båt som gick fortare och inte stampade så hemskt.

ha det bra därhemma!

Vid tangentbordet: Stefan

 • Comments(7)//blog.argo.nu/#post147

Regnskogsvandring

HamnarPosted by Stefan 2017-02-26 15:56:46
Igår tog vi oss iväg till regnskogen. Där fanns flera utmärkta leder att välja på. Vi började med den till vattenfallet. Ta med badkläder stod det, men när vi kom fram var det ganska många fler än vi som vandrat till vattenfallet så där var fullt med folk. Det blev inget bad denna gång.
Nästa led blev upp på ett bergen där det fanns ett vackert stentorn med underbar utsikt. Vi kunde inte hitta någon information om vad det används till, det såg inte militärt ut. Vädret igår var mulet, på morgonen regnade det ganska mycket. Tur var väl det för vår kondition var inte den bästa, flåsande och genomsvettig var vi efter den turen. När vi kom tillbaka till marinan hade vi tänkt checka ut, men vi hade glömt kolla när deras senaste utcheckning var så det blev till att sova en natt till i marinan. Idag seglar vi en kort bit bara och lägger oss för svaj i en vik nära här.

 • Comments(1)//blog.argo.nu/#post145

Segling i Jungfruöarna

SeglingPosted by Stefan 2017-02-24 18:52:47
Hej Alla,
Efter mycket hjärtesorg sände vi igår hem vår dotter & Susannes syster med man tillbaka till Sverige. Har varit 2 otroligt trevliga veckor och vi saknar dom oerhört just nu. Känns som dom planerade 5 månaderna innan vi är hemma igen är på tok för lång tid. Hoppas verkligen att vi får träffa åtminstone Jenny igen på Azorerna någon gång i Juni.

Hur sammanfattar man dessa veckor? Vi har varit runt på en massa öar i British, US & Spanish Virgin Islands. Vädrets makter har varit med oss med mestadels svaga vindar och mycket sol. Vi hade en lågtryckspassage norr om oss som resulterade i västliga vindar, vilket i princip aldrig händer här. Men vi hade tur, dom starkaste vindarna gick söder om oss där vindar på 20m/s och rätt kraftig sjögång spolade åtminstone en båt upp på land på Martinique. Vi låg tryggt för ankar i en skyddad vik. Det enda var att den förväntade plattlänsen västerut mot Puerto Rico istället blev en halvvind till bidevindssegling istället. Sedan har det tydligen blåst rätt hårt väldigt mycket längre norrut på Atlanten, vissa dagar gick det en rejäl dyning från norr som orsakar sk. Ground Swell när den träffar kusten på öarna längre söderut. Det stoppade oss från ett ankarstopp en dag och vi valde då att gå in i en trevlig hamn på Virgin Gorda istället. Visst gungade det lite en del dagar, speciellt i början då några av våra gäster blev lite extra "trötta", men sedan dom fått mer sjöben och vi kom mer inomskärs vid BVI så gick det väldigt bra. Kan tänka mig att dom uppskattar en säng som inte gungar nu..

Även om vi snorklade och badade nästan varje dag så fanns det väl några höjdpunkter: The Bath & Devils Bay på Virgin Gorda med häftiga stenblock där vattnet forsade fram och man kunde bada i "laguner", Anegada med sina långa korallrev och fantastiska stränder, Norman Island med grottor där pirater förr gömde skatter, Charlotte Amalie med shopping och romprovning, egen lagun på Culebra på SVI, m.m.m.m.

Till dom som eventuellt kommer efter oss med båt kan vi säga att allt är väldigt dyrt här, speciellt på BVI. Se till att bunkra ordentligt innan, gärna på St Marteen. Och om ni går till marinan i Road Town, se upp för dom otroligt otrevliga hamnkaptenerna. Bägge gångerna vi gick dit var det kaos när dom står och kommenderar på bryggan.

Sen har det varit lite extra mycket flaggexercis, med Q-flagga upp och ner samt gästflaggor. Inklarering till alla dessa "länder" tar sin lilla tid, men det gick ju bra - trots något pass med lite kort bäst-före-datum.

Stort tack till Jenny, Annette (alias Gerda) & Magnus (alias Anders) för att ni ville dela det med oss. Kom gärna tillbaka.

Nu ska vi "bara" bestämma oss för vad vi gör fram till Maj då vi måste börja röra oss hemåt. Det tar sin lilla tid att segla hem via Bermuda och Azorerna, speciellt om man som vi vill se lite mer av dessa öar också. Vi funderar på att gå västerut till Kuba via Dominikanska Republiken, men det är rätt många utmaningar åt det hållet som vi nog drar oss lite för. Kanske ändå blir kvar här ändå - i alla fall nu ett tag och softar lite och passar på att se Puerto Rico innan vi bestämmer oss.

Ett par videofilmer där vi snorklar vid grottorna på Norman Island, BVI: Video1 Video2

En film från St John USVI (vid en av världens vackraste stränder, vi snorklade in från Argo som ligger för ankar utanför): Video3

En film där vi badar vid Devils Bay (The Bats, Virgin Gorda, BVI): Video4

Lite bilder från veckorna:


Nu måste jag sluta, kunde lägga upp hur mycket som helst men nu är batteriet snart slut i laptopen och vi ska vidare.

Ha det bra därhemma!
/Stefan

 • Comments(3)//blog.argo.nu/#post144

Svensk flagga på Anegada, BVI

HamnarPosted by Stefan 2017-02-16 21:48:20
På Potters by the sea på Anegada hängde det en massa nationsflaggor i taket, 4 Norska bland annat. Men ingen Svensk. Vi såg till att förbättra statistiken något genom att hissa en Svensk flagga på stället. Sen dansade vi i sanden och vissa till och med i vattnet under stjärnorna.Jenny trivs på Anegada, med sin nyinköpta badtröja :-)

 • Comments(4)//blog.argo.nu/#post143

Virgin Gorda

HamnarPosted by Stefan 2017-02-12 22:03:03
Hej Alla,
efter en hel del "stångande" mot både vind, vågor och strömmar har vi nu tagit oss till Virgin Gorda som ligger längst österut på British Virgin Islands. Jättekul att vi har fått sällskap av dottern Jenny samt Sussis syster med man (Annette & Magnus). Extra kul att återigen få träffa familj hemifrån och få några att dela alla upplevelser med. Vi skulle lagt oss vid bojar i ett naturreservat med häftiga grottor mm. Men det gick en massa ground swell (nordliga vågor som är rester från stormar mycket längre norrut på Atlanten) så det gick inte alls. Istället gick vi in till Spanish Harbour och marinan där. Nu blir det någon Rom-punch på en bar innan vi äter middag ute ikväll. Som Johan brukade säga: livet är ett helvete. Fast kanske inte....
/Stefan


 • Comments(2)//blog.argo.nu/#post141

Finally entered the USA!

SeglingPosted by Stefan 2017-02-06 18:10:34
Hej Alla,
sitter nu på en liten bar i Charlotte Amalie, St Thomas, US Virgin Islands efter en tur med färja från Road Town på Tortola, British Virgin Islands. Alltså, det är inte lätt att komma in med egen båt till USA - så vi fick ordna ESTA visa och sedan ta en reguljär färja över till Amerikanskt territorium. Nu har vi äntligen passerat tullen och immigration, scannat fingeravtryck, blivit fotograferade och fått våra stämplar i passen. Nu borde det vara ok att komma tillbaka med egen båt och plocka upp nästa gäster som vi längtar efter att ta emot den 9/2 i Puerto Rico.
Hamnen på BVI.
Äntligen på amerikansk mark :-)

Senaste seglingarna var till största delen rätt trevliga, från Antigua till St Kitts gick på plattläns men vi fick lägga om kursen lite och gick in söder om Nevis för att sedan ta nattvila i en vik på södra St Kitts. Rätt hårda vindar (stundtals kuling) under seglingen och en natt med regn och vind tjutande i riggen. Låg och ryckte i ankaret hela natten. Fortsatte tidigt morgonen efter mot St Marteen med halvvind om cirka 10m/s och rätt grov sjö. Men annars helt utan problem, hade sällskap av speciellt en fågel som jagade flygfisk som vi skrämde upp. Den hovrade runt riggen och släppte emellanåt lite fågelbajs på oss.... Såg flera mindre sköldpaddor mitt ute på havet.
Tog sedan ett par dagar på St Marteen med båtfix och inhandling av diverse båtprylar. St Marteen har ett otroligt utbud av marinbutiker och service. Priserna är helt ok. Otroligt ställe, St Marteen och St Martin (Holländskt respektive Fransk del av ön), massor med helt enorma lyx yachter överallt i den skyddade lagunen som vi åker slalom mellan och runt med dingyn när vi ilar runt på alla våra ärenden. Definitivt ett ställe om man vill ha party och se det "finare" Karibien. Känns som vi kommit långt bort från Grenadinernas mer avslappade atmosfär.

Tog sedan en nattsegling på cirka 90M till Road Town på Tortula, Brittish Virgin Islands. Gick på slör för enbart Genua i lite varierande vindar på 6-12m/s. Surfade på i Atlantdyningen medan kryssningsfartygen gled fram runt oss. Fick under natten någon sorts AIS larm från kryssningsfartyget Norwegian Gem som då låg cirka 10M framför oss på samma kurs som oss. Fick aldrig riktigt klarhet i vad det var, men förmodligen inget allvarligt då VHF:en var tyst och Norwegian Gem låg tryggt vid pir när vi kom fram till Tortula.
För att klarera in till BVI vid Road Town så måste man först ankra utanför Customs and Immigration på ett speciellt ställe i Max 3 timmar, sedan får bara kaptenen komma iland med allas pass. Till er som kommer efter oss: man får bara lämna dingyn på östra (högra sidan sett från sjön) piren. Sedan börjar en lustig dans mellan Customs, Imigration, blankettkontor och kassakontor. Fram och tillbaka innan allt är klart och vi får ta ner Q flaggan och fortsätta till marinan. Kostade en del gjorde det också, men så är det ibland här.

Nu ligger Argo i en marina mitt i byn, kostade rätt mycket (33USD), och då ingick varken el, vatten eller dusch som debiteras separat. Känns som vi kommit närmare USA med många penningstarka charterseglare.... Ska dessutom enligt några Svenska seglare vi träffade vara prisvärt i denna region - många ställen är mycket dyrare.

Igår kväll tittade vi på Super Bowl på storbild på den lokala baren vid bryggan. Vi hade sällskap av trevliga Svenskar som har sin båt baserad här nere: Mary Anna II. Jacob och Eva seglar runt här upp till 3 månader om året med lite olika gäster.

Nu ska vi fortsätta utforska huvudstaden i denna forna Danska koloni, dom sålde den till USA 1917 i rädsla för att annars Tyskarna skulle ta den med våld. Nu känns det verkligen som en del av Amerika även om en del gatnamn mm. lever kvar sen den Danska tiden. 100 års jubileum i år alltså, vi mötte en liten Dansk örlogsflotta i Guadeloupe tidigare som skulle upp hit och fick även titta in i deras relativt små segelfartyg. Får se om vi möter dom här också.

