Atlantic Crossing

Atlantic Crossing

About this blog / Om bloggen

Vi ska göra verklighet av vår dröm att under drygt ett års tid segla till Karibien och hem.

Ändrade planer på Atlanten

SeglingPosted by Susanne 2017-06-15 18:49:28

Hej Alla,
Ibland går det inte som man vill och som seglare styr väder och vind rätt mycket. Våra planer var att gå till Falmouth i sydvästra England (Cornwall), men imorse 15/6 efter att noggrant följt vädret utveckla sig på Nordatlanten och Europas västra kust så fick vi revidera planen. Vi skulle få stiltje i 2 dagar följt av rak (svag) motvind de sista dygnen. Inte seglingsbart utan vi skulle antingen få ligga och guppa i en vecka eller försöka gå för motor, men dieseln skulle inte räcka mer än 2-3 dygn. Så vi väljer en nästan nordlig bana istället och går mot Irlands västkust just nu. Tanken är att hänga på den sista kanten av ett lågtryck på väg norrut under 2 dygn innan det klingar av, då ska stiltje området ha växt in även till södra Irland, men vi bör vara inom avstånd för att kunna gå för motor till Cork, Kinsale eller trakten omkring. Just nu har vi 3-4m/s in från SV (in akterifrån på babords sida), det går inte fort och seglet slår i atlantdyningen men vi gör iaf ca 4 knop mot NNO. Solen skiner, 15-16 grader i vattnet och kyliga vindar.

Annars har resan från Azorerna bjudit på allt möjligt så här långt. Vi gick ut vid 21:30 från Horta i skymningen efter sista febrila förberedelserna, lagat Genua seglet, bytt en del skotlinor mm. Skymningen föll medan vi passerade ut förbi "The Great Wall of Horta", vi vinkade adjö till Adventure, Shaddock och andra - någon signalerade med mistluren så det kändes lite ödesmättat. En kuling hade precis passerat, vinden hade gått ner en hel del men sjön skulle forfarande gå hög därute. Våra svenska vänner valde att vänta några dagar till, men vi såg redan då att vi förväntades få svaga vindar på slutet och ville komma så långt som möjligt innan stiltjen bredde ut sig över Europas NV kuster. Första natten var tuff, men inte hemsk. 20 knops vind med byar med kulingstyrka och rätt hög sjö. Det höll i sig i 36 timmar innan det lugnade ner sig och vi till slut tvingades till ett dygns motorgång. Efter det rätt trevlig segling i halvvind innan vi fick ytterligare en körare med hårdare vindar, jobbig sjö och handstyrning. Mitt i natten fick vi en våg lite fel och Genuan slog till så spirbommen (vår gamla) gick rakt av. Kolsvart, duggregn och hårda vindar - ser ingenting när det smäller till där fram och seglet börjar slå och något hårt börjar slå mot skrovet. Alle man på däck och reda ut röran innan vi kan fortsätta.

Annars har vi fiskat och fått två napp, fast vi är usla på detta. Första slet av linan innan vi fick stopp på båten och den andra slet även den av linan för den tog slut innan vi hann reagera. Nu har vi nytt drag ute och massor av lina på rullen, sen har vi haft genomgång av exakt hur vi ska göra vid napp....

4 dagar till en Guinness på Irland nu.... Peppar, peppar
Ha det! /Stefan

  • Comments(1)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Torbjörn Bragderyd Moana 2017-06-19 15:34:15

Tja Låter trevligt med Irland👍. Verkar ha varit rätt beslut att gå till Irland. Jag såg också stundande motvind. Tobbe o Eva SY Moana