Atlantic Crossing

Atlantic Crossing

About this blog / Om bloggen

Vi ska göra verklighet av vår dröm att under drygt ett års tid segla till Karibien och hem.

Öland

HamnarPosted by Susanne 2017-07-16 15:49:03
Igår kväll vid 20 tiden passerade vi gränsen till Sverige. Jihoo äntligen på hemma vatten. Seglingen från Bornholm var lugn och fin med lagom vindar och vågor. Nästan hela vägen fram, de sista distanserna fram till Byxelkrok på Öland ökade vindarna dramatiskt upp till 25 knop. Vi fick god hjälp i hamnen att både hitta plats och lägga till med hård sido vind.
Här vajar mest svenska flaggor i hamnen.


 • Comments(2)//blog.argo.nu/#post177

Födelsedag idag

HamnarPosted by Susanne 2017-07-12 20:49:14
Nu äntligen i hamn firar vi Kapten Stefans födelsedag. På en liten mysig resturang här i hamnen Svaneke på Bornholm.
Vår favorit hamn i Östersjön, just idag lite regnig men en av de mysigaste hamnar vi vet. Här firade vi min födelsedag för 2 år sedan och på samma lilla underbara resturang "Svanen". Vi seglade hit i ganska lugna vatten. Inget tidvatten, låga öar, grunda vatten och knapp något salt alls. Dom är även här bra på vi vindkraft, vi fick kryssa mellan vindkraftparkerna.
Blommor är alltid vackra även i regnväder.

 • Comments(3)//blog.argo.nu/#post176

Nordsjön är avklarad

SeglingPosted by Susanne 2017-07-07 21:41:19
Idag vid lunchtid så kom vi äntligen fram till slussarna in till Kielkanalen. Nordsjön är avklarad.
Kielkanalen började med inslussning i ösregn. Det blev långsamt bättre och solen tittade fram och torkade upp oss och båten. Denna gång mötte vi inte dom största båtarna utan det mesta flöt på bra. Det var ett fartyg som stod på tvärs i kanalen och stoppade upp trafiken. Men dom kom loss ganska fort och trafiken flöt på.
Vi bestämde oss för att stanna på en liten marina i Rendsburg och kommer imorgon att få besök av några tyska släktingar. Sen går vi vidare på söndag.

 • Comments(0)//blog.argo.nu/#post175

Falmouth

HamnarPosted by Susanne 2017-06-28 00:04:01
Vi kom hit den 22 juni och det kändes skönt att vara klar med Atlanten. Dagen efter den 23 juni som också är midsommar mönstrar vår gast Manny av efter närmare 2 månader tillsammans.
Tack för all hjälp med seglingen och trevligt sällskap.

Några bilder från Falmouth :
Sen fick vi besök av Kenneth och Lena några dagar. En dag tar vi flod båten upp till staden Truro. En mysig flod tur och en trevlig stad där vi hann med både shopping och pub besök. Floden har en mycket gammal historia med både pirater och frakt av tenn och skydd från havet. Än idag ligger stora lastfartyg i skydd från havet och väntar på nya frakter. Floden har också ett rikt djurliv, där flera arter stannar här och äter upp sig innan vidare färd mot varmare länder.
 • Comments(4)//blog.argo.nu/#post173

Glad Midsommar

HamnarPosted by Susanne 2017-06-23 12:28:44
Glad Midsommar!
Idag äter vi lite midsommarlunch tillsammans med svenska båtarna Shaddock och Elder. Vi har en liten burk med sill som Jenny och Marianne tog med sig vid besöket på Azorerna. Den kommer att delas broderligt och högtidligt mellan oss sill älskande svenskar.
Vädret är mulet med solglimtar men det ska inte regna, ganska likt midsommarväder hemma.

 • Comments(0)//blog.argo.nu/#post172

Falmouth, England

HamnarPosted by Susanne 2017-06-22 19:35:37
Nu är vi där vi först tänkte oss vara efter sista etappen över Atlanten. Bättre sent än aldrig.


 • Comments(0)//blog.argo.nu/#post171

Kinsale Irland

HamnarPosted by Susanne 2017-06-19 17:01:30
Äntlgen på fast mark igen. Det blev Irland som blev slutet på Atlanten överfarten. Känns skönt att vara tillbaka på denna sidan igen.

 • Comments(0)//blog.argo.nu/#post170

Ändrade planer på Atlanten

SeglingPosted by Susanne 2017-06-15 18:49:28

Hej Alla,
Ibland går det inte som man vill och som seglare styr väder och vind rätt mycket. Våra planer var att gå till Falmouth i sydvästra England (Cornwall), men imorse 15/6 efter att noggrant följt vädret utveckla sig på Nordatlanten och Europas västra kust så fick vi revidera planen. Vi skulle få stiltje i 2 dagar följt av rak (svag) motvind de sista dygnen. Inte seglingsbart utan vi skulle antingen få ligga och guppa i en vecka eller försöka gå för motor, men dieseln skulle inte räcka mer än 2-3 dygn. Så vi väljer en nästan nordlig bana istället och går mot Irlands västkust just nu. Tanken är att hänga på den sista kanten av ett lågtryck på väg norrut under 2 dygn innan det klingar av, då ska stiltje området ha växt in även till södra Irland, men vi bör vara inom avstånd för att kunna gå för motor till Cork, Kinsale eller trakten omkring. Just nu har vi 3-4m/s in från SV (in akterifrån på babords sida), det går inte fort och seglet slår i atlantdyningen men vi gör iaf ca 4 knop mot NNO. Solen skiner, 15-16 grader i vattnet och kyliga vindar.

Annars har resan från Azorerna bjudit på allt möjligt så här långt. Vi gick ut vid 21:30 från Horta i skymningen efter sista febrila förberedelserna, lagat Genua seglet, bytt en del skotlinor mm. Skymningen föll medan vi passerade ut förbi "The Great Wall of Horta", vi vinkade adjö till Adventure, Shaddock och andra - någon signalerade med mistluren så det kändes lite ödesmättat. En kuling hade precis passerat, vinden hade gått ner en hel del men sjön skulle forfarande gå hög därute. Våra svenska vänner valde att vänta några dagar till, men vi såg redan då att vi förväntades få svaga vindar på slutet och ville komma så långt som möjligt innan stiltjen bredde ut sig över Europas NV kuster. Första natten var tuff, men inte hemsk. 20 knops vind med byar med kulingstyrka och rätt hög sjö. Det höll i sig i 36 timmar innan det lugnade ner sig och vi till slut tvingades till ett dygns motorgång. Efter det rätt trevlig segling i halvvind innan vi fick ytterligare en körare med hårdare vindar, jobbig sjö och handstyrning. Mitt i natten fick vi en våg lite fel och Genuan slog till så spirbommen (vår gamla) gick rakt av. Kolsvart, duggregn och hårda vindar - ser ingenting när det smäller till där fram och seglet börjar slå och något hårt börjar slå mot skrovet. Alle man på däck och reda ut röran innan vi kan fortsätta.

Annars har vi fiskat och fått två napp, fast vi är usla på detta. Första slet av linan innan vi fick stopp på båten och den andra slet även den av linan för den tog slut innan vi hann reagera. Nu har vi nytt drag ute och massor av lina på rullen, sen har vi haft genomgång av exakt hur vi ska göra vid napp....

4 dagar till en Guinness på Irland nu.... Peppar, peppar
Ha det! /Stefan

 • Comments(1)//blog.argo.nu/#post169

Mot England!

SeglingPosted by Susanne 2017-06-09 23:56:55
Nu har Mamma skrivit till mig att lägga upp detta på bloggen:
Nu kastar vi loss från Horta i Faial och beger sig mot England!
De kommer skicka mer information under tiden mot England så håll koll :)

//Jenny

 • Comments(1)//blog.argo.nu/#post168

Pico

HamnarPosted by Susanne 2017-06-08 17:16:02
Imorse flög tjejerna hemmåt. Det blir så tomt i båten när man varit flera och tiden bara flyger iväg. Nu är det vi och gasten Manny kvar och förberedelserna för nästa överfart är i full gång.
Men vi hann segla över till ön Pico och utforska den ön också.
Där var det en väldigt liten hamn med att stort valmonument längst ut på piren. När hamnkapten kom ned till båten för att anvisa oss en plats var frun med och gav oss ett bröd som är typiskt här. Det är lite vaniljsmak i brödet så det blev underlag för vår jordgubbstårta.
Valmonument med Picos högsta topp i bakgrunden.

Det finns massor med kossor på denna ö och ganska ofta finns dom på vägen. Men det gör inget för vi har hittat flera goda lokala ostar här än under hela tiden i karibien.
Vår gast Manny tyckte svensk kaviar gick att äta... • Comments(2)//blog.argo.nu/#post167

Faial

HamnarPosted by Susanne 2017-06-05 23:29:44
Vi har besökt ön Faial som andra ö på Azorerna. Här har vi mött flera gamla seglar vänner som vi träffat under resans gång, roligt att ses på slutet så här och få höra om deras äventyr. Vi har druckit gin och tonic på den kända seglarbaren "Peters bar" och målat på kajen som man bör.

Vi har verkligen haft skiftande väder, allt från sol och regn till hård kuling där vi fick låna extra stora fender från Shaddock för att inte slungas upp på bryggan.

Sen kom dottern och en kompis för att hälsa på, och vi började utforska ön lite mer. En hyrbil tog oss runt på nya äventyr och underbar natur att beundra.


En av dagarna åkte vi med ribbåt på valsafari och fick verkligen valuta för pengarna. Vi fick flera gånger chansen att studera en blå val, verkligen imponeranden djur. Vi fick se Sillval och avslutade valsafarit med kaskelotter som låg och slöade en lång stund vid vattenytan för att sen avsluta med att dyka och visa sina vackra stjärtfenor. Vi fick också vara med om att en stor flock på cirka 30 flasknosdelfiner lekte runt båten. Bara en helt underbar tur.Vi har hunnit med att vandra runt hela vulkankratern Caldeira.
Lite blåsigt men annars hade vi tur med soligt väder hela vandringen.
 • Comments(2)//blog.argo.nu/#post166

Mitt ute på det store blå!

SeglingPosted by Susanne 2017-05-14 16:21:28

Nordatlanten, pos 34 50N 55 11V, lördag 13/5 12:00 UTC -3 dag 5 till sjöss på väg mot Azorerna.

Hej Alla,
Nu har vi definitivt lämnat Karibien och tropikernas värme. Från 28-30 grader i både vatten och luft till 21 grader i vattnet och stundtals rejält kalla nordanvindar. Frågan är inte längre om man ska ha t-shirt eller ej till shortsen, utan om man klarar sej utan mössa.... Alla seglarkläder som tidigare varit undanstuvade har nu fått komma fram igen. Det känns sådär.

Vindarna vrider och ändrar styrka konstant, mycket segeländringar hela tiden håller oss sysselsatta. Ena stunden stiltje, nästa kuling. Ena stunden från Nord, nästa från Väst, eller Syd. Vår gast, Manny, sköter sig bra. Sköter sin del av arbetet ombord utan gnäll och har till och med underhållit oss med sin gitarr när det varit lite lugnare.

Vi har haft en del strul också, igår under hällande regn, hårda vindar och hög sjö så börjar det återigen läcka färskvatten från anslutningen till varmvattenberedaren. Vi hade redan sett detta i Bermuda och Manny och jag (Stefan) försökte fixa det. Anslutningen var nu helt paj och det fanns inte att uppbringa rätt sort på Bermuda. Vi köpte grejer i en lokal hardware-store för vad vi tänkte var 3 olika lösningar på problemet, men inget av dom fungerade längre än temporärt. Så efter många timmar och liter färskvatten i kölsvinet så blev det en temporär fix där vi pluggade igen varmvattnet och nu bara har kallvatten ombord. Hoppas det håller tills Jenny och Marre kommer och hälsar på oss på Azorerna... peppar, peppar...