Ha det riktigt bra hemma, vi har det här :-)
/Stefan • Comments(3)//blog.argo.nu/#post139

Franska Västindien

SeglingPosted by Stefan 2017-01-25 02:05:11
Hej Alla!
Efter ett par trevliga veckor med Ulf & Ann ombord så är vi återigen för oss själva på Argo. Stort tack till våra senaste gäster för trevligt sällskap. Tyvärr ville inte vädret att vi kom till alla platser vi önskat, men just den biten har vi svårt att kontrollera. En sak vi kunnat konstatera är att det alltid blåser här, bara mer eller mindre. Men Dominica, Guadeloupe och Iles Des Saints är inte helt fel ändå. Franska Västindien har en speciell charm. Efter att vi blev själva så ägnade vi först en del tid åt tvätt och båtfix. Vår fock blåste sönder och vi lyckades hitta en trevlig segelmakare här i hamnen på Guadeloupe. Så det blev en reparation, eller ombyggnad. Vårt lite Grand hi-tech segel var enligt segelmakaren inte alls gjort för Karibisk sol och värme utan skulle oskyddat klara sig högst ett par säsonger här. Han gjorde en hel del ändringar och fixade till det så,det ska hålla tills vi är hemma - peppar, peppar....

När vi lämnat in seglet och resten av att-göra sakerna fick vänta då det blev helg här så såg vi på väderprognosen att det fanns ett par dagar med svaga vindar och dyningar. Perfekt läge för en tur till korallöarna Petit Terre längst ut mot Atlanten. Det finns en otroligt skyddad liten lagun där bakom korallrev och några låga öar. Enda problemet är att komma in, det låter sig bara göras i väldigt lugna förhållanden för vattendjupet i inseglingen är bara strax över 2 meter och den ligger oskyddad mot norr. Vi surfade på en våg med en halv meters marginal och kunde plocka en fri mooring boj i ett tropiskt paradis som påminner mycket om Tobago Cays. Det blev 2 nätter där med massor av snorkling. Vi såg massor med olika fiskar, sköldpaddor, bläckfisk och till och med en liten haj. Vi filmade en del och jag hoppas vi får bra internet någon gång så jag kan lägga ut några av dessa.

Idag, tisdag, skulle vi tillbaka för att hämta segel från reparationen och börja röra oss norrut igen. Nu ska det ju sägas att jag inte har några korrekta tidvattentabeller för dessa vatten, det är rätt liten skillnad och strömmarna kan man ändå beräkna på månens position. Det kunde bli ett problem nu, när vi kliver upp strax före 7 så bryter vågorna ibland tvärs över hela vår utseglingsränna. Inte bra, inte bra alls...
Men månen ska vara i zenit vid 09:18 och då borde vi ha som mest vatten under kölen, på ett ungefär i alla fall. Startar ekolodet och börjar logga djup och tid mellan brytningarna över revet vid entrén. Till slut ser det i alla fall ok ut, vi går ut vid 9 och väntar in rätt timing mellan vågorna, sen drar vi på. Vi får ett par rejäla vågor på vägen ut men ingen bryter och vi klarar oss ut med ett par decimeter till godo.

Imorgon (onsdag) drar vi vidare norrut, kanalen som går igenom Guadeloupe och skulle sparat oss cirka 40M är på obestämd tid avstängd (typiskt franskt...). Så vi måste gå runt. Förmodligen kommer vi ta ett kortare stopp vid Deshaies (uttalad De' enligt lokalbefolkningen, ingen fattade när jag försökte uttala det efter hur det stavas). För att sedan gå vidare till Antigua och English Harbour.

ha det bra hemma och till alla seglare: Fair winds & following seas!
/Stefan

 • Comments(5)//blog.argo.nu/#post136

Händelser i Karibien

HamnarPosted by Stefan 2017-01-01 21:43:03
Hej Alla,
Så här på nyårsdagen sitter vi och slappar lite på vårt favorit café här i Bequia, vädret är lite varierande men fortfarande mestadels sol och väldigt varmt. Hade ett otroligt trevligt nyårsfestande på Jacks här vid stranden, det var vi och Barbasol gänget + Lars Hässler med besättning på Jennifer och en del andra Svenskar. Mycket dans, dricka och skratt. Idag är vi betydligt lugnare...

Jollen är som ni förstår vår livlina till land här, det finns inga marinor här av europeiskt snitt utan man ankrar eller betalar för att lägga sig vid en boj. När vi inatt skulle hem från krogen så hade vår jolle på något märkligt sätt lyckats komma in under den lilla dingy bryggan krogen har. Det positiva är att vi inte längre behöver måla om vår motor för att göra den mindre stöldbegärlig, den är numera kraftigt skrapad på hela översidan efter att ha gnidit mot spikar och armeringsjärn under kvällen. Det tråkiga var att växelföraren (spaken man lägger i fram eller back med) hade slitits av. Tack vare snälla människor på S/Y Isa fick vi bogsering hem när det alltså inte gick att köra. I morse åkte vi med hjälp av BarbaSol tillbaka och lyckades med cyklop hitta spaken på botten. Hasse och jag borrade, skruvade och limmade så nu ska den förhoppningsvis vara lika stark som innan, peppar, peppar. Lagade även vår trasiga paddel som gick sönder vid en mindre lyckad landning i surfen på en strand på Barbados. Fortfarande tacksam att inte Micke och Johan såg vad som höll på att hända, kunde blivit en pinsam film.
Men nu är i alla fall jollen åter brukbar och vi slipper simma i land, men det tog halva dagen och där sprack våra tankar om att kunna segla till Tobago Cays idag. Det får bli imorgon istället.

Annars har jag fått en kraftig infektion i ytterörat, lokala doktorn här gav mig en rejäl kur antibiotika så lagom till nyårsafton var jag pigg igen. Men jag undviker bad nu ett tag, vilket är tråkigt då det inte finns så många andra sätt att svalka sig i värmen. Men nu har jag i alla fall hunnit läsa några böcker. Lite kul är att det finns en doktor här, han finns på 3 olika kliniker beroende på tid på dagen. Dem som inte har råd går på öppen klinik på förmiddagarna, annars gäller bokad tid på sjukhuset på eftermiddagarna och har man pengar så går man till hans privata klinik i källaren på hans hus framåt kvällen. En riktigt lustig filur som var fascinerad över att folk seglade hit, han skydde havet som pesten och tog helst inte ens lokala färjan över till S:t Vincent om han kunde undvika.

Livet här på Beguia är riktigt trevligt, folk är hjälpsamma och trevliga och vi trivs väldigt bra. Otroligt god färsk frukt, goda drinkar och god mat.

Imorgon tar vi en tur ner mot ett naturskyddat område som heter Tobago Cays där vi ska ankra innanför ett korallrev som enda skydd mot Atlanten. Där ska vi kunna snorkla bland sköldpaddor och fiskar. Sedan tänkte vi bunkra lite drickbart till bra priser på Petit Martinique som officiellt tillhör Grenada innan vi börjar segla norrut för att möta upp våra nya gäster på Guadeloupe den 8/1.

Ha det bra därhemma, over and out från Argo.
/Stefan

 • Comments(4)//blog.argo.nu/#post127

Sista förberedelserna.....

PlaneringPosted by Stefan 2016-11-25 09:43:42
Hej Alla,
Nu är vi något stressade och försöker hinna bocka av så mycket som möjligt inför Atlanten. Våra gastar anländer lördag e.m. och tanken är att vi ska bunkra det sista ihop med dom och kunna segla iväg söndag eller måndag. Peppar peppar.....
Vet att vi varit dälig på att uppdatera bloggen på sistone, men nu vet ni varför. Annars är allt bra här.

 • Comments(2)//blog.argo.nu/#post112

Gran Canaria

HamnarPosted by Stefan 2016-11-12 21:39:10
Hej alla, igår kväll kom vi fram till Gran Canaria som blir vår sista ö innan vi seglar mot Karibien. Vi ligger för ankar i Anfi del Mar strax ost om Puerto Rico och Puerto Morgan på Gran Canarias södra kust. Det är högsäsong nu för marinorna, alla seglare som ska ta klivet över Atlanten efter orkansäsongen väntar in rätt vindar och gastar. Så vi har just nu ingen plats på någon marina - men det löser sig får man hoppas. Behöver även få upp båten på land för lite fix under vattenlinjen - även det ligger nu lite stand-by tills vi får tag i rätt personer får vi hoppas på måndag.

Seglingen hit var rejält tuff, hård NO-ONO vind som acceleras extra mycket runt öarna här gav oss en bidevind (snett framifrån) om som mest 38 knop (runt 19 m/s) strax utanför Teneriffa och GC. Snittvinden var omkring 30 knop för de cirka 11 timmar det tog för oss. När det friskade i som bäst var det som i beskrivningarna för Beaufort skalan med topparna blåste av vågorna som byggde på rejält, skum bredde ut sig över vattenytan och luften fylldes av vatten partiklar. Häftigt att uppleva styv kuling på Atlanten - slipper gärna se en storm....

Från nu ska det bara handla om passadvindar som ska ligga akter om tvärs, och inte mer än max 10-12 m/s - peppar, peppar.....

I Anfi del Mar träffade vi återigen Barbasol med Karin och Hasse. Kul att träffa våra "gamla" vänner igen!

Vi såg en sköldpadda idag i hamnen - men den stackarn kan inte haft det lätt med alla snabba flytetyg som drar fram här.

Annars ser vi nu fram emot att träffa syrran med familj som kommer ner imorgon - vi jobbar på att få plats i er hamn!

Ha det bra därhemma, vi hörs,
Stefan

 • Comments(6)//blog.argo.nu/#post110

Segling till La Palma

SeglingPosted by Stefan 2016-11-06 10:17:11
Hej Alla,
Nu har vi äntligen kommit fram till Kanarieöarna - precis som för Columbus och många andra blir det vårt sista avstamp i den gamla världen innan vi seglar mot Karibien. Också lite av en milstolpe i vår långsegling. Nu väntar båtfix, proviantering men även tid för att utforska lite mer av dessa härliga öar.

Seglingen hit gick väldigt lugnt till, mestadels väldigt svaga vindar från N-sektorn gjorde att vi gick stora delar för motor. Det började bra med plattläns och runt 10 knops vind, med toppar upp mot 15. Vi seglade ihop med S/Y Moana och dom spirade ut bägge sina försegel på rulle och hade storen uppe med två rev (för att inte stänga förseglen för mycket). Vi kontrade med stor+code1 och ett tag även focken spirad på andra sidan, tror det blev rätt oavgjort. Men säg den lycka som varar, till slut blev det en utmaning i uthållighet då vinden sakta avtog, blev instabil och båten rullade i dyningarna. Seglen åkte upp och ner i takt med att vi tyckte att det gick att segla på de svaga fläktarna. Dyningen gick stundtals rätt hög - masttoppen på Moana cirka 1/2 distans bort försvann inbland helt ur sikte när vi var i vågdalen.

Efter 48,5 timmar och 254M var vi framme på Santa Cruz de La Palma. Vi gick för motor i helt obefintliga vindar i de första morgontimmarna med den mäktiga silhuetten av Teide om Ost och La Palma tornade upp sig framför oss med sina toppar på över 2400 meter.

När man är på väg in till en ny hamn så är det väldigt vanligt att man ska rapportera via VHF radion att man är på väg in och fråga om dom har lediga platser. En del hamnar skickar till och med ut en liten rib att dirigera oss till rätt plats. Här fick man första ropa (anropa på VHF alltså) upp Traffic Control Santa Cruz de La Palma på kanal 6 för att få tillstånd att överhuvudtaget gå in i hamnen med alla kryssnings och containerfartyg. Sedan ropar man upp marinan på kanal 9 för att klartecken att gå in dit också. Spanjorerna är generellt sett väldigt dåliga på engelska, men i detta fall gick det väldigt bra. Ingen rib som mötte upp i denna hamn men vi fick förtöja vid receptionspontonen tills vi klarat av alla formaliteter. Vilket tog en stund då dom här i södra Europa verkar vansinngt förtjusta i att registrera alla uppgifter som finns om oss och båten....

