Atlantic Crossing

Atlantic Crossing

About this blog / Om bloggen

Vi ska göra verklighet av vår dröm att under drygt ett års tid segla till Karibien och hem.

Segling i Jungfruöarna

SeglingPosted by Stefan 2017-02-24 18:52:47
Hej Alla,
Efter mycket hjärtesorg sände vi igår hem vår dotter & Susannes syster med man tillbaka till Sverige. Har varit 2 otroligt trevliga veckor och vi saknar dom oerhört just nu. Känns som dom planerade 5 månaderna innan vi är hemma igen är på tok för lång tid. Hoppas verkligen att vi får träffa åtminstone Jenny igen på Azorerna någon gång i Juni.

Hur sammanfattar man dessa veckor? Vi har varit runt på en massa öar i British, US & Spanish Virgin Islands. Vädrets makter har varit med oss med mestadels svaga vindar och mycket sol. Vi hade en lågtryckspassage norr om oss som resulterade i västliga vindar, vilket i princip aldrig händer här. Men vi hade tur, dom starkaste vindarna gick söder om oss där vindar på 20m/s och rätt kraftig sjögång spolade åtminstone en båt upp på land på Martinique. Vi låg tryggt för ankar i en skyddad vik. Det enda var att den förväntade plattlänsen västerut mot Puerto Rico istället blev en halvvind till bidevindssegling istället. Sedan har det tydligen blåst rätt hårt väldigt mycket längre norrut på Atlanten, vissa dagar gick det en rejäl dyning från norr som orsakar sk. Ground Swell när den träffar kusten på öarna längre söderut. Det stoppade oss från ett ankarstopp en dag och vi valde då att gå in i en trevlig hamn på Virgin Gorda istället. Visst gungade det lite en del dagar, speciellt i början då några av våra gäster blev lite extra "trötta", men sedan dom fått mer sjöben och vi kom mer inomskärs vid BVI så gick det väldigt bra. Kan tänka mig att dom uppskattar en säng som inte gungar nu..

Även om vi snorklade och badade nästan varje dag så fanns det väl några höjdpunkter: The Bath & Devils Bay på Virgin Gorda med häftiga stenblock där vattnet forsade fram och man kunde bada i "laguner", Anegada med sina långa korallrev och fantastiska stränder, Norman Island med grottor där pirater förr gömde skatter, Charlotte Amalie med shopping och romprovning, egen lagun på Culebra på SVI, m.m.m.m.

Till dom som eventuellt kommer efter oss med båt kan vi säga att allt är väldigt dyrt här, speciellt på BVI. Se till att bunkra ordentligt innan, gärna på St Marteen. Och om ni går till marinan i Road Town, se upp för dom otroligt otrevliga hamnkaptenerna. Bägge gångerna vi gick dit var det kaos när dom står och kommenderar på bryggan.

Sen har det varit lite extra mycket flaggexercis, med Q-flagga upp och ner samt gästflaggor. Inklarering till alla dessa "länder" tar sin lilla tid, men det gick ju bra - trots något pass med lite kort bäst-före-datum.

Stort tack till Jenny, Annette (alias Gerda) & Magnus (alias Anders) för att ni ville dela det med oss. Kom gärna tillbaka.

Nu ska vi "bara" bestämma oss för vad vi gör fram till Maj då vi måste börja röra oss hemåt. Det tar sin lilla tid att segla hem via Bermuda och Azorerna, speciellt om man som vi vill se lite mer av dessa öar också. Vi funderar på att gå västerut till Kuba via Dominikanska Republiken, men det är rätt många utmaningar åt det hållet som vi nog drar oss lite för. Kanske ändå blir kvar här ändå - i alla fall nu ett tag och softar lite och passar på att se Puerto Rico innan vi bestämmer oss.

Ett par videofilmer där vi snorklar vid grottorna på Norman Island, BVI: Video1 Video2

En film från St John USVI (vid en av världens vackraste stränder, vi snorklade in från Argo som ligger för ankar utanför): Video3

En film där vi badar vid Devils Bay (The Bats, Virgin Gorda, BVI): Video4

Lite bilder från veckorna:


Nu måste jag sluta, kunde lägga upp hur mycket som helst men nu är batteriet snart slut i laptopen och vi ska vidare.

Ha det bra därhemma!
/Stefan

  • Comments(3)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Anna-Karin 2017-02-25 23:29:38

Hej! Bilderna, filmerna och berättelserna från där ni är och har varit är helt fantastiska. Förstår att det måste ha varit underbart att få dela detta med Jenny, Annette o Magnus. Vi saknar Er! Mycket stolt är jag också över Er som har modet att följa Er dröm och som gett er ut på detta äventyr. Idag tog vi en dagstur med Ekerölinjen, det var härligt. Massa kramar från oss!! 💕

Posted by Lena 2017-02-25 15:54:56

Härliga bilder! Jag känner med er och vi saknar er också. Spännande att läsa om era äventyr! Har väl ätit en och annan semla åt er!! Soliga hälsningar från oss vikingar!😊😆😉

Posted by JohanW 2017-02-24 20:20:39

Så sjukt avundsjuk jag är!