Sen har nu lite som väntat havet tagit en av våra solpaneler. Vi har seglat de senaste 12 timmarna med kulingvindar och sjön har byggt på rätt rejält. I förmiddags fick vi en rejäl brytande 5 meters våg in på babords sida. Den tryckte ner båten rejält mot styrbord, nästan en knock-down, resultatet var en helt förstörd solpanel, en skadad solpanel, en rätt rejält böjd mantågsstötta och skadad livbojsskydd.

Nyss passerades vi av en 70 meters lyxyacht på väg mot Gibraltar, vi pratade en stund på VHF, dom tyckte nog lite synd om oss som kastades runt som en kork här i vågorna. Men det ska mojna nu framåt kvällen så vi får det lugnare igen.

Annars flyter livet på som normalt här, eat, sleep, sail - repeat. Vi kör tretimmars vakter och när vindarna och vågorna varit hårda och höga har vi styrt manuellt för att inte riskera en oavsiktlig gipp. Blir lite av 3 timmars gym, kombinerat med alla segeländringar vi gör så känns det i kroppen.

Ha det bra alla /Stefan

 • Comments(5)//blog.argo.nu/#post163

Mot Azorerna

SeglingPosted by Susanne 2017-05-09 17:43:06
Idag seglar vi iväg mot Azorerna, kommer att ta cirka 2 veckor.

 • Comments(2)//blog.argo.nu/#post162

Förberedelser

TeknikPosted by Susanne 2017-04-25 21:00:17
Vi ligger kvar på St Martin och bestämmer oss att stanna och bunkra inför hemresan här. Vi har också väntat på våra roderlager men det har den svenska Bavaria agenten misslyckas med att få skickat till oss innan vi åker härifrån så dom skickas nu hem till dottern som får ta med delarna till Azorerna. Så håll tummarna att rodret inte krånglar nu.
Vi har också lyckats hitta en gast som flyttar ombord imorgon, han har lite segelvana och verkar trevlig, och jämfört med vad vi hört när andra avbokat sina eventuella gastar när dom träffat dom, så hoppas vi att om han bara sköter sina pass och förmodligen underhåller oss med lite musik (han har en gitarr) så får vi vara nöjda. Han pratar flera språk så vi tänkte byta svenska mot spanska. Han heter Manny och är 27 år, har studerat filosofi vid universitet i London, varit med och drivit en whiskey bar där också. Fransk mamma och Grekisk pappa. Kan nog bli rätt kul att ha honom ombord.
Förbereder båten för hemfärd, det behöver städas upp och planeras om lite.
På denna båt utan mast och inte speciellt fräsch bor två hundar och till slut såg jag en man också. Alltid lika lugna när alla jollar och annat far förbi.
Stefan har fixat med batteri laddningen som varit usel. Han höll på halva natten och hittade till slut att shunten till batterimätaren som hade en dålig anslutning så nu fungerar det bättre.
Allting här rostar eller på annat sätt påverkas av salt, värme och sol, Stefan byter för andra gången på denna resa kontakterna till solcellerna.

 • Comments(3)//blog.argo.nu/#post160

Tillbaka på St Martin

HamnarPosted by Susanne 2017-04-15 20:04:33
Igår kväll var vi tillbaka till St Martin.

Lite mer om vår härliga tur till Saba där vi verkligen hade tur med vädret. Lagom med vind för att kunna ligga vid denna ganska utsatta ö där det inte finns så mycket skydd vid hårda vindar och havsdyningar.
Vid inklareringen mötte vi några Amerikaner och Kanadensare som också klarerade in. Vi tog tillsammans en taxi upp för den hiskeligt branta vägen upp till byn och tog en öl med dom. Vi blev då överbjudna på kvällen till båten Imagination (amerikanarna) på lite öl och snacks. Roligt att träffa nya människor och höra deras seglar historier.
Dagen efter blev det snorkling med sköldpaddor, vackra fiskar och alla andra vackra fiskar.
På torsdagen hade vi bestämt möte med Amerikanarna och Kanadensarna och vi vandrade upp till högsta toppen på ön, Mount scenery. Det blev en mycket svettig och flåsig vandring när det förutom halvdålig kondis också är 29 grader varmt.
Men som oftast brukar belöningen med extraordinär utsikt finnas där och vandringen nedåt går lättare.


Ön håller samman stil och färger på denna pittoreska lilla ö.
Belöningen i form av lunch och valfri dryck.

 • Comments(5)//blog.argo.nu/#post159

Saba

HamnarPosted by Susanne 2017-04-11 19:33:15
Igår seglade vi över till ön Saba. Fina vindar och vi testade vindrodrets nya detaljer och inget strul. Vi har inte testat på läns än vidare info om det kommer.
Saba är en lite vulkanö med många sidor som stupar rakt ned i havet. Vi försöker först att hitta en boj utanför hamnen där vi ska deklarera in. Vi lyckas fånga bojen i den höga dyningar som råder på denna sidan ön men då återstår nästa problem. Hur ska vi få på jolle motorn , på jollen) som hänger på segelbåten under segling,, vågorna är ca 1.5 meter höga och jollen gungar ganska häftigt bakom båten. Vi chansar inte på detta utan tuffar vidare till de bojar på läsidan som man är hänvisad till att använda. Här ligger vi ganska i lä men några dyningar hittar runi.
Jag tar en tur och snorklar runt lite, härliga fiskar och klart vatten, men det är ganska djup runt ön. Det blir inte grundare förens.jag är bara några få meter från land.
Ibland blir det bara inte som man tänka sig, på kvällen vrider vindar, drömmen och vågorna som inte hänger med. Så rätt var det är har vi bojen längs med båten och den dunkar in i skrovet. Allt vrider och vänder på sig hela natten och med jämna mellanrum kommer dunkande tillbaka, hopplöst jag vaknade varje gång.
Idag tar vi jollen in till land på denna sidan och det gick mycket bättre. Här börjar den gamla stigen där dom förr bar upp varor till ön, någon kom då på att det är lättare med trappsteg och byggde då 495 trappsteg i väldigt brant terräng. Dom gick vi idag. Nu ska ner till inklareringskontoret på andra sidan och sen samma väg tillbaka till jollen. Sen ska vi fundera på hur vi ska lyckas hålla bojen borta från båten.


 • Comments(3)//blog.argo.nu/#post158

Annorlunda strand

HamnarPosted by Susanne 2017-04-06 22:17:23
Idag åkte vi bussen (som man bara vinkar till sig vid vägen) till Maho beach. Där är det fullt av folk som väntar på flygplan fast ingen ska åka någonstans. Planen har inflygning rakt över stranden som ligger ca 15 meter från landningsbanan, ganska häftigt när större plan anländer. Men mest häftigt är det när jet planen vänder baken till stranden fortfarande samma ställe ca 15 meter bort och börjar gasa
Då piskar sanden åskådarna och allt som inte hålls i flyger bort över havet.
Mycket folk samlas här.

 • Comments(1)//blog.argo.nu/#post157

St Martin

HamnarPosted by Susanne 2017-04-03 19:26:59
Nu ligger vi på den franska sidan av St Martin, den andra är Holländskt. Först låg vi utanför den stora bukten med litet smalt inlopp med en bro ivägen, men det var stora dyningar som rullade in och en massa turbåtar som gasade på just där så vi flyttade in i viken.

Jodå vi har mulet väder här också ;-)
Häromkring finns ett bra utbud av välsorterade marinbutiker och andra butiker av olika slag. Island Waterworld marina anordnar en liten gratis shoppingtur till stora matbutiken två gånger i veckan, bra tycker vi som kan börja bunkra lite inför överfarten utan att behöva släpa allt själva. Dessutom är det billigare här än på US och Brittiska Jungfruöarna.
Vårat favoritcafe att surfa på, dessutom serverar dom gott kaffe och underbara creps.
Här i viken ligger många stora lyxiga båtar.
Island water world anordnar flera föreläsningar, gratis förstås också gratis öl/läsk under tiden inte så dumt i värmen.
Vi gick på en föreläsning om ensamsegling, två inbjudna ensamseglare berättade om hur dom gör och tips till oss andra. Många roliga episoder bjöd dom på.
 • Comments(1)//blog.argo.nu/#post156

En härlig dag helt enkelt

HamnarPosted by Susanne 2017-03-29 19:45:15
Igår åkte vi tidigt ut till lilla ön Buck Island. Vi kastar ankaret framför en vacker strand. Men första målet idag är snorkling, så vi tar jollen runt halva ön för att komma innanför revet. Det var för grunt för oss att gå med segelbåten. Där snorklar vi på både grunt och djupt vatten med ett fint bestånd av koraller och många härliga fiskar. Det märktes att detta är ett naturreservat för många fiskar vi sett tidigare var större här.
Efter snorklingen blev det lunch i båten och sedan dags för nästa äventyr. Det finns en vandringsstig här med utsikt från toppen över revet här.


Häromkring växer det fort, tvätt av jollebotten den var ganska grön.

Efter en härlig dag seglade (motorgång ingen vind alls) vi vidare mot St Martin.


 • Comments(4)//blog.argo.nu/#post155

Hamnliv i Danska Västindien

HamnarPosted by Susanne 2017-03-27 23:50:34
Nu har vi legat här vid St Croix ganska länge. Vi har försökt fixa lita saker med båten, på båten och i båten. Även jollen behövde ett skydd mot solen, den började långsamt smälta och klibbet är inget roligt att sitta på. Vi hoppas fortfarande att den ska hållaihop tills vi kommer hem.
Vi har också träffat så många härliga seglare från både Canada, USA och Norge. Några har vi bestämt att segla tillsammans med från BVI till Bermuda senare i vår. Alltid roligt med lite sällskap över stora vatten.
Jolle parkeringen i byen...
Nya jolleskydet på plats, inte helt enkelt att handsy i kapelltyg
Fiskar som simmar och stirrar på oss vid strandpromenaden
Häromdagen var det Poker Run här i hamnen. Vi var lite nervösa ibland, men med minst 5 båtar med blåljus på så gick det bra. Även om en båt var en halvmeter från att köra in i oss.
Inte min favvo-Rom kanske men kul att besöka när vi ju ändå är där dom gör drickat. Någon stoppade mig (Stefan) från att köpa pirat-sablar till vissa brorsbarn, men det kanske var lika bra...
Rätt stora ödlor (Iguaner) här.
Och eehhh... intressanta kaktusar...
En vacker strand vi var på.

Vi har gjort lite annat också: Vår Kanadensiska båtgrannes jolle slet sig och några Norska tjejer (vars jolle hade blivit sönderskuren på Barbados) såg det och ropade på oss. Så vi fick kasta oss ut med dingyen för att rädda den. Hjälpte även dom Norska tjejerna till marinan när dom försökte simma iland med sina tillhörigheter i sjösäckar.
Gav en upphittad baseball till grannbåtens 1 års valp.
Hjälpte S/Y Baroness att få ordning på sitt Wi-Fi.
Dykt och snorklat här med sköldpaddor, rockor, fiskar, hummrar mm.

Allt bra här alltså :-)
Susanne och Stefan

PS. Behöver fortfarande en del hjälp över Atlanten. • Comments(0)//blog.argo.nu/#post154

Utflykter på St Croix

HamnarPosted by Susanne 2017-03-21 19:00:56
Vi beställde en hyrbil jeep såklart för två dagars utflykter, gissa vad vi fick när vi kom för att hämta den...en skrotbil äldre Chevrolet malibou. Första dan gjorde vi sällskap med ett norskt par Marianne och Rolf-Erik, tack för en härlig dag tillsammans med er. Vi hann med en botanisk trädgård, såklart en romprovningen på Cruzan rom och lunch i Fredrikstedt, drink på stranden, besök på den plats man vet säkert att Cristoffer Columbus landsteg på.