Annars har vi sett en fantastisk stjärnhimmel, mycket mareld och fick i gryningen efter första natten sällskap av en flock delfiner. Inga valar än dock och inget napp på fiskedraget heller tyvärr-

Lite bilder från seglngen, på väg in mot La Palma:


S/Y Moana:


Sen busade vi lite, till ljudet av vår manuella mistlur och beväpnade med vattenpistoler gjorde vi ett piratanfall på Moana . vi fick in några fullträffar på Eva innan vi drog till taktiskt reträtt - innan Nato hann reagera och slå tillbaka.

Såg på FB att ni fått snö hemma - låter rätt långt från vår tillvaro just nu ;-)

Ha det bra! /Stefan

 • Comments(2)//blog.argo.nu/#post107

Fast på Madeira

HamnarPosted by Stefan 2016-10-26 13:01:03
Hej Alla!

Nu har hösten kommit till Madeira, osäkra vädermönster regerar på Atlanten och skickar omväxlande regn, sol, stiltje och hårda vindar från olika håll. För tillfället verkar vinden ha fastnat på rak sydlig eller ingen alls. Vilket gör att vi bestämde oss för att bli kvar ett tag till på Madeira för att förhoppningsvis få en lite bättre segelvind för sista biten till Kanarieöarna (cirka 270M). Prognosen är att vi eventuellt har bra vindar till tisdag - onsdag nästa vecka, men även detta är som vanligt - mycket osäkert.

Mamma Lena kom ner och gjorde oss sällskap här några dagar, mycket trevligt! Vi hyrde bil och utforskade Madeira tillsammans. Jättekul och stort tack till Mamma för att du kom ner och hälsade på! Nu flög mamma hem när vi valde att inte segla just nu och prognosen var så pass osäker. Du får segla med oss nästa gång istället.

Några bilder från Lenas besök:


Och en film på oss hittar du här!

Annars har vi nu några dagar med trevligt sällskap av Tobbe & Eva på S/Y Mouna som kom in några dagar efter oss hit till Quinta do Lorde. Igår gick vi på en rätt rejäl vandring ut till udden i närheten, blev väl cirka en mil upp och ner för branta klippor. Idag regn och fixande inombords åtminstonde för tillfället. Cirka 20 grader ute så det går vål ingen nöd på oss :-)

Ha det bra hemma i höstrusket!

/Stefan • Comments(1)//blog.argo.nu/#post100

Utflykter på Madeira

HamnarPosted by Stefan 2016-10-21 23:33:42
Hejsan,
Idag hyrde vi en bil och ägnade dagen åt att "utforska" ön, en Fiat Punto blev det som är en rätt trevlig bil - men helt åt h-e för undermotoriserad för dessa vägar. Madeira är 3 dimensionell, man åker antingen rätt uppför eller rakt utför - oavsett vilket ligger vi nästan alltid på 2:ans växel och på tok för högt varv för att det ska kännas riktigt bra. Men lägga i 3:an går inte och krypa på 1:an... Nä, några gränser får man väl ha...

Otroligt vacker ö, grön och lummig klättrar byggnader och träd på branta sluttningar överallt. Vi såg spår av de kraftiga skogsbränder som härjat ön, verkade mest vara på södra sidan. Annars var det mycket fina blommor:

Vi hamnade till slut med bilen lite oplanerat där vandringsvägar ledde upp till topparna av de högsta bergen på Madeira, runt 1861 meter sådär. Så det blev ett antal kilometers improviserad vandring med några hundra höjdmeter. Det drog in ett regnväder och var ganska kyligt på toppen, så vi var glada att vi tagit med varsin tröja för säkerhets skull. Här är lite bilder:

På väg uppåt (innan regn):

På toppen:

På väg uppåt med bilen stannade vi vid cirka 1200 meters höjd och gick ut till en utsiktsplats som var rätt häftig:

Och så kan ni se en liten film från när vi gick ut dit genom att klicka här!

Klart för idag, strax hämtar vi Lena på flygplatsen. Flyget var försenat men lär väl komma fram någon gång på småtimmarna.

/Stefan • Comments(1)//blog.argo.nu/#post99

Sjösjuk i hamn?

HamnarPosted by Stefan 2016-10-16 15:08:33
Bom Dia*,

Nu ligger vi med 6 (15:30 - nu 8 stycken...) avfjädrade förtöjningstampar i hamnen på Porto Santo, vinden ligger runt kulingstyrka från S-SV och den har precis vridit så sjögången hittar in i öppningen mellan hamnpirarna. Alla båtarna rör sig rätt mycket och dessutom i obalans med flytbryggan. Hade man inte haft sjöben så blev man nog sjösjuk av att ligga i hamn idag...
Samtidigt som regnet kommer i skurar - blir en innedag idag.

Sussi fixar med och runt motorn:

Lite annat blandat från sista tiden här; månsken över hamnen härom kvällen:


I hamnen här har det varit inspelningar till någon (tydligen väldig populär) Portugisisk TV-serie, dom har varit mycket i en båt längst ut på vår ponton och längs piren. Häromdagen var det en knarkhund + 5 "poliser" från diverse myndigheter här på bryggan - tror det hade med inspelningen att göra men inte helt säker. Vi slapp närmare granskning denna gång ;-). Annars är det rätt fantastiskt vilken fantasi Portugiserna har för att skapa ytterligare någon polisiär myndighet, det vimlar av diverse bilar, båtar och folk i uniform från alla möjliga myndigheter. Tror det är ett av sätten att minska arbetslösheten, för dom verkar inte direkt överansträngda. Se nedan för en bild från inspelningen när dom var precis framför vår båt:


Jo - och så finns det ödlor här, till Sussis stora glädje:


Idag är som sagt inte vädret någon höjdare, stranden bredvid lockar inte precis till bad. Först blir man blästrad av all sand som blåser och skulle man komma ner till vattnet så blir det nog rätt jobbigt i bränningarna. Men så här såg det ut när vi tog en selfie häromdagen när vädret var bättre:

Vi har flera gånger klättrat upp på berget bredvid och "utfodrat" 3 hästar som vi tyckt lite synd om, något mål och mening måste man ju ha med vandringarna här :-)


Sen har jag tagit dyk-certifikat, godkänd nu för egen dykning ner till 30 meter:

Det var väl allt just nu tror jag. Vi går mot Madeira på tisdag eller onsdag som det ser ut. Sedan kommer Mamma den 22/10 och så får vi se när vi tar de sista 300M till Kanarieöarna. Väderprognoserna är än så länge väldigt osäkra + att vi ska få tag i en hamn där nu, ARC pågår och mängder med båtar är där omkring inför steget över Atlanten.

Ha det bra i höstmörkret, vi hörs!

* Betyder godmorgon på Portugisiska. • Comments(4)//blog.argo.nu/#post95

Argo.nu

TeknikPosted by Stefan 2016-10-06 00:45:15
Hej Alla, Hi All!
Det har hänt en del på vår hemsida, www.argo.nu, framförallt så har vi nu lagt till en hel del nya bilder till fotoalbumet. Kolla in http://argo.nu/photos.html
Till skillnad från bloggen så kan dessa klickas på för att få fram större versioner.

We have made quite a lot of changes to our website, www.argo.nu. Especially on the page with photos where we now have added a lot more high-resolution images. Have a look at http://argo.nu/photos.html
Unlike the Blog, these images can be clicked on for viewing in a larger size.

Also we have updated our contact info and fixed some other minor issues.

PS. The website we use did not accept the original size of the pictures taken by our Nikon camera (7MB per image was to large), so each one had to be manually edited for size. Now they are in the region of 1-2MB/picture and in my opinion they look ok. If anyone wants to have the "real" HD image just drop me an email and it´ll be fixed! Also a personal request: does anyone know a better, smarter, quicker way of downsizing a image then opening them in Paint and use the command Resize? Any ideas would be gratefully accepted as it´s a bit annoying to do all that work for lot´s of pictures manually....

Cheers, Stefan

 • Comments(7)//blog.argo.nu/#post92

Utflykter på Porto Santo

HamnarPosted by Stefan 2016-10-04 23:50:44
Häromdagen tog vi en guidad taxitur över ön tillsammans med Hasse & Karin, meningen är att se alla sevärdheter under ett par timmar med stopp lite här och där. Ön är cirka 11x6 kilometer stor (eller liten kanske...) och består mest av berg, sten, gammal lava, damm och en lång strand åt söder. Skrämmande är att det inte regnat på 9 månader och nästan inget alls de senaste 5 åren. Vår Taxi chaufför pratade ingen engelska men det behövdes inte för att man skulle förstå av vad han sa att det var en katastrof för ön. Alla terasseringar med odlingar var bara sten, damm och sand och några helt uttorkade buskar eller kaktusar. Nästan allt var övergivet och det stod "Vende Se" (till salu) på mängder av hus och gårdar. Enda riktigt gröna på hela ön var golfbanan - tecken i tiden kanske, det finns pengar till att skapa vatten för att kunna spela golf men inte att odla mat. Annars är ön mycket vacker tycker vi, se på bilderna nedan för hur det ser ut:


I Måndags tog Sussi och jag en egen förmiddagspromenad, vi följde kusten österut från hamnen sett (kan jag rekommendera till andra långseglare att göra). Förbi ett nybyggt och sedan fort övergivet och nedlagt aktivitetsområde med disco, nattklubb, gokartbana, fotbollsplan mm. sedan längs med någon sorts stig/väg som gick längs kusten och inte var med på någon vandringskarta vi sett. Häftig natur och när vi trodde att vi inte kunde komma längre så var det helt plötsligt en tunnel där genom berget. Vips var vi andra sidan ön och efter en liten bit kom vi till världens mysigaste lilla badstrand där vi självklart tog ett dopp. Kolla in dessa bilder:


Sen gick vi tillbaka till marinan vi vanliga vägarna genom dalgångar och över bergskrön. Strax innan vi kom till marinan så hade vi tidigare sett några fasttjudrade hästar på bergsluttningen ovanför vår båt. Där stod dom stackarna med bara torrt gult gräs och grus, utan vatten i den starka solen. Vi hade med några morötter i ryggan som dom gärna mumsade i sig.
Sen var det skönt med en kall öl i lokala hamnkrogen, för jag sa väl det - här är det riktigt varmt...
Ha det!
/Stefan

 • Comments(3)//blog.argo.nu/#post91

Madeira (eller hur svårt kan det vara)

SeglingPosted by Stefan 2016-09-27 21:47:49
Nu har vi äntligen kommit i hamn i Madeira arkipelagen, eller i alla fall fått lägga oss med ankare i hamnviken för marinan var full. Vinden ylar rätt rejält i riggen och vi ligger och rycker i ankarkättingen. Vi ligger i Porto Santa aningen öster om huvudön Madeira. Seglingen var först motorgång i obefintliga vindar och sedan segling i vindar från NNV som sakta ökade. Riktigt tuff sjögång och en hel del strul på detta ben: Storsegeltravare blåst ur rännan, autopiloten trasig igen (nytt fel i alla fall, om det nu är positivt...), brytande sjö över sittbrunnen som sköljde in i salong och SB akterhytt och vår enda riktigt bra hink sköljdes överbord. Karin & Hasse på BarbaSol kom över med dingyn (jollen) och hälsade oss välkomna - jättekul! Men nu lite mat och sen till sängs, vi har fått handstyra nästan hela vägen denna gång och det tar på krafterna när man bara är 2 ombord och har vindar på över 30 knop och vågor som när det var som värst på 4-5 meter,

 • Comments(5)//blog.argo.nu/#post86

Satellitnummer!

