Atlantic Crossing

Atlantic Crossing

About this blog / Om bloggen

Vi ska göra verklighet av vår dröm att under drygt ett års tid segla till Karibien och hem.

Mitt ute på det store blå!

SeglingPosted by Susanne 2017-05-14 16:21:28

Nordatlanten, pos 34 50N 55 11V, lördag 13/5 12:00 UTC -3 dag 5 till sjöss på väg mot Azorerna.

Hej Alla,
Nu har vi definitivt lämnat Karibien och tropikernas värme. Från 28-30 grader i både vatten och luft till 21 grader i vattnet och stundtals rejält kalla nordanvindar. Frågan är inte längre om man ska ha t-shirt eller ej till shortsen, utan om man klarar sej utan mössa.... Alla seglarkläder som tidigare varit undanstuvade har nu fått komma fram igen. Det känns sådär.

Vindarna vrider och ändrar styrka konstant, mycket segeländringar hela tiden håller oss sysselsatta. Ena stunden stiltje, nästa kuling. Ena stunden från Nord, nästa från Väst, eller Syd. Vår gast, Manny, sköter sig bra. Sköter sin del av arbetet ombord utan gnäll och har till och med underhållit oss med sin gitarr när det varit lite lugnare.

Vi har haft en del strul också, igår under hällande regn, hårda vindar och hög sjö så börjar det återigen läcka färskvatten från anslutningen till varmvattenberedaren. Vi hade redan sett detta i Bermuda och Manny och jag (Stefan) försökte fixa det. Anslutningen var nu helt paj och det fanns inte att uppbringa rätt sort på Bermuda. Vi köpte grejer i en lokal hardware-store för vad vi tänkte var 3 olika lösningar på problemet, men inget av dom fungerade längre än temporärt. Så efter många timmar och liter färskvatten i kölsvinet så blev det en temporär fix där vi pluggade igen varmvattnet och nu bara har kallvatten ombord. Hoppas det håller tills Jenny och Marre kommer och hälsar på oss på Azorerna... peppar, peppar...

Sen har nu lite som väntat havet tagit en av våra solpaneler. Vi har seglat de senaste 12 timmarna med kulingvindar och sjön har byggt på rätt rejält. I förmiddags fick vi en rejäl brytande 5 meters våg in på babords sida. Den tryckte ner båten rejält mot styrbord, nästan en knock-down, resultatet var en helt förstörd solpanel, en skadad solpanel, en rätt rejält böjd mantågsstötta och skadad livbojsskydd.

Nyss passerades vi av en 70 meters lyxyacht på väg mot Gibraltar, vi pratade en stund på VHF, dom tyckte nog lite synd om oss som kastades runt som en kork här i vågorna. Men det ska mojna nu framåt kvällen så vi får det lugnare igen.

Annars flyter livet på som normalt här, eat, sleep, sail - repeat. Vi kör tretimmars vakter och när vindarna och vågorna varit hårda och höga har vi styrt manuellt för att inte riskera en oavsiktlig gipp. Blir lite av 3 timmars gym, kombinerat med alla segeländringar vi gör så känns det i kroppen.

Ha det bra alla /Stefan

  • Comments(5)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by JohanW 2017-05-18 14:08:49

En knock-down!? Shiit! Hur kunde mantågssöttan böjas? Funkar Knöös annars? Låter som man valde rätt sträcka att gasta på (möjligen med undantag av Jenny..)

Posted by Git 2017-05-16 19:12:52

Nuu blir jag sjösjuk! Attans vad ni ar modiga, hoppas vädret och vindarna blir ok så ni får en något lugnare resa resten av seglatsen mot Azorerna. Det ska verkligen bli kul att få höra vad ni tycker, jag har länge haft en tanke att resa dit, det ska ju vara mest gynnsamt vår och sommar, men då har jag ju en annan ö att resa till.. Håll i er och segla väl/Git

Posted by Frank Pedersen 2017-05-16 14:29:29

Hej Stefan

Go tur tilbage til Europa.

Spændende at følge jer.

Hilsen Frank Pedersen

Sam system A/S


Posted by Anna-Karin 2017-05-15 23:07:00

Vad härligt med en rapport från Atlanten. Vad ni får kämpa! Ni är helt fantastiska! Vilket team! Önskar er skön vila o återhämtning på Azorerna när ni kommit fram. Kram Anna-Karin 🤗

Posted by Lena 2017-05-14 23:08:05

Vilka strapatser....vilka hjältar ni är!!! Håller tummarna att allt ska gå bra och att det blir en skön vila på Azorerna! Kram Lena.