Idag åkte vi till ett milenium monument på USA:s ostligaste punkt med havet som utsikt. Efter det klättrade vi ner till en strand och snorklade. Idag hade vi matsäck med och efter aktivitet smakar även 30 grader varma smörgåsar med nu smält smör och smält ost på gott. 🤗
/Susanne
 • Comments(1)//blog.argo.nu/#post152

St Croix

HamnarPosted by Susanne 2017-03-18 23:10:44
Nu är vi på ön St Croix som hör till US Virgin Islands. Idag firar dom St Patrick's day med stor parad och alla har mer eller mindre med grönt på sig. Musiken är hög och humöret på topp. Alla ni som gillar gamla sportbilar och stora bullriga lastbilar amerikanskt förstås skulle älska denna parad. Glömde jag att nämna JEEP det kryllar av dom även på denna ö. Vi fick en liten enmans show av en liten kille som dansade precis framför oss.
 • Comments(2)//blog.argo.nu/#post151

Vieques

HamnarPosted by Susanne 2017-03-13 22:17:01
Vi seglar runt och utforskar de spanska Jungfruöarna som tillhör Puerto Rico/ USA. Underbara öar men den amerikanska sidan märks väl. Det finns tex igen vettig god ost att köpa. Jag har äntligen köpt några dyk skor så jag slipper halka omkring på steniga stränder och få repor på fötterna. Dom kommer också komma väl till pass hemma där jag avskyr sjögräs runt fötterna.


 • Comments(4)//blog.argo.nu/#post150

Culebra

HamnarPosted by Susanne 2017-03-10 23:06:28
Nu har vi legat här några dagar och det har blåst en hel del. Men vi har hunnit utforska ön åt olika håll. Detta är en ganska Amerika inspirerad ö med många bilar, mycket hyr jeepar och golfbilar och dom frågar ofta om vi vill ha skjuts. Vi möter inte många som går utom ett par som då frågar om vi är seglare och skrattar när dom gissat rätt.
Här är viken vi ligger i.
Här är en av världens vackraste stränder: flamenco beach, på den står två stycken stridsvagnar.


Rondeller finns här också och denna gillar jag bäst.

 • Comments(4)//blog.argo.nu/#post149

San Juan/ Puerto Rico

HamnarPosted by Susanne 2017-03-02 18:34:32
Vi kom till San Juan hnen på tisdag kväll. Vi jollar in till hamnkontoret på morgon efter för att höra om dom har plats och vad det kostar. Vi såg nog lite fundersamma ut när hon sa priset 75 $ per dygn utan vatten och el. Hon säger snabbt då: att er båt är inte så stor så ni kan få vatten och el i priset. Vi ligger kvar för ankar utanför marinan och betalar snällt 10$ för att få lämna jollen i marinan medan vi tittar på gamla stan.
Marinan i skymningen, vi ligger bortom bryggorna.

Gamla stan har två gamla fort, och mycket historia.


 • Comments(2)//blog.argo.nu/#post146

Kort promenad till Devils Bay

HamnarPosted by Susanne 2017-02-16 21:11:36
15/2
Virgin Gorda, The Baths Bay.
Vi simmade in till stranden från båten för vi fick inte ta jollen in dit. Det var en utmaning då gul flagga var uppe och det gick stora dyningar som drog oss mot klipporna. Där på stranden låg Poor Mans bar, en liten öl blev det såklart.
Från denna strand gick en grottvandrings stig som slingrade sig mellan stora klippbok. Vid några ställen fick vi vada genom saltvatten grottor som vi nästan kunde simma ut genom. Stora vågor stoppade effektivt att kunna simma ända ut.Fantomen 💀 grotta hittade vi också: • Comments(1)//blog.argo.nu/#post142

Puerto Rico

HamnarPosted by Susanne 2017-02-09 00:33:05
Nu har det gått undan med visa och segeltillstånd i USA vatten. Det har varit lite omständig procedur men så blir det om man glömmer att söka visa på hemmaplan. Hamnen Puerto Del Ray som vi ligger i nu är enorm, dom kör omkring med golfbil på bryggan och har hämta och lämna service bara att ringa via VHF.
Tjejerna på marin kontoret var mycket trevliga och hjälpsamma. Dom tyckte synd om oss som tänkte gå de två kilometrarna till matbutiken längs med motorvägen så vi fick varsin fin gul keps med reflexer på. Till slut det bästa av allt inklareringen kom till båten efter att vi ringt och meddelat att vi kommit hit. Helt otroligt faktiskt att kvinnan sitter i vår båt med revolver och all annan utrustning och fyller i alla dokument själv. Det är lyxigt. • Comments(3)//blog.argo.nu/#post140

Jolly harbour

HamnarPosted by Susanne 2017-01-31 02:04:44
Idag blev det en kort tripp till Jolly harbour där vi kan clarera ut från Antigua. Imorgon sätter vi fart mot St Kitts and Nevis.
Vi har vi några tillfällen draggat och idag var vi och jämförde olika ankare och ska nu kolla vilka som passar med ankar fästet vi har.

Igår i viken vi låg i tog det tre försök innan vi fick ankar fäste. Vi fick en underbar solnedgång vid horisonten till kvällen och satt ute och njöt av den.


 • Comments(7)//blog.argo.nu/#post138

Antigua,

HamnarPosted by Susanne 2017-01-27 17:07:42
Nu har vi seglat ut till Antigua och ligger för ankar I English harbour. Inclareringen tar ibland nästan hela förmiddagen speciellt om man behöver svalka sig med något att dricka efteråt.


 • Comments(2)//blog.argo.nu/#post137

Guadeloupe

HamnarPosted by Susanne 2017-01-19 21:04:46
Idag seglade vi över till Guadeloupe för att det är Ann och Ulf:s sista dag med oss här i Karibien, imorgon flyger dom hem. Tråkigt tycker vi. Vi tar en drink för att komma åt "bra" surf såklart 😊. En trevlig servitris tyckte det var roligt att Ann och jag beställde rom drinkar.

Livet blir uppochner ibland. Det går bara att redigera med datorn och den är inte med nu.
Nu backar vi lite, här är en bild på focken när den togs ner imorse. Strimlor beskriver den bäst. Nu ska vi forska lite på var det går att beställa en ny.
 • Comments(3)//blog.argo.nu/#post135

Les Saintes #2

HamnarPosted by Susanne 2017-01-18 00:16:13
Igår seglade vi från Dominica trots ganska hårda vindar och regnskurar i väderprognosen. Det började bra med vindar runt 10-12 m/s och soligt väder. Vi såg mörka moln omkring oss men vi hoppades dom inte skulle passera rakt över oss. Men.. vi klarade oss inte, vindstyrkorna ökade och byarna gick upp mot 16-18 m/s och seglade med 2 rev och focken uppe. vi slapp inte heller regnet utan detta var ingen vanlig regnskur utan regnet piskade oss som hagel brukar kännas. Mycket otrevligt altså och då mitt i värsta skuren upptäcker vi att focken har strimlat upp sig. Vi rullade in den så gott det gick. Vi hittade en ankring boj men Ann och Ulf fick känna på en rullande båt och starka vindar som vrider båten hit och dit under natten. På morgonen var det fortfarande hårda vindar så vi har inte kunnat ta ner focken och titta på skadorna. Men vi kommer inte att kunna laga den så mycket går att se på alla strimlor vi knutit ihop för att dom inte ska fladdra för mycket.
Vi behövde clarera in här på franskt territorium igen så vi jollade in till byn. Efter det tog Stefan och Ulf en vandring upp på kullarna för att vandra runt i gammal "FORT" miljö. Ann och jag valde en sandstrand med palmer och rev att snorkla runt i. Vi avslutar dagen med en drink i en bar i väntan på att resturanger ska öppna så vi kan äta middag. 19.00 är resturangernas öppnings tider för middagar. Men maten smakade underbart.


 • Comments(3)//blog.argo.nu/#post134

Portsmouth

HamnarPosted by Susanne 2017-01-14 21:29:08
12/1 Idag tog vi lite sovmorgon och sen en skön frukost i sittbrunnen. Sen jollen till land för att promenera bort clarerings kontoret ca 20 minuters promenad bort. Samtidigt fick vi en promenad genom staden här, alla vi möter är hjälpsamma och frågar till och med om dom kan hjälpa till med något. Väldigt mysiga och trevliga invånare här.
Vi hann sola en stund innan vi blev upphämtade av våran guide för dagens utflykt ut i indian river, träskmarker.
Vi hade tur och fick nog de trevligaste och mest pratsama guiderna och mycket runt omkring information som är så härligt att få.

Trädrötterna här på träden är så märkliga former på. Guiderna visade oss också var dom spelade in filmen Pirats of Caribien, träskscenen.

.
13/1 Idag bokade vi en taxi guide för rundtur runt nästan hela ön. Han visar sig ha stora kunskaper om ön, historien och växtliv här. Han stannar för att visa och plocka (till oss) både kryddor och frukter, det han inte hittade längs med vägen stannade han och fick från vänner, han verkade känna halva ön minst. Och vi fick ihop till en fruktsallad och vi torkar numera kryddor ombord.
Men vi stannade också vid öns lilla choklad tillverkning där det efter provsmakning var omöjligt att inte köpa med sig några olika sorter.


Detta är en vulkanö med svart sand på stränderna och några röda klippor vi stannade till för att klättra på.
Färden fortsätter och vi avslutar resan med en kort promenad till ett vattenfall med lagunbad, vi badade och samtidigt började det regna. Nästan alla kläder blev blöta. Inte skönt att sättas sig i taxin sen.


 • Comments(2)//blog.argo.nu/#post133

Les Saintes

HamnarPosted by Susanne 2017-01-11 16:26:47
Igår seglade vi över till ögruppen Les Saintes och hittade en mysig vik. Här blev det genast bad och snorkling. Vid båten hade vi några aik fiskar som fick dela på några mjuka pepparkakor och dom blev jätteglada tror jag .Stefan passade på att för första gången testa sin dykutrustning. Den fungerade utmärkt och han var jätte nöjd.


 • Comments(4)//blog.argo.nu/#post132

Guadeloupe

HamnarPosted by Susanne 2017-01-10 01:35:08
Igår kväll dök våra vänner Ann & Ulf upp för att segla med oss under 2 veckor. Roligt att se dom igen och få färska nyheter hemifrån. Idag hyrde vi en bil för att ta oss mot regnskogen och vandringsleder där. Dom började med stenad stig men övergick snart till vanlig stenig stig som slingrade sig uppåt och nedåt. Det var verligen som jag tänker mig regnskog med tät skog massor med lianer och parasitväxter på de stora höga träden. Vi såg inte mycket av himlen förens vi kom till fallet.
Efter närmare 2 timmar så kom vi fram till det stora vattenfallet, vilken lycka.
 • Comments(1)//blog.argo.nu/#post131

MARTINIQUE

HamnarPosted by Susanne 2017-01-05 22:56:37
Igår tog vi ett långt skutt, vi dygnsseglade ända till Martinique till viken St Pierre. Den slet på oss för jag sov dåligt på grund av nya myggbett som kliar som f-n och vågor och vindar som gav bra fart och höga vågor från sidan.
Vilket gör att vår båt stampar sig fram, det gick inte att sova i förruffen.
Så här såg denna jolle ankring ut här, vi fick hänga upp fören på bryggan för att undvika mera trasigt om den åker under bryggan igen.

Vi checkade ut oss igår från ön Union och där såg jolle platsen ut såhär:
Vi åkte under den lilla bron och sen var det en liten lagon innanför.
Ingen dingy parkering är den andra lik....
/Susanne

 • Comments(4)//blog.argo.nu/#post130

Tobago cays

HamnarPosted by Susanne 2017-01-03 23:17:44
Igår kom vi till Tobago cays och viket paradisiskt ställe, men också många båtar som hittat hit såklart. Ingen egen strand än. Men vilket azurblå klart vatten och sköldpaddor som dyker upp här och var runt båten.
Igår snorklade bara jag och så de största sjöstjärnor i mitt liv, vackra var dom också.
Idag snorklade vi båda och såg sköldpaddor i under vattens läge. Hur häftigt som helst. Stränderna här är vita och kantade med palmer. Efter lunch åkte vi vidare till ön Petit Martinique här finns en liten mysig resturang där vi just nu sitter och väntar på matem
Ha det bra alla följare. :-)


 • Comments(4)//blog.argo.nu/#post129

Jollen

HamnarPosted by Susanne 2017-01-01 21:52:39

Många repor blev det. Som tur är höll jollen. Men den ser ut som någon varit riktigt arg på den.
Lagad åra. Den går att använda tillsvidare i alla fall.