TeknikPosted by Stefan 2016-09-23 23:11:43
Ola!
Nu börjar saker ta form med satellitroutern, den är monterad och fungerar i allt väsentligt - jag kan ladda ner väderfiler, ta emot och sända meddelanden, ringa, skicka SOS och dessutom fungerar nu trackingsidan igen :-).
Vissa saker har tagit lite extra tid då vi fick en ny enhet med nytt IMEI nummer (men samma gamla telefonnummer) så det finns lite kvarstående ev. strul. Ikväll nu fick jag ny kod hos säkerhetsbolaget som ska ta emot ett ev. SOS (vilket gud förbjude skulle ske) och nu ska det vara klart. Känns bra nu när vi seglar mot Madeira imorgon.

Så för att upprepa lite:

Vårt satellitnummer är: +88 162 346 25 19

Skicka meddelanden till oss gör ni på: http://messaging.iridium.com/
Skriv in vårt nummer (eller kopiera och klistra in detta) i följande format: 881623462519
OBS! Detta är gratis, både för er och oss - ingår i vårt abonnemang. Använd det i första hand. Skriv helst utan å,ä & ö - ser lite konstigt ut på vår sida annars....
Både Sussi och jag skulle tycka det vore kul om ni skickar något till oss, speciellt nu när vi kommer tillbringa cirka 4 dygn till havs.

Följ oss var vi är på: http://forecast.predictwind.com/tracking/display/Argo

Klart slut, Argo out.


 • Comments(2)//blog.argo.nu/#post85

Hamnliv som långseglare

HamnarPosted by Stefan 2016-09-15 10:11:51
Viana da Castelo är en rätt trevlig stad, en gammal stadskärna med gränder och butiker, berg runt om med fin utsikt över floddalen med staden och atlantkusten. Men det vi kommer minnas mest härifrån är speciellt våra trevliga svenska båtgrannar, S/Y Dreyma och S/Y Moana. Jättekul att träffa landsmän i samma situation som en själv och det blir mycket snack, byte av erfarenher (och kanske någon film) och garv. S/Y Dreyma fortsatte vidare igår medan vi var kvar och fortsatte lite pyssel i båten. Sedan blev det nattsudd med vin & whisky i salongen på Argo till en bit över midnatt tillsammans med Tobbe & Eva på S/Y Moana.

Status annars är att satellit routern fastnat i tullen i Portugal, Fedex inklareringsagenter kan inte hantera "ship-in-Transit" klareringar och vill att jag ska betala moms, tull och hanteringsavgifter som vore det en nyimport till EU. Vilket då skulle bli ytterligare några tusenlappar. Vi håller på att anlita en lokal fixare i Lissabon "MrBoat" som ska hjälpa oss med detta.

Jag har hittat en firma som specialiserat sig på autopiloter i Lissabon och han har en rem nu som ska passa vår autopilot liggande väntandes på oss.

Igår fixade jag till AIS:en till navigatorn ute vid rorsman och inte bara vid nav-bordet sedan installerade jag en ny timräknare för motorn då Volvo panelen oftast inte vill visa detta. Nu kommer vi lite lättare kunna beräkna bränsleåtgången när vi går för motor.

Det kom in en Fransk båt igår bredvid oss - en hypermodern skapelse designad av någon med ambitioner för folk som inte räds visa upp även hur det ser ut i båten även för dom som går förbi på bryggan. Hursomhelst kom hon samtidigt med en regnskur av det kraftigare slaget, jag höll precis på att plocka undan verktyg spridda över hela sittbrunnen undan de första dropparna när jag hör någon skrika på mycket dålig engelska "whatch out for your eehhh... thing there" och när jag tittar upp är denna franska båt på väg in bredvid oss i för hög fart, med fel vinkel och vårt vindroder definitivt i farozonen. Snabbt ner med det i vattnet och sedan försöka bära av när den uppenbarligen inte helt vana fransosen försökte använda auktoritet och röst snarare än skicklighet för att få båten in till bryggan. Helt utan minsta smidighet eller ödmjukhet, jag tyckte synd om tanterna ombord på hans båt och damen i Danska båten bredvid som alla fick slevar av hans kommando-franska när han låg på tvären mellan oss andra båtar. Det gick bra till slut och jag smet undan så fort det bara gick, inte bara för att slippa undan den galna fransmannen utan även då för att regnet vräkte ner och vi hade flera luckor öppna i båten där det nu snabbt blev blött.

Så kan en dag i hamn också se ut :-)

 • Comments(5)//blog.argo.nu/#post77

Biscaya & La Coruna

SeglingPosted by Stefan 2016-09-15 09:49:55
Godmorgon,
Här i Viana Do Castelo är det en mulig morgon efter en natt med regn, under dagen ska det regna till och från och vara svaga vindar från V - NV med rätt grov dyning efter hårdare väder som passerat norr om oss (över Biscaya). Vi tar frukost och bestämmer om vi ska gå vidare idag eller inte. Hur som helst blir det inte något längre ben utan bara ner till Porto, ca 35M. Jag har köpt ett portugisiskt SIM-kort med obegränsad data (nåja...) i 30 dagar för 22€ och vi har bra täckning i hamnen så en del har jag kunnat bla. ladda ner filmer till YouTube. Kolla gärna in dessa:

Sussi badar på Biscaya

Delfiner på Biscaya

Gatuliv i A Coruna


 • Comments(0)//blog.argo.nu/#post76

Segling och fiske

SeglingPosted by Stefan 2016-09-12 15:39:04
Hej Alla,
igår morse gick vi från Islas Cies med kurs mot Portugal. Eller, vi hade satt väckarklocka vid 7 för att komma iväg tidigt men när klockan ringde och jag tittade ut så var det noll sikt, kolsvart och tjock dimma - så vi tog det lite lugnt istället och hoppades att dimman skulle lätta. Det gjorde den inte så vid 9 lättade vi ankar och började med hjälp av radarn gå söderut. Dimman höll i sig hela dagen och vi hade ingen vind alls till sjöss, bara Atlantdyning. Och fiskebojar överallt, slalomåkning mellan dessa när dom helt plötsligt dyker upp ur dimman och dyningen på några 10 tals meters avstånd. Vi såg en monkfish som sprattlade ena fenan i vattenytan, och lyckades undvika några fiskare (tror vi) med hjälp av radarn. Blev närmare 40 distans helt utan sikt annat än nästa topp på vågbergen runt oss. På 300 meters håll blev i alla fall till slut piren in till Viana do Castelo synlig som det första av Portugal vi såg. Tänk så lätt det är med navigator och radar :-)
Väl innanför piren lättade dimman och solen sken över en rätt mysig liten stad.
Det har varit rätt mycket dimma här i NV hörnet av Iberiska halvön sedan vi kom, oftast precis utanför hamnen men ibland har den även dragit in över land med en riktig råkall kyla. Men det är tydligen inte helt ovanligt här den här tiden på året.

Sedan har vi fiskat för några dagar sedan, med varierande resultat - första försöket stod Kenneth vid rodret när vi hade ett drag ute kanske 70-80 meter bakom båten och det bara högg till i spöet. Vi hann inte ens reagera innan allt spändes till max och linan gick av med en smäll. Kanske var lika bra, undrar vad som kan ha slitit av den kraftigaste multifilament lina som gick att köpa i Sverige....
Inte så mycket lina kvar och vårt favorit drag borta, men vi hakade på något med lite tofsar på som låg och studsade på vattenytan kanske 30 meter bakom båten med mycket lite hopp om något. Men några timmar senare får vi napp igen - något silvrigt cirka 20 centimeter långt sitter på draget. Tyvärr hinner det släppa innan vi fått stopp på båten och halat in linan.
Nu fick det vara - vi lade undan fiske grejerna för denna gång och har nu i Vigo investerat i ännu bättre lina och några nya drag som skulle passa för mindre tonfisk. Så vi får väl se om vi kan få till lite färsk fisk till båten vid nästa segling...

Annars är allt bara bra här, vi ligger nu 3 svenska och 2 danska båtar bredvid varandra här i den lilla hamnen. Blir väl inte så mycket gjort men mycket snack och garv här mellan oss.

Ha det bra därhemma!

 • Comments(2)//blog.argo.nu/#post74

Från Irland till Spanien

SeglingPosted by Stefan 2016-09-03 12:37:11
Holá!
I söndags morse vid 6:00 släppte vi förtöjningen vid bryggan i Waterford för att tajma in strömmen ut ur fjorden och börja seglingen mot Spanien. Mestadels klart väder och NNV vind om 15-17 knop mötte oss på Keltiska sjön. Fin segling men vinden avtar sakta och vrider mot V. Vi tar ner focken och sätter Code1 och roar oss under dagen med att prova olika sätt att spira ut den. Seglingen går mycket bra. Vinden vrider mot VSV och till slut går vi för mycket hård skotat Code1 och stor uppe i 10 knops vind och gör runt 6-7 knop i rätt grov Atlantdyning. Prognosen säger svaga vindar från NV under natten och vi behåller Code1:an uppe. Det var ett misstag, klockan 1 på natten börjar det friska i och vi blir då tvungna att klättra på fördäck med pannlampa och ta ner Code1:an medan fören doppar sig i den rätt grova sjön. Vi fortsätter under natten med fock + stor med 2 rev. Kenneth har sett sina första närgångna delfiner. Det kommer han få göra flera gånger till under resan :-)

Vi går med 4 timmars vaktpass och rytmen ombord börjar fungera rätt bra. Även om den höga och långa atlantdyningen med konstant långsam hiss upp och ner + gungning gör att alla blir lite extra trötta innan kroppen vänjer sig.

Första natten blir vi anropade via VHF av ett seismiskt forskningsfartyg som bogserar en 5 sjömil lång prob. Vi ska gärna hålla mer mot ost för att gå fria, vilket vi gärna gör....

Från dag 2 börjar vinden bli riktigt svag och vi försöker med olika segel hålla fart trots det. Till slut ligger vi i 2 knops fart i mycket svaga vindar och seglen börjar fladdra och slå när vi gungar i dyningen. Dags att låta järngenuan (motorn) jobba istället.

I svaga eller nästintill obefintliga vindar så passade vi på att bada mitt på Biscaya bukten, 21 grader i vattnet och 4600 meter till botten. Strålande sol och en långsam Atlantdyning, ligga i vattnet och se båten ligga och guppa och veta att det bara är den med några centimeter plast som skiljer oss från det oändliga havet känns rätt häftigt. Plus att det var skönt i vattnet. Satte på cyklopet och dök ner för att kolla botten, litet av en följetong för oss med den där gummimattan som sitter som ett turbulensskydd vid drevet - den hade delvis släppt igen. Jag slet helt enkelt bort den och så får vi ta och göra en bättre lösning nästa gång vi torrsätter båten.

Autopiloten lade också av igen, tror inte det finns någon del av den som jag inte behövt laga vid ett eller annat tillfälle under åren. Tror inte Autohelm ST 4000 är gjord för vår sorts segling, passar nog bättre i skyddade skärgårdsvatten. Denna gång så har drivremmen vid rattstyrningen på något sätt fått en skada och måste bytas. Så det blev till att handstyra långa sträckor. Vindrodret fungerar bara när det blåser - så går man för motor i stiltje så gäller antingen autopilot eller handstyrning vilket kan vara rätt påfrestande under natten speciellt då allt bara är kolsvart och man gungar hit och dit i dyningen.

Tisdag och onsdag var mestadels motorgång i svaga vindar, strålande sol och på natten en otrolig stjärnhimmel. Först vi 1 tiden på natten mot torsdagen började vinden komma tillbaka och vi satte segel. Sedan vart det riktig segling hela sista biten till A Coruna, kanske lite väl mycket enligt Kenneth då det inte var helt lätt att vare sig ligga still i bädden eller röra sig på båten då det gick rejält undan i den höga dyningen som började få sällskap av en grövre sjö också.

Strax före 5 lokal tid angjorde vi A Coruna efter 560M från Irland till Spanien. På det stora hela en rätt trevlig segling.

