Atlantic Crossing

Atlantic Crossing

About this blog / Om bloggen

Vi ska göra verklighet av vår dröm att under drygt ett års tid segla till Karibien och hem.

Franska Västindien

SeglingPosted by Stefan 2017-01-25 02:05:11
Hej Alla!
Efter ett par trevliga veckor med Ulf & Ann ombord så är vi återigen för oss själva på Argo. Stort tack till våra senaste gäster för trevligt sällskap. Tyvärr ville inte vädret att vi kom till alla platser vi önskat, men just den biten har vi svårt att kontrollera. En sak vi kunnat konstatera är att det alltid blåser här, bara mer eller mindre. Men Dominica, Guadeloupe och Iles Des Saints är inte helt fel ändå. Franska Västindien har en speciell charm. Efter att vi blev själva så ägnade vi först en del tid åt tvätt och båtfix. Vår fock blåste sönder och vi lyckades hitta en trevlig segelmakare här i hamnen på Guadeloupe. Så det blev en reparation, eller ombyggnad. Vårt lite Grand hi-tech segel var enligt segelmakaren inte alls gjort för Karibisk sol och värme utan skulle oskyddat klara sig högst ett par säsonger här. Han gjorde en hel del ändringar och fixade till det så,det ska hålla tills vi är hemma - peppar, peppar....

När vi lämnat in seglet och resten av att-göra sakerna fick vänta då det blev helg här så såg vi på väderprognosen att det fanns ett par dagar med svaga vindar och dyningar. Perfekt läge för en tur till korallöarna Petit Terre längst ut mot Atlanten. Det finns en otroligt skyddad liten lagun där bakom korallrev och några låga öar. Enda problemet är att komma in, det låter sig bara göras i väldigt lugna förhållanden för vattendjupet i inseglingen är bara strax över 2 meter och den ligger oskyddad mot norr. Vi surfade på en våg med en halv meters marginal och kunde plocka en fri mooring boj i ett tropiskt paradis som påminner mycket om Tobago Cays. Det blev 2 nätter där med massor av snorkling. Vi såg massor med olika fiskar, sköldpaddor, bläckfisk och till och med en liten haj. Vi filmade en del och jag hoppas vi får bra internet någon gång så jag kan lägga ut några av dessa.

Idag, tisdag, skulle vi tillbaka för att hämta segel från reparationen och börja röra oss norrut igen. Nu ska det ju sägas att jag inte har några korrekta tidvattentabeller för dessa vatten, det är rätt liten skillnad och strömmarna kan man ändå beräkna på månens position. Det kunde bli ett problem nu, när vi kliver upp strax före 7 så bryter vågorna ibland tvärs över hela vår utseglingsränna. Inte bra, inte bra alls...
Men månen ska vara i zenit vid 09:18 och då borde vi ha som mest vatten under kölen, på ett ungefär i alla fall. Startar ekolodet och börjar logga djup och tid mellan brytningarna över revet vid entrén. Till slut ser det i alla fall ok ut, vi går ut vid 9 och väntar in rätt timing mellan vågorna, sen drar vi på. Vi får ett par rejäla vågor på vägen ut men ingen bryter och vi klarar oss ut med ett par decimeter till godo.

Imorgon (onsdag) drar vi vidare norrut, kanalen som går igenom Guadeloupe och skulle sparat oss cirka 40M är på obestämd tid avstängd (typiskt franskt...). Så vi måste gå runt. Förmodligen kommer vi ta ett kortare stopp vid Deshaies (uttalad De' enligt lokalbefolkningen, ingen fattade när jag försökte uttala det efter hur det stavas). För att sedan gå vidare till Antigua och English Harbour.

ha det bra hemma och till alla seglare: Fair winds & following seas!
/Stefan

  • Comments(5)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by JohanW 2017-01-27 22:12:18

Jag hävdar fortfarande att monsterfisken som jagade mig var en haj!

Posted by Stefan 2017-01-27 16:35:53

Tack Mamma & Syster, kul att höra att vintern är som vanligt hemma så kan jag hoppas på en bra sådan till nästa vinter istället. Längtar lite efter snö, is och lite kyla ibland. Har precis klarerat in på Antigua och Barbuda och har det rätt bra just nu.

Posted by Anna-Karin 2017-01-25 23:02:16

Vilka äventyr! Korallrev och segling..så spännande att läsa. Vi hade 5 års kalas för Fanny i helgen med storstädning av hemmet. Det behövdes :-) Pappa har hjälpt oss att tapetsera i trapphuset och måla taket där..det blev superfint. Tänker på Er! Saknar Er! Kramar från oss!!!!

Posted by Lena 2017-01-25 22:21:15

Jättekul att läsa! Ni är bäst!!! Gammelmormor (96) läser också med stort intresse! Här hemma kan vintern inte bestämma sig....ligger runt 0:an mest hela tiden. Hörs snart igen. :-)

Posted by Lena 2017-01-25 22:21:00

Jättekul att läsa! Ni är bäst!!! Gammelmormor (96) läser också med stort intresse! Här hemma kan vintern inte bestämma sig....ligger runt 0:an mest hela tiden. Hörs snart igen. :-)