 • Comments(0)//blog.argo.nu/#post128

Nyårsbilder

HamnarPosted by Susanne 2017-01-01 21:24:03
Nyårsbilder:


Så roligt vi hade igår, ursäkta fyrtaetl bilder men surfen här är så långsam så jag tror att inget händer och så helt plötsligt rasslar det till och blir fyra bilder.
Grattis och lycka till. Ett frieri fick vi bevittna på nyårsnatten.


 • Comments(1)//blog.argo.nu/#post126

Sista dagen

HamnarPosted by Susanne 2016-12-27 02:38:15
Idag är våra gastar sista dag, imorgon lämnar dom oss. Det har varit helt underbart att haft denna hjälp över Atlanten seglingen. Idag har vi bara gjort trevliga saker. Vi började med att vandra över till andra sidan för att snorkla och bada. Här hittade vi en jätte mysig restaurang där vi åt lunch, med svensk personal som kom och pratade med oss. Vi tyckte detta ställe "Bagatelle" var så trevligt och god mat att vi bokade avskedsmiddag en här. Kvällen avslutades med en trerätters middag och många gemensamma minnen. Tack våra hjälpsamma gastar, ni har fått kämpa hårt.


 • Comments(1)//blog.argo.nu/#post125

Snorkling

HamnarPosted by Susanne 2016-12-25 22:00:36
En lugn mysig frukost i sittbrunnen på juldagsmorgon. Vi sitter och funderar på vad vi ska göra idag, alla var överrens om att röra på sig är en bra idé. Vi packar lite frukt och snorkelutrustningen och tar jollen in till land. Vi har läst om ett bra snorkelställe inom gångavstånd så vi traskar iväg. Efter att gått upp för kullen fick vi leta lite innan vi hittade en något gömd stig ner till vattnet. Vi finner en stenig strand med revet utanför. Här stannar vi och snorklar länge. Underbara fiskar, havskräftor och en murena.
 • Comments(1)//blog.argo.nu/#post124

Julfrukost

MatPosted by Susanne 2016-12-24 15:49:43
Julafton ( känns lite overkligt ) , vi börjar dagen med ett dopp och sen frukost i sittbrunnen. Det är 27 grader varmt och solen skiner.
Igår kväll blev vi över bjudna till S/Y BarbaSol till en drink och segla över Atlanten snack. Vi jämförde väder och vindar tappade saker och annat som krånglat och hur skönt det var att komma iland så att det slutade gunga. Slutligen hur härligt det är att vara här. Imorgon kväll (Julafton) har vi bokat bord på en resturang med svensk julmat. Det var svårt att motstå den lockelsen.


 • Comments(1)//blog.argo.nu/#post123

Bequia

HamnarPosted by Susanne 2016-12-23 21:41:47
Inatt startade vi resan mot Bequia och ligger nu för ankar I viken admirality bay utanför Port Elisabeth. Verkar vara en jättemysig liten stad, här kommer vi att fira jul imorgon. Fast här firar dom den 25 så det blir lite dubbelt julfirande iår.


 • Comments(0)//blog.argo.nu/#post122

Land i sikte(ursäkta för sent inlägg/jenny)

SeglingPosted by Susanne 2016-12-22 07:25:28
Hej alla!
Nu, måndag 19/12 vid 21:40 Svensk tid såg vi för första gången på 3 veckor land. Barbados kommer sakta fram ur diset cirka 20 distans bort. Äntligen, men vi har ytterligare några timmar till, vid ca 04:00 kommer vi förmodligen kunna lägga ankar vid port st Charles om allt går väl nu den sista biten. Gissa om vi börjar längta efter en stilla säng, färsk frukt och lite annat - snart så....

Annars har tiden ombord sen senaste inlägget präglats av rätt hårda vindar. Vi har haft vindar uppemot 17m/s och sjö som byggde upp till runt 5 meter, med en del ännu högre. Vi hade en överbrytande sjö som gick ner i den öppna takluckan och träffade rakt på en sovande Johan. Vi fick reva Genuan på natten i 15 sekundmeter och 5 meters vågor, alla strålkastare tända och balanserande en spirbom på fördäck så kom en flygfisk och träffade mig rätt i nyllet.

Sen hade Sussi en flygfisk i kojen en dag, den måste kommit in via däcksluckan till förpiken men hon misstänker nog fortfarande någon av oss för detta...

Vi har haft några tuffa nätter, sjöbäddarna har nu kommit till verklig nytta. Vi har gungat och krängt rätt rejält, som exempel så var inte brödburken tillräckligt säkrad och jag vaknade av att få den rakt i ansiktet vid en rejälare överhalning. Då hade den alltså släppt från hyllan i salongen och slungats 2,5 meter nästan horisontellt över till andra sidan där jag sov.

Nu måste jag sluta, plikterna ombord kallar. Ha det bra alla!
Stefan vid pennan.

 • Comments(1)//blog.argo.nu/#post121

Barbados

HamnarPosted by Susanne 2016-12-21 23:25:10
Jag vet vi är lite sena med incheckning här. Vi anlände på natten vid 04.00 svensk tid till Barbados och lade oss för svaj utanför hamnen. En skål i mörkret sen somnade vi gott efter 21 dagar och 12 timmar på Atlanten.
ursäkta bilden blev upp och ned var nog lite trött.
Vi sov gott första natten utan havets stora höga vågor som fick oss att stötta upp madrasser för att dom inte skulle glida omkring. Vi är lyckliga och tror knappt själva att detta är sant.
På morgonen åker vi till diesell bryggan och lägger oss tillfälligt för att clarera in oss, stämplar i passen och cirka 2 timmar senare får vi officiellt gå iland. Det första vi gör är att gå till marinan resturang och äter en äkta karibisk lunch som vi avslutar med en rumpunch Mmm den var god, kommer att bli fler såsmåningom.
Det tog några timmar innan land slutade att gunga, en märklig känsla.
Julpyntat är det här också, kanske ska ha en blå pyntad gran gran nästa år. • Comments(1)//blog.argo.nu/#post120

Gastrapport från Atlanten

SeglingPosted by Susanne 2016-12-14 21:57:12
Just nu ryggläge på sittbrunnsdurken, gömmer mig för solen som gassar något fruktansvärt, säkert 30 grader i skuggan. Micke står vid rodret, Sussie bättrar på brännan (hur fan står hon ut i solen?!), Stefan röker pipa och spelar David Bowie på högsta volym. Nu är det 800 sjömil kvar, av totalt 2800. Vi börjar få vittring på Barbados, vi räknar snittfarter och distans. Vi kommer fram på onsdag. Eller klarar vi natten mot onsdag? Med lite högre fart kanske redan tisdag kväll? Det spelar ju ingen roll egentligen, men..

Efter några dygn (fast det kändes som en vecka) med vindar runt 10-14 m/s och byar på 16-17 byggde vågorna upp sig rejält. Argo förvandlades till ett gungande inferno vilket tärde på oss alla, inte minst mig själv, till slut gick jag tillbaka till mina sjösjukeplåster (kemikalier och droger, good shit). När vågorna är så pass höga blir allt en kamp ombord. Borsta tänderna är ett mindre fyspass. Laga mat ska vi bara inte tala om. Bada går inte heller, krängningen gör att det blir för svårt att komma upp i båten igen. Men fort gick det, vi hade en toppnotering på 12,7 knop vilket ska vara en omöjlighet att komma upp i med en sån här båt.

Nu har det lugnat sig och livet leker igen. Allt är relativt, hade detta varit på en "vanlig segling" så hade vi nog längtat efter en trygg hamn eller stilla vik, vi har fortfarande 2-3 meters vågor och det blåser 10 m/s. I förmiddags så firade vi 2/3 seglad sträcka med champagne. Ok, jag vet ett par av mina vänner som skulle opponerat sig och sagt att det inte var äkta champagne, men tro mig, här ute är man lite mindre kräsen. Sussie har bakat både bröd och muffins (min hjälte!). Vi har slutat med våra 3-timmars vaktpass och övergått i 3st 2-timmars pass istället. Det gör att man får bara vila 6 timmar, men det tar för mycket på krafterna att handstyra i 3 timmar på raken. Autopiloten orkar inte styra i vågorna. Vindrodret är fortfarande kasst (jag tänker skruva loss det nån mörk natt och sänka skiten på 4000 meters djup, där det hör hemma).

Micke konstaterade att han nu varit utan mobiltäckning i över två veckor, något som inte hänt sedan 1995. Min iPad visar sig inte vara så rolig utan wifi så den har legat oanvänd sen vi kasta loss. Är det inte otroligt att man måste segla över Atlanten för att kunna "koppla ner sig"?

Har vi berättat om fisket? Micke och Stefan köpte ett superdyrt fiskespö i Las Palmas och lovade att dra upp både det ena och andra med sin nya leksak. Ganska snabbt så ingick jag vadslagningen om en öl i Karibien om de inte lyckades fånga en enda fisk. Grabbarna såg sig som självklara vinnare, men efter bara några dagar så ramlade spöt mer eller mindre i bitar. Ett mekano som definitivt inte lämpar sig ombord. Så ingen nyfångad fisk, men två garanterade öl i Barbados till Johan! Om någon läsare kan något om fiske så uppmanar jag er att ta kontakt med Stefan! :)

Vet ni vad ett "squall" är? Det är ett litet koncentrerat minioväder som dyker upp från ingenstans på klar himmel, för att sen komma med hårda vindar och tokregn. Första gången det hände så hade vi givetvis genaker (vårt största segel) och jag stod vid rodret i bara shorts. Snabbt som attan sprang Stefan och Micke upp på däck för att försöka reva seglet innan något gick sönder. Det är inte lätt att vara på däck i vågorna! Eftersom allt ska hända samtidigt så dyker en val upp. Skjuten som en kanon ur vattnet för att landa med ett brakplask! Så mäktigt. Så trots överfallet från squallen så var vi helt lyriska ombord. Alla utom stackars Micke, som missade valarnas hopp eftersom han fokuserade på att få ner seglet.. Men som om valarna kände Mickes vemod beslöt de sig för att ge oss ett extranummer.

Nä nu ska jag gå ner och ännu en gång genomsöka båten på godis. Mitt pass börjar om 30 minuter, då är det solhatt, sololja och Ray-Bans på. Så måste jag få Stefan att byta musik, annars vecklar jag ut livflotten.

Hälsningar
Johan, gast 1
15.47'N 046.11'W

Här kommer en liten bild, skickat via sattelittelefonen! // Jenny

 • Comments(4)//blog.argo.nu/#post119

Lite mer än halvvägsrapport!

SeglingPosted by Susanne 2016-12-12 22:01:46
Hej Alla,
Rapport från Atlanten, idag söndag 11/12 klockan 18:00 UTC finns vi på position 17 46n 39 13v med kurs mot Barbados lite mer än 1200 distans bort åt väster. Igår (lördag) vid 10 på förmiddagen passerades 1400-distans-till-Barbados-punkten och vi hade kommit halvvägs, vilket firades med skumpa! Nu börjar nedräkningen....

Vi har sett val! Vid två tillfällen nu hade vi sällskap av några mindre valar (uppskattningsvis runt 5 meter) som till och med gjorde rejäla hopp upp i luften för att sedan landa med ett rejält plask. Så inte bara fick vi se val - vi fick se dom "air-borne" också :-)
Som närmast bara några tiotals meter från båten. Givetvis hinner dom försvinna innan vi lyckats trassla fram kameran.

Flygfiskarna har blivit mer närgångna, gasten Johan fick en på sig under ett nattpass. Det var nog en rätt rejäl överraskning - för bägge... Den återförpassades till havet i levande tillstånd, värre var det med den stackare som landat på däck och vi inte såg förrän på morgonen. Men det verkar i alla fall vara rätt gott om dom härute.