Fantastiskt kul att komma från de brittiska öarnas Fish-and-Chips, öl och pub liv, kalla vatten och kalla vindar till Spanien med Tapas, vin varmt och soligt. Nu ska vi äntligen njuta av värmen.

Soliga hälsningar från Spanien!

 • Comments(7)//blog.argo.nu/#post65

Biscaya

SeglingPosted by Stefan 2016-08-27 19:53:40
Hej Alla! Imorgon vid 6 tiden på morgonen så lämnar vi trevliga Waterford för att ge oss i kast med beryktade Biscaya. Väderrapporten är lovande och strömmarna ska vara med oss. Vi har bunkrat mat, kollat riggen och gått igenom allt vi kan komma på så vi är nog så redo som vi kan bli. Men det är ändå beräknat med 5 dygn över något av det mest beryktade farvatten som finns i Europa (eller världen). Somliga seglare skulle hellre korsa floden Styx än Biscaya läste jag nyss. Håll tummarna för oss och att både vi, båten och gasten Kenneth står pall :-)

 • Comments(6)//blog.argo.nu/#post62

Satellit telefon strul forts...

TeknikPosted by Stefan 2016-08-22 18:44:45
Hej Alla!
Som ni säkert har märkt på saknade trackingen och sett på bloggen så har vi haft en hel del problem med vårt Satellit kommunikations system (Iridium Go). Efter hur många mail som helst och samtalskostnad om flera hundralappar till USA så har den inte kommit igång, utan igår kväll så gav den till slut upp helt och hållet. Enheten hängde sig några gånger och till slut hjälpte ingenting utan den var helt död. Så nu har jag precis fixat RMA papper och ska skicka den till USA och har krävt att få en utbytesenhet per omgående till Dublin. Vi får väl se om dom ordnar med det eller hur tusan det logistiken ska ordnas..??!!??
Kan inte riktigt rekommendera Iridium Go just nu till någon som går i långfärdstankar, får se om dom lyckas reparera det förtroendet....
Annars ser vi nu fram emot att träffa lite familj hemifrån, min mamma kommer imorgon och pappa dagen efter. Pappa ska följa oss över Biscaya medan mamma tar ett par dagars semester i Dublin.

 • Comments(0)//blog.argo.nu/#post59

Dags att lämna Skottland?

SeglingPosted by Stefan 2016-08-14 11:16:05
Hej Alla,
Nu lämnar vi Tarbert för att fortsätta söderut mot Isle of Man, frågetecknet är för att om det skulle visa sig vara för svaga (!) vindar så kanske vi tar hamn i Campbelltown istället. Vi satt igår och räknade på tidvatten och strömmar och vi kan bara komma in i Peel på Isle of Man vid högvatten +/- 1 timme, vilket i sin tur gör att vi inte kan få strömmen med oss hela vägen och måste passa vissa tidpunkter vid vissa positioner för att planeringen ska hålla. Vårt fönster att komma in i Peel är imorgon förmiddag (tisdag 14/8) 08:58 - 10:58, annars måste vi vänta tills tidigast vid 21:20 på kvällen och det vill vi gärna helst undvika.

Så vi hoppas att prognosen är lite fel, förut har dom ofta här tagit i underkant tycker vi på vindstyrkorna och vi hoppas att det är samma sak denna gång - för med vindar mellan 2-10 knop så kommer vi inte segla fort och därmed missa våra hållpunkter....

Så vi får väl se var vi hör av oss nästa gång - vi har strax över 100M till Peel.

Sen har dom pratat om sol imorgon - hoppas det stämmer :-) • Comments(1)//blog.argo.nu/#post54

Besök på Arran

HamnarPosted by Stefan 2016-08-13 14:30:13
Idag tog vi bussen och lokala CalMac färjan till Isle of Arran för att besöka ytterligare ett Whisky destilleri. Trevligt och gott + vi ser solen ibland idag. Imorgon lär vi fortsätta söderut.


 • Comments(1)//blog.argo.nu/#post53

Segling till Crinan

SeglingPosted by Stefan 2016-08-10 21:27:34
Ohoj Alla,
Måndag 8/8 satte vi segel och gick i friska till hårda vindar med strömmarna ut från Tobermory med sikte mot Crinan och Crinan Kanal. För bara focken gick det i 7-8 knop FÖG ner genom Sound of Mull. Efter att ha rundat Mull:s SE hörn fick vi mer av halvvind in om styrbord och kunde sätta storseglet med ett rev taget. Riktigt kul segling som blev lite av en tävling mot en Hanse 41:a. Dom körde med fullt ställ och hade svårt att hålla båten i de hårda kulingbyarna, så vi drog sakta ifrån dom och när vi kommit fram till Corrywreckan (med dom berömda strömmarna) så var dom rejält bakom oss. Väl framme vid Crinan så fick vi vänta utanför inloppet till kanalen i cirka 30 minuter medan andra båtar slussades ut. Där accelerades vinden på något konstigt sätt av bergen omkring och vi + en till båt hade en lustig balett i den krabba sjön och hårda blåsten innan vi till slut fick komma in till lugnet i hamnbassängen.
Vi gjorde dom 43 distansen med en snittfart på över 7 knop och hade bara strömmen mot oss för den sista knappa timmen, så en mycket trevlig segling på det stora hela.
Solen kom dessutom fram när vi kom in till kanalen och trots en kylig vind så blev det en vacker och trevlig kväll i Crinan.

Det börjar dessutom bli aningens varmare nu, känslan förut när vi var längre norrut var mer av oktobersegling med ylleunderställ, mössa, vantar och fullt seglarställ på. Nu känns det mer som segling i september - behöver inte alltid ha allt av ovan på sig utan att frysa ihjäl efter någon timme. Hoppas trenden håller i sig - både Sussi och jag längtar nu rätt rejält efter lite sol och värme.

Nu blir det te och seglingsfilm i salongen på Argo - trevlig kväll!

 • Comments(6)//blog.argo.nu/#post50

Lite uppdateringar om Tobermory

SeglingPosted by Stefan 2016-08-10 21:00:35
Hej Alla,
Nu ligger vi i Crinan kanal med regnet oavbrutet trummande mot båten. Vi blir kvar här någon dag till i väntan på lite bättre väder. Vi får sällskap från den 24/8 av min Pappa som vi plockar upp i Dublin - ska vi jättekul att träffas igen! Men det betyder att vi inte har så bråttom, det är bara några dagars segling ner dit och vi kan kosta på oss lite lugnare aktiviteter några dagar.

Seglingen till Tobermory från Stornoway delade vi in i 2 dagsetapper, vi hade ett rejält blåsväder som skulle dra in västerifrån på lördagen och vi ville vara tryggt i hamn tills dess. Så det blev en rätt härlig slör över The Minch ner mot Skye med sakta avtagande vindar och rätt bra med sol. Efter att vi passerat bron över till Skye gick vi in i en liten obebodd vik och lade oss för ankar. Rätt så djupt var det med runt 20 meter men vi släppte ut alla 50 meter kätting vi har + en del tamp (man ska ankra med runt 5 gånger djupet i antalet meter kätting/lina ute, så vi fuskade kanske lite). Viken var rätt smal och med all kätting/lina vi hade ute så kändes det som om det fanns en teoretisk risk att om vinden vred helt från sidan så skulle vi komma lite väl nära land, men då skulle det blåsa helt fel enligt prognosen och dessutom tvärs mot vikens och bergens riktning. Satte ankarvakt på vår gamla GPS som vi kan ha på nav-bordet inomhus och försökte sova. Jag tror jag lyckades bättre med det än Sussi som var 10:e minut gick och kollade vår riktning. Hon var nog inte helt utvilad morgonen efter.... Allt gick i alla fall bra och tidigt på morgonen i obefintliga vindar började vi gå för motor de sista 51 distansen mot Tobermory. Efter att ha dragit upp 50 meter kätting och ett 15kg ankare för hand förstås, var för snål och hade inte tid att installera ett ankarspel innan vi gav oss iväg. Kan hända att jag får ångra det fler gånger...
Mulet väder och inga vindar gick vi igenom vackra fjordar innan vi rundade Ardnamurchan point och därmed (enligt Clyde Cruising Clubs pilot books) återigen var i mer civiliserade trakter. Norr om denna punkt är det färre båtar, vildare natur och färre hamnar. Det märktes när vi kom in mot Tobermory, massor med båttrafik och mera en känsla som kan jämföras med att komma till Öregrund efter att ha seglat längs svenska norrlandskusten i flera veckor.
Återigen hade vi sällskap av delfiner under en bit och såg sälar samt en mängd olika sjöfåglar (bland annat Lunnefåglar). Sussi passade på att ta en lur under gången och var rätt pigg när vi kom fram, båda två tog en dusch ombord innan vi strax efter 17-tiden lade till i hamn. Det blev Scallops (pilgrimsmusslor) till middag på Hotel Tobermory - otroligt gott.

Bild från hamnen i Tobermory sett från promenadstigen som går söderut från hamnen:
I Tobermory blev vi tillsammans med en annan båt bjudna på ett glas vin & whisky i en Skottsk grannbåt, mycket trevligt. Hughes där kunde Svenska mycket väl men inte hans fru eller dom från den andra båten så samtalet blev på Engelska.
Vädret var verkligen sådär, lördagen kunde vi ta en promenad innan regnet men annars var det mest regn och rusk och speciellt natten mot måndag bjöd på riktigt hårda vindar - det hade blåst 60mph enligt killen i garaget som vi köpte Diesel av. Skönt att ligga stabilt förtöjda i en hamn då även om även vi kände av hur båten drog i förtöjningstamparna när det friskade i.
Vi pysslade i båten mest, jag drog igång vår nyinskaffade Go-Pro kamera och satte på båtshaken. På så vis kunde jag sänka ner den i vattnet och filma in mot drev, propeller och allt annat under vattenlinjen. Kunde konstatera att offeranoderna ser bra ut men att vår sjösättare förmodligen slarvade med att måla bottenfärg där stöttorna suttit och att gummibiten som sitter som turbulensskydd vid S-drevet inte heller i år sitter så bra. Lite irriterande kanske, får se om vi får tillfälle att fixa till det vid någon hamn med bra kaj och tidvatten så det går att torrlägga botten.

Inte så soliga men i alla fall glada hälsningar från regn, mygg och knott i Skottland.

 • Comments(0)//blog.argo.nu/#post49

Seglingsfilmer

SeglingPosted by Stefan 2016-08-08 09:15:33
Hej alla!
Här i Tobermory så har vi haft wifi ut till båten med rätt bra signal, fast det är rätt instabilt och långsamt. Hur som helst har jag provat att ladda upp 2 filmer från vår segling, en där vindrodret styr båten i farvattnen runt Shetland (ni hör Shetland Coastguard på VHF radio i bakgrunden) och ett från häromdagen där vi seglade för utspirad Code1:a i lätta vindar in mot insidan av Skye. Bara för att visa att det inte alltid behöver vara segling i hårda vindar och dåligt väder...

Medvindssegling längs med Isle of Skye

Segling med vindroder

Ha det bra därhemma! • Comments(4)//blog.argo.nu/#post46

Stornoway

HamnarPosted by Stefan 2016-08-05 12:49:13
Nu har vi kommit dit tidvattnet verkligen börjar märkas. I Stornoway är det runt 4 meters skillnad. Tur att det är flytbryggor i hamnen. Kolla skillnaden på stolparna bredvid Susanne:


 • Comments(1)//blog.argo.nu/#post44

Seglingen till Stornoway

SeglingPosted by Stefan 2016-08-03 19:46:52
Hej Alla,
I måndags den 1/8 startade vi seglingen från Kirkwall på Orkney mot Stornoway på yttre Hebriderna. I mulet väder med vindar runt 20 knop (ca. 10m/s) från väst-sydväst kastade vi loss efter att ha fyllt upp Argos vatten och diesel tankar. Prognosen lovade vindar vridande mot väst och sedan NV och avtagande. Vi räknade med rätt tuffa förhållanden så fort som vi kom ur vind och sjölä från Orkney:s öar. Strömmen var som beräknat med oss, varierande 1-3 knop i sunden men vinden var spikrakt i nosen. När vi kom ut ur det sista av sunden och Atlanten öppnade upp sig så mötte rätt häftig sjö och starka vindar en ström på 3 knop från andra hållet, plus att det grundade upp rejält. Resultatet var rätt imponerande, eller skrämmande beroende på hur man ser det... Sjön reste sig flera meter upp i vertikala vågor som vi skulle igenom. Vi hittade ett lämpligt ställe där "overfalls" inte var fullt så illa, men det var bara att se till att allt var stuvat korrekt, att alla luckor var stängda (alltså alla luckor!) och att man hade stängt till sin egen mundering. Det var bara några tiotalsmeter men vi fick brytande sjö rakt över båten både fram och bakifrån innan vi var igenom.
Sen satte vi segel och lät Styrman Knöös styra så högt som möjligt mot vind, vilket till en början var lite fel men vartefter dagen och kvällen gick så blev också kursen bättre när vinden vred (vindrodret styr mot vindvinkel och inte efter kompasskurs, så när vinden vrider så girar även båten). Ett rev i storen och focken fullt ute + ström med oss så gick det rätt snabbt med vindar på dryga 20-22knop mot styrbords bog. Men obekvämt - det hade blåst nordlig hård kuling längre norröver och det gjorde att vi hade en mycket lång dyning på cirka 3 meter från nord som blandades med de mycket kortare 2 meters vågorna från väster. I närheten av Orkney hade vi dessutom strömmen med oss som gjorde sjön lite extra grov de första 10-20 distansen.
Vinden avtar under kvällen/natten och vartefter så åker revet ur storet och senare på natten så åker till slut seglen ner och vi går för motor i mycket svaga vindar. Vilket egentligen inte heller är så bra när sjögången fortfarande är kvar, allt rullar så förb****t.
Sedan rundar vi vid 01:20 Cap:en (för andra gången), inte någon fjollig Kap Horn, Cape of Good Hope eller NordKap utan "den riktiga" Cape Wrath på Skottlands NV spets. Namngiven efter det fornnordiska namnet på vändpunkt. Kan vara tufft om man inte lyckas tajma in vind och vågor rätt, men inga problem denna gång. Kolsvart men med ström om cirka 4 knop i ryggen och vindstilla så var det enda som märktes att det var lite svårt att hålla kursen när strömmarna virvlade runt oss.
Först de sista 12M in mot Stornoway kunde vi återigen sätta segel när vinden började komma tillbaka men nu från ost. Blev enbart Gennaker denna gång med lite test av utspirning med nya spirbommen under morgontimmarna.

Delfiner - äntligen! Vid 8-tiden på morgonen fick vi sällskap av en liten grupp om 3 delfiner som höll oss sällskap i cirka 15 minuter. Lekte runt båten, hoppade och gjorde snurrar i luften och var allmänt otroligt sociala kändes det som. Otroligt kul och något vi har längtat efter ända sedan förra sommaren. Susanne hade delfiner runt båten på sin nattvakt också - men det räknas inte riktigt då det var för mörkt att se dom.... ;-) Sussis kommentar: Det var bra morgonljus och det var en annan grupp delfiner om ca 6st som lekte runt båten. Stefan är bara avundsjuk. : )

Vi var framme i Stornoway vid 11:10 efter 137M, rejält trötta då ingen lyckats få någon bra sömn i den jobbiga sjögången.

Nu ska vi ha en bit mat på Crown Hotel tänkte vi - så slut för denna gång. • Comments(6)//blog.argo.nu/#post43

Tankade och klara i Kirkwall

HamnarPosted by Stefan 2016-08-01 12:27:39
Nu vid 10 lokal tid lämnar vi Kirkwall, Orkney för att dra nytta av västgående tidvattenströmmen ut ur Orkney. Nästa stopp är planerat till Stornoway på yttre Hebriderna om ca. Ett dygn.

 • Comments(0)//blog.argo.nu/#post41

Segling till Orkney

SeglingPosted by Stefan 2016-07-30 17:11:58
Tyvärr har allt gott ett slut och så även vår vistelse på den fantastiska ön Fair Isle, även om inte vädret har varit det bästa så har ön bjudit på en fantastisk natur och djur/fågelliv. En otroligt trevlig ö eller som vi har hört av flera andra "It is a lovely place, you have to go there".

07:30 den 29/7 lättade vi från North Harbour och gick söderut längs ostsidan av Fair Isle med tanken att gå till Pierowall på Westray (NV sidan av Orkney). Väl ute från sydspetsen av Fair Isle satte vi segel och konstaterade att vi skulle få en mycket lång kryss mot både vind, vågor och ström för att komma fram. Vi förstod nästan innan att det skulle bli så och hade redan satt upp ett alternativt resmål som det nu fick bli - vi styrde om kursen mot Kirkwall på SO sidan istället. Med sydliga vindar som saktade vred mot väst ställde vi in Styrman Knöös (vårt vindroder) på att hålla så högt upp mot vind som möjligt. Först gick vi inte mot målet men vartefter timmarna gick så kom vi närmare och närmare en idealkurs. Ett vindroder styr efter vindvinkel och inte kompass kurs vilket gör att när vinden vrider så gör även båten det (i förhållande till en kompasskurs alltså). Jättenöjda med vårt vindroder, Dr. Knöös borde adlas!

Sista 12 distansen in mot Kirkwall var däremot extremt tålamodskrävande, med vindar på 10-15m/s direkt ut från hålet vi skulle in i och 2 knop ström & extremt krabb sjö emot oss så tog den sin tid att komma in. Stundtals gjorde vi runt 1 knop mot mål (VMG). Vi var framme vid 21:30 (istället för middag i Kirkwall så blev det proteinbars, kex och vatten i båten) efter 67M.

Men ikväll 30/7 så blir det middag i Kirkwall :-)

/Stefan

 • Comments(1)//blog.argo.nu/#post35

Segling till Fair Isle

SeglingPosted by Stefan 2016-07-30 16:43:01
26/7 vid 9:30 tiden lämnade vi Lerwick för ca 45M segling söderut till Fair Isle. Prognosen talade om SV vind om 8-10m/s och vi hade runt 7-12 SSV så det får väl anses vara hyggligt rätt. Styrman Knöös (vårt Sailomat vindroder) skötte kurshållningen perfekt i den friska bidevinden. Mycket nöjda kunde vi istället jobba med segeltrim och sånt ombord istället för att handstyra. Däremot gick det förstås en del sjö så några längre arbeten på eller under däck var svårt.
Sista 8 distansen in blev för motor då vinden dog ut. När vi startade motorn däremot så kom det inget kylvatten ut, av med motorn fort och ner och undersöka - något nervös och irriterad efter att precis fått sjövatten pumpen fixad i Lerwick dök jag ner i motorutrymmet. Det visade sig att sjövattenfiltret (rensat före avgång Bua) var igensatt med diverse grönt klägg och så fort som det var rensat gick allt bra igen.

Fair Isle är en väldigt isolerad liten ö mitt mellan Shetland och Orkney, känt för sitt otroliga fågelliv och deras stickade tröjor med sitt speciella Fair Isle mönster. Hamnen är inte stor men vi klämde in oss bredvid öns enda turbåt "The Good Shephard IV" och en svensk Allegro från Göteborg. Resten får nog Susanne blogga om ;-)

Vi var framme klockan 8 på kvällen efter 54M segling.

Livet är allt utom långtråkigt här ombord. • Comments(0)//blog.argo.nu/#post34

Satellit telefon strul

TeknikPosted by Stefan 2016-07-30 15:59:17
Hej alla,
Vår Iridium satellit telefon slutade fungera när vi låg på Fair Isle, eller i alla fall utgående trafik då den envisas med att leverera samma inkommande meddelanden om och om igen med 10 minuters intervall med ett fint "pling".
Efter en del undersökande så verkar det som om satellitbolaget (baserat i Atlanta, USA) inte har aktiverat vårt abonnemang korrekt och därmed så fungerar inte utgående trafik (inklusive tracking-sidan och våra väderprognoser). Det bör nu vara fixat och igång till den 1/8 peppar, peppar...

Tills dess så ligger vi nu i Kirkwall någon dag till innan vi rör oss mot Stromness. Här har vi wifi i hamnen men med riktigt usel signalstyrka i båten - fungerar hjälpligt för Sussi. Plus att jag har ett Brittiskt simkort med surf i min mobil som verkar fungera. Vill ni ha tag i oss så använd följande nummer:

Susanne: +46 732 52 40 11
Stefan: +44 739 871 61 09

Och självklart i mån av Internet access så kollar vi blogen och facebook/messenger.

 • Comments(0)//blog.argo.nu/#post33

Över Nordsjön!

SeglingPosted by Stefan 2016-07-23 15:13:23
Lite försenad rapport från seglingen över Nordsjön pga. strul att få tag på Internet, men med ett Brittiskt sim-kort i mobilen så verkar vi vara igång för tillfället!

Vi startade från Stavanger klockan 04:20 på morgonen den 19/7 i mulet väder och lätt duggregn. Nästan ingen vind och när vi kommer ut på havet så drar dimma och dis in. Motorgång första timmarna med radarvakt. Efter några timmar får vi tillräckligt med vind för att för första gången sätta vår nya Code1 försegel. Det fungerar riktigt bra i svaga vindar. Vi ligger för halvvind och testar nu även för första gången vindrodret, även det fungerar riktigt bra efter en del intrimning (så länge vi inte har alltför svaga vindar i alla fall).

Vi har ett väder fönster att hålla oss till, kulingvindar med regn och åska väntas dra in över Shetland under natten mot torsdag 21/7. Så när vinden avtar så väljer vi att stötta för motor, vi gör så i rätt många timmar innan vinden börjar friska i mer och mer samt vrida mot ost (akterifrån). Vi spirar ut Code1:an, stänger av motorn och njuter av 7-8 knops fart. Det går så pass bra att vi inte riktigt märker när vi ligger på slör att den egentliga vinden ökar och även våghöjden. Med sådär en 40 distans kvar till Lerwick inser vi lite sent att nu bör det revas - och det fort! Båten börjar bli svår att hålla och skär vi ner det minsta snett i nästa våg när vi surfar nerför 3-4 meters "vågberg" så får vi en broach.

Ok - in med Code1:an som sitter på rulle fäst i peket längst fram, det går sådär, den rullas inte in jämnt och börjar fladdra okontrollerat. Samtidigt skär båten fel ner i en våg och trycket på storseglet blir för högt för vårt nya Dynema fall som inte avlastaren klarar av att hålla. Med fullt tryck på storen liggande mot spridarna så glider seglet ner några decimeter. Reva i storseglet på ett par decimeter och ett vilt fraddlande försegel i kulingvindar, störtregn och hyggligt stora vågor på Nordsjön så var det lite tufft ett tag. Inte kul att jobba längst fram på fördäck då, men med gemensamma krafter så lyckades vi reda ut trasslet på skotlinan till Code1:an som snurrat sig hårt åt fel håll runt seglet och få in seglet hyggligt snyggt och ner i säcken. Tyvärr fick sig även där skothornet på Code1:an lite skador av påfrestningarna. Sen ner med storseglet. Sista 40 distanserna in till Lerwick blev för motor medan vi trasslade ut och gick igenom vad som blev skadat.