Vi blev uppropade på VHF av en Dansk segelbåt som nog var lite uttråkad, vi utbytte lite väderprognoser och pratade lite strunt vid några tillfällen. Han höll sig inom synhåll i ett par dygn, men nu har vi inte sett honom på ett tag. Även han skulle till Barbados så vi ses nog där.

Seglingsmässigt rullar det på bra nu, de senaste dagarna har vi fått bra med vind som verkar bestå nästan fram till mål enligt prognoserna. Just nu har vi 15-20 knops vind (7-10m/s) nästan rakt bakifrån, vågorna har då förstås även dom börjat grova på sig lite och är väl uppskattningsvis 3 meter höga i snitt. Vi har alternerat med lite olika kombinationer där framförallt Gennakern fått jobba dagtid och Genuan på natten, båda utspirade för plattläns. Däremot så får vi inte vindrodret att klara av kombinationen läns och jobbiga vågor som kommer in om styrbords låring, vi handstyr just nu nästan helt manuellt.

Vår snittfart har ökat, från runt 5 knop till strax under 6 knop senaste dygnen, vilket gör att vi nu noterar dygnsdistanser om över 140M mot runt 120 förut. Sedan har vi squalls, kraftiga regnskurar med därtill vindökning som kommer ibland. Inatt hade vi som mest toppar på 32 knops vind och surfade fram i över 8 knop ett tag. Däremot märks det ombord att det blivit jobbigare, både med handstyrning och högre vågor vilket gör att när man inte har pass eller något väldigt viktigt att sköta så vilar man. Oavsett tid på dygnet.

Värmen gör också sitt till, över 28 grader i vattnet och ofta en obarmhärtig sol ner på båten. Man svettas bara av att vara och alla söker skugga när det går. Om det inte är squalls på gång så har vi allt öppet i båten som går, även på natten - och då får vi ändå inte ner temperaturen ombord under 26 grader längre, det i kombination med fuktig luft, salt och en del svett gör att täcken är onödiga, som mest har man ett lakan över sig. Vi har tidigare stannat och badat ibland när vågor och vind var svagare, men det är betydligt svårare att göra det nu - båten gungar för mycket för att det ska kännas tryggt att ta sig upp i aktern från sjön och det är knepigare att få stopp på båten dessutom. Istället blir det dusch med hink på akterdäck och sköljning med färskvatten från en blå liten plastdelfin efteråt (för att spara på vattnet). Obligatorisk tvagning varannan dag, vare sig det behövs eller ej ;-)

Sen händer det saker med grejer ombord - verkar oundvikligt att saker ska gå sönder. Senast idag hittade vi delar av vårt dyrbara dricksvatten i kölsvinet (kölsvinet är till motsats till vad många tror, inte kaptenen ombord utan den lägsta delen av båten inuti). Hittade läckan, återigen som i somras var det en anslutning till vv-beredaren som krånglade. Sedan torkning av båt inuti, det är ingens favoritsysselsättning när allt gungar och det ligger stuvade grejer överallt. Vi blev inte av med mer vatten än att vi klarar oss ändå, peppar, peppar...

Sedan har vi jobbat en del med att få till laddningen bättre, fortfarande problem med både för hög förbrukning (kylskåpet går nu dygnet runt) och för dålig laddning. Speciellt borde generatorn ge mer än 10-20A och 13,5V. Om någon har tips på hur man kan fixa detta så maila till: stefan@myiridium.net
PS. 350W solpaneler räcker alltså inte utan vi måste toppa med motorn ibland.

Ni som inte är seglare kanske tycker det blir lite väl mycket seglar jargong ibland, och det stämmer säkert - men jag skriver om sånt på uppmaning av andra potentiella långseglare hemma som vill försöka få lite förståelse över hur just själva seglingen fungerar här ute. Sen är det dessutom det som upptar vår tid här ombord: sail, eat, sleep - repeat. Segel åker upp och ner, trimmas och ändras - allt efter rådande vindstyrka och även tid på dygnet. Kurs justeras och väderprognoser granskas, vi skriver i loggboken och plottar på sjökort, räknar på dygnsdistanser och kvar till mål.

Ha det gott hemma, trevlig 3:e advent!

Argo med Stefan vid tangentbordet.

// Jenny(hann inte lägga upp detta igår)

 • Comments(2)//blog.argo.nu/#post118

Rapport från Atlanten del 2

SeglingPosted by Susanne 2016-12-07 09:39:34
Atlanten är jättestor och väldigt öde, vi plottar vår position på ett sjökort "Northern Atlantic, southern part" varje dygn och har då rört oss kanske 3 cm på kortet, samtidigt som vi sakta men säkert guppar vidare på atlantdyningen mot Karibien.

Vi har haft besök av delfiner några gånger, varav dom vid ett tillfälle var uppemot 20 stycken som lekte runt båten i cirka 40 minuter. Vi såg flygfisk idag och en 46 meters segelbåt som gled förbi oss i cirka 11 knop på ett par distansminuters avstånd, vilket är en fart vi bara kan drömma om. Speciellt våra gastar kastade längtansfulla blickar mot skeppet där dom förmodligen åt hummer, drack champagne och skrattade åt oss budgetseglare. Utöver det bara något enstaka fartyg på AIS många tiotals distans bort. Sen vatten, vatten och åter vatten. Någon gång inatt kommer vi passera 1000 sjömil sedan vi lämnade Las Palmas och cirka 1/3 av den totala sträckan.

Dagarna flyter ihop, vaktpass, segelskiften, båtfix och mat avlöser varandra. Våra färskvaror börjar sakta ta slut, värmen och fuktigheten skyndar på den processen rätt rejält, men ingen risk att vi ska svälta - någon köpte mycket konserverad majs....

Vi valde som vi skrev i förra inlägget att gå mer söderut än vi tidigare tänkt för att plocka upp tradvindarna. Så vi höll en SV kurs i ett par dygn extra tills vi kom syd om 20:breddgraden och kunde gira mot en mer västlig kurs. Vindarna har fortsatt varit svaga, ibland nere i frustrerande 5-6 knop och emellanåt upp i 15-16 knop. Många vaktpass har gått åt till att försöka hålla en någorlunda rätt kurs medan båten gungar sig fram i 3-4 knop. Inte kul när det gungar till lite extra och seglen slår och allt skramlar i båten. Vårt dygnsmål är att gå minst 120 distans, vilket vi inte har kunnat hålla mer än några gånger hittills. Efter att vi girade väst (segla söderut tills smöret smälter, sväng sedan höger) i går vid 16-tiden så har vi fått rak plattläns med vinden in rakt bakifrån. Inatt gick vi med utspirad code1 i mycket svaga vindar och nu i dagsljus har vi spirat både gennaker och code1 på förpeket. Funkar rätt bra men inte något vi vill ha till nattseglingen.

Annars har de senaste två dagarna bjudit på mer sol och högre temperatur generellt. Vi har konstant mellan 27 och 28 grader i vattnet, ungefär detsamma i luften dagtid och 23-24 grader på natten. Obarmhärtigt varmt i sittbrunnen dagtid, hatt och solglasögon är nästan ett måste.

Dags att sluta, nu ska vi ta ner seglen och förbereda natt-segelplanen och passa på att ta ett dopp med tvättning samtidigt. Sussi lagar till vår sista fläskfilé nu och det är mörkt inom en timme.

Ha det bra alla hemma hälsar Stefan, Sussi, Johan och Micke.

PS. Jag(Jenny) får meddelanden via sattelittelefonen och lägger upp här, om ni undrar. DS.

 • Comments(5)//blog.argo.nu/#post117

"gast 1" Johan

SeglingPosted by Susanne 2016-12-02 19:57:54
Att bunkra för dryga tre veckor till havs kan ju vem som helst förstå att det inte är en picknick. Det var riktigt tungt. Vi har säkert ett ton med mat och dryck ombord, varenda skrymsle ombord är fullt, tex så delar jag koj med 35 apelsiner. När vi äntligen kom iväg så släppte spänningshuvudvärken direkt och ett form av lugn infann sig. Nu efter snart 4 dygn till havs börjar dagarna flyta ihop, mycket eftersom man sover i omgångar, en timme då och då.

Stefan och Micke köpte ett superdyrt fiskespö på Gran Canaria. Det är tydligen en materiealsport det med. Undrar om de skulle köpt ett ännu dyrare, för det verkar inte funka så bra. (Ingen färsk tonfisk på min tallrik ännu..)

Det är lite överraskade att vi har så pass mycket motvind, vilket gör att vi blir lite oroliga, men det är inte så mycket att göra åt saken just nu. Vi guppar på och humöret är gott. Atlanten är stor. Riktigt stor!

Vid pennan,
Johan, "gast 1"

 • Comments(4)//blog.argo.nu/#post116

Rapport från Atlanten del 1

SeglingPosted by Susanne 2016-12-02 19:55:07

Hej Alla!
Måndagen den 28/11 vid 16:50 hade vi äntligen bunkrat och stuvat all mat och vatten, tankat 162 liter diesel i tank och dunkar samt checkat ut från marinan och clearat ut från Kanarieöarna. Med förväntan startade vi motorn och tuffade ut från Las Palmas efter godkännande från Port Authority över VHF. Nästan ingen vind så det blev motorgång längs Gran Canarias ostkust. Efter några timmar får vi vårt första bakslag när vi hittar några liter varmt sjövatten i motorrummet, upp med alla dynor och durkar i febril felsökning. Visade sig vara en läcka från avgasslangen i utrymmet allra längst akterut. Medan vi låg och guppade så ägnade Micke och jag en timme åt att reparera detta och vi lyckades få till en rätt bra lagning som säkert kommer hålla (peppar, peppar).

Först på tisdag förmiddag får vi så pass mycket vind att vi kan börja segla, sydlig vind om 7-8 knop, regnskurar blandat med lite sol. Får reva storen vid squalls annars fullt ställ med stor och fock. Vår femte besättningsman, vindrodret Knöös, styr bra i bidevind och vi kan ägna en stund på kvällen att spela Uno alla 4 med regelbundna kontroller utåt och på radarn. Lugnt med annan trafik omkring oss. Senare på kvällen mojnar vinden till runt 4 knop och vrider till rak motvind. Atlanten ligger rätt platt och vi får återigen starta motorn, stjärnklart och helt ensamma på havet. Senare kommer även marelden att lysa upp vårt kölvatten.
Så fortsätter det med varierande vindar och ömsom segling ömsom motorgång. På onsdagen gör vi riktigt dålig fart i svag vind så vi hänger ut en lina med fendert bakom båten och passar på att bada och tvätta oss i strålande sol och 24 grader i vattnet. Atlanten är mycket snäll men ger oss på tok för lite vind.
När vi går för motor i stiltjen ser vi en annan segelbåt med seglen uppe ligga och guppa mitt ute i havet, ingen på däck och inget svar på VHF så vi går närmare och ropar till dom, upp kommer en nyvaken Britt som helt enkelt låg och väntade på vind. Vi önskar varandra god tur och ursäktar att vi störde, vi som inte har samma tålamod fortsätter för motor.

Natten mot torsdagen passerade vi ett grundområde på cirka 200 meters djup där en fiskebåts oberäkneliga beteende gjorde Johan rätt nervös.

På torsdagen klockan 12 på dagen passerar vi vår första waypoint i storcirkel kursen vi har till Barbados. 1/9 av den planerade resan avklarad. Nu börjar vi få lite mer av vind också, stundtals upp mot 20-22 knop och rätt ofta sätter den emot eller gör att vi måste gå högt mot vind för att hålla kursen. Rätt ofta kan vi heller inte hålla kursen mot vår nästa waypoint. Oroliga börjar vi nu granska väderprognoserna mer noggrant, hårda vindar norr om oss, stiltje bälte söder om oss och en bra bit ytterligare söderut ligger tradvindarna vi så gärna vill ha. Dessutom ska vindarna norr om stiltjen vrida mot rak västlig eller SV, vilket är helt fel för vår del. Vi tar nu beslutet att gå rakt söderut, mot Kap Verde för att försöka ta oss förbi stiltjen och hitta bättre vindar. Risken är att vi hamnar i det läget att det blir motorgång i flera dygn och att vi måste gå in till Kap Verde för att bunkra mer Diesel - men det är inte heller det säkert då stiltjeområdet är som smalast närmare Afrika och verkar kunna täppas igen snabbast med rimliga vindar. Just nu har vi kurs runt 180 grader, vindar runt SV om 7-10 knop och seglar runt 5 knop. Vi börjar bli lite oroliga för tidsplanen gällande gastarnas hemresa den 30/12 - men än så länge finns det hopp.