När vi har några timmar kvar att gå innan vi kommer i hamn så hör vi på VHF hur Shetland Coastguard går ut med ett extra Securité meddelande om annalkande hårt väder, det har tydligen kommit fram fortare än väntat och är hårdare än väntat: "Gale warning, force 8 with thunderstorms to arrive in Shetland soon" är budskapet. Vilket betyder medelvindar på runt 17-21m/s att komma till våra vatten "snart". Järngenuan (motorn) får arbeta lite hårdare, nu vill vi i hamn innan vi fastnar i dessa vindar till havs.

I halvklart väder under kvällen så surfar vi på vågorna in mot Shetland för motor med en 12-15 m/s i aktern, både radar och navigator visar på Shetland föröver men vi ser bara en enorm dis/dim bank framför oss. När vi är 2M från de första klipporna börjar vi äntligen skymta något innan vi omges av riktigt råkall dimma för den sista biten in till hamn. Anropar Lerwick Port control på VHF och får höra att det inte är några problem att gå in i södra sundet, vi ska bara se upp för ett kryssningsfartyg på väg ut.

När vi sen kommer in till själva hamnen så letar vi efter en ledig plats, vilket det förstås inte finns utan vi måste lägga oss utanför någon annan båt. Tar sikte på den första Svenska båt vi ser och ropar till dom när vi ser att det är rörelse runt sittbrunnen. Vilket slutar med att jag och killen som står vid båten bara stirrar på varandra en stund innan hjärnan kopplar, det är min gamla kollega från ITMC tiden, Kent Pettersson från Åkersberga som står på bryggan. Vad är oddsen för det?

Vi kom i hamn utan problem innan busvädret var över oss och fick bjuda Kent på ankar-whisky i nere i vår båt några minuter senare för att fira att vi återigen tagit oss över Nordsjön, lämnat Norden och kommit in i västra halvklotet (passerat noll-meredianen).

Vi har nu bägge seglen inne hos en lokal segelmakare som lovade oss att de ska vara fixade till måndag, så tills dess blir vi kvar här i alla fall.

Hälsningar från ett mycket trevligt Lerwick på otroligt vackra Shetland, Stefan

 • Comments(6)//blog.argo.nu/#post27

Seglingen till Stavanger

SeglingPosted by Stefan 2016-07-23 14:19:56
110M blev det från Farsund till Stavanger, några av dem längsta i mitt liv. Att kryssa uppför Norska sydväst kusten i en mycket svag bris med grov dyning från väst är stundtals ändlöst tråkigt. När man ser samma fyr och byar under hela vaktpasset medna man kryssar i 3 knop kräver mycket tålamod. Dessutom blandat med regnskurar. Men i allt väsentligt en rätt händelselös etapp. Kom fram till Stavanger på förmiddagen den 18/7. Fixade det sista med linorna till vindrodret så det är klart för användning till passagen av Nordsjön.

Hej hopp, Stefan

 • Comments(1)//blog.argo.nu/#post26

Rapport från Lerwick

TeknikPosted by Stefan 2016-07-23 13:51:32
Ohoj Alla,
Det har varit lite tyst från oss sista tiden, beror faktiskt mest på att det har varit hopplöst att få tag i bra nätverk att ansluta till. Varken i Stavanger eller Lerwick så har det funnits några fria Wifi i gästhamnen. Det vi lyckades lägga ut från resan i Stavanger var på en lite finare Pizza restaurang där vi köpte varsin liten öl (kostade oss 185:- NOK, Welcome to Norway....). Här i Lerwick så har dom fritt Wifi på båtklubben en 10 minuters promenad bort, men den gick sönder häromkvällen så det var kört. Då blir det till att gå till Captain Flinks pub och surfa, men det är inte ett ställe att ta datorn till så det har blivit kortare kommentarer och bilder via mobilen istället.

Till slut nu så ledsnade jag på strulet och köpte ett Brittiskt kontantkort med surf, och det är den vägen vi rapporterar den här gången.

Annars är allt bra ombord och här på Shetland, vi fick en reva i storseglet på Nordsjön (kommer mer rapport om det strax) och väntar på att få det reparerat av en lokal segelmakare här. Vi hade ett lättare läckage från tryckvatten systemet för färskvatten som visade sig vara anslutningen till expansionskärlet, men det är fixat med teflontejp. Annars har jag fått "jävlas" en hel del med ett läckage från impeller-huset som har dykt upp. Trodde först det var packningen runt plåten till själva impeller huset (den man öppnar för att byta impeller). Jag hade tidigare köpt ett Pin-wing kit för att byta ut de vanliga skruvarna till vingmuttrar för snabbare åtkomst om det behövs i ett mer akut läge. Så det var ett lämpligt läge att fixa läckaget och få dit det däringa pin-wing kit:et. Sicket sk*t det var, gängorna passade inte - bara nästan vilket slutade med att skruven gick av i hålet. Som tur var så har dom en järnaffär här i Lerwick där jag kunde få tag i en gängtapp (typiskt nog hade jag skickat hem mitt gäng-kit med Jenny när vi lämnade Sverige, man kan tydligen inte ha för mycket verktyg med sig). Så nu blev det till att köpa ett nytt kit för 400:- drygt och sen var det en rätt enkel sak att få till det igen.
Tyvärr tror jag inte att läckaget är fixat, det verkar komma från packningen vid axeln in i impellerhuset. Så det lär bli en fortsättning på detta, men problemet är inte akut (peppar, peppar)...

Ha det bra därhemma, hälsar Stefan från Argo i Lerwicks Hamn!

 • Comments(0)//blog.argo.nu/#post25

Dags för Nordsjön!

SeglingPosted by Stefan 2016-07-18 20:19:00
Det blir ett kort stopp i Stavanger - vi har ett väderfönster att gå över till Shetland men då får vi gå inatt. Så planen är att ta en tidig kväll och komma iväg vid 4-tiden imorgon morgon. Vi räknar med 1,5 till 2 dygn till sjöss innan vi förhoppningsvis anländer till Lerwick.
Här går det undan :-)

 • Comments(1)//blog.argo.nu/#post21

Satellitnummer!

PlaneringPosted by Stefan 2016-07-17 07:49:24
Nu har vi äntligen fått vår satellit router/telefon igång!!! Ni kan nå oss var som helst/när som helst på: +88 162 346 25 19

 • Comments(4)//blog.argo.nu/#post19

Segling til Farsund

SeglingPosted by Stefan 2016-07-15 18:52:21
Hej Alla, nu är vi äntligen i hamn efter lite drygt 25 timmar till havs och 138 avklarade distans. Vi lämnade Skagen på torsdag strax före klockan 2 på eftermiddagen och låg förtöjda i Farsund i södra Norge vid sisådär 15:15 idag. Resan har varit väldigt blandad, långt ifrån lagom kan man säga, antingen ingen vind eller västlig kuling.

Det började riktigt bra med strålande sol medan vi rundade Skagens udde och såg kön med folk som skulle sätta ena foten i Kattegatt och den andra i Skagerack. Det är väl också ett sätt att tillbringa dagen på tänkte vi medan vi lapade sol och visste att vi hade en hel natt på Skagerack framför oss. Vinden dog fullständigt ut, det enda som var kvar var en envis dyning/sjöhävning från väst, annars var vatten ytan som täckt av olja. Otrolligt trevligt väder och lättsam "segling", bara att sätta på autopiloten på 276grader och hålla utkik.

Så var det i princip fram till klockan 04:00 på fredag morgon då vinden började friska i. Givetvis rakt framifrån. Längs Norska Sör-landet så går en ström västvart med ca. 1,5 knop, igår var den på runt 2 knop (enligt våra instrument ombord som borde ha koll, jag kalibrerade själv loggen förra året....). Nackdelen med ström som sätter åt väst och västlig kuling är att vågorna reser sig och blir extremt besvärliga. Med vårt moderna platta "jolle" aktiga skrov så stampar det något hemskt. Vi kryssade oss förbi Norges sydligaste spets, Lindesnes med medelvindar på 15-16m/s (inte ovanligt, vi läste att oddsen för kuling vid Lindesnes är 20-25% - i Juli!!). 2 rev i storen och focken ute så var det aldrig farligt men kanske lite obekvämt.

Efter Lindesnes tog vi direkt och girade styrbord, och gick dom sista 11 distansen till Farsund inomskärs genom små mysiga byar och vacker natur.

Det känns att vi är ovana vid dygnsetapper, något sega just nu. Men vi får nog tid att vänja oss ;-)

Lite bilder: Vy över "arbetsplatsen" vid nattsegling, det drog in dis från Danmark så radarn åkte på.


Skulle bli fler bilder men hamnens Wifi var för instabilt tydligen....

Med nytt försök så lyckades jag få ner några bilder till. Stefan vid rodret:

Solnedgång på Skagerack:

 • Comments(2)//blog.argo.nu/#post18

Seglingen till Skagen

SeglingPosted by Stefan 2016-07-13 18:32:11
Med det mesta fixat på Argo vad gäller revning av storseglet och allmän ordning och reda så lämnade vi Läsö vid 11-tiden idag för 29M segling till Skagen. Prognoserna var lite olika, enligt vissa skulle vi ha runt 7m/s SV och andra spådde upp mot 12. Kulingvarning var utfärdad för Skagerack men vi skulle inte ut där även om Skagen är rysligt nära...

Första delen av resan hade vi runt 10m/s VSV, ett rev i storen och glider focken fullt ute gjorde att vi hade bra fart men rätt jobbig sjö. När vi kom närmare Skagen ökade vinden och vågorna gradvis till att nå kulingstyrka hela tiden. När vi hade cirka 7M kvar låg vi på närmare 15m/s konstant och riktigt besvärlig sjö som kom in på babords sida/bog. Rev 2 i storen togs in och båten ålade sig fram med 7 knops fart mellan ankrade tankers in mot hamn. Med 1M kvar tog vi ner seglen, vilket av någon anledning alltid blir en liten utmaning i 2 meters sjö och 15 sekundmeter. Storseglet fick nog inte den snyggaste vikningen om man säger så.

Vädret annars var mulet med någon enstaka solglimt och någon lättare regnskur. Inga squalls denna gång vilket förstås gladde oss något oerhört :-)

Sen kom vi in i Skagen Hamn med 10-12m/s sidovind och båtar överallt. Efter lite cirklande hittar vi en plats mellan en större Norsk båt av fransk modell och en liten Dansk där 2 avslappade herrar sitter i sittbrunnen. Nu börjar det riktigt spännande, i Skagen lägger man sig med ankare mot kaj och med riktigt hård sidovind går jag in mot luckan i kanske 30 graders vinkel för att överhuvudtaget gå i rätt riktning. Släpper ankaret en bit innan och rätar ut båten precis innan fören tar i den fransk-norska dyrare båten. Vi glider in rätt bra och jag slår back i maskin och vi kommer i rätt bra läge för att få en tamp i land. Nu börjar sidovinden ta tag i vår båt ordentligt och jag börjar snabbt ta hem på ankaret för att stoppa vår båts försök att sidledes köra över den lilla Danska. Men jag får inget grepp på ankaret - snabbt back och ta hem på ankarlinan igen, måste ut ur luckan innan vårt peke sveper bort solcellen på danska båten och i det läget draggar jag ankaret något sidledes så vi sveper med oss det danska ankaret också. Helt plötsligt riskerar vi att antingen driva in i båtarna på andra bryggan med ett annat ankare på släp eller att få någon av ankartamparna i propellern. Back i maskin och försöka "flölja" båten så vi ligger stilla i vindriktningen medan Sussi lyckas rädda det danska ankaret och deras båt. Upp med vårt ankare och dags för försök #2. Denna gång gick allt som planerat och vi kom in utan incidenter. Helt otrolig tur att vi lyckades klara oss ur första försöket utan några skador på någon av båtarna. Grabbarna i danska båten fick ett par kalla Finska öl som tack för hjälpen, det tror jag dom uppskattade för dom dracks ur utan onödiga dröjsmål.

På hamnkontoret väntade våra beställda reservdelar - stort tack Anna & Per för hjälpen. Nu blir det snart dusch och kanske middag ute ikväll..??

Här är en bild som Sussi tog från aktern på vår båt när vi väl kom på plats. • Comments(6)//blog.argo.nu/#post16

Framme i första Hamn!

HamnarPosted by Stefan 2016-07-11 23:10:31
36nm blev vår första "Shake down" segling, mycket intressant händer gärna då om vädret bjuder på lite utmaningar - och det gjorde det. VSV vind på runt 10m/s och vågor på 1,5 meter i snitt var väl egentligen helt ok. Värre var regnskurarna som blev till riktiga squalls (skyfall med starka vindar, gärna med vindkantring också). Vi hade inte fått till reven i storseglet rätt och sånt straffar sig när man har uppemot en halvtimme med vindar på garanterat kulingstyrka vid ett flertal tillfällen. När vinden gick mot styv kuling och någon där uppe vred på kranen ordentligt så var det rejält spännande ett tag - innan storen helt enkelt togs ner. Varpå vinden dog ut... och kom tillbaka....

Men vi kom fram till vårt första stopp, Österby Hamn på Läsö (tillhör Danmark för alla som inte har full koll på geografi runt västerhavet). Där vi tog en första kall öl på för att fira starten på vår resa - För nu är vi på väg!

Tog några bilder men Internet här på bryggnocken är mindre stabilt - så vi skippar dessa denna gång.

 • Comments(4)//blog.argo.nu/#post13

Hälsning från ett blåsigt Bua

PlaneringPosted by Stefan 2016-07-07 12:56:25
Det blåser i Bua, igår var det en medelvind på 10m/s i hamnen och det är inte mindre idag. Man ser hur det går brytande sjö ute på Kattegatt. Allt mekande på däck är lite riskabelt då allt lättare än en skiftnyckel riskerar att blåsa överbord i byarna. Hursom helst så fortsätter arbetet men med lite motgångar. Igår kopplade jag in den nya navigations PC:n (fick flytta lite omvandlare mm. för att få in den, men inga större problem med det). När jag kopplar på strömmen går säkringen efter några sekunder, det visar sig att min display bestämt sig för att ge upp, kortslutning och tydliga spår på brända kontakter där. Så där har jag ett litet problem just nu - ingen som har en 10-15" display till övers? Ska gå på 12V och klara minst 1024x768 i upplösning....

Efter den motgången satte jag istället igång med fästet till satellit antennen som ska sitta på radarstolpen i aktern. Bestämde mig för att bygga ett eget då det 1. Inte fanns något som var direkt gjort för satellit antennen och 2. Det som fanns kostade hutlöst mycket och behövde specialbeställas från England. Så jag tog 25mm rostfritt pulpit rör som tidigare satt på vår motorbåt, kapade och polerade, sedan tillverkade jag av ett stycke aluminium ett fäste för antennen och skruvade fast på änden av pulpit fästet. För att fästa in det hela på radarstolpen så hittade jag några lämpliga klämfästen i aluminium som gick att modifiera för att passa. Nya försänkta M8 bultar krävdes men införskaffades medan jag fortfarande hade bil. Allt såg bra ut vid test montage och nu skulle det bara fixeras "permanent" och då skär givetvis 2 av bultarna ihop vid gängorna. Givetvis mitt fel som inte lade lite olja på gängorna innan (rostfritt har en tendens att skära ihop i gängorna vid belastning). Så nu blir det till att vänta till lördag innan jag kommer iväg och kan köpa nya skruvar. Gör om, gör rätt är mantrat för dagen....

Se bilderna för mitt egentillverkade fäste och där den till slut ska hamna (peppar, peppar).

 • Comments(1)//blog.argo.nu/#post11

Vindroder del 1

PlaneringPosted by Stefan 2016-07-05 09:48:45
Vindrodret är på plats på aktern, men här kommer det behövas intriming och tester. Bilden nedan är från monteringen igår, stort tack till Pappa för hjälp att krypa i båten. En makalös manick...


 • Comments(0)//blog.argo.nu/#post10

Framme vid båten

PlaneringPosted by Stefan 2016-07-04 09:03:33
Pappa och jag kom ner till båten igår kväll. Frisk västlig vind tjuter i riggarna här. Igång med arbetet nu, vindroder nästa. Fast jag kan inte förstå hur vi ska stuva all packning....

 • Comments(1)//blog.argo.nu/#post9

Nya kontaktuppgifter

PlaneringPosted by Stefan 2016-07-01 19:07:01
När jag nu lämnat in min jobbmobil och slutat kolla jobbmailen så får ni försöka nå mig andra nummer och adresser, nämligen:
Tel: +46 721 78 79 51
Mail: lindbergarna@yahoo.com

 • Comments(1)//blog.argo.nu/#post8

Avslutat jobbet - check!

PlaneringPosted by Stefan 2016-07-01 19:02:52
Sista arbetsdagen avklarad för mig, väntar på att det ska skjunka in för just nu har det inte gjort det än...
Bara tanken på att skita i om man har en ren och struken skjorta, vilka kunder man ska besöka, ringa eller skicka offerter till den här dagen eller veckan....
Nu blir det fest på Hemmarö imorgon, sen bär det av ner till båten och jag kommer inte hem på mer än ett år.

 • Comments(0)//blog.argo.nu/#post7

Vår rutt

PlaneringPosted by Stefan 2016-06-20 20:21:54
Så här ser vår tänkta rutt ut:

Kolla in www.argo.nu för en större version.


 • Comments(0)//blog.argo.nu/#post4

Hur gör man det här?

PlaneringPosted by Stefan 2016-06-20 20:10:05
Lämna hus, jobb, barn, familj och vänner för att segla under drygt ett år var inte varken självklart eller lätt att bestämma sig för (i alla fall inte för oss). Men när vi väl insåg att vi nu hade möjligheten att förverkliga drömmen så var det rätt enkelt, hur det än går med/under resan så skulle vi alltid ångra oss om vi inte tog chansen.Planeringsmässigt så har det krävt en hel del, normalt så planerar avseglare detta i minst ett år i förväg. Vi startade vår planering med "verklighets-check" i slutet av februari 2016 - kan det gå var frågan??

I slutet av Mars så var svaret på frågan klart - japp, det går!Sedan följde mängder med aktiviteter: Huset var redan klart att vår fantastiska dotter Jenny tar över under året, men hur ska hon klara sina hundar utan oss? Var ska vår älskade son bo? Bilen och motorbåten måste säljas, huset och fritidshuset måste vara klara för att klara sig utan oss i ett år. Segelbåten måste vara utrustad för segling på en betydligt högre nivå än vad den utsatts för tidigare. Arbetsgivare måste underrättas om planerna - får vi ledigt eller blir det att avsluta anställningen? För mig (Stefan) kom även frågan om vad händer med mina kollegor och kontoret när jag slutar?Att-göra listorna började växa och kostnaderna också...Sjökort (både digitala och analoga papperskopior), vindroder, satellitkommunikation, segel, solceller, generatorer, vattenkapacitet, dieselkapacitet, gasol, bensin, fall, vant & stag, reservdelar mm. mm. mm.

Vad behövs? Watermaker? "riktig" auto-pilot eller Vindroder? Diesel generator? Targabåge? Biminitop?Många beslut att ta och alla kommer påverka vår förmåga att genomföra resan. Intressant är att alla (med lite båterfarenhet i alla fall) har en åsikt om vad som är "självklart" rätt och ofta med helt motstridiga åsikter. Inget facit alltså utan bara att ta egna beslut baserat på vilken båt vi har, vår livstil mm.Nu, med cirka 3 veckor kvar till avsegling, så ser det hela ut att ordna sig rätt bra. Jenny och Joakim tar hand om huset, Sussi har fått tjänstledigt under ett år, 3 glada Finlandssvenska kollegor tar hand om Stefans jobb under tiden och båtfixet går framåt.Vi har valt att gå på en lite enklare linje, både av utrymmes och ekonomiska skäl. Watermaker och riktig autopilot som styr på kvadranten drar mycket energi, mer än vad vi tror oss kunna producera utan att investera i diesel generator inbyggt och det har vi inte plats för, Watermaker tar också mycket plats som vi inte riktigt har. Plus att alla dessa system kräver underhåll och går sönder. Så vi får klara oss med de 2x150 liter vi har i våra vattentankar och komplettera med så mycket flaskvatten vi kan få ombord under de längre passagerna. Samma ide gäller autopilot, vi satsar på vindroder istället. Ingen strömförbrukning men håller kursen efter given vindvinkel. Nackdelen är förstås ett mekaniskt schabrak på aktern som kommer vara ivägen när vi är i hamn och linor dragna till ratten. Men att handstyra hela vägen är inte ok när man seglar "shorthanded", det vet vi efter förra året. Vindrodret är nu i båten men montaget blir inte förrän jag kommer ner dit i början av Juli. Blir nog inte helt lätt, mekano i kubik...Vi kompletterar våra 2 befintliga solpaneler med ytterligare en på 100W och byter ut regulatorn mot en nyare, bättre och med större kapacitet för att kunna koppla in alla paneler till denna. Av utrymmesskäl får den (solpanelen) sitta surrad på sprayhood är tanken. Eventuellt kommer vi också skaffa en bärbar liten bensin generator som vi kan sätta i sittbrunnen och köra några timmar om det skulle behövas för att ladda batterierna, eller för att kunna använda 230V utrustning (vattenkokare, elverktyg, vv-beredare etc.). Det är ju inte 230VAC i Karibien + att vi kommer förmodligen ligga mycket på boj/svaj.Vi har valt en Iridium Go satellit router för kommunikation och väderrapporter när vi är till havs, kompletterad med ett PredictWind konto så ska vi kunna ladda ner sk. Grib väderfiler var som helst. Det kommer också betyda att vi kan ringa, maila, skicka SMS och ta emot samtal var som helst i världen - men med mycket begränsad funktionalitet. En av de punkter som är kvar att ordna är montering av satellitantennen, den måste ha 360 graders ohindrad vy över horisonten och kan inte sitta i spridarna på masten. Håller som bäst på att tillverka ett fäste som ska sitta på radarstolpen som känns som bästa sättet. Iridium Go kommer även ge oss möjlighet att lägga upp vår position i realtid på en karta som alla kan se på Internet, så den som vill kan se exakt var i världen vi befinner oss.Utöver detta så har vi även valt att komplettera vårt kylskåp med en extra kyl/frys box, ny navigations PC, Nytt mer lätthanterligt försegel (Code 1 på rulle), ny spirbom, nya fall, en till länspump + nivåvakt kopplad till larm, färskvattenfilter, sjöbädd till salongen, ett antal "smarta" förvaringslösningar med nät, Go-Pro kamera (så man kan "se" under båten t.ex.), ett antal extra gasolflaskor, väl tilltagen reserv av delar till motorn, m.m. m.m.Som tur är så tog vi en hel del arbete och kostnader redan förra året då vi seglade runt Skottland, med ny plotter, radar, livflotte, PLB etc.

 • Comments(0)//blog.argo.nu/#post3

Första blog-posten

PlaneringPosted by Stefan 2016-06-11 23:10:35
Hej!
Första inlägget i vår nya blog. Ska bli kul att se hur det funkar!
Mvh, StefanPS. Bild på Sussi när vi tittade på Lunnefåglar på Orkney sommaren 2015.

 • Comments(0)//blog.argo.nu/#post0