Annars är livet lugnt här på oceanen!

/Stefan

 • Comments(1)//blog.argo.nu/#post115

Äntligen

HamnarPosted by Susanne 2016-11-28 17:22:19
Nu är snart sista utcheckningen klar och sen kastar vi loss. Vindarna är svaga några dagar framöver sen hoppas vi på lite mera vind.
Ha det bra tills vi hörs igen.

 • Comments(3)//blog.argo.nu/#post114

Las Palmas de Gran Canaria

PlaneringPosted by Susanne 2016-11-27 23:10:51
Igår anlände våra gastar Johan och Micke och började göra sig hemmastadda. Riktigt efterlängtade eftersom vi långsamt börjat fatta vilken lång överfart vi har framför oss. Skönt att vara flera då.
Idag fick dom börja jobba hårt. Johan och jag tog hyrbilen och åkte till matbutiken. Först en vända in i butiken och handla vatten och andra drycker. Sen lunch och en vända till där det blev torrvaror, sen tillbaka till båten och lasta av. Lite lussebullar fika och sen en vända till till butiken.
Stefan och Mikael har under tiden snickrat hållare till nya solcellerna och kollat igenom av hela masten. Även gjort lite nya hål i båten ; )
Sen har vi fått möblera om i hela båten för att få plats med allt. Så här fullastade har vi aldrig varit och vi har vattentankarna och disel kvar att fylla på sen hoppas vi att vi kommer att ta oss framåt också.

 • Comments(6)//blog.argo.nu/#post113

Las Palmas de Gran Canaria

HamnarPosted by Susanne 2016-11-22 17:58:03
Sent igår kom vi till Las Palmas och imorse kunde vi genast boka en tid och två timmar senare står båten på land.
Nu är det bara tvätta, måla, kolla allt under vattenlinjen, byta offeranoder mm. När vi lyfter båten står en tysk och kollar noggrant vår köl, sen kommer han fram och säger att han såg en glipa mellan skrovet och kölen. Både Stefan och jag får stora skälvan och ber kran föraren lyfta lite så vi kan kolla. Där står vi med tysken och letar spricka, som tur var hittade vi inget (Tysken såg en reflexion i det blöta skrovet).
Nu ska vi gå och checka in oss i hamnkontoret, det var fullständigt kaos där imorse så efter 2 timmar och 20 minuter gav vi upp för då närmade sig vår upptagningstid. Så på det igen efter deras fiesta och hoppas det är mindre kö nu.
Denna dag har bjudit på både det ena och det andra min fasa nu är att jag måste till tandläkaren imorgon. Bara att boka ett besök när dom knappt pratar engelska och jag är väldigt dålig på spanska hua hua Det lossnade en bit av en tidigare lagning imorse, men tur var det väl på så sätt att det hände innan vi hunnit börja överfarten

 • Comments(4)//blog.argo.nu/#post111

Las Galletas, Teneriffa

HamnarPosted by Susanne 2016-11-10 21:08:01
Vi startade från La Gomera (mer om den ön senare) imorse med härliga vindar in från sidan. Kursen är mot Gran Kanaria och solen skiner. Mitt på dagen avtar vinden nästan helt, men dyningar och vågor försvinner ju inte riktigt lika fort så allt börjar slänga och flänga hit och dit. Nu äntligen för första gången ser vi två valar som simmar förbi båten, helt otroligt underbar känsla. Förmodligen pilotval.
Ner med seglen och på med motorn då kommer såklart vinden strax tillbaka. Denna gång rak motvind och kuling i byarna, det hänger vågorna snabbt på och vi och båten sköljs över med saltvatten.
Motorn får jobba hårt för väldigt få knop framåt så vi anropar närmaste hamn och får deras sista plats, puh.
Det blev en öl i solnedgången vid hamnen och nu ska vi gå och duscha av oss lite intorkad salt. • Comments(3)//blog.argo.nu/#post109

La Palma, Santa Cruz

HamnarPosted by Susanne 2016-11-03 16:56:47
Imorse vid nio tiden kom vi I hamn. Färden över var lugn med svaga vindar och båten Moana som färdades samtidigt. Skönt att ha en punkt (lanternorna) att titta på på natten och prata med på vhf på dagarna.
På bilden är det Teide i morgondiset. • Comments(3)//blog.argo.nu/#post106

Lite smått och plock

HamnarPosted by Susanne 2016-11-01 00:08:18

Vi har gjort ännu en levadavandring här på ön. Den sträckte sig längs med en bergssida och var lummig vilket inte gjorde något denna varma soliga dag. Det är så skönt att bara vandra och känna den härliga skogsdoften. Även denna gång med egen matsäck fast smörgåsar denna gång. Vi gick över 1 mil på denna vandring, då är jag så skönt trött när vi kommer tillbaka till båten.

Vi har också varit på en grotttur i gångarna efter lavan som än gång forsat fram. Nu rinner det vatten och så berättade hon när vi undrade varför det växer växter vid ljusen här nere att frön från ovan följer med vattnet och börjar gro när det finns ljus.

Lite blandade bilder:

Imorgon 1 november seglar vi vidare mot La Palma, Kanarieöarna, beräknas ta lite mer än 2 dygn.

 • Comments(1)//blog.argo.nu/#post105

Kastanjer

MatPosted by Susanne 2016-10-31 23:32:06

Häromdagen var vi ute och åkte till "nunnornas dal" ännu en vacker dalgång med hus och där det finns hus finns alltid en eller flera barer/restauranger. Nu började Tobbe från båten Moana prata med en kille där och det slutade med att vi testade deras lokaldrink med lokal sprit och färskpressad apelsin, sådär smakade den. Sen fick dom oss att testa rostade kastanjer, det var lite annorlunda men ändå gott. Sen fick vi på köpet smaka andra lokala likörer och en kaka bakad på kastanjemjöl. Han var väldigt pratsam och trevlig och medans vi pratade kastanjer och frågade om dom plockar dom själva visade han oss runt huset.

Där fanns flera träd så han plockade några åt oss och berättade hur dom gör med dom.

Sen testade jag att rosta dom själv och det är inte så svårt och så kunde jag göra dom lite saltare. Lite godare!

 • Comments(0)//blog.argo.nu/#post104

Levada vandring

HamnarPosted by Susanne 2016-10-30 21:20:50

27/10

Levador är konstgjorda kanaler för att leda vatten från mitten på ön (höjderna där det regnar mest) till jordbruksområdena runt om ön. Dom är många och vi vandrade längs med en väldigt spektakulär levada på höjden 1000m. Eftersom det regnade ganska mycket igår var det full fart på vattnet, flera vackra vattenfall längs med vandringen och även några översvämmade partier. Vi vandrade med utsikt över vackra dalar och med skogen runt omkring oss. Vi hade också sällskap av Tobbe och Eva från båten Moana.

Slutet av vandringen var vid ett stort vattenfall som vi kunde gå ända fram till, där stannade vi och åt vår medhavda kyckling sallad med vattnet forsandes under bron vi satt på.


 • Comments(1)//blog.argo.nu/#post103

Madeira

HamnarPosted by Susanne 2016-10-29 21:28:26
25/10
Idag vandrar vi med Tobbe och Eva ut på närmaste udden här. Den är lite mer karg och stenig. På norrsidan har kusten en mer brant kant och stora karga pelare där havet dundrar med full kraft emot och vattnet sprutar högt.En skön vandring på bergskanten upp och ner. Det slutade med cirka en mils vandring och hemåt i skymningen.


 • Comments(0)//blog.argo.nu/#post102

Regnig dag

HamnarPosted by Susanne 2016-10-26 18:13:28
Det blev en innesittardag med räkningar, maila om ny båt försäkring, kolla vädret och lite annat pyssel.
Mellan regnskurar har Stefan och riggkillen här i hamnen letat lösningar till vindrodret och nu har vi några nya lösningar att testa. Vi har också bytt två undervant som Lena hade med sig beställda från Benns. Det tog 1 dag för dom och fixa dom, här tog det flera dagar bara att få offerten från Frankrike där hamnen här beställer dom ifrån och sen kommer frakttiden och den vet vi ju redan hur lång tid sånt tar...ca 2 veckor trodde riggkillen. Men dom sitter på plats och resten verkade okej vid inspektion.
Ikväll är vi inbjudna till spelkväll hos Tobbe o Eva i båten Moana.

 • Comments(5)//blog.argo.nu/#post101

Quinta do lorde

HamnarPosted by Susanne 2016-10-19 18:56:35
Nattens mysterier... vi tittade på en film igår och Stefan börjar irritera sig på ett ljud som vi först tänkte att det hörde till extra kylskåpet när motorn går av och på. Ljudet fortsätter och vi stänger av alla ljud i båten och börjar lyssna, ljudet är som droppande vatten med bubblor i (svårt att beskriva ljud ). Plötsligt slår oss tanken att vi har en läcka, uhuu. Vi börjar genast lyfta på alla durkar och kollar alla utrymmen och alla genomföringar vi kommer åt med en rasande fart. Men båten är torr inte ens kondensvatten som vi hade problem med i Skottland hittar vi. Nu börjar det stora problemet ljudet är ju kvar, ännu en idé testar vi och det är landströmmen som kan ställa till besvär men ljudet slutar inte fast vi kopplar bort strömmen. ?? Vad är detta?? Nu börjar vi surfa på olika sidor för att hitta en förklaring kanske har någon annan råkat ut för samma sak. Till slut hittar vi en blogg med en båt som seglat i samma vatten som vi nu och upprepat samma procedur för att hitta felet, dom fick gå ock lägga sig grubblande men pratade med sina båt grannar nästa morgon
Det visade sig vara fiskar som ljudligt äter på alger och annat på båt botten. Vi såg fiskar i hamnen imorse, hoppas dom var de skyldiga :-)

 • Comments(7)//blog.argo.nu/#post98

Madeira

HamnarPosted by Susanne 2016-10-18 17:30:18
Nu är vi framme vid hamnen Quinta do Lorde på Madeira. Denna stad är inte så gammal och ser ut som Disney land. Gulliga hus i olika färger och en resturang i form av en fyr. Vi fick eskort in i hamnen som visade oss in till vår plats.
 • Comments(0)//blog.argo.nu/#post97

Sista vandringen...

HamnarPosted by Susanne 2016-10-17 22:44:33
Idag har vädret lugnat ner sig men det har regnat och blåst massor i två dagar. Då har det blivit lite inne jobb och bok och film sällskap.

Idag tar vi en vandringsdag, vi känner verkligen för att röra på oss idag efter innesittandet. Detta leder oss upp till toppen på Pico de Castelo.

Vi tar en liten paus på toppen och får sällskap till fikat. Lite mutade förstås.

På vägen ner väljer vi en annan slingrande väg mellan kaktusarna och dom är många här omkring. I bakgrunden ser ni toppen vi var uppe på.
När vi kom ner till vägen som går längs med stranden och in till byn fick vi en liten chock. Stranden var borta... kvar var bara stenar. Att sanden försvunnit under sydväst vindarna som blåst hårt räknade vi ochkså ut. Sen berättade en lokalbo att hårda sydvindar för ut sanden i havet och när vindarna vänder mot norr kommer sanden långsamt tillbaka och blir sandstrand igen. Detta kort visar stenarna där det varit en lång härlig sandstrand.


Imorgon planerar vi att segla mot Madeira så detta är sista vandringen här. • Comments(0)//blog.argo.nu/#post96

Porto Santo

HamnarPosted by Susanne 2016-10-14 11:59:45
Nu har vi inte skrivit så mycket på sista tiden så här kommer en liten notis om vad vi planerar närmaste tiden. Det är ett ganska stort område med hårda vindar, regn och eventuellt åska några dagar framöver. Vi tänkte först segla över till Madeira idag men har inte fått kontakt med hamnen där och vi tänker inte chansa på att segla dit och inte få en plats i hamnen. Här har vi en bra bryggplats med el och vatten och ganska billigt dessutom. Så vi väntar ut skitvädret här och flyttar oss till Madeira senare och då är det inte så lång tid tills att Lena Lindberg gör oss sällskap.

 • Comments(2)//blog.argo.nu/#post94

Porto Santo

HamnarPosted by Susanne 2016-10-11 19:29:35
Testar vit Sangria vid hamnbaren. Mmm den är nog godare än den röda. Vi är kvar här på ön, kommer att segla vidare inom några dagar mot Madeira.

 • Comments(2)//blog.argo.nu/#post93

Porto Santo

HamnarPosted by Susanne 2016-10-02 23:05:41
Imorse seglade BarbaSol vidare, kvar på bryggan är 4 tyska båtar, vi och en himmelskt massa franska båtar. Men på land står norska Tone II och är precis klar med bottenmålningen. Imorgon sjösätter dom sin Bavaria.
Vi gick över för att erbjuda dom hjälp imorgon, men deras svar va: det kommer 5 man och en kran så jag själv tänker hålla mig i bakgrunden. Ibland kan det bli för många " kockar".

 • Comments(0)//blog.argo.nu/#post90

Porto Santo

HamnarPosted by Susanne 2016-09-30 22:18:03
Mellan pysslandet och tvättandet var vi en stund på stranden, stora dyningar rullade in och de är så roligt att bada i. Idag testade vi vårt mini boule och jag vann nog flest gånger ;-).

Sen tog nästa projekt vid och det har roat många fler än vi trott. Både lokala befolkningen, några norrmän har tittat förbi och visat uppskattning.
Graffiti och ingen protesterar. Många passerande båtar målar här på hamn piren.

Äntligen klart, två nöjda konstnärer skålar för ett gott jobb.

Maskotarna är såklart med och ser till att det blir likt.

 • Comments(4)//blog.argo.nu/#post89

Porto Santo

HamnarPosted by Susanne 2016-09-30 15:03:52
Torsdag: Idag fick både vi och BarbaSol plats vid bryggan
Det är skönt att ha tillgång till vatten och el. Sen tog vi på oss vandrarkängorna och letade oss upp på närmaste höjder som vi ser från hamnen. Inte helt enkelt att leta sig uppåt när marken är ganska porös men till slut nådde vi vårt mål.
Hamnen sedd uppifrån.
Vi fortsätter och hittar en vacker kyrka på en annan topp. Ödlor finns det också gott om men de är så snabba när jag vill komma nära för att fota dom.
Så här ser väderkvarnar ut här omkring. Vi fortsätter vandringen vi ner till byn där vi tar en välförtjänt öl
Sen letade vi reda på en affär vi fått tips om "Kinesen" som skulle ha oljefärg i sitt sortiment. Mer om det imorgon ;-)
Vi avslutar vandringen med ett dopp i havet, det finns en härlig sandstrand här bredvid hamnen.
Härlig kvälls grillning i solnedgången på stranden avslutar vi denna dag med

Detta har varit en underbar, svettig, solig dag med mycket trevligt sällskap.


 • Comments(2)//blog.argo.nu/#post88

Porto Santo

HamnarPosted by Susanne 2016-09-30 14:37:25
Onsdag: Idag promenerar vi till byn med Hasse & Karin, där blir det lite shopping och en öl på den mer lokala puben. Det märker man på att alla där sitter inne och pratar portugisiska. Där var det en av männen som verkligen försökte prata med oss och han kunde bara lite engelska och lite tyska resten tecken ( armar och ben). Han bjöd oss också på en omgång öl och lite snacks, sen sjöng han lite fado för oss.
Innan vi tar oss tillbaka blir det storhandling .
Vädret idag är varmt och soligt och eftersom både vi och BarbaSol ligger för ankare så simmar jag över och bjuder in dom till en fördrink innan vi tar oss iland och äter middag på hamnens resturang.
Här är bild på hamn inloppet med stora skyddande pirar (iallafall från havet)
Denna ö är en vulkanö och ganska karg. Båten med röda jollen är BarbaSol".
 • Comments(0)//blog.argo.nu/#post87

Lissabon

HamnarPosted by Susanne 2016-09-23 23:09:17
Jag har inte skrivit så mycket om Lissabon som vi varit några dagar i. Vi låg i en hamn några kilometer från centrum, fast denna stora stad har så mycket att se och uppleva i stora delar av staden. Hamnen låg i den del av staden som till stor del visar spår av världsutställningen -98. Staden är en blandning av nya moderna byggnader och mycket gamla byggnader.
Vi har här farit runt och letat reservdelar, som vi som tur hittat flera av. Vi har också hunnit promenera runt i staden och tittat på staden, den gamla delen med många små gränder och stora torg är bara för underbart mysigt. Det känns som det på varje gata och gränd finns en liten restaurang och någon liten butik (mest turistinriktade).
Första morgonen vaknade vi och upptäckte att vi stod i en meter lervälling, inte kul. Båten hade inte gått att köra därifrån själv vid lågvatten. Inte heller fanns en ny plats att få. Det var spännande när vi skulle åka idag att få se att inget slammat igen, förutom loggen som tog 20 minuters körning innan den släppte.
Hamnens färggladaste båt.

På onsdag kväll gick vi ut och firade att vi äntligen fått igång satelit rautern.
Vi blev inbjudna till den andra svenska båten S/Y BarbaSol på ost och vin en kväll, trevligt sällskap fick vi också. Vi hoppas vi ses på Madeira som blir nästa stop. • Comments(1)//blog.argo.nu/#post84

Oeiras

HamnarPosted by Susanne 2016-09-23 18:24:23
Idag gjorde vi en kort förflyttning men den syns nu på vår fungerande trackingsida. Det ska nu gå att ringa och maila oss. Idag är det 30 grader varmt i hamnen och sol på himlen .


 • Comments(3)//blog.argo.nu/#post83

Lissabon

HamnarPosted by Susanne 2016-09-22 17:49:19
Även i Lissabon måste man tvätta och göra kontorsarbete :-)


 • Comments(1)//blog.argo.nu/#post82

Äntligen

TeknikPosted by Susanne 2016-09-20 13:36:41
Gissa vad detta är? Svar: vårt paket som vi väntat så länge på.
Vi gick till hamnkontoret för att be om en ny bryggplats för nu vid lågvatten står vi fast i gyttjan, och då ger hon mig detta paket. Fantastiskt!

 • Comments(6)//blog.argo.nu/#post81

Satellit telefon strul forts...

TeknikPosted by Susanne 2016-09-20 11:34:46
Idag kollar vi tracking nr på vårt paket som dom sa skulle levereras igår eller idag, igår hade inget dykt upp i receptionen.
Vi ser ingen information på (tracking) hemsidan att det skulle ligga ute på bil för leverans.... så vi ringer dom. Hon hittar ingen bättre info hon på fedex när jag undrar när det kommer idag....utan svarar att det kommer imorgon efter 16.00. När jag frågar om det inte är standard leveranstider som 24 eller 48 timmar som dom svarat tidigare får jag svaret:" idag är idag" ?????
Vi har inte heller berättat att dom tvingar oss att betala skatt och moms som om det vore en ny sak vi förtullar in i EU. Här har dom sina egna eu regler...
Vi ångrar att vi inte lät reservdelen skeppas hem, betalat flygbiljett till någon nära och kära hemma, som tagit med den hit. Det hade varit mycket trevligare :-)
Håll tummarna nu så vi får hit grejen och äntligen får igång vår satellit router igen!!

Annars vaknade vi till en strålande vacker solig dag och ska nu bege oss ut på stan för att hitta reservdelen till autopiloten. Den kommer att ge oss en busstur genom hela staden och på vägen hem kommer vi leka turister, hihi.

 • Comments(1)//blog.argo.nu/#post80

Lissabon

HamnarPosted by Susanne 2016-09-19 19:30:09
Nu är vi framme i Lissabon, efter cirka 1 1/2 dygns segling. Här är det just nu 29' varmt och soligt. Nu ska vi gå upp och checka in oss. Det är likadant i alla hamnar. Dom kopierar pass, båtregistreringsbeviset och försäkringspappren.


 • Comments(1)//blog.argo.nu/#post79

Douro marina

HamnarPosted by Susanne 2016-09-15 21:36:27
Vid middagstid anlände vi till Douro marina vid floden douro.

Det är en ganska nyrenoverad marina där vi hittar denna upplysande skylt:


 • Comments(1)//blog.argo.nu/#post78

Viana do Castelo

HamnarPosted by Susanne 2016-09-13 14:03:57
Skönt att ta en lite längre vandring idag. Den gick upp till en höjd med Santa Lucia tempel. Det var ca 600 trappsteg för att ta sig ända upp. Det är en väldigt vacker byggnad med fina dekorationer. Inne i kyrkan tände vi ett ljus och minndes alla älskade som är uppe i himlen.


 • Comments(1)//blog.argo.nu/#post75

Viana do Castelo

HamnarPosted by Susanne 2016-09-11 17:28:48
Nu är vi i Portugal!
Här vajar Portugals (gäst)flagga under styrbords spridare, men ni får vrida på mobilen för om jag tar bilden med upprätt kamera hamnar bilden på snedden.
Vi lämnade ett mysigt Spanien med sin siesta och sena middagstider runt 21. Här får vi reda på av hamnkapten att Spanien gillar han, men här har dom inte någon dum siesta. Middagstiderna här börjar vid 8 - tiden istället . Nu ska vi gå upp på stan och promenera runt lite. Lika roligt varje gång med en ny stad att utforska.

 • Comments(0)//blog.argo.nu/#post73

Islas Cies

HamnarPosted by Susanne 2016-09-10 19:46:58
Idag är det mulet väder vilket gjorde dagens promenad norrut ganska mycket mindre svettig än promenaden igår. Norrut är det mera skog och en mindre vacker fyr, men det är skönt att röra på sig och här på ön får man inte gå vart man vill eller hur som helst.
När vi kommer tillbaka till stranden ser vi att någon sitter i vår jolle som är uppdragen på stranden. Vi skyndar dit och försöker förklara på engelska och tecken att han ska lämna jollen, gubben är av den äldre sorten och nästan kravlar sig ur jollen tackar på spanska och traskar iväg. Puh..
Därefter börjar det att duggregna en stund men vi ror tillbaka till båten och börjar planera lite om vilka hamnar i Portugal som kan passa och medan vi gör det gör sig mina bett påminda. Dom kliar värre än värsta myggbett och dom bett som jag kliat på blir svullna, röda och som hårda bucklor. Har försökt surfa lite om det men har inte hittat något som passar. Jag hittade salvan xylocain och den hjälper på de bett som jag inte kliat sönder.
Imorgon lättar vi ankar igen.

 • Comments(1)//blog.argo.nu/#post72

Islas Cies

HamnarPosted by Susanne 2016-09-10 11:57:30
Vi fick en underbar men svettig promenad upp till fyren, och det var en annorlunda zickzack väg sista biten. Många små söta ödlor som snabbt försvann när jag försökte ta kort på dom.

En lång härlig sandstrand och cirka 18 grader i vattnet.


 • Comments(0)//blog.argo.nu/#post71

Islas Cies

HamnarPosted by Susanne 2016-09-09 15:30:55
Vi fick tillståndet, nu är vi på väg. • Comments(4)//blog.argo.nu/#post70

Vigo

HamnarPosted by Susanne 2016-09-08 22:25:38
Idag säger vi tack för all hjälp Kenneth! Vid 11-tiden lämnade han oss och tog en taxi till flyget. Sen började det vanliga pysslet för oss; checka ekonomin/ städa/ tvätta/ cykla och handla/ prata resevdelar med marinbutiken/ byta trasiga sjövattenkranen och bokat marina i Lissabon så att Iridium kan skicka nya satelitroutern dit. Äntligen får vi en ny enhet : )
Imorgon hoppas vi att vi på tillståndet att besöka nationalparken Islas Cies. Det var inte lite dom kollade upp innan ansökan var klar. Det var värre än att deklarera in oss till Spaniens farvatten. Och dom berättade att om man åker dit utan så börjar böterna på 6000 euro. God Natt! • Comments(0)//blog.argo.nu/#post69

Vigo

HamnarPosted by Susanne 2016-09-07 19:00:45
Imorse tuffade vi mot den stora staden Vigo i samma vik som senaste hamnen. För Kenneth kommer mönstra av vår båt imorgon och flyga hem, tråkigt eftersom det varit lyxigt att vara 3st ombord. Jag har fått tid att läsa en deckare på engelska som jag nog inte orkat igenom annars.
Vi har cyklat/gått på stan idag i värmen. Här är hamnen i bakgrunden och vi har lyckats ta oss upp på höjden för att titta på en slottsruin från järnåldern.

 • Comments(0)//blog.argo.nu/#post68

San Adrian

HamnarPosted by Susanne 2016-09-06 20:31:50
Idag var det både segling och motorgång eftersom vindarna skiftat . Vädret är soligt och skönt med en del dis, tyvärr för jag tycker det är roligt att fotografera bland annat fyrar. Vi ligger i hamnen Club marina of San Adrian i bukten Enseada de San Simon. En trevlig hamn men väldigt få personer som vi hittills stött på pratar engelska och vi har inte lärt oss så mycket spanska än...

Så här glad blir Kenneth av en GT här:

Vi sitter och väntar på att resturangköket ska öppna, klockan 21. Så vi roar oss bäst vi kan, ser ni måsen som spankulerar och spanar in oss utanför fönstret.
 • Comments(7)//blog.argo.nu/#post67

Corme

HamnarPosted by Susanne 2016-09-05 21:46:10
Igår låg vi för ankar i en vik med flera sandstränder och en liten by Corme. Vi tog jollen iland och bland annat badade vi. Tidvattnet och dyningar som sträckte sig in i viken gjorde att ankarvakten såg ut som ett virrvarr av förflyttningar. Tyvärr kunde jag inte ladda ner bilden för wifi här i baren var för långsamt.
Vi fortsatte färden idag med först inga vindar och dimma sen kom sakta vindarna och vi seglade med gennaker i dimma, en lite konstig känsla. Dimman lättade på slutet av färden och nu ligger vi för ankar I viken Enseada de San fransisco bay nära staden Muros.

 • Comments(2)//blog.argo.nu/#post66

Coruna

HamnarPosted by Susanne 2016-09-02 23:24:27
Idag har vi farit runt och letat reservdelar till autopiloten och gått 2 km till butiken med ryggsäckar och fyllt upp båten igen. Tyvärr fick vi inte tag på reservdelarna. Sen gick vi ut på stan för att äta tapas och dricka lite vin. Vi har sån tur att några medicinstuderande sånggrupp stannar precis bredvid vårat bord och underhåller oss en stund.

Det är så ljummet ute så vi sitter fortfarande utan jacka... första gången denna sommar. 23.30 är klockan nu.. underbart.

 • Comments(3)//blog.argo.nu/#post64

Coruna

HamnarPosted by Susanne 2016-09-01 18:18:01
Nu är vi i hamn igen Spanien, vi ankom strax före 17.00. Den längsta överfarten hitintills. Detta har vi firat med champagne. • Comments(8)//blog.argo.nu/#post63

Waterford

HamnarPosted by Susanne 2016-08-26 19:40:14
Efter en dygns segling med en Kenneth gast ombord är vi äntligen i hamn. Kenneth klarade sig alldeles galant men det tar lite tid att vänja sig vid gungandet. Hamnen ligger ca 16 M in i en krokig fjord. Med starka strömmar. Det var så att vi fick backa oss in till bryggan för annars gick det för fort.

 • Comments(0)//blog.argo.nu/#post61

Dublin

HamnarPosted by Susanne 2016-08-24 21:16:59
Idag kom Kenneth till Dublin och igår anlände Lena. Nu ska vi ut på stan och vi börjar med Whiskey Destilleriet Jameson. En god whiskey tycker jag, och en mycket personlig och rolig guide hade vi turen att få.

Sen blev det lunch på stan på en trevlig bar som taxichauffören tipsade om. Den är bland de äldsta i stan, från 1198.
En av de stora utflyktsmål här i stan är...
Det var en otroligt stor byggnad, och en påkostad gå din själv tur med både läsa, lyssna, lukta och smaka. Det var också en himmelskt massa folk där, nu längtar vi till lite lugnare hamnar.

 • Comments(2)//blog.argo.nu/#post60

Dublin

HamnarPosted by Susanne 2016-08-22 12:41:08
Marinan vi ligger i ligger mittemot den stora komersiella hamnen. I den hamnen passerar det uppemot 50 skepp per dygn. Som tur är passerar inte alla förbi oss för hamnen är enormt stor. Det kommer kryssningsfartyg som stannar högst ett dygn sen ligger nästa där när vi vaknar på morgonen. Ibland kommer gamla segelskepp in, som häromdagen kom ett norskt skepp där gastarna stod i riggen och sjöng hela vägen i hamn. Det var häftigt. Här är en bild över hamnen från igår kväll, stadens ljus i bakgrunden.

Nästa bild är på hamn inloppet.


 • Comments(0)//blog.argo.nu/#post58

Dublin

HamnarPosted by Susanne 2016-08-20 11:24:57
Igår hade vi halvklart med regnskurar så vi passade på att ta en promenad på stan när det var lite sol glimtar på himlen. Det är också en tvättdag och vi hade tur för tvättpoletter ingår i hamnavgiften. Det är dyrt att tvätta oftast kostar en maskintvätt runt 50 kronor och torktumlaren runt 100 kronor. Det går såklart att torka tvätten ute men vi har inte haft så mycket tur med torkväder i de hamnar som haft tvättmöjligheter.
Igår satte vi upp hamn kapellet för det är riktigt dåligt väder på gång. Inatt började det regna mer och imorse slog vindarna till och vi är ganska bekymrade över hamn kapellet som nästan håller på att blåsa bort.
Idag är det jag som inte vill gå ut...

 • Comments(2)//blog.argo.nu/#post57

Dublin

HamnarPosted by Susanne 2016-08-19 14:53:07
Denna segling bjöd på lugna vindar,och kuling vindar på slutet av färden anländer vi äntligen till Dublin på Irland. Vi kommer in tidigt på morgonen och regnet bidrar till en väldigt grå trist bild av denna hamn med deras stora gods hamn på andra sidan viken. Vi lägger oss och sover ganska direkt efter ankomsten en stund för vi var ganska trötta efter denna översegling. Sen blir det en långfrukost i båten och Stefan ställer om tv kanalerna och vi ser detta:
Det var längesedan jag såg denna bild.

 • Comments(0)//blog.argo.nu/#post56

Peel

HamnarPosted by Susanne 2016-08-16 18:30:55
Igår anlände vi till Peel efter en nattsegling.

Här är hamnen uppifrån, det kändes skönt med en promenad efter seglingen.
Denna hamn är lite speciell för den går bara att angöra 2 gånger per dygn. Övrig tid är vattenståndet för lågt,. Här är en bild på den sänkbara tröskeln under lågvatten.


 • Comments(2)//blog.argo.nu/#post55

Tarbert

SeglingPosted by Susanne 2016-08-12 17:31:11
Idag regnar det... men vi slussar ut de 4 sista slussarna ändå för nu är vi definitivt klara med Crinan kanal. Vindarna ligger mellan 15-22 knop och vindarna är emot oss. Vi bestämmer oss för att leka motorseglare idag för nästa hamn ligger bara 10 distans bort och vi kände inte för att börja kryssa i detta miserabla regnande. Rakaste vägen till Tarbert och sen krypa ner i ruffen och sätta på värmen.

Kort film tagen idag när vi testade att sätta Go-Pro kameran på radarstolpen:

https://youtu.be/j5C0bDoxOPQ

 • Comments(3)//blog.argo.nu/#post52

Ardrishaig

HamnarPosted by Susanne 2016-08-11 21:18:45
Mmm det regnar idag också.. vi jäktar inte med frukosten idag. När vi går upp till brovakterna och meddelar att vi tänkte tuffa vidare idag meddelar han att slussarna är stängda idag på grund av höga vattenflöden. Inte konstigt så mycket som det regnat på sistone tänkte jag, men vi fick tänka om våra planer. Vi tuffar en kort sträcka med endast broar så vi bara har tre slussar kvar imorgon när vi tänker slussa ut ur kanalen och segla vidare mot Tarbert.
Igår var BBC här och filmade en "Puffer" , det är gamla koleldade båtar från 1800 - talet som jobbat som lastbåtar till öarna, lastbåtar till krigsbåtar under andra världskriget, och använts sig av Crinan kanal när den byggts.

Idag kunde dom inte filma eftersom alla slussar var stängda.
Vi däremot kämpar mot fukten som är svår att hålla undan när det regnar så mycket och länge, vandrarkläderna från igår är inte ens torra än och seglar ställen är fuktiga. Scotland erbjuder utmaningar som vi inte önskat som en massa fukt tillexempel.
För att muntra upp oss lite idag blev det köttfärsås ala lyx toppad med parmesanost och till efterrätt blir det chokladmuffins med jordgubbar och grädde.


 • Comments(0)//blog.argo.nu/#post51

Cairnbaan

HamnarPosted by Susanne 2016-08-10 20:50:23
Idag vaknar vi till mulet väder och duggregn. Men ska man vänta på bra utflyktsväder kan man få vänta läääänge. Så vi drar på oss vandrarkängorna och ger oss iväg mot "Dunadd". Det är en ruin från cirka järnåldern där det pågick mycket tillverkning av olika slag och handel med olika länder. Den är mest känd för att de första skotska kungarna kröntes och bodde där. Riket kallades för Dalriada.
Bilden visar stenen med uthuggna ritningar och ett fotavtryck från en kung.
Högst uppe på denna höga stenkulle börjar det regna ordentligt, som tur var gick stigen tillbaka genom gammal skog så vi fick lite skydd. Skönt var det att vandra nästan en mil idag. Sen en välförtjänt lunch och dusch.

Det fortsätter att regna hela dagen (inte ens maskotarna vill gå ut) så vi ligger kvar här på halva sträckan av Crinan kanal och åker vidare imorgon.


 • Comments(0)//blog.argo.nu/#post48

Crinan

HamnarPosted by Susanne 2016-08-09 16:48:10

Igår vid 16 tiden slussade vi in till Crinan kanal. Idag fortsätter vi med 11 av 15 slussningar.
En hel del av slussjobbet fick vi hjälpa till med själva. Nu har vi tagit paus och vi fortsätter imorgon. • Comments(0)//blog.argo.nu/#post47

Tobermory

HamnarPosted by Susanne 2016-08-05 18:40:43

Nu har vi anlänt till Tobermorys underbart charmiga hamn.
Här tänker vi ligga tills stormen har dragit förbi. Den kommer imorgon.

 • Comments(4)//blog.argo.nu/#post45

Stornoway

HamnarPosted by Susanne 2016-08-02 19:18:42
Vid elva tiden idag anlände vi Stornoway hamn. Vi var rätt trötta och tog det lugnt även sov ikapp lite. På vägen hit hade vi vid flera tillfällen en grupp delfiner som hoppade och lekte runt båten. Allra häftigast var att titta på dom längst fram i fören där dom simmade precis framför vände sig runt och tittade upp på oss. Idag har också solen visat sig. Inga bilder för internet är för slött både i hamnen och baren vi sitter i just nu.

 • Comments(0)//blog.argo.nu/#post42

Highland Park

HamnarPosted by Susanne 2016-07-31 17:49:12

Denna dag med extra tråkigt regnigt väder passade vi på att besöka Highland Park whisky destilleri. Deras whisky gillar vi båda.
Imorgon tänker vi kasta loss mot Stornoway. • Comments(0)//blog.argo.nu/#post40